Stedentrip met kinderen? Ga op pad met een instant camera

2
253

Uren slenteren door een mooie stad… Laten we eerlijk zijn, met kinderen is dat vaak geen succes en moet je iets bedenken om het voor hen leuk te maken. Ik las op The Travel Tester over een Polaroid wandeling in Wenen en bedacht me direct: “Dit is leuk om met kinderen te doen!”. Niet georganiseerd, maar gewoon zelf. Dus gingen we in Venetië met onze LOMO instant camera op pad. Nieuwsgierig hoe dat is? Lees dan verder.

Dit blog is in 2016 geschreven en in 2020 voorzien van een update

Wat is een instant camera?

Misschien vraag je je wel af wat een instant camera is. Kan ik me goed voorstellen. Een instant camera is een ander woord voor een Polaroid camera. Nu is Polaroid een merk en zijn er dus ook andere merken die dat soort instant camera’s verkopen. Eigenlijk is een instant camera heel ouderwets, maar zie je ze de laatste tijd steeds vaker terugkomen. Toch een stukje nostalgie.

Het leuke van een instant camera is dat de foto er direct uitkomt. Meteen resultaat. Laat dat nu iets zijn dat voor kinderen belangrijk is. Tijd om eens te kijken hoe het in de praktijk is om op pad te gaan met een instant camera!

  • Onze locatie: het altijd prachtige Venetië waar je uren kan struinen door de smalle straatjes
  • Onze camera: LOMO instant camera met 2 verpakkingen Fujifilm Instax Mini film voor 20 foto’s
  • Ons super fanatieke en enthousiaste testteam: dochter M. (8) en zoon C. (7)

Op pad met de LOMO instant camera tijdens een stedentrip met kinderen

We reizen met de trein naar Venetië. Genoeg tijd om eens rustig te ontdekken hoe de LOMO instant camera werkt. Vooraf heb ik er al de batterijen in gedaan. Verkeerd om, dat wel. Gelukkig komen we daar snel achter en is dat probleem makkelijk op te lossen.

We hebben twee Fujifilm Instax Mini film cassettes met elk 10 foto’s. Ik plaats de eerste cassette in de camera. In het boekje heb ik gelezen dat je handmatig enkele instellingen goed moet zetten. Hiervoor zitten er verschillende knopjes op de camera.

Onderop de camera is in een tabel snel te zien bij welk weertype je welke instellingen moet gebruiken. Oh ja, dat ging vroeger niet automatisch. We zullen moeten nadenken. In de trein maken we alvast een proeffoto.

Het resultaat valt tegen. C. maakte een foto van M. bij het treinraam, dus tegen het licht in. De ene helft van de foto is donker en op de andere helft zien we het bewogen landschap. Nog 19 foto’s over. Ik ben heel benieuwd hoe het in Venetië zal gaan.

De instant camera van LOMO.
De instant camera van LOMO.
Samenvatting van de instellingen onderop de camera.
Samenvatting van de instellingen onderop de camera.
De camera in de trein uitproberen. Verbaasde blik bij de kinderen als er zomaar een foto uit de camera rolt.
De camera in de trein uitproberen. Verbaasde blik bij de kinderen als er zomaar een foto uit de camera rolt.

Onze wandeling door Venetië beginnen we op het beroemde San Marco plein. M. en C. zien heel veel moois om foto’s van te maken. “Oh kijk, daar komt de toren tevoorschijn” roept C. vol verbazing als zijn foto langzaam duidelijker wordt.

Nu wil M. ook. Ze maakt een foto van de kathedraal. Dan ziet C. een mooie gevel. Hij zoekt een goede plek om de foto te maken en klikt. Als zijn foto langzaam zichtbaar wordt blijkt er een dame geposeerd te hebben. Het resultaat is er nog leuker van geworden.

We bedenken ook dat we zo’n foto op een digitale camera zouden deleten en een nieuwe foto zouden maken. Dat doe je met een instant camera niet. Het maakt het fotograferen veel informeler en relaxter.

Ik bedenk dat het leuk is om een Droste-effect foto te maken. C. maakt een foto van M. op een mooi bruggetje. Dan maak ik met mijn iPhone een foto van M. met haar instant-foto in de hand. Daarna houdt M. mijn telefoon vast en maakt Gerard daar een foto van met de gewone camera.

Het resultaat is minder duidelijk dan op een Droste-blikje, maar we hebben lol met het maken. Al begrijpen de kinderen eerst niet wat we van plan zijn, als ze het resultaat zien vinden ze het prachtig.

We lopen verder en horen geen enkel gemopper over de afstand. Ze zijn steeds op zoek naar mooie plekjes om foto’s te maken of overleggen druk hoeveel foto’s ze nog kunnen maken. Pas na ruim 3 uur door Venetië struinen worden ze moe. Een lekker Italiaans ijsje zorgt ervoor dat ze het laatste stuk bijna zonder mopperen lopen.

Met de instellingen van de instant camera word ik steeds handiger. Het is niet moeilijk. Alleen als je instelt op zonnige omstandigheden en je besluit daarna alsnog in de schaduw te staan, dan zie je dat direct op je foto. Erg leerzaam.

Voor op de camera is een klein rond spiegeltje te zien. Dit kan je gebruiken om een selfie te maken. Dat proberen wij ook. Het is even zoeken hoe we allemaal in beeld kunnen komen, maar dan hebben we een echte spontane gezinsfoto te pakken.

Wij zijn er over uit. Tijdens een stedentrip met kinderen is het echt leuk om met een instant camera op pad te gaan. De kinderen hebben iets te doen en lopen zo ongemerkt meer dan normaal.

Ondertussen leren ze al spelenderwijs meer over enkele basistechnieken van het fotograferen. Het eindresultaat gaat thuis op het prikbord, als mooie herinnering aan een fijne vakantie.

In Venetië is genoeg moois om vast te leggen.
In Venetië is genoeg moois om vast te leggen.
Elke keer is het leuk om langzaam het beeld naar voren te zien komen.
Elke keer is het leuk om langzaam het beeld naar voren te zien komen.

Wat je moet weten over de LOMO instant camera

Bij Radbag vond ik meerdere instant camera’s in verschillende prijsklasses. Ik koos voor de goedkoopste: de witte LOMO instant camera van 99,95 euro. Twee cassettes voor 20 foto’s van Fujifilm kosten 24,95 euro. Dat laatste vind ik best prijzig en ik ga op zoek naar een voordeliger alternatief zodat we deze camera nog vaak kunnen gebruiken.

Het is wennen om met een instant camera foto’s te maken. Je moet echt even nadenken in het begin. Maar het is niet moeilijk, zelfs kinderen kunnen het. Ben je op zoek naar haarscherpe foto’s? Dan zou ik gewoon de hedendaagse digitale camera gebruiken. Een instant camera is een aanrader voor op reis, maar ook tijdens een feestje kan je er leuke dingen mee doen.

Al onze foto's die we maakten in Venetië.
Al onze foto’s die we maakten in Venetië.
Er zitten erg leuke foto's bij.
Er zitten erg leuke foto’s bij.

Heb jij er ooit aan gedacht om met een instant camera op pad te gaan?

Meer lezen

Op zoek naar meer fotografie ideeën voor gezinnen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Radbag. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.