Familierondreis in Zweden: al onze tips verzameld

0
458
familievakantie zweden
Overal meren!

Zweden is voor ons al jarenlang een favoriete bestemming voor een zomervakantie met het gezin bij onze bloggers. We hebben er dan ook veel reizen gemaakt en talloze routes uitgeprobeerd. In dit uitgebreide artikel delen we onze beste tips voor een familierondreis in Zweden, zoals welke bestemmingen het meest geschikt zijn, hoe je het beste naar Zweden reist en tips om je reis te plannen en vervolgens te boeken. Veel leesplezier!

Familierondreis in Zweden: welke bestemmingen kies je?

Allereerst vertellen we je meer over het kiezen van een bestemming binnen Zweden, want het land is maar liefst 11 keer zo groot als Nederland. Het is dus zoals je begrijpt onmogelijk om alles te zien in één rondreis. We hebben Zweden daarom onderverdeeld in Zuid-Zweden, Midden-Zweden en Noord-Zweden.

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een familierondreis in Zweden met kinderen

familierondreis in zweden
Zweden: het landen van meren en bossen

Familierondreis in Zuid-Zweden – dit zijn onze favoriete plekken

Onder het zuiden van Zweden verstaan we alles tot globaal genomen de lijn Oslo – Stockholm. Hieronder vallen onder meer de provincies Skåne, Småland en Värmland, alledrie populaire bestemmingen voor gezinnen. Het zuiden van Zweden is snel en makkelijk bereikbaar vanuit Nederland, je kunt er binnen een dag al zijn. Het zuiden van Zweden is relatief vlak, maar in de provincie Värmland beginnen de eerste heuvels te verschijnen in het landschap en vind je klaterende watervallen.

De hoogtepunten van een rondreis door Zuid-Zweden zijn voor ons:

Benieuwd naar onze exacte route? Lees dan hier meer over de familiereis Zuid-Zweden die Saskia maakte

familierondreis in zweden
De natuur in het zuiden van Zweden

Familierondreis in Midden-Zweden – dit zijn onze favoriete plekken

Onder Midden-Zweden verstaan we alles wat tussen Stockholm-Oslo en Zweeds-Lapland valt. Het midden van Zweden ligt wat verder reizen, meestal ben je zo’n twee dagen onderweg om er te komen vanuit Nederland. De belangrijkste provincies van Midden-Zweden zijn Dalarna, Jämtland en Västernorrland. Het landschap wordt hier al bergachtiger, je kunt rendieren tegenkomen op de weg en het wordt ongerepter.

Onze favoriete bestemmingen in Midden-Zweden zijn:

  • Idrefjäll en de Trollvagen (Magic Road)
  • Het Orsa roofdierenpark
  • Fulufjället Nationaal Park
  • Een roadtrip over de Flatruet (hoogste weg van Zweden)
  • Op zoek naar beren in Sonfjället
  • De Hoga Kusten incl. Klettersteig
rondreis zweden familie
Beren kijken!

Familierondreis in Noord-Zweden – dit zijn onze favoriete plekken

Noord-Zweden bestaat uit Västerbotten en Norbotten, die samen Zweeds-Lapland vormen. Wil je naar Zweeds-Lapland op vakantie, trek hier dan ten minste vier weken voor uit indien je met de eigen auto wilt gaan want het is een flinke afstand vanuit Nederland. Uiteraard kun je ook vliegen, bijvoorbeeld op Kiruna of Skelletfeå. Waar je in Zweeds-Lapland rekening mee moet houden is dat de temperatuur relatief laag kan zijn, zelfs in de zomer is het niet ongebruikelijke dat het in Kiruna 10 graden is. Maar het kan ook zomaar 30 graden zijn dus.

Onze favoriete bestemmingen in het noorden van Zweden zijn:

Onze route van een familierondreis door het zuidelijke deel van Noord-Zweden vind je in dit artikel

rondreis noord zweden familie
Waterfietsen op een van de vele meren in Lapland

Tips voor het maken van een keuze

Vind je het lastig om een keuze te maken tussen de bovenstaande gebieden, dan helpen onderstaande tips je wellicht:

Voor Zuid-Zweden geldt dat je er in een dag naartoe rijdt vanuit Nederland. Dit kan via de bruggen in Denemarken of bijvoorbeeld met een korte ferry overtocht van Puttgarden naar Rødby. Zuid-Zweden is het drukste deel van Zweden omdat de Zweden hier zelf ook graag vakantie houden. 

Voor Midden-Zweden geldt dat je wanneer je alles met de auto wilt afleggen, je ongeveer twee dagen onderweg bent. Een andere optie is om de Stena Line van Kiel naar Göteborg te nemen en dan in 1 dag naar Dalarna te rijden. In Midden-Zweden is vooral Dalarna populair bij Nederlandse gezinnen. De Hoge Kust is enorm in opkomst en trekt vooral veel Zweedse gezinnen. 

Voor Zweeds-Lapland geldt dat het enkele dagen rijden is vanuit Nederland voor je er bent. Op dit moment zijn er qua vluchten alleen verbindingen met een overstap in Stockholm, de rechtstreekse Transavia vlucht naar Skellefteå gaat op dit moment niet meer. De wegen zijn relatief rustig en je komt er minder landgenoten tegen dan in de rest van Zweden. Het is er natter en koeler dan in de rest van Zweden, maar je bent dan ook wel echt in het Arctische deel van Zweden, rondom en zelfs boven de Poolcirkel!

Kanoën is een must in Zweden!
Kanoën is een must in Zweden!

Familierondreis Zweden voorbereiden

Goed, je hebt een keuze gemaakt voor een bestemming in Zweden. Dan is de volgende stap het kijken naar welk vervoersmiddel en accommodatie je kiest. Ga je met de auto dan kun je een tent meenemen en gaan kamperen. Houd er wel rekening mee dat het overal in Zweden (dus ook in het zuiden) soms dagen achter elkaar kan regenen dus dan is een tentje misschien niet wat je wilt. Een vouwwagen of een camper is dan wellicht een beter idee. 

Wil je liever overnachten in accommodaties? Die zijn er volop in Zweden. Zo kun je verblijven in stuga’s, dit zijn typisch Zweedse huisjes die vaak op campings staan. De stuga’s zijn er van eenvoudig tot luxe, soms deel je de badkamer met de andere campinggasten, soms heb je een eigen badkamer. De meeste stuga’s hebben stapelbedden en een zitgedeelte, vaak ook een klein keukentje. Boek je stuga altijd vooraf omdat ook de Zweden in de zomer graag in eigen land op vakantie gaan!

Minder gebruikelijk voor gezinnen is het om in hotels te overnachten omdat deze vaak relatief duur zijn. Alleen in de steden is het een logische keuze. Hostels (vandrarhems) zijn er trouwens ook volop in Zweden en vaak beschikken deze ook over familiekamers. De hostels zijn meestal van goede kwaliteit en een prima keuze voor de budget reiziger. 

Ga je met de camper, ook dan is het in het hoogseizoen slim om je campings van tevoren te boeken. Vooral op populaire plekken zitten veel campings al volgeboekt. Het voordeel van Zweden is dat je er conform het Allemansrecht mag wildkamperen, mits je je aan de regels houdt en niet kampeert op plekken waar dat niet is toegestaan. 

Zodra je bepaald hebt hoe je wilt reizen is de volgende stap het samenstellen van de reisroute voor je gezinsreis naar Zweden! 

Bezoek voor meer Zweden tips ook de website van collega Antonette: ZwedenReisInfo

familierondreis in zweden
Stuga’s zijn een leuke manier van overnachten voor gezinnen

Reisroute bepalen voor je familie rondreis in Zweden

Voor je zomervakantie geldt voor de meeste gezinnen dat je niet van hot naar her wilt racen om zo veel mogelijk te zien. Wij adviseren dan ook om de rijafstanden niet al te groot te maken. Rondreizen in Zweden kost tijd omdat er bijna geen snelwegen zijn zoals wij deze in Nederland kennen, vaak bestaat de doorgaande weg uit een tweebaansweg waar je maximaal 80 km/u mag rijden. 

Daarnaast wil je ook niet elke dag je spullen in- en uitpakken want ook dat is een tijdrovende bezigheid. Idealiter blijf je zo’n 2-4 nachten op één plek, afhankelijk van hoeveel er te zien en te beleven is. Bovendien leert ervaring ons dat het soms ook heerlijk is om een dag of wat helemaal niks te doen, maar gewoon lekker bij te komen op een leuke plek waar de kinderen kunnen spelen of zwemmen en jij met een boekje op de veranda kunt zitten. 

Sowieso adviseren we je om van tevoren reisgidsen en een wegenkaart te kopen, zodat je met behulp hiervan je reis verder kunt uitstippelen. 

Onze favoriete reisgidsen en wegenkaarten van Zweden zijn:

familievakantie zweden
Overal meren!

Familie vakantie in Zweden boeken

Je bent eruit naar welke bestemming je gaat en je hebt (min of meer) een route bepaald. Het enige dat je dan nog rest is het boeken van het vervoer, de accommodaties en eventuele activiteiten. We hebben onze favoriete websites om te boeken hieronder voor je op een rijtje gezet:

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het zelf samenstellen van jouw rondreis? Kies dan voor de online cursus ‘Zelf een rondreis plannen’ van De Vakantie Academie. Daarbij word je stap voor stap met behulp van een handig werkboek meegenomen. Aanrader!

Georganiseerde familiereis in Zweden

Wil je al het zoek- en regelwerk liever uitbesteden zodat jullie gewoon lekker kunnen gaan genieten op vakantie? Boek dan een volledig verzorgde rondreis door Zweden voor het gezin. Wij kunnen je de onderstaande reizen en reisorganisaties van harte aanbevelen:

Geen reis gevonden die bij jouw wensen aansluit? Er zijn natuurlijk nog veel meer opties. Dit zijn onze favoriete reisorganisaties voor een rondreis door Zweden:

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een familierondreis in Zweden met kinderen

Heb jij na het lezen hiervan ook zo’n zin gekregen om naar Zweden te gaan? En zijn er nog plekken die we de volgende keer echt moeten bezoeken? Laat gerust een comment achter!

Meer lezen

Wil je meer lezen over een gezinsvakantie in Zweden? Dan vind je hier nog meer informatie en handige tips:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.