Skigebieden in Tsjechië, een overzicht en onze ervaringen met kinderen

Bij wintersport en skiën denk je misschien niet direct aan Tsjechië. Bloggers Fieke en Maartje gingen beide met hun gezin op wintersport naar Tsjechië. In dit blog een overzicht van skigebieden in Tsjechië en onze ervaring met skiën in deze gebieden.

Ligging skigebieden in Tsjechië

In Tsjechië zijn meerdere gebergtes te vinden. Ze zijn bijna allemaal gesitueerd aan de grens van Tsjechië met Duitsland, Polen en Slowakije. Veel van deze gebergtes zijn geschikt voor wintersport. 

De skigebieden in Tsjechië die op goede reisafstand van Nederland liggen bevinden zich op twee plekken in Tsjechië:

 • In het noorden op de grens met Polen. Dit zijn de skigebieden in het Reuzengebergte, het IJzergebergte, het Jeseniky gebergte en het Adelaarsgebergte.
 • In het zuidwesten tegen de Duitse grens in het Boheemse woud bij het Lipnomeer. 

Daarnaast kent Tsjechië nog een paar kleine losse skigebieden op de grens met Slowakije en in het noordwesten op de grens met Duitsland. 

Waarom je naar Tsjechië moet willen voor wintersport lees je in ons blog “Wintersport in Tsjechië met kinderen, 6 redenen waarom dat een goed idee is”.

Het Reuzengebergte en IJzergebergte in het noorden van Tsjechië

Het Reuzengebergte is een bergketen op de grens van Tsjechië en Polen. De gemiddelde hoogte van de bergen is zo’n 1200 m. Maar er zijn wat uitschieters naar boven tot 1600 m. Het is daarmee het kleinste hooggebergte van Europa. Direct ten westen van het Reuzengebergte ligt de kleinere bergketen het IJzergebergte. De stad Liberec ligt hier middenin.

De hoogte van de bergen en de combinatie van land- en zeeklimaat zorgen ervoor dat het Reuzengebergte en IJzergebergte prima geschikt zijn als wintersportgebied. Sinds eind jaren ’90 zijn de 17 skigebieden rondom het Reuzengebergte populairder geworden bij toeristen. De skigebieden zijn overzichtelijk en de bergen niet heel steil. Ideaal dus voor beginnende skiërs en families. 

Skigebieden in het IJzergebergte in de omgeving van Liberec

Blogger Fieke verblijft tijdens haar week wintersport in Tsjechie eerst in Liberec. Liberec ligt in een dal en is omringd door bergen, het IJzergebergte. Als we op de toren van het stadhuis staan en we over de stad heen kijken zien we de witte bergen om de gehele stad liggen.

Vanuit de stad bezoeken we twee skigebieden. Beide makkelijk bereikbaar met de auto. Wij combineren zo het skiën met culturele activiteiten in de stad, een erg leuke combinatie. De skigebieden zijn klein en je vindt er niet veel apres-ski mogelijkheden of veel restaurants. Persoonlijk vind ik dat minder belangrijk als je met je gezin op wintersport gaat. In Liberec zelf is natuurlijk genoeg te vinden op dit gebied. 

Skigebied Jested

Vanuit Liberec zien we dit skigebied direct liggen. Boven op de berg (1012 m) staat de Jested televisietoren, een bijzonder opvallende toren. Vanuit hartje centrum rijden we in 10 minuten naar het skigebied. We parkeren de auto gratis onderaan de piste in een parkeergarage, ideaal!

Omdat we Jested bezoeken op de dag van aankomst in Tsjechië kiezen wij ervoor om hier niet direct de ski’s onder te binden. We verkennen het gebied per slee. Er is namelijk een 3 km lange rodelroute die bovenaan de lift Skalka begint.

We gaan met de lift naar boven en via kronkelende weggetjes door het bos glijden we naar beneden. En dat is soms best spannend. We lachen heel wat af als er weer iemand de sneeuw in duikt. In het begin gaan we een stukje over de pistes en komen we langs een berghut. We krijgen nu echt het wintersport gevoel.

Jested heeft alle type pistes en is daardoor een leuk gebied voor verschillende niveaus. Er is ook de mogelijkheid om ’s avonds te gaan skiën.

Jested is een prima gebied om vanuit de stad te gaan skiën. Onder aan de piste is echter geen dorp met accomodaties van waaruit je direct naar de piste kunt.

Feiten skigebied Jested

 • Aantal km piste: 9,2 km (blauw, rood en zwart)
 • Liften: 1 gondel, 3 stoeltjes liften, 6 sleepliften
 • Overige voorzieningen: bereikbaar vanuit Liberec met de tram, gratis parkeren onder aan de piste, sneeuwzeker door aanwezigheid sneeuwkanonnen
 • Te combineren met: bezoek aan de televisietoren, stadsbezoek Liberec of skiën in skigebieden in de omgeving van Liberec.
 • Prijs skipas 1 dag: 22 euro volwassenen/ 13 euro kind (prijspeil 2019)
skigebieden in Tsjechie Jested
In skigebied Jested kiezen we ervoor om de drie kilometer lange rodelroute naar beneden te nemen. Op de achtergrond zie je de beroemde televisietoren.
skigebieden in Tsjechie Jested
We lachen heel wat af tijdens de afdaling per slee. We belanden regelmatig in de sneeuw.

Skigebied Bedrichov

Op nog geen half uurtje rijden van Liberec ligt skigebied Bedrichov. In deze omgeving liggen meerdere skigebieden, die met elkaar te combineren zijn. Ook zien we heel veel mensen op langlaufski’s voorbij komen. Bedrichov is een klein wintersport dorpje en centraal in het dorp liggen de pistes. De kinderen staan vandaag voor het eerst echt op de ski’s en volgen skiles. Ski’s huren we direct aan de piste.

Het is zondag, dus ook de Tsjechen zelf staan op de ski’s. Maar van drukte kun je hier niet spreken. Geen rijen bij de skiverhuur en liften. Vanaf de skihuur zien we een paar mooie blauwe pistes liggen. De pistes zijn breed waardoor er voldoende ruimte is voor beginnende en gevorderde skiërs.

Onderaan de liften krijgen de kinderen skiles. Dat de skileraar Tsjechisch spreekt blijkt geen enkel probleem. De kinderen volgen de instructies goed op en na een paar uur komen ze al bochtjes makend naar beneden. En ook de eerste ritjes in de sleeplift zijn gemaakt. Een prima gebied voor beginnende skiërs. Zodra je iets meer meters wilt maken kun je makkelijk naar de andere skigebieden met de bus.

Feiten skigebied Bedrichov

 • Aantal km piste: 4,5 km (blauw en rood)
 • Liften: 7 sleepliften
 • Overige voorzieningen: gratis parkeren aan de piste, 190 km aan langlaufloipes, sneeuwzeker door aanwezigheid sneeuwkanonnen
 • Skigebieden combinatie: Bedrichov vormt samen met skigebieden Severak (4,2 km pistes) en Tanvaldsky spicak (8,2 km pistes) het grotere skigebied Ski Arena Jizerky. Er is een gezamenlijke skipas en skibus. In het laatst genoemde gebied vind je ook meer rode en zwarte pistes.
 • Te combineren met: stadsbezoek Liberec of zelfs een stadsbezoek aan Praag dat slechts op 60 minuten rijden ligt.
 • Prijs skipas 1 dag: 15 euro volwassenen/ 11 euro kind (prijspeil 2019)
skigebieden in Tsjechie
Het skigebied Bedrichov is lekker overzichtelijk. De pistes zijn breed en voornamelijk blauw. Ideaal voor beginnende skiërs.
Wintersport in Tsjechië skigebieden
In Tsjechië komen we veel mooie brede skipistes tegen. Ideaal voor skiles en beginnende skiërs. Dit is in Bedrichov.
skigebieden in Tsjechie
Klaar voor hun eerste skiles, het blijkt geen enkel probleem dat de skileraar geen Nederlands spreekt.
skigebieden in Tsjechië
Je vindt de skischool en skiverhuur direct onder aan de piste aan de rand van het dorpje.

Skigebieden in het Reuzengebergte in de omgeving van Rokytnice nad Jizerou

De tweede helft van onze week verblijven we in Rokytnice nad Jizerou in het Reuzengebergte. In een klein uurtje rijden we er naar toe vanuit Liberec. We merken dat we in een wat hoger gelegen gebied komen. Er ligt een flink pak sneeuw langs de wegen.

We verblijven in het centrum van het stadje in Pension Samohel. Vanuit hier kunnen we makkelijk naar de verschillende restaurantjes en supermarkt lopen. Rokytnice nad Jizerou heeft echt meer weg van een wat groter wintersportgebied. Overal zie je mensen in skikleding lopen, de skibussen rijden rond en er ligt overal sneeuw!

De skigebieden hier zijn wat groter dan in het IJzergebergte en bieden de gevorderde skiërs meer mogelijkheden. Het skigebied Rokytnice nad Jizerou is het op vier na grootste skigebied van Tsjechie. In de buurt zijn ook nog kleine skigebieden waar je makkelijk een dag naar toe kunt. Je kunt hier dus alle kanten op. Wij gaan zowel naar Rokytnice nad Jizerou en naar het vlakbij gelegen Paseky nad Jezerou.

Skigebied Rokytnice nad Jizerou

Bij aankomst onder aan de pistes valt het mij direct op, de pistes zijn hier nog weer breder dan dat ze in het IJzergebergte waren. Ik ben zelf niet een mega held op ski’s, wil gewoon lekker relaxt naar beneden kunnen skiën. En dat lijkt hier echt prima te kunnen. Zowel in het stuk Studenov waar we één dag skiën maar ook in Horni Domky.

Na drie dagen skiles gaan de meiden in Horni Domky met de grote stoeltjeslift naar boven en leggen samen met de skileraar flinke stukken af. Ze genieten echt, ook van de stukken door het bos. De kleine man zit in een skiklasje wat lager op de piste. Hij vermaakt zich met andere kinderen. We komen hier flink wat Nederlandse kinderen tegen. De kans is dus groot als de kinderen hier skiles nemen, dat er Nederlandse kinderen in de groep zitten.

Terwijl de kinderen les hebben kunnen wij met zijn tweeën het hele gebied verkennen. Er is een prachtige route van 2,9 km lang die ons van boven op de berg naar beneden brengt. Heerlijk om met zijn twee even over de sneeuw naar beneden te glijden. Tussendoor drinken we wat op de piste en gaan dan snel weer door.

Als de kinderen ’s middags geen les hebben verkennen we het gebied met zijn allen. Dit gebied heeft leuke gevarieerde stukken piste voor de beginnende skiërs. 

Feiten skigebied Rokytnice nad Jizerou

 • Aantal km piste: 21,5 km (blauw, rood en zwart)
 • Liften: 2 stoeltjesliften en 21 sleepliften
 • Overige voorzieningen: skibus tussen de verschillende pistes, parkeerplaatsen direct onder aan de pistes, 32,5 km langlaufpistes, sneeuwzeker door aanwezigheid sneeuwkanonnen.
 • Te combineren met: skipassen verkrijgbaar voor combinatie met omliggende gebieden waardoor je 40 km piste tot je beschikking hebt. Even wat anders tussen het skiën door, breng een bezoek aan glasblazerij Rautis in Ponika, waar je kunt zien hoe kerstversieringen worden gemaakt, en mag je het zelf ook proberen.
 • Prijs skipas 1 dag: 25 euro volwassenen/ 18 euro kind (prijspeil 2019)
Skigebieden in Tsjechie
De kleine man krijgt skiles in Studenov. Gelukkig is er alle ruimte op de pistes als het bochtjes maken nog even niet zo goed lukt.
Wintersport in Tsjechië
De skigebieden zijn niet zo groot als in de Alpen maar zijn prima voor de beginnende skiër. Mooie blauwe en rode pistes en overzichtelijk voor de kinderen. Dit is het gebied Horni Domky in Rokytnice nad Jizerou.
Wintersport in Tsjechië skiles
De meiden krijgen privéskiles van deze enthousiaste skileraar. Aan het einde van de ochtend hebben ze flinke vorderingen gemaakt.
skigebieden in Tsjechie
Tijdens de skiles van de kinderen verkennen wij het gebied met zijn twee.
Wintersport in Tsjechië skigebieden
Vanuit de lift hebben we een mooi zicht op de piste waar de meiden skiles krijgen.