Dit mag je niet missen tijdens een gezinsvakantie in Zweden

Wat je echt niet mag missen tijdens een gezinsvakantie in Zweden? Saskia en andere KidsErOpUit-bloggers zijn meerdere keren in Zweden geweest en kunnen je dat precies vertellen. 

Dit mag je niet missen tijdens een gezinsvakantie in Zweden

Als we naar Zweden gaan dan kiezen we altijd voor een rondreis. Er is zoveel te zien in Zweden dat het jammer is om maar op één plek te blijven. Maar wat mag je nu echt niet missen tijdens een gezinsvakantie in Zweden? We delen onze 5 tips én de rondreizen van Buro Scanbrit die langs deze highlights gaan.

De 5 tips zijn in willekeurige volgorde.

#1 Met StenaLine naar Zweden

Ja, ik begin met de boot. Voor sommige mensen klinkt Zweden ver weg, maar dat valt reuze mee. Wij kiezen meestal voor de boot van StenaLine, deze vaart van Kiel naar Göteborg en vice versa. Naar Kiel rijden is zo’n 500 á 600 kilometer. Daar stap je op de boot en dan begint de vakantie echt.

Zeker als kinderen voor het eerst met een nachtboot gaan is het een groot avontuur. De hut opzoeken, kiezen wie in welk bed gaat slapen en daarna genieten van het dinerbuffet. Tip: zorg dat je de vroege shift van dit buffet vooraf boekt. De volgende ochtend vaar je Göteborg binnen terwijl je van je ontbijt geniet. 

Wist je dat bij veel rondreizen van Buro Scanbrit de overtocht standaard is inbegrepen? Hierdoor is het boeken van een klant en klare rondreis vaak goedkoper dan zelf alles los boeken. Ik kan het weten, want heb het zowel voor Noorwegen als voor Zweden een keer uitgezocht.

De ferry van Stena Line.
De ferry van Stena Line.
Vanuit de haven in Göteborg rij je zo verder Zweden in.
Vanuit de haven in Göteborg rij je zo verder Zweden in.
De overtocht is een hele beleving voor kinderen.
De overtocht is een hele beleving voor kinderen.

#2 Pippi Langkous Park oftewel Astrid Lindgren Värld

Met kinderen t/m 10 jaar is het Pippi Langkous Park een echte must see. Lees vooraf thuis de boeken over Pippi als voorbereiding. Het Pippi Langkous Park is geen pretpark maar een themapark. Met veel voorstellingen die zelfs als je geen Zweeds kan goed te volgen zijn. Tussendoor zijn er veel leuke plekken om te spelen. Het is een relaxte plek waar je je echt een dag in een andere wereld waant.

De entree van Astrid Lindgren Värld is niet goedkoop. Omdat heel veel andere activiteiten in Zweden gratis (de natuur) of goedkoop (gunstige familietarieven) zijn, waren we gemiddeld genomen over de hele vakantie helemaal niet veel geld kwijt aan uitjes. 

De mooie rondreis Ronja komt vlak langs het Pippi Langkous Park. Dit geldt ook voor rondreis Lykke.

Op bezoek bij Pippi Langkous.
Op bezoek bij Pippi Langkous.
Schattige kleine huisjes.
Schattige kleine huisjes.
Er is heel veel te spelen.
Er is heel veel te spelen.

#3 Dalarna paardjes

De Dalarna paardjes zijn hét symbool van Zweden. Je kent ze vast wel, de rode houten paardjes met vrolijke versiering. Ze zijn er in alle soorten en maten. De meeste ateliers zijn te vinden in het dorpje Nusnäs. Maak meteen van de gelegenheid gebruik om de sfeervolle dorpjes Mora en Tällberg te bezoeken, hier vind je de karakteristieke rode huisjes.

Met kinderen is het leuk om een workshop te doen en zelf je Dalarna-paardje te beschilderen. Onder andere tijdens rondreis Arvid verblijf je een paar dagen in Dalarna.

Zo mooi is Dalarna.
Zo mooi is Dalarna.
Overal zijn de Dalarna-paardjes te zien.
Overal zijn de Dalarna-paardjes te zien.
Ook leuk, in Dalarna kun je in Tomteland bij de kerstman op bezoek.
Ook leuk, in Dalarna kun je in Tomteland bij de kerstman op bezoek.

#4 Het water op

Zweden staat bekend om de meren. Naast de twee bekende grote meren zijn er ontelbaar veel kleinere meren te vinden. Visliefhebbers kunnen hun hengel uitwerpen, let er wel op dat je bij de camping even vraagt hoe het zit met een vergunning.

Wij kiezen er vaak voor om aan het einde van de dag naar een meer te gaan. Na een mooie wandeling een verfrissende duik nemen is met kinderen heerlijk. Wat zeker niet mag ontbreken tijdens een gezinsvakantie in Zweden is een kanotocht. Trek jonge kinderen een zwemvest aan en maak een korte tocht. Met oudere kinderen is het heel tof om een meerdaagse kanotocht te maken. Dit kun je trouwens ook op een vlot doen.

Bij verschillende rondreizen van Buro Scanbrit is het mogelijk om een meerdaagse kanotocht of vlot avontuur bij te boeken. Rondreis Mila heeft sowieso veel meren in de route, de perfecte keuze voor waterliefhebbers.

Laat je met de kano's afzetten en peddel met de stroom mee naar de plek waar je auto staat.
Laat je met de kano’s afzetten en peddel met de stroom mee naar de plek waar je auto staat.
Ook met jonge kinderen is kanoën prima te doen.
Ook met jonge kinderen is kanoën prima te doen.
Gaaf, met een zelfgebouwd vlot de rivier afzakken.
Gaaf, met een zelfgebouwd vlot de rivier afzakken.

#5 De bossen in

Bossen genoeg in Zweden! Er zijn veel natuur- en nationaal parken waar mooie wandelingen zijn uitgezet. Onze ervaring is dat er altijd korte routes mogelijk zijn en dat deze goed bewegwijzerd zijn. Het wandelen is net wat avontuurlijker dan in Nederland, vooral omdat de natuur ruiger is. We raden aan om hele jonge kinderen mee te nemen in een draagzak.

Groot succesnummer bij onze kinderen zijn de klimparken en ziplines. Die hebben ze in Zweden ook volop in de bossen. Het is een leuke afwisselende activiteit tussen het wandelen door of bijvoorbeeld als eindbestemming voor je wandeling. Wedden dat de beginnende pubers dan zonder mopperen meelopen?

Tip: bij de Summer Adventure Sami rondreis overnacht je in een tipi in het bos en ga je op bezoek bij de rendieren. Ook rondreis Lykke gaat door de bossen, maar deze keer in Smaland, de regio van de glasblazers.

Wandelen in de bossen.
Wandelen in de bossen.
En dan kom je op dit soort mooie plekken.
En dan kom je op dit soort mooie plekken.
Aanrader met grotere kinderen: een bezoek aan een klimbos.
Aanrader met grotere kinderen: een bezoek aan een klimbos.

Rondreis met het gezin in Zweden

De eerste keer een rondreis met het gezin doen kan best spannend zijn. Maar geen zorgen, Zweden is ontzettend kindvriendelijk. Neem niet teveel spullen mee zodat je makkelijk kunt in- en uitpakken op dagen dat je van de ene accommodatie naar de andere gaat.

Zelf hebben we absoluut een voorkeur voor een rondreis van drie weken. Maar heb je minder vakantiedagen, dan kan je in twee weken ook best veel zien. Om de reis niet te vermoeiend te maken voor de kinderen is het prettig om gemiddeld 3 nachten in een accommodatie te verblijven. Daar kan best een keer uitschieter naar boven of naar beneden bij zitten, zorg er in ieder geval voor dat je niet alleen maar aan het rijden bent. Onze ervaring met de kant en klare rondreizen van Buro Scanbrit is dat er goed gekeken is naar deze balans en de rijafstanden.

Komen jouw wensen niet overeen met de standaard rondreizen? Niet getreurd, laat het weten aan Buro Scanbrit en ze kijken of een rondreis aan te passen is naar jouw wensen.

Heb jij al eens een rondreis overwogen als gezinsvakantie in Zweden?

Meer lezen

Op zoek naar onze ervaringen met vakanties in Zweden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Buro Scanbrit. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.