Wintersport in Garmisch-Partenkirchen: skiën en andere leuke activiteiten voor gezinnen

0
121
Het uitzicht is hier fenomenaal.
Het uitzicht is hier fenomenaal.

Voor wintersport naar Garmisch-Partenkirchen in Duitsland. Dat deed Saskia. Ze ging skiën op de Hausberg en ontdekte meer leuke winterse activiteiten voor gezinnen.

Wintersport en skigebied Garmisch-Partenkirchen

Garmisch-Partenkirchen, ook wel liefkozend GaPa genoemd, ligt in het zuiden van Duitsland. Veel Nederlanders rijden er langs op weg naar hun wintersport in Oostenrijk. Jammer, want je kunt net zo goed in Garmisch-Partenkirchen stoppen en daar je wintersportvakantie laten beginnen. Bijkomend voordeel is dat er minder Nederlanders heen gaan en het tijdens onze schoolvakanties dus rustiger kan zijn (mits deze niet samenvallen met de Duitse schoolvakanties).

Vanuit Utrecht is Garmisch-Partenkirchen circa 850 kilometer rijden. Een andere optie is om naar München te vliegen en vanaf daar met de Flixbus naar Garmisch-Partenkirchen te gaan. Een vakantie in Garmisch-Partenkirchen is goed te combineren met een stedentrip München.

Ligging Garmisch-Partenkirchen:

Garmisch en Partenkirchen

Voordat ik meer vertel over wintersport in Garmisch-Partenkirchen eerst iets meer over het ontstaan van ‘GaPa’.

In 1935 werden de twee plaatsen Garmisch en Partenkirchen samengevoegd tot één gemeente. Dit gebeurde op bevel van Hitler omdat hij een plaats van bepaalde grootte nodig had voor de Olympische Winterspelen in 1936. Door dit sportevenement werd Garmisch-Partenkirchen bekend als wintersportbestemming. Maar dat niet alleen, ook de bekende skischans draagt bij aan dit imago. Elk jaar is hier op nieuwjaarsdag een schansspringevenement dat tot ver buiten Duitsland wordt uitgezonden.

Skigebied Garmisch-Classic en Zugspitze

Bij Garmisch-Partenkirchen zijn twee skigebieden te vinden: Garmisch-Classic en Zugspitze.

Skigebied Garmisch-Classic bestaat uit de bergen Hausberg, Kreuzeck, Kreuzjoch en Osterfelderkopf en ligt dichtbij de top van de Alpspitze. Garmisch-Classic heeft 40 km aan pistes. Hiervan 12 km blauw, 18 km rood en 10 km zwart. Voor de gevorderde skiërs zal het skigebied snel te klein zijn, al zullen zij wel graag de beroemde Kandahar-helling willen doen. Voor beginners is het gebied groot genoeg.

Bij het Duitse skigebied Zugspitze ligt 20 km piste in de blauwe en rode categorie. Hier ski je bij de hoogste berg van Duitsland.

Beide gebieden zijn niet via pistes met elkaar verbonden, maar er zijn wel combinatie skipassen te koop. Via het dal kun je met de trein of auto van het ene gebied naar het andere. Heb je meer kilometers piste nodig? Dan is er skipas ‘Top Snow Card’ verkrijgbaar voor Garmisch-Classic, Zugspitze, Mittenwald en de Tiroler Zugspitz-Arena (Oostenrijk).

Handig om te weten over skipassen:

 • Garmisch-Classic: 122 euro voor 1 dag*
 • Zugspitze: 124 euro voor 1 dag*
 • Twin-Ticket voor Garmisch-Classic en Zugspitze: 238 euro voor 2 dagen*
 • Top Snow Card voor 6 dagen: 247 euro voor volwassenen en 123,50 voor kinderen

*Deze prijzen zijn voor twee volwassenen en twee kinderen.

Alle genoemde prijzen zijn van seizoen 2018/2019. Een uitgebreid en altijd actueel overzicht van de prijzen van skipassen is hier te vinden.

Handig kaartje van het skigebied in Garmisch-Partenkirchen.
Handig kaartje van het skigebied in Garmisch-Partenkirchen.

Garmisch-Partenkirchen: dit is er in de winter te doen voor gezinnen

Natuurlijk ben ik gaan skiën in Garmisch-Partenkirchen. Ik ben een echte beginner, dus heb de kinderweide en de blauwe pistes op de Hausberg voor jullie getest. Maar er is veel meer leuks voor gezinnen te doen in deze omgeving. In dit blog ga ik het allemaal laten zien, te beginnen met de skiles in Garmisch-Partenkirchen. Daarna volgen de andere winterse activiteiten.

Skiles in Garmisch-Partenkirchen

De skilessen in Garmisch-Partenkirchen worden op de Hausberg gegeven. Meerdere skischolen verzorgen hier skiles. Elke ochtend wordt er bij het dalstation van de kabelbaan verzameld en daarna gaan de skiklasjes gezamenlijk naar boven. Ik krijg skiles van Skischule Garmisch-Partenkirchen en hier huren we ook ons skimateriaal.

Oefenweide

Mijn skiles begint op de oefenweide. Ik heb één keer eerder skiles gehad en daarna vier lessen op de indoor borstelbaan gevolgd. En wat ben ik daar blij mee.

Deze keer sta ik heel ontspannen op de ski’s en gaan de oefeningen me veel beter af. Al snel mogen we met de rolband de oefenweide op. Rustig remmend naar beneden en de keer daarna al bochtjes maken. Net als ik denk: “Ik heb die oefenweide wel gezien” vraagt de skijuf of we naar de blauwe piste willen. Yes!

Blauwe piste

Bij de blauwe piste wacht een nieuwe uitdaging: met de sleeplift omhoog. “Gewoon blijven staan, niet gaan hangen en dan kom je vanzelf boven” zegt de skijuf. Ok, dat moet lukken, denk ik, hoop ik. En… het lukt! Heel soepeltjes komen we boven aan en kunnen we de complimenten van de skijuf in ontvangst nemen.

Dan is het tijd voor de eerste echte afdaling. Wauw, dit is leuk! Helaas zijn we veel te snel weer beneden. Er is nog tijd voor een tweede keer omhoog. Deze keer nemen we een andere route naar beneden en pakken we zelfs een stukje van een rode piste mee. Onze skiles eindigt bijna waar we zijn begonnen: bij een restaurant vlakbij de oefenweide.

Tijd om in de zon te chillen met een drankje erbij.

Terug naar het dal

Geoefende skiërs kunnen naar het dal skiën via een rode of zwarte piste. Als de weersomstandigheden gunstig zijn dan is er keuze uit twee rode pistes. De skijuf vertelt dat ze met kinderen bijna altijd met de kabelbaan naar beneden gaat. Aan het einde van de dag zijn ze moe en minder oplettend en dan is deze rode piste best een uitdaging.

Ook wij gaan met de kabelbaan naar het dal.

Leuk weetje: de Thaise koning heeft een huis in Garmisch-Partenkirchen, je kunt hem daardoor zomaar tegen komen op de piste! Wij zagen dat zijn personeel skiles kreeg. Je kunt ze herkennen aan een gele band om hun bovenarm.

Handig om te weten

Deze praktische informatie is handig om vooraf te weten:

 • Het huren van skimateriaal (ski’s, schoenen, stokken en helm) kost in 2019 voor kinderen 19,70 euro voor één dag en 84,40 euro voor 6 dagen. Voor volwassenen is dit respectievelijk 36,20 euro en 154,80 euro.
 • Skiles kost in 2019 voor kinderen 52,50 euro voor één dag en 198 euro voor 6 dagen. Verzamelen voor de lessen is om 9 uur en de les zelf is van 9.30 tot 12.30 uur. Een privéles van 2 uur kost 119 euro, elke extra persoon betaalt per uur 9 euro hierbij.
 • In de winter van 2019 zijn er geen Nederlandstalige skileraren. Dit kan een ander jaar zo anders zijn en is afhankelijk van de vraag.
 • Er is kinderopvang aanwezig. Kinderen die alleen ’s ochtends skiën kunnen daar ’s middags heen. Skiën je kinderen de hele dag met de skischool? Dan lunchen ze daar tussen de middag ook.
 • Je kunt op elke dag van de week instromen bij de skiles. Omdat de meeste kinderen op vrijdag hun laatste les hebben, is er die dag een feestelijk tintje met wedstrijdjes en krijgen ze een medaille.
 • Skischule Garmisch-Partenkirchen verhuurt de skimaterialen in een gebouw direct naast het dalstation van de kabelbaan. Hier zijn ook lockers te huur zodat je aan het einde van de dag daar de skispullen achter kunt laten. Dat scheelt weer gesjouw. In 2019 betaal je voor 6 dagen skidepot 38 euro.
 • Bij online boeken krijg je korting op de huur van skimateriaal en op de skilessen.
Op weg naar de Hausberg.
Op weg naar de Hausberg.
Klaar voor onze skiles.
Klaar voor onze skiles.
Yeah, zonder brokken de oefenweide af.
Yeah, zonder brokken de oefenweide af.
Het lastigste vind ik met deze rollerbaan omhoog gaan....
Het lastigste vind ik met deze rollerbaan omhoog gaan….
Zie mij eens profi gaan.
Zie mij eens profi gaan.

Wandelen door de Partnachklamm in de winter

Bij Garmisch-Partenkirchen zijn twee kloven te vinden: de Partnachklamm en de Höllentallklamm. Alleen de eerste is in de winter geopend, tenminste, mits het weer het toelaat. Check dit altijd voordat je erheen gaat.

Vanaf de parkeerplaats is het zo’n 2 kilometer wandelen naar het begin van de Partnachklamm. Dit is een route langs een weg waar af en toe ook auto’s rijden. Met kleine kinderen kun je ervoor kiezen om met een paardenkoets naar het begin van de kloof te gaan.

Bij de Partnachklamm start de wandeling al direct met een stukje lopen door een donkere tunnel. Dat kom ik daarna vaker tegen tijdens de wandeling door de kloof. Deze tunnels zorgen voor een extra avontuurlijk tintje, zeker aan het einde van de kloof als ik mezelf moet bijlichten met de zaklamp van mijn telefoon.

Het is voor mij de eerste keer dat ik een wandeling door een kloof maak in de winter. In de zomer kan ik hier al ontzettend van genieten, maar in de winter is het werkelijk sprookjesachtig. Bevroren watervallen, sneeuw, ijspegels en daartussen het snel stromende water. Wauw, ik blijf maar foto’s maken. Zo mooi.

Na 700 meter ben ik bij het einde van de kloof. Zomers kun je hier verder wandelen, maar nu is de wandelroute afgesloten. Ik vind het helemaal niet vervelend om dezelfde weg terug te lopen. Opnieuw genieten van de winterse schoonheid van de Partnachklamm.

Net als wij de Partnachklamm uitlopen komt er een groep mensen met fakkels aan. Zij doen een fakkeltocht door de kloof. Zo tegen de schemering ziet het er al erg sfeervol uit. Ik informeer bij een van de organisatoren of de fakkeltocht ook voor gezinnen is. En ja hoor, de fakkeltocht is mogelijk met kinderen.

Praktische informatie

Deze informatie is handig om te weten:

 • Entree voor de Partnachklamm is 5 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen.
 • De openingstijden in de winter zijn van 9 uur tot 18 uur, maar bekijk deze ook vooraf op deze website. Vanwege weersomstandigheden is de kloof in de winter op sommige dagen gesloten.
 • De Partnachklamm is niet toegankelijk met een buggy of kinderwagen.
 • Trek stevige schoenen aan en hou rekening met waterdruppels.
 • De tunnels waar je doorheen wandelt zijn op sommige plekken maar 1,75 meter hoog. Daarnaast is het hier en daar best smal. Ik raad het af om hier met een kind in een rugdrager te lopen. De kans dat je kindje z’n hoofd stoot tegen de rotsen is best groot.
 • In de zomer is het mogelijk om een rondje te wandelen. Heen door de kloof en bovenlangs weer terug.
 • Informatie over hoe je naar de entree van de Partnachklamm kunt wandelen, de wandelingen rondom de kloof en over de fakkeltochten is op deze website te vinden.
De entree van de Partnachklamm.
De entree van de Partnachklamm.
Bevroren watervallen, sneeuw en stromend water.
Bevroren watervallen, sneeuw en stromend water.
Hier word ik erg blij van.
Hier word ik erg blij van.
In de winter is het hier waarschijnlijk nog mooier dan in de zomer.
In de winter is het hier waarschijnlijk nog mooier dan in de zomer.
Wauw, een ijsgordijn lijkt het wel.
Wauw, een ijsgordijn lijkt het wel.
Het wandelpad gaat grotendeels onder de rotsen door.
Het wandelpad gaat grotendeels onder de rotsen door.
Kinderen zullen deze wandeling leuk avontuurlijk vinden.
Kinderen zullen deze wandeling leuk avontuurlijk vinden.
Bij dit dal komen we aan de andere kant van de Partnachkloof.
Bij dit dal komen we aan de andere kant van de Partnachkloof.

Uitkijkpunt AlpSpiX bij de Alpspitze

Bij de Alpzpitze is op de Osterfelderkopf een heel bijzonder uitkijkpunt gemaakt: de AlpSpiX. Een deel van onze groep is tijdens het skiën hier vlakbij geweest, maar heeft dit uitkijkpunt gemist. We besluiten er alsnog heen te willen, maar nemen nu de kabelbaan vanuit het dal.

Bij de Alpspitze/Osterfelderkopf is het even zoeken hoe we bij de AlpSpiX komen. Wat blijkt, de entree is via het gebouw. Dus eerst naar binnen en daarna aan de andere kant naar buiten en met een trap omhoog.

Ik loop een stukje de AlpSpiX op. De vloer is gemaakt van roosters waar je doorheen kunt kijken. Geen succes bij mensen met hoogtevrees. No way dat ik tot aan het einde van het uitkijkpunt loop.

Handig om te weten:

 • De AlpSpiX is gratis toegankelijk.
 • Neem de kabelbaan naar de Alpspitze/Osterfelderkopf (zomer en winter).
 • In de winter kun je vanaf de Hausberg naar de Alpspitze/Osterfelderkopf skiën en dan de AlpSpiX bezoeken.
Vanuit de kabelbaan zien we de AlpspiX al liggen.
Vanuit de kabelbaan zien we de AlpspiX al liggen.
Twee platforms boven elkaar, beide met een rooster op de bodem.
Twee platforms boven elkaar, beide met een rooster op de bodem.