Tip: met je kinderen een collage maken in een fotoboek

Onderwerp op vakantie vinden kinderen het leuk om foto’s te maken. Als je ze dan ook nog een opdracht meegeeft die mooie pagina’s oplevert in het fotoboek sla je twee vliegen in één klap. Saskia legt uit hoe.

Samen met je kinderen een collage maken in een fotoboek

Je bent met je gezin in een schattig Frans dorpje. Jullie genieten van de sfeer in het dorp en slenteren graag door de oude straatjes. Jullie kinderen kunnen de idyllische plekjes niet zo waarderen en zijn snel uitgekeken? Herkenbaar? Daar heb ik een goede oplossing voor. Laat de kinderen foto’s maken en geef ze daar de opdracht bij allemaal voorwerpen in dezelfde kleur te fotograferen.

Kleurenthema: vakantiesfeer in roodtinten
Kleurenthema: vakantiesfeer in roodtinten
Kleurenthema: vakantiesfeer in groentinten
Kleurenthema: vakantiesfeer in groentinten
Kleurenthema: vakantiesfeer in blauwtinten
Kleurenthema: vakantiesfeer in blauwtinten

Kleurenthema in fotoboek

Op de website van Albelli staan regelmatig tips voor het maken van fotoboeken. Een tip had ik onthouden toen we vorig jaar naar Frankrijk op vakantie gingen: “Maak foto’s van dingen met dezelfde kleur en verwerk ze op één pagina in een fotoboek”. Dat werd een leuke opdracht voor de kinderen tijdens de vakantie. We kozen drie veel voorkomende kleuren (rood, groen en blauw) en gingen op zoek.

Het zoeken naar dingen in rood, groen en blauw was een handige afleidingsmanoeuvre als ze even geen zin hadden om te lopen of elkaar in de haren vlogen. De vraag: “Wie ziet iets in het rood/groen/blauw?” was genoeg om ze aan het zoeken te krijgen. De zoektocht leverde standaard Franse verkeersborden, bloemen en voordeuren op. Maar we vonden meer in deze kleuren: onze eigen schoenen, bordjes, auto’s, kaarsen en Maria-beelden.

Bij thuiskomst heb ik de groene, rode en blauwe foto’s in aparte mapjes verzameld en opgeslagen. In het vakantiefotoboek werden dit fleurige pagina’s die zorgen voor afwisseling tussen de pagina’s over de uitstapjes.

Een kleurenthema pagina maken

Hoe ik deze pagina’s maakte in het fotoboekenprogramma van Albelli:

  1. Kies een neutrale achtergrond.
  2. Maak een lay-out met vierkantjes (ik heb deze inmiddels standaard opgeslagen).
  3. Vul de vierkantjes met de foto’s van de betreffende kleur, maak de uitsnede van de foto ook zo klein mogelijk zodat de kleur goed opvalt.
  4. Voeg via clip-art een gekleurd vierkantje in, kies daarbij voor een rood vierkantje bij de rode foto’s etc.
  5. Maak het gekleurde vierkantje net zo groot als de hele pagina.
  6. Zorg ervoor dat het gekleurde vlak achter de foto’s komt (klik met de rechter muisknop op het vlak en kies ‘verplaatsen naar achteren’).
  7. Kies bij sjablonen een sjabloon met verloop en pas dit sjabloon toe op het rode vlak.
  8. Schrijf een toepasselijke tekst boven de foto’s en maak de tekst met behulp van het kleurpipet in dezelfde kleur als het gekleurde vlak.

Klaar!

Meer lezen

Wil je meer tips voor het maken van goede of bijzondere foto’s? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

Vorig artikelVakantiefoto: “Jullie hoofd staat er ook op”
Volgend artikelAutomerken bingo voor onderweg
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.