Alpenwelt Karwendel, de wandelbestemming in Duitsland voor gezinnen

Hoe vaak horen we het niet: “Mijn kinderen houden niet van wandelen”. Sorry, dat geloven we niet. Je moet alleen de juiste wandelingen kiezen. Met een uitdaging of iets verrassends onderweg. Van die wandelingen waarbij je de tijd vergeet. Saskia ging naar Alpenwelt Karwendel, de wandelbestemming in Duitsland voor gezinnen. Met wandelingen die echt leuk zijn voor kinderen!

De Duitse Alpen in Alpenwelt Karwendel

Misschien denk je nu wel: “Alpenwelt Karwendel, nog nooit van gehoord”. Dat kan kloppen, ik had er ook nog nooit van gehoord. Maar op de gezinspagina op de website van het Duits Verkeersbureau ontdekte ik deze bestemming. Ik keek hun filmpje over een gezinsvakantie in Alpenwelt Karwendel en toen was ik verkocht. Kijk zelf maar:

Alpenwelt Karwendel ligt in Beieren, tegen de Oostenrijkse grens aan. Ongeveer 100 kilometer ten zuiden van München en 20 kilometer ten noorden van het Oostenrijkse Innsbruck. Mittenwald, Krün en Wallgau zijn de drie plaatsen die je hier kan vinden. Alpenwelt Karwendel ligt op een hoogvlakte in het Karwendel- en Wettersteingebergte, op zo’n 900 meter hoogte. De rivier de Isar stroomt door het gebied.

Alpenwelt Karwendel in het zuiden van Duitsland.
Alpenwelt Karwendel in het zuiden van Duitsland.

Wandelen in Alpenwelt Karwendel met kinderen

Alpenwelt Karwendel is een ideale vakantiebestemming als je wilt wandelen. In de periode mei t/m circa half oktober rijdt er een speciale wandelbus door het gebied. Met de Karwendel Card kan je hier gratis gebruik van maken. Door deze bus is het mogelijk om van A naar B te wandelen zonder dezelfde afstand terug te moeten lopen. Daarnaast zijn er ook genoeg rondwandelingen waarvoor je de bus niet nodig hebt. Met de Karwendelbahn en Kranzberg-stoeltjeslift kan je de berg op om vervolgens op hoogte te wandelen of een mooie route naar beneden te kiezen.

Het is handig om bij de Tourist Info het wandelgidsje te halen. Hier staan de leukste wandelingen in beschreven, inclusief handige informatie over de afstand en de te overbruggen hoogtemeters. Ook een wandelkaart kan handig zijn. Onze ervaring is dat de wandelroutes duidelijk zijn voorzien van bewegwijzering, verdwalen lijkt me hier bijna onmogelijk.

We hebben in Alpenwelt Karwendel meerdere wandelingen gemaakt, maar ons lijstje met wandelingen die we nog willen doen is minstens net zo lang. Daarom hieronder per plaats een overzicht van de leukste korte wandelingen voor kinderen en enkele langere wandelingen die geschikt zijn voor gezinnen. Een uitgebreide beschrijving hiervan kan je vinden in het eerdergenoemde wandelgidsje.

Wandelen bij Mittenwald

Mittenwald is het meest zuidelijke plaatsje in Alpenwelt Karwendel. Van de drie is Mittenwald het grootste en heeft de meeste voorzieningen. Zeker bij mooi weer is het er gezellig druk en kan je er op een terrasje zitten.

Kindvriendelijke wandelingen in Mittenwald zijn:

  • Leutascher Geisterklamm van 4,4 km en alleen aan het begin een klim naar boven. Het is een erg mooie route door de kloof. In ons blog over de Leutascher Geisterklamm lees je er meer over.
  • Geologie Lehrpfad Mittenwald bij het dalstation van de Kranzbergbahn. Slechts 1 kilometer lang en goed te combineren met een wandeling naar de Lautersee vanaf het dalstation.
  • Barfussweg op de Kranzberg. Vanuit Mittenwald kan je hier lopend heen, maar met kinderen zou ik de stoeltjeslift naar boven nemen. Daarna kan je naar beneden lopen via de Ferchensee en de Lautersee. Als je alles lopend doet, dan is de afstand 9,1 km, maar met een fikse klim van bijna 400 meter aan het begin. Tja, die stoeltjeslift gaat er niet voor niets zou ik denken.
  • Walderlebnispfad am Lautersee, 1,8 km. Vanuit Mittenwald brengt de wandelbus je naar de Lautersee. Wij liepen het Walderlebnispfad, een rondje om de Lautersee en daarna via het Laintal terug naar Mittenwald. Het is mogelijk om in de Lautersee te zwemmen. In ons blog over wandelen bij de Lautersee lees je er meer over.
De Leutascher Geisterklamm.
De Leutascher Geisterklamm.
Ver onder ons stroomt de rivier.
Ver onder ons stroomt de rivier.
Het educatieve wandelpad bij de Lautersee.
Het educatieve wandelpad bij de Lautersee.