Husky’s en rendieren knuffelen in Zweeds Lapland

0
108

Husky’s en rendieren knuffelen in Zweeds Lapland, dat deed Froukje tijdens haar rondreis door zomers Lapland. Juist in dit seizoen hebben deze dieren best zin in een aai over hun bol. Ook hun eigenaren ontvangen toeristen met open armen. Dus zoek je kindvriendelijke activiteiten in Zweeds Lapland en wil je een écht inkijkje in het Zweedse leven? Ga dan langs bij Donald of Börje. 

Husky’s en rendieren knuffelen in Zweeds Lapland

In de zomer van 2019 maak ik een indrukwekkende rondreis door Zweeds Lapland. Dat de vakantie bijzonder is, heeft uiteraard te maken met de prachtige natuur en het heerlijke roadtrippen met mijn gezin, maar ook met de mensen die we ontmoeten. Hun gastvrijheid en kindvriendelijkheid zijn fenomenaal.

Tijdens deze rondreis doen en zien we in hoog tempo allerlei dingen en overnachten op verschillende plekken. De kinderen houden dit het best vol wanneer er regelmatig een superkindvriendelijke activiteit op het programma staat.

Op zoek naar kindvriendelijke activiteiten in Zweeds Lapland wordt mij een bezoek aan Aurora Borealis aangeraden. Bij deze kennel mag je knuffelen met de husky’s. Mijn oudste zoon (7 jaar) is stapelgek op honden en hij kijkt voor vertrek al reikhalzend uit naar dit programmaonderdeel.

Een ander hoogtepunt van onze reis lijkt me de ontmoeting met de Sami en de rendieren. 

Husky’s knuffelen in Zweeds Lapland

Een beetje bijzonder voelt het wel, want ik associeer de wit-grijze honden met de winterse beelden van Zweden die ik ken. Maar eigenlijk is het verhaal dat eigenaar Donald Eriksson ons vertelt heel logisch. Zijn honden zijn stapelgek op rennen en op contact met mensen. In de winter komen ze uitstekend aan hun trekken als ze dagelijks voor de slee worden gespannen, maar in de zomer is dat natuurlijk een heel ander verhaal. 

Het is een van de redenen dat Donald en zijn vrouw Maria ook in de zomer toeristen ontvangen. De honden blijven zo gewend aan vreemde gezichten en kunnen lekker rondrennen en stoeien in de wei. Onze jongens mogen eerst langs de hokken lopen en vast wat snuiten aaien. Voor Donald een goede manier om te peilen wat voor gasten hij in de kennel heeft. Zoals verwacht vallen die twee van ons in katzwijm bij het zien van zoveel prachtige dieren. Donald kiest een stuk of twintig kindvriendelijke honden uit en laat ze hun hok uit. 

Een uitgelaten troep galoppeert onze kant op. De oudste aanschouwt het tafereel intens gelukkig, de jongste (4 jaar) zoekt even beschutting achter mama’s rug. Al snel ziet hij er ook de lol van in en rennen, stoeien en klimmen beide kinderen met de honden. Voor hen had dit uren mogen duren.

De andere reden dat toeristen ook in de zomer van harte welkom zijn, is een praktische. Donald vertelt hoe hij in de winter eigenlijk te weinig honden heeft om aan alle vraag te voldoen, maar dat het elke zomer weer lastig is om met nauwelijks inkomsten al die dieren te eten te geven. Hij houdt de roedel daarom nu op rond de vijftig.

Om ook in het seizoen dat de dieren geen sledes kunnen trekken inkomsten te genereren, verhuurt hij accommodaties en verzorgt hij sup-tochten over de rivier Vindelälven die langs zijn boerderij loopt.

Het eerste dat je ziet als je het terrein oprijdt, is de huskykennel.
Het eerste dat je ziet als je het terrein oprijdt, is de huskykennel.
Kennismaken met de honden. Wat zijn ze lief!
Kennismaken met de honden. Wat zijn ze lief!

Rendieren in Zweeds Lapland

Een zelfde soort verhaal als dat van Donald en Maria, is dat van Börje en Lena. Börje stamt af van de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Zweeds Lapland. Van oudsher zijn de Sami eigenaren van de rendierkuddes die door het gebied grazen.

Ook Börje heeft een grote kudde. In de zomer bewegen de dieren zich vrij, maar voor de winter zijn intrede doet, worden alle dieren opgespoord en gevangen. De eigenaar selecteert dan welke dieren naar de slager gaan, en welke hij tijdens de winter op zijn boerderij verzorgt, om tegen de lente weer een gezonde kudde het bos in te sturen.

Hoewel het aantal dieren voor de winter flink wordt uitgedund, zijn er toch nog vele tientallen rendieren te voederen. Om dit te kunnen doen, nodigt ook Börje jaarrond toeristen uit. Op de website van zijn Vildmarkscamp is te lezen waarvoor je bij hem terecht kunt. Wij kiezen voor een kindvriendelijke activiteit: een ontmoeting met de rendieren en zwemmen in een meer.

De rendieren-eigenaar heeft altijd een aantal dieren in de buurt van zijn huis. We wandelen naar ze toe. Deze dieren zijn duidelijk gewend aan mensen. Ze komen nieuwsgierig kijken en eten zelfs berkentakjes uit onze hand. Börje is een vat vol kennis en hij vertelt graag. Over zijn kudde, zijn afkomst, het leven in Zweden. Wij hangen aan zijn lippen, het is erg interessant om op deze manier meer te weten te komen over dit mooie land.

We wachten stilletjes af. Durven de rendieren naar ons toe te komen?
We wachten stilletjes af. Durven de rendieren naar ons toe te komen?
Berkentwijgjes, daar smullen de rendieren van.
Berkentwijgjes, daar smullen de rendieren van. Ook de ontmoeting met de rendieren is een van de kindvriendelijke activiteiten in Zweeds Lapland.
Börje en Lena hebben een bescheiden huisje aan een meer. Een heerlijke plek.
Börje en Lena hebben een bescheiden huisje aan een meer. Een heerlijke plek.

Husky’s en rendieren knuffelen in Zweeds Lapland, een aanrader met kinderen

Bovengenoemde mensen/plekken mogen zich met recht kindvriendelijk noemen. De kinderen zijn er ontzettend welkom. Er wordt op allerlei gebied rekening met ze gehouden: qua eten, tempo en bewegingsvrijheid zit het allemaal helemaal snor. Zoals we zo vaak in Zweden meemaken liggen er – bij wijze van spreken –  geen bergen speelgoed voor de jongens klaar, maar is er gewoon heel veel ruimte om lekker te spelen en zichzelf te zijn. Daar gedijen die twee van ons prima bij, en ze zijn vast niet de enigen. 

Ligging

Zowel Vildmarkscamp i Mala als Aurora Borealis liggen in de regio Västerbotten, een deel van Zweeds Lapland, ongeveer anderhalf uur rijden bij elkaar vandaan.

Meer lezen

Lees hier alle blogs over Zweeds Lapland als zomerbestemming:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Gold of Lapland en reisorganisatie Voigt Travel. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.