Bijzonder overnachten in Zweeds Lapland: 3 tips voor een unieke ervaring

0
336
Vanuit bed zie je de boomtoppen waartussen je hangt.
Vanuit bed zie je de boomtoppen waartussen je hangt.

Bijzonder overnachten in Zweeds Lapland, dat is de kers op de taart tijdens een rondreis in Zweden. Froukje reisde deze zomer met partner en twee zoons door Zweeds Lapland. Het gezin sliep op de mooiste plekken, maar deze accommodaties sprongen eruit. Geniet mee van van drie keer bijzonder overnachten in Zweeds Lapland.

Bijzonder overnachten in Zweeds Lapland

Echt een keer heel bijzonder overnachten. In Zweeds Lapland kan dat. We zullen meteen maar vertellen dat het niet goedkoop is, maar qua beleving zijn deze unieke plekken zo bijzonder. Is je budget beperkt? Kies dan elders tijdens je reis voor een low budget oplossing en verras je gezin een keer met een van deze pareltjes.

Op onderstaand kaartje is de ligging te zien van deze drie bijzondere accommodaties. 

Bijzonder overnachten in Zweeds Lapland: een vogelnest op Granö Beckasin

Tijdens onze reis slapen we één nachtje in een vogelnest op camping Granö Beckasin, zoals ze dit huisje noemen. Het is een houten vakantiehuis, dat rust op een aan bomen bevestigde stalen constructie. Het huis is bereikbaar via een wenteltrap. Tussen de bomen hangt een aantal ‘vogelnesten’, die met houten loopbruggen met elkaar verbonden zijn.

Inrichting van de ‘boomhut’

Het huisje is modern ingericht. Het heeft één kamer. Met tweepersoonsbed, uitklapbed en bijzetbed is het met vier personen behoorlijk vol. Door de twee laatstgenoemde bedden overdag op te klappen, heb je genoeg bewegingsruimte. Verder zijn er halletje en een badkamer met stortdouche.

Een huisje hoog in de boom, best spannend.
Een huisje hoog in de boom, best spannend. Als dit niet bijzonder overnachten in Zweeds Lapland is…
Vanuit bed zie je de boomtoppen waartussen je hangt.
Vanuit bed zie je de boomtoppen waartussen je hangt.
Eerst het uitzicht checken!
Eerst het uitzicht checken!

Ramen aan alle kanten

Oké, tot zover de technische informatie. Hoe tof is dit?! Onze jongste (4 jaar), die we thuis net Pluk van de Petteflet voorlezen, weet het zeker: dit is het torenkamertje van Pluk. “Er is wel geen flat, maar je heb wel een gezellig huisje met ramen aan alle kanten.” Ik denk dat hij gelijk heeft, zo ongeveer moet het torenkamertje van Pluk eruit zien. En net als de hoofdpersoon uit het kinderboek rennen wij van raam naar raam en zijn we verliefd op ons uitzicht.

Hoera, beneden is een speeltuin
Hoera, beneden is een speeltuin.

Camping met genoeg faciliteiten

En er is nog meer fijns aan deze plek. Het vogelnest is een van de accommodaties op de prettige camping van Grano Beckasin in Granö. Hier verhuren ze ook huisjes op de grond (stuga’s) en er zijn plekken voor caravans en tenten.

De camping is prachtig gelegen aan het water. In het kleine restaurant kun je ontbijten en dineren en bij de receptie is een vitrine met vers bereide lunchbroodjes en zoete lekkernijen. Last but not least, het personeel is ontzettend vriendelijk.

Het eten in het restaurant van deze bijzondere overnachtingsplek is niet heel goedkoop, wel heel lekker.
Het eten in het restaurant van deze bijzondere overnachtingsplek is niet heel goedkoop, wel heel lekker.

Uitvalsbasis voor activiteiten

Ons vogelnest blijkt een heerlijke uitvalsbasis voor wat leuke activiteiten. Op de camping spelen we midgetgolf en huren we waterfietsen waarmee we de rivier opgaan. Er starten ook diverse wandelroutes voor grote en kleine mensen.

Met onze jongens van 4 en 7 maken wij een korte, maar leuke wandeling die eindigt bij een oude watermolen. Hier is een kampvuurplaats, waar hout klaarligt dat je mag gebruiken. Niet vergeten een doosje lucifers mee te nemen op avontuur dus.

Vanaf het water zien we ons boomhuis hangen.
Vanaf het water zien we ons boomhuis hangen.

Bijzonder overnachten in Zweeds Lapland: in een glazen tipi

Een stukje noordelijker dan Granö ligt Vindeln, waar Donald en zijn vrouw Maria hun huskykennel Aurora Borealis runnen. In de winter maken ze hier sledetochten met toeristen. Op hun terrein hebben ze een bed & breakfast, maar ook twee glazen tipi’s, die zeker in ons overzicht ‘bijzonder overnachten in Zweeds Lapland’ thuishoren. 

We slapen een nachtje in een glazen tipi
We slapen een nachtje in een glazen tipi.

Piepklein huisje

De huisjes zijn piepklein, er past net een -comfortabel- tweepersoonsbed in. Er is wel elektriciteit en verwarming, geen stromend water. Tussen de huisjes in staat wel een toilethokje (ook zonder water). Hier is het vooral de oudste (7) die er lustig op los associeert. “Het is net een ruimtecapsule!”, vindt hij.

P. en ik besluiten ieder met één kind in een tipi te gaan slapen, want anders liggen de jongens wel heel ver bij ons vandaan als er ’s nachts iets is. Om in de winter niets van het noorderlicht te missen, heeft het huisje geen gordijnen. Da’s best een gek gevoel. Ten eerste omdat het in de zomer wél heel lang licht is, maar ook omdat je dus ‘inkijk’ hebt.

Ietsje later dan normaal vallen de kinderen in slaap, dat valt niet tegen. Pittiger is het in de ochtend, als de eerste om 4.30 uur klaarwakker is. En wat betreft de inkijk? Daar zetten we ons snel overheen. Want de enigen die ’s nachts bij ons naar binnen zouden kunnen spieken, zijn rendieren. Mensen zien we hier niet, behalve de eigenaren die honderden meters verderop wonen.

Mandje met ontbijt

Na een korte, maar verder prima nacht, horen we het geronk van een motor. Donald komt ontbijt serveren. In twee schattige mandjes vinden we vers bereide broodjes, eieren, wat fruit en nog veel meer. We smullen!

Kleine kanttekening is dat er geen picknickbankje, of desnoods wat boomstronken zijn neergezet. Wij vinden een paar bakstenen om op te zitten, maar bij iets minder mooi weer ben je veroordeeld tot ontbijt op bed. Wel heel romantisch natuurlijk.

's Ochtends wordt het ontbijt geserveerd in schattige mandjes.
’s Ochtends wordt het ontbijt geserveerd in schattige mandjes.

Husky’s en suppen

In de tipi zelf kun je niet meer dan slapen, maar op het terrein van Aurora Borealis kun je je prima een dag vermaken. Donald verhuurt supboards en organiseert ook tochten. Als je wilt kookt hij voor je in het guesthouse of buiten boven een vuurtje. Dierenliefhebbers halen hier hun hart op: met de husky’s mag geknuffeld worden! 

Bijzonder overnachten in Zweeds Lapland: Gammplatsen

De derde accommodatie die we heel bijzonder vonden, is Karlbergsgården, het oude huis op Gammplatsen. Het stamt uit 1850 en stond oorspronkelijk ergens anders. Het is hier, op de plek waar de stad Lycksele lang geleden ontstond opnieuw opgebouwd. Er is veel aandacht besteed aan de inrichting, met veel authentieke details. Het is ook wel even wennen, ‘wonen’ in zo’n museaal pand. Als de kinderen zich enthousiast op het orgel storten, houden wij ons hart vast. Onze gastvrouw verblikt of verbloost gelukkig niet.

Een huis uit 1850. Het stond oorspronkelijk ergens anders, maar is in Gammplatsen opnieuw opgebouwd.
Een huis uit 1850. Het stond oorspronkelijk ergens anders, maar is in Gammplatsen opnieuw opgebouwd.

Ruim huis

Het huis is behoorlijk ruim. De slaapkamer heeft twee bedden: een tweepersoonsbed en een kleine twijfelaar (waarin de kinderen samen slapen!). Ook is er een grote eetkamer, die net zo zorgvuldig is ingericht. Wij hebben die ruimte niet gebruikt, omdat ze van elkaar gescheiden worden door een klein, knus ‘keukentje’. Je kunt hier niet koken, maar er staan wel een waterkoker en koffiezetapparaat en er staat een tafel waaraan wij ontbijten en spelletjes doen. 

Ook hier geen stromend water. Naar het toilet kun je een stukje verderop, in een houten hokje (mét hartje in de deur). Douchen kan in het gebouw dat midden op het terrein staat, op een paar minuten loopafstand van het huis.

De matrassen zijn nieuw en liggen heerlijk, maar verder ademt de slaapkamer historie.
De matrassen zijn nieuw en liggen heerlijk, maar verder ademt de slaapkamer historie.
Handig, zo'n leesbril op je nachtkastje.
Handig, zo’n leesbril op je nachtkastje.
De eetkamer hebben wij niet gebruikt omdat we in het restaurant aten, maar statig is hij wel...
De eetkamer hebben wij niet gebruikt omdat we in het restaurant aten, maar statig is hij wel…

Bijzondere tuin

Voor ons huis ligt een prachtige moestuin. Als we ’s avonds overheerlijk dineren in Ruselegården, de horecagelegenheid op het terrein, herken ik de peultjes die ik kort daarvoor nog in de tuin zag hangen. Verser kan niet!

Oeps, ook in een prijswinnende tuin moet geklommen worden.
Oeps, ook in een prijswinnende tuin moet geklommen worden.

Openluchtmuseum

Wij verblijven twee nachten in Gammplatsen, maar eigenlijk komen we tijd tekort. Het oude dorp is interessant, maar ook de twee musea op het terrein zijn het bezoeken waard, net als de wandeling die vanuit hier start. Ook kun je workshops en rondleidingen boeken. 

Op Gammplatsen overnacht in een accommodatie in het openluchtmuseum. Genoeg te zien en te ontdekken dus.
Op Gammplatsen overnacht je in een accommodatie in het openluchtmuseum. Genoeg te zien en te ontdekken dus.