Zweden: kanoën en vlot varen op de Klarälven

Dromen van vlot varen op een rivier in Zweden, dat deed Saskia al een hele tijd. Dus toen ze op vakantie ging naar Zweden moest het er van komen. Lees hier haar verslag.

Kanoën en vlot varen op de Klarälven

Ooit zag ik op de website van SNP-reizen de mogelijkheid om 5 dagen op een vlot te varen op de langste rivier van Zweden, de Klarälven. Er stond een plaatje bij van een mooie rivier, bossen langs de oever en op de rivier lag een vlot te dobberen met een tentje er op. Dat plaatje is nooit meer uit mijn hoofd gegaan en staat voor mij symbool voor totale ontspanning.

De voorbereiding van het vlot varen

Vlot varen stond dus hoog op mijn bucketlist voor Zweden. Vijf dagen op een vlot lijkt me iets te enthousiast met kinderen van 5 en 6 jaar oud. Tijdens de voorbereidingen van onze rondreis zag ik dat het vanaf Storangers Camping mogelijk is om 1 dag met een vlot op de Klarälven te dobberen. Een kant en klaar vlot ligt er dan klaar in Munkfors. Gewoon een kwestie van gaan zitten, genieten en aan het einde van de dag met je vlot aanmeren bij de camping in Ränsater. Er werd geadviseerd om vooraf te reserveren via hun andere website 60North.se, dus zo gezegd, zo gedaan.

De avond voordat we zouden vlot varen werd er op de deur van onze hut geklopt. Slecht nieuws, de vlotten waren overboekt en het vlot varen ging niet door. De campingeigenaren baalden ook behoorlijk (zij huren de vlotten van iemand anders) en boden ons als alternatief om te gaan kanoën en dan ’s middags met het bever-safari-vlot van de camping een stukje te dobberen. Het was een behoorlijke teleurstelling, maar andere alternatieven hadden wij ook niet. Vanwege het weer (er was regen op komst) en onze reisplanning was het niet mogelijk om het vlot varen uit te stellen.

In de kano

De volgende ochtend werden de kano’s om 10 uur achter het busje van de camping gehangen en werden wij met twee andere gezinnen afgezet bij Munkfors. 13 kilometer terug kanoën, met de stroom mee, maar met wind tegen. Het leek ons een flinke uitdaging. Maureen en Camiel zagen er direct een wedstrijd in. Ze pakten hun peddels en peddelden fanatiek mee. We hadden het tempo er goed in zitten en passeerden onderweg de overboekte vlotten. Door de tegenwind lagen ze stil en moest er gepeddeld worden. Het vlot varen zag er toch wat minder ontspannen uit dan het vooraf leek.

Feit: als je met z'n vieren peddelt ga je best hard. Maar vooral is het leuk voor de kinderen als ze echt mee kunnen doen.
Feit: als je met z’n vieren peddelt ga je best hard. Maar vooral is het leuk voor de kinderen als ze echt mee kunnen doen.
We passeren de vlotten.
We passeren de vlotten.
Wat lijkt zo'n kano klein op deze brede rivier...
Wat lijkt zo’n kano klein op deze brede rivier…

Na een kleine twee uur peddelen zagen we al de brug die vlakbij de camping ligt. Oeps, dit ging wel heel snel. Aan de oever stond een picknicktafel, een mooie plek voor de lunch. Terwijl wij zaten te lunchen werden we ingehaald door de andere twee gezinnen. Opeens was het volgens Maureen en Camiel geen wedstrijdje meer. Na de lunch was het nog een half uurtje varen naar de camping. We legden de kano op de wal en waren trots op onszelf: 13 kilometer afgelegd, wow!

Zelfs na 13 kilometer kanoën op de Klaralven blijven ze lachen. Stelletje fanatiekelingen!
Zelfs na 13 kilometer kanoën op de Klaralven blijven ze lachen. Stelletje fanatiekelingen!

Op het luxe vlot varen

Om 16 uur mochten we ons melden voor ons tochtje met het vlot van de camping. Dit is een iets ander vlot dan de vlotten die worden verhuurd, zo is dit vlot o.a. voorzien van een buitenboordmotor. Lekker luxe. De eigenaar bestuurde het vlot en we voeren eerst weg van de camping. Daarna de motor uit en dobberen maar. Inmiddels was de wind gaan liggen en dobberde het vlot langzaam met de stroom mee. Heerlijk! Geen geluid, alleen het water, de bomen en de vogels. Maureen hing heerlijk met haar voeten in het water. Camiel kwam helemaal tot rust, bestudeerde de blauwe lucht en ging lekker tegen mij aan liggen. Gerard maakte foto’s en ik keek om me heen. Zo hadden we wel uren kunnen zitten. De ultieme plek om te onthaasten.

Chillen tijdens het vlot varen: Maureen met haar voeten in het water.
Chillen tijdens het vlot varen: Maureen met haar voeten in het water.
Gerard in de relax-stand tijdens het vlot varen.
Gerard in de relax-stand tijdens het vlot varen.

 

Totale ontspanning bij Camiel, hij valt bijna in slaap...
Totale ontspanning bij Camiel, hij valt bijna in slaap…

Opeens werd het idee om meer dagen op een vlot door te brengen best aanlokkelijk. Misschien ooit in de toekomst 2 dagen op een vlot doen? Als de kinderen wat groter zijn en we zelf een vlot kunnen bouwen? Of toch een keer de 1- of 2-daagse variant met kant en klaar vlot? We zien wel, eerst genieten van deze rust. Voor dat ultieme gevoel van ontspanning is het wel fijn als de zon schijnt en er geen harde tegenwind staat, want dan is vlot varen best hard werken. Op ons luxe vlot ging de buitenboordmotor aan en zo tuften we rustig terug naar de camping. Daar kwamen we tegelijk aan met de groep die op de overboekte vlotten zat.

Weer terug bij de camping
Weer terug bij de camping

Bucketlist: meer dagen vlot varen

Wij waren blij dat we de Klarälven zowel per kano als per vlot hebben ervaren. En die meerdaagse vlottentocht? Die staat opnieuw op mijn bucketlist, leuk voor over 5 jaar als we een 10- en 11-jarige aan boord hebben die het zwaardere werk kunnen doen. Als ze dan nog zo competitief zijn maken we er een wedstrijdje van, dan komt ons vlot vast en zeker voor uit.

Ligging

Meer lezen

Nog meer inspiratie voor leuke activiteiten in Zweden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelZo kampeer ik: met vouwwagen Jamet Dakota All Season
Volgend artikelZo kampeer ik: in een kampeerhut
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.