Mountainbiken met kinderen

Blogger Suzanne heeft 2 mountainbikers in huis en vertelt vandaag over mountainbiken met kinderen en echte mountainbike clinics. Stoer!

Mountainbiken met kinderen

De grootste hobby van mijn man is fietsen (wielrennen en mountainbiken). Het is dan geweldig leuk om met je kind te gaan mountainbiken! Mountainbiken is stoer en avontuurlijk fietsen door het bos. Slingerend over smalle paadjes tussen dikke bomen, over boomstammetjes en door los zand, van steile heuveltjes naar beneden. Toen onze oudste zoon 7 jaar werd, was hij groot genoeg voor een echte mountainbike met versnellingen. Voor zijn verjaardag hebben we er een voor hem gekocht. Een Cube Kid 240 (24 inch dus) omdat deze als voordeel heeft dat het frame laag is, waardoor het zadel ook voor kinderen met kortere benen voldoende laag te stellen is. Deze fiets kan gemakkelijk t/m zijn tiende verjaardag mee.

Waar moet je aan denken als je voor het eerst met je kind gaat mountainbiken?

Een goede fiets! Zoals gezegd kozen wij voor de Cube Kid 240. Deze kost nieuw zo’n 350 euro, maar ook tweedehands zijn ze verkrijgbaar via Marktplaats of in een fietsenzaak. Zorg wel dat als je een tweedehands mountainbike via Marktplaats aanschaft dat deze vrij van roest is. Zie je roest op de ketting of elders zitten, dan heeft de fiets regelmatig buiten gestaan en is hij niet goed onderhouden. Laat bovendien voor het eerste gebruik een uitgebreide beurt bij een goede fietsenmaker uitvoeren. Goed werkende remmen en versnellingen zijn zeer belangrijk.

Een goede helm is een must. Koop geen goedkope speelgoedhelm die uit een warenhuis of speelgoedwinkel komt, maar een professionele kinderfietshelm bij een speciaalzaak (merk AGU of Bontrager, zo’n 40 – 50 euro). Via internet bestellen kan, maar weet dan wel zeker dat je de goede maat bestelt, want een helm werkt alleen als die goed past. Koop geen tweedehands fietshelm, helmen gaan beperkt mee en je weet niet wat ermee gebeurd is. Veiligheid gaat voor alles!

Als je dan een goede fiets en helm hebt, kun je qua kleding in het begin volstaan met stevige (sport)schoenen, een niet al te wijde trainingsbroek en een aantal dunne kledinglagen met trainingsjas en eventueel een bodywarmer om het bovenlijf.

Ook handschoenen (in de winter) zijn belangrijk. Als je na een aantal keren fietsen tot de conclusie komt dat je kind het echt leuk vindt, dan kun je gaan investeren in een echte fietsbroek, -shirt en –handschoenen.

Mountainbike, stevige sportschoenen, trainingsbroek, jas, helm en handschoenen: klaar voor de start!
Mountainbike, stevige sportschoenen, trainingsbroek, jas, helm en handschoenen: klaar voor de start!

 Nu kun je op pad met je kind

Ga niet te ver, hou het leuk en bouw langzaam op. Voor een kind van 6/7 jaar is 10 kilometer al een heel eind. Kies bovendien in het begin makkelijke routes en paden uit, zodat je kind kan wennen aan het schakelen met de versnellingen, leert remmen, zich de stuurbewegingen eigen kan maken en leert hoe hij/zij zijn gewicht over de fiets moet verdelen heuvel op en af. Tijdens het fietsen kun je allerlei behendigheidsspelletjes doen (om bomen fietsen, leren slippen op een zandweg). Dit is erg leuk en je kind leert ook nog de techniek van het mountainbiken.

Tip: neem een bidon met drinken en een plak koek of banaan mee voor onderweg. Bouw halverwege de route even gezellig samen een rustmomentje in met een versnapering. Super gezellig!

Mountainbiken met kinderen: begin op de makkelijke paden.
Mountainbiken met kinderen: begin op de makkelijke paden.
Tussen de bomen door rijdend leer je goed sturen.
Tussen de bomen door rijdend leer je goed sturen.

Mountainbike clinic voor kinderen

Ben je zelf geen fietser en lijkt het je leuk om je kind kennis te laten maken met het mountainbiken? Of heb je geen geld om te investeren in een fiets en materiaal, terwijl je niet weet of je kind het wel leuk zal vinden? Dan kun je bij de lokale wielervereniging navragen of er een afdeling is die clinics en/of trainingen verzorgt voor kinderen die willen mountainbiken. Ook voor kinderen en kinderfeestjes zijn speciale clinics te volgen. Vaak zit hier ook het gebruik van een fiets en helm bij de prijs inbegrepen. Gewoon op internet een adresje in de buurt zoeken! Kijk bijvoorbeeld hier, hier, hier of hier.

Doe jij aan mountainbiken met kinderen en heb je aanvullende tips? Vertel het in een reactie hieronder.

Meer lezen

Op zoek naar andere sportieve uitjes met kinderen? Klik & kijk dan verder:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

2 REACTIES

  1. Ik vroeg me af of Suzanne nog meer tips kan geven en eventueel leuke routes (in Zuid Holland) weet om met mijn kinderen te mountainbiken.

    • Hoi Elsa,

      Ik ga het aan Suzanne vragen. Ik verwacht niet dat ze routes in Zuid-Holland weet omdat ze zelf uit een hele andere regio komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.