De beste tips voor de mooiste vakantiefoto’s

Blogger Marije is niet alleen blogger bij KidsErOpUit, maar ze werkt ook als fotograaf. Wie kan er dan beter de beste tips voor de mooiste vakantiefoto’s delen?

De beste tips voor de mooiste vakantiefoto’s

Ik ga op vakantie en neem mee… mijn fotocamera. Voor mij is het ondenkbaar om geen camera mee te nemen op vakantie, mijn onmisbare gadget zoals ik al eens op KidsErOpUit schreef. Een vakantie is perfecte periode om foto’s te maken. Vaak ben je lekker ontspannen als gezin, beleef je leuke dingen en ben je in een mooie andere omgeving. Door dat vast te leggen heb je ook na de vakantie iets om van na te kunnen genieten en iets wat je met andere kan delen.

Ik verklap jullie mijn beste tips voor de mooiste vakantiefoto’s en ga daarbij in op de voorpret, de vakantie zelf en de napret.

Fotografie tips: de voorpret

Dit is zo enorm belangrijk en dit kan ook helpen met je foto’s: welke plekken ga je bezoeken? Wat zou je graag willen vastleggen? Wat wil je na je vakantie met je foto’s? Wil je een thema laten terugkomen of een kleur?

Thema: het lekkerste eten tijdens de vakantie.
Thema: het lekkerste eten tijdens de vakantie, maak dan detailfoto’s van je eten.

Je kan er voor kiezen om een vakantie verhaal te willen vertellen in een fotoalbum na je vakantie. Dan begin je met je foto’s bij het inpakken, de volle auto of de koffers en iedere dag ga je hiermee verder. Zo heb je een soort vakantiedagboek als je thuiskomt. Bewaar ook de entreekaartjes van pretparken en musea, bij thuiskomst kan je ze inscannen zodat je ze in het (digitaal)fotoboek kan verwerken of gewoon erbij plakken in een normaal fotoalbum.

Je insteek kan ook zijn dat je in de vakantie sowieso een portretfoto van je kind(eren) wil maken zodat je die ene foto die je in de kamer hebt hangen een keer kan vervangen. Misschien is het leuk om een kleur te laten terugkomen in je foto’s of om bijvoorbeeld een oude vakantiefoto na te maken.

Portretfoto in zwart wit, ook leuk om een serie van te maken.
Portretfoto in zwart wit, ook leuk om een serie van te maken.
Ook leuk: dagelijkse bezigheden vast leggen en in zwart wit vormen deze foto's een mooie serie.
Ook leuk: dagelijkse bezigheden vast leggen en in zwart wit vormen deze foto’s een mooie serie.
Zwart wit doet het ook goed als je een foto maakt van je kind in de omgeving.
Zwart wit doet het ook goed als je een foto maakt van je kind in de omgeving.

Waar je ook voor kiest: het is handig om hier vooraf over na te denken zodat je bij het maken van de foto’s hiermee rekening kan houden.

Zorg voor voldoende geheugenkaartjes en vergeet vooral niet om extra batterijen mee te nemen. Niets is zo vervelend om tijdens de vakantie opeens te weinig geheugen te hebben of tijdens een dag weg opeens met een lege batterij te zitten.

Tot slot bij de voorbereiding: ken je camera! Mocht je een nieuw exemplaar hebben, probeer deze dan voordat je op vakantie gaat al goed uit. Zo ken je de camera al beter en kom je qua instellingen niet voor verrassingen te staan.

Foto’s maken tijdens de vakantie

Misschien wel mijn belangrijkste tip: voorkom dat je de hele reis alleen maar door de camera beleeft. Je bent op vakantie, dus vul niet de hele dag met fotografie. Geniet van elkaar, van de reis en leg momenten vast.

Details, portretten en omgeving. Als je deze drie dingen in je achterhoofd houdt, dan voorkom je dat je thuis komt met enkel foto’s van je kinderen en amper foto’s van de omgeving en de unieke details van momenten. Wissel horizontaal goed af met verticale foto’s. Gebruik verschillende afstanden bij het maken van je foto’s en speel met je perspectief door zowel laag bij de grond als eens hoger dan het onderwerp te fotograferen.

Detailfoto: zo al mooi, maar ook geschikt om later als achtergrond te gebruiken in een fotoboek.
Detailfoto: zo al mooi, maar ook geschikt om later als achtergrond te gebruiken in een fotoboek.
'Portretfoto' van de achterkant. Speel ook met het licht!
‘Portretfoto’ van de achterkant. Speel ook met het licht!

Voorkom staatsieportretten! Foto’s van je gezin en van jezelf zijn natuurlijk onmisbaar bij je vakantiefoto’s, maar probeer de spontane momenten vast te leggen en voorkom de staatsieportretten bij ieder toeristisch hoogtepunt. Vooral bij kinderen werkt poseren vaak helemaal niet, die kan je beter lekker hun gang laten gaan.

Geen staatsieportret, maar gewoon een foto als de kinderen bezig zijn.
Geen staatsieportret, maar gewoon een foto als de kinderen bezig zijn.
De mooiste foto's krijg je op  momenten dat de kinderen (en papa) even niet opletten.
De mooiste foto’s krijg je op momenten dat de kinderen (en papa) even niet opletten.
Zou ze door hebben dat er een foto wordt gemaakt?
Zou ze door hebben dat er een foto wordt gemaakt?

Als je foto’s van kinderen maakt verlaag dan je camera tot ooghoogte, ga door je knieën. Ook kun je bewust kiezen voor foto’s van echt een hoger standpunt of echt een lager standpunt. Een foto genomen van kinderen vanaf de hoogte van een volwassene is het meestal net niet.

Speel met je compositie. Plaats je onderwerp eens uit dat midden, zet een horizon vooral niet in het midden en kijk eens of je doorkijkjes kan vinden. Let er op bij het maken van de foto’s dat er geen dingen in de foto zitten die afleiden of de aandacht van het onderwerp weg kunnen halen.

Dankzij de bloemen op de voorgrond zit er diepte in de foto.
Dankzij de bloemen op de voorgrond zit er diepte in de foto.
Maak foto's vanuit verschillende standpunten.
Maak foto’s vanuit verschillende standpunten, zie je het verschil met de vorige foto?

Maak je foto’s van de omgeving? Dan kun je dit het beste ’s morgens vroeg of laat in de middag doen. Dan zijn de kleuren namelijk het allermooist.

Na de vakantie aan de slag met de foto’s

Je hebt nu heel wat foto’s gemaakt tijdens je vakantie en nu begint het moeilijkste werkje misschien wel: selecteren. De term “Kill your darlings” is hier van toepassing. Hoe mooi alle foto’s ook zijn, je moet ze niet allemaal willen bewaren of gebruiken in je fotoalbum.

Sla de foto’s digitaal op een externe harde schijf op en brandt ze eventueel op cd. Zo verklein je het risico om je kostbare foto’s ooit kwijt te raken.

Maak een fotoboek. Zodat je na de vakantie vele malen kan nagenieten van de vakantie. Op deze manier is het ook leuk om aan anderen de foto’s te laten zien en dit is vele malen leuker dan de foto’s terugkijken via PC, tablet of tv. Lijst ook eens een paar mooie foto’s in, zodat je in huis wordt herinnerd aan de vakantie.

Maak voor de kinderen evt. een eigen foto album. Dit kan een vakantiedagboek zijn met tekeningen, verhalen en foto’s, een gedrukt klein album of een simpel insteekmapje met afgedrukte foto’s.

Wat is jouw beste tip voor mooie vakantiefoto’s?

Meer lezen

We schreven al meer over fotografie tijdens je vakantie met kinderen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelCatalonie: mountainbiken in de Pyreneeën met kinderen
Volgend artikelDraisine fietsen met kinderen: van Groesbeek naar Kranenburg
Marije heeft van 2014 tot 2018 bij KidsErOpUit geblogd. Samen met haar man Hugo en twee dochters E. (2007) en I. (2012) gaat ze er graag op uit. De natuur in, musea bezoeken, theatervoorstellingen bekijken of gewoon lekker dwarrelen door een nieuwe stad zijn uitjes die zij graag onderneemt met haar gezin. Stedentrips vindt ze erg leuk om te maken. Kamperen is iets wat ze ook graag doet met haar gezin in binnen of buitenland. Sinds 2020 is Marije redactie-assistente.

2 REACTIES

  1. Goede tips! Voor mij is het ook ondenkbaar om op vakantie te gaan zonder camera, al probeer ik de laatste tijd wel steeds vaker om iets lichter te reizen. Mijn camera is al een zware dus een licht lensje is dan heel welkom. En ik vind het juist wel weer een uitdaging om bijvoorbeeld met alleen een 50mm toch mooie foto’s te maken! Less is more zullen we maar zeggen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.