5x wat je niet moet doen met een selfiestok

Diegene die KidsErOpUit al wat langer volgen, weten dat ik blij ben met mijn selfiestok en vooral met de gezinsfoto’s die we dankzij deze stok hebben. Eerder schreef ik al een blog over mijn selfiestok. Maar ik kreeg ook kritiek op de stok, sommige vriendinnen wilden me al bijna ontvrienden op Facebook omdat ze het zo’n stom ding vinden. Na een weekendje Sevilla begin ik iets te begrijpen van de aversie die sommige mensen tegen de selfiestok hebben.

Daarom vandaag 5 dingen die je niet moet doen met een selfiestok.

1. De selfiestok uitgeschoven laten als je ermee rond loopt

Echt mensen, zo’n ding is niet voor niets uitschuifbaar en dus ook inschuifbaar. Het is levensgevaarlijk als je met een stok van een meter om je heen loopt te zwaaien. Is de eerste dode al gevallen? Wij noteerden in ieder geval 1 bijna botsing met andermans selfiestok tijdens ons weekendje Sevilla.

Uitgeschoven selfiestokken: levensgevaarlijk!
Uitgeschoven selfiestokken: levensgevaarlijk!

2. Je telefoon verkeerd om in de houder van de selfiestok zetten

Elke moderne smartphone heeft een camera aan beide kanten. De camera aan de achterkant is vaak het beste, maar als je die met een selfiestok gebruikt zie je niet wat je fotografeert. Je krijgt gegarandeerd een mislukte foto.

Ik gebruik de selfiestok met de selfie-stand van mijn telefoon, dat is de camera aan de voorzijde. Heel handig, want dan zie je precies wat voor foto je maakt. Dankzij een app met een camera-timer zie ik zelfs hoelang ik nog heb om de juiste compositie te zoeken. De kinderen vinden het aftellen op het scherm ook erg leuk en staan dus lachend op onze selfiestok-foto’s. Ok, het is geen kwaliteit om later vergroot op te hangen, maar voor in ons fotoboek of voor op internet voldoet het prima.

Als je de smartphone verkeerd om in de selfiestok zet kan je niet op de compositie van je foto letten.
Als je de smartphone verkeerd om in de selfiestok zet kan je niet op de compositie van je foto letten.

3. De ergere versie van nummer 2: voordat je de foto maakt je reisgenoot vragen om aan de andere kant van de stok te kijken hoe de foto wordt

We zagen het meerdere keren gebeuren in Sevilla. Twee mensen willen samen op de foto en gebruiken de selfiestok. De telefoon zit er verkeerd om in. Voordat ze de foto maken, loopt een van hen naar de andere kant van de selfiestok en kijkt of de compositie goed is. Daarna snel weer terug naar de reisgenoot en de foto kan gemaakt worden. Tenminste, dat dachten ze. Diegene die de selfiestok vasthield had ‘m toch niet stil gehouden en de foto is mislukt. Het hele ritueel herhaalt zich vervolgens nog een paar keer.
De camera aan de voorzijde van je telefoon gebruiken in combinatie met een app met camera-timer lieve mensen, echt heel handig…..

Even je reisgenoot de compositie laten checken voordat je je selfie maakt...
Even je reisgenoot de compositie laten checken voordat je je selfie maakt…

4. De selfiestok als verlengstuk van je arm gebruiken bij het maken van een gewone foto

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? De selfiestok is er om het maken van een selfie makkelijker te maken. Het maken van gewone foto’s gaat echt niet beter als je de selfiestok voor je houdt en heel krampachtig probeert om op het fotografeerknopje te drukken. Je hebt zelfs een grotere kans dat je foto bewogen is. Denk even aan nr 1: de selfiestok is inschuifbaar. Gewoon niet gebruiken dus bij het maken van een normaal vakantiekiekje.

De selfiestok is niet bedacht om gewone vakantiefoto's te maken. Dat kan echt makkelijker zonder de stok.
De selfiestok is niet bedacht om gewone vakantiefoto’s te maken. Dat kan echt makkelijker zonder de stok.

5. Helemaal de ‘Asian-way’ gaan

Ik heb het niet gecheckt, maat ik vermoed dat de selfiestok een Aziatische uitvinding is. Het zijn in iedere geval de Aziaten die je er het meeste mee ziet. Wil je jezelf echt belachelijk maken dan gebruik je ook 2 selfiestokken tegelijk, maak je het vredesteken op plaatsen waar dat niet ter zake doet en ga je natuurlijk in een vreemde houding op de foto. Echt, alleen een selfiestok gebruiken is al op het randje, laat de ‘Asian-way’ dus achterwege.

Twee selfiestokken in de hand en in een rare houding staan: fotograferen op de "Asian-way".
Twee selfiestokken in de hand en in een rare houding staan: fotograferen op de “Asian-way”.
Even kijken hoe het bevalt om ook een selfie te maken in een rare houding die we vaak zagen.
Even kijken hoe het bevalt om ook een selfie te maken in een rare houding die we vaak zagen.
Lollig: vredesteken maken op een plek waar het niet relevant is.
Lollig: vredesteken maken op een plek waar het niet relevant is.
Hollanders met een selfiestok: gewoon lachend en nog wat van de omgeving op de achtergrond.
Hollanders met een selfiestok: gewoon lachend en nog wat van de omgeving op de achtergrond.

Onthoud deze 5 don’ts voor de selfiestok en gebruik ‘m alleen als het nodig is. Bijvoorbeeld als je met je reisgezelschap op de foto wil voor een mooi uitzicht of als je in januari op Facebook wil laten zien dat je lekker in het zonnetje op het terras zit in Sevilla. Dat laatste is trouwens alleen leuk als je ook de regen-selfie van de vorige dag laat zien.

Selfie in de regen op Facebook?
Selfie in de regen op Facebook?
Dan mag je de verschrikkelijke zonnige selfie natuurlijk ook plaatsen.
Dan mag je de verschrikkelijke zonnige selfie natuurlijk ook plaatsen.

Wat vind jij van de selfiestok? Heb je er al een in je vakantietas zitten?

Meer lezen

Vakantiefoto’s helpen om de herinneringen levend te houden. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelUit de oude doos: kamperen in Ommen in 1987
Volgend artikelCamping Krabbeneiland: kamperen bij de boer
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

13 REACTIES

 1. Grappig! Ik moet de mijne ook eens gaan gebruiken. Ik vergeet het steeds en vind het ook wel gênant… En ja, dat vredesteken – wat is dat toch???

  • Gewoon in je tas stoppen :-). En tja, een beetje gênant is het wel, maar ik zie die mensen nooit meer en heb wel een gezinsfoto!

 2. Haha ik heb vooral heel hard moeten lachen om dit artikel. Btw ik heb geen selfie stick ik ben nog zo ouderwets om gewoon andere mensen te vragen een foto te maken.

 3. Ik ben heel slecht in het fotograferen van mezelf en ik heb absoluut geen selfiestok. Maar dit artikel is hilarisch!

  Wat ik zelf not-done vind: lopen met een uitgeschoven selfiestok is al niks, maar ik heb er mensen mee zien duiken (in combinatie met een gopro). Hallo lieve mensen , enig idee hoe kwetsbaar het onderwaterleven is en dat je dat ding met stroming echt niet onder controle houdt !?!

  • Oh nee zeg, duiken met een uitgeschoven selfiestok is helemaal erg! Hoe bedenken mensen dat toch…. Slecht voor het onderwaterleven en je krijgt er ook nog eens slechte foto’s van.

 4. Hahaha, PROEST! Goed artikel Saskia. Ik heb geen selfiestok. En ben er ook nooit mee geslagen. En wat Jenny zegt, onder water zouden die dingen verboden moeten worden…
  Ik zei het al eerder, ik kan niet genoeg #braggies zien 😉

 5. Haha, prachtig 🙂 Ik zou ook een gevaar op de weg zijn met zo’n stok, vrees ik. Ik kan al nauwelijks met een grote paraplu omgaan.
  Oh en ja, dat peace-gedoe van Aziaten op elke foto, onbegrijpelijk: was in Nieuw-Zeeland op Lord of the rings tour en daar stonden twee Chinese meisjes dus met elfenoren op Legolas na te doen. Met een peace-handje.

 6. Zal ik zeggen dat ik het zelf nu ook al regelmatig doe, dat V-teken. Want dat is het; een victory sign. Jaren geleden ontstaan in Japan en nu populair in heel Azië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.