Alpenwelt Karwendel, de wandelbestemming in Duitsland voor gezinnen

Hoe vaak horen we het niet: “Mijn kinderen houden niet van wandelen”. Sorry, dat geloven we niet. Je moet alleen de juiste wandelingen kiezen. Met een uitdaging of iets verrassends onderweg. Van die wandelingen waarbij je de tijd vergeet. Saskia ging naar Alpenwelt Karwendel, de wandelbestemming in Duitsland voor gezinnen. Met wandelingen die echt leuk zijn voor kinderen!

De Duitse Alpen in Alpenwelt Karwendel

Misschien denk je nu wel: “Alpenwelt Karwendel, nog nooit van gehoord”. Dat kan kloppen, ik had er ook nog nooit van gehoord. Maar op de gezinspagina op de website van het Duits Verkeersbureau ontdekte ik deze bestemming. Ik keek hun filmpje over een gezinsvakantie in Alpenwelt Karwendel en toen was ik verkocht. Kijk zelf maar:

Alpenwelt Karwendel ligt in Beieren, tegen de Oostenrijkse grens aan. Ongeveer 100 kilometer ten zuiden van München en 20 kilometer ten noorden van het Oostenrijkse Innsbruck. Mittenwald, Krün en Wallgau zijn de drie plaatsen die je hier kan vinden. Alpenwelt Karwendel ligt op een hoogvlakte in het Karwendel- en Wettersteingebergte, op zo’n 900 meter hoogte. De rivier de Isar stroomt door het gebied.

Alpenwelt Karwendel in het zuiden van Duitsland.
Alpenwelt Karwendel in het zuiden van Duitsland.

Wandelen in Alpenwelt Karwendel met kinderen

Alpenwelt Karwendel is een ideale vakantiebestemming als je wilt wandelen. In de periode mei t/m circa half oktober rijdt er een speciale wandelbus door het gebied. Met de Karwendel Card kan je hier gratis gebruik van maken. Door deze bus is het mogelijk om van A naar B te wandelen zonder dezelfde afstand terug te moeten lopen. Daarnaast zijn er ook genoeg rondwandelingen waarvoor je de bus niet nodig hebt. Met de Karwendelbahn en Kranzberg-stoeltjeslift kan je de berg op om vervolgens op hoogte te wandelen of een mooie route naar beneden te kiezen.

Het is handig om bij de Tourist Info het wandelgidsje te halen. Hier staan de leukste wandelingen in beschreven, inclusief handige informatie over de afstand en de te overbruggen hoogtemeters. Ook een wandelkaart kan handig zijn. Onze ervaring is dat de wandelroutes duidelijk zijn voorzien van bewegwijzering, verdwalen lijkt me hier bijna onmogelijk.

We hebben in Alpenwelt Karwendel meerdere wandelingen gemaakt, maar ons lijstje met wandelingen die we nog willen doen is minstens net zo lang. Daarom hieronder per plaats een overzicht van de leukste korte wandelingen voor kinderen en enkele langere wandelingen die geschikt zijn voor gezinnen. Een uitgebreide beschrijving hiervan kan je vinden in het eerdergenoemde wandelgidsje.

Wandelen bij Mittenwald

Mittenwald is het meest zuidelijke plaatsje in Alpenwelt Karwendel. Van de drie is Mittenwald het grootste en heeft de meeste voorzieningen. Zeker bij mooi weer is het er gezellig druk en kan je er op een terrasje zitten.

Kindvriendelijke wandelingen in Mittenwald zijn:

 • Leutascher Geisterklamm van 4,4 km en alleen aan het begin een klim naar boven. Het is een erg mooie route door de kloof. In ons blog over de Leutascher Geisterklamm lees je er meer over.
 • Geologie Lehrpfad Mittenwald bij het dalstation van de Kranzbergbahn. Slechts 1 kilometer lang en goed te combineren met een wandeling naar de Lautersee vanaf het dalstation.
 • Barfussweg op de Kranzberg. Vanuit Mittenwald kan je hier lopend heen, maar met kinderen zou ik de stoeltjeslift naar boven nemen. Daarna kan je naar beneden lopen via de Ferchensee en de Lautersee. Als je alles lopend doet, dan is de afstand 9,1 km, maar met een fikse klim van bijna 400 meter aan het begin. Tja, die stoeltjeslift gaat er niet voor niets zou ik denken.
 • Walderlebnispfad am Lautersee, 1,8 km. Vanuit Mittenwald brengt de wandelbus je naar de Lautersee. Wij liepen het Walderlebnispfad, een rondje om de Lautersee en daarna via het Laintal terug naar Mittenwald. Het is mogelijk om in de Lautersee te zwemmen. In ons blog over wandelen bij de Lautersee lees je er meer over.
De Leutascher Geisterklamm.
De Leutascher Geisterklamm.
Ver onder ons stroomt de rivier.
Ver onder ons stroomt de rivier.
Het educatieve wandelpad bij de Lautersee.
Het educatieve wandelpad bij de Lautersee.
Familiekiekje bij de Lautersee.
Familiekiekje bij de Lautersee.

Wandelen bij Krün

Krün is onze uitvalsbasis in Alpenwelt Karwendel. Vanuit Gästehaus Bernhard genoten we van het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen en de speelruimte voor de kinderen.

Kindvriendelijke wandelingen in Krün zijn:

 • Kieselsteinlehrpfad Krün, slechts 0,8 km en valt deels samen met de Isar-Natur-Erlebnisweg.
 • Isar-Natur-Erlebnisweg, 5,9 km. Een leuke route die ook te doen is met een stevige wandelwagen. Vooral het eerste deel is erg mooi en onderweg is er op meerdere plekken iets te spelen. Het laatste stukje is wat saai. Mochten de kinderen dan geen zin meer hebben zou je kunnen overwegen om een van de ouders de auto te laten halen.
Uitzicht vanaf het Isar-Natur-Erlebnispfad.
Uitzicht vanaf het Isar-Natur-Erlebnispfad.
Onderweg is er genoeg te spelen, zoals dit blote voetenrondje.
Onderweg is er genoeg te spelen, zoals dit blote voetenrondje.

Wandelen bij Wallgau

Wallgau is het meest noordelijke dorpje in Alpenwelt Karwendel. Wij liepen er de Magdalena-Neuner-Parnoramaweg in de sneeuw en een deel van de Geologischer Rundwanderweg Wallgau.

Kindvriendelijke wandelingen in Wallgau zijn:

 • Geologischer Rundwanderweg Wallgau, 3,7 km. Met informatieborden over het ontstaan van dit gebied (alleen in het Duits) en een leuke tussenstop bij de Maxhütte. Bij deze hut kan je stevig lunchen, genieten van het uitzicht en spelen in de speeltuin.
 • Magdalena-Neuner-Panoramaweg, 3,9 km. We liepen hier op een bewolkte dag, dus weinig uitzicht gezien. Maar ook dan is het een leuke route door het bos. Het is mogelijk om naar de Krepelschrofen op 1170 meter hoogte te lopen vanaf dit pad. Gerard en Camiel houden van flink omhoog lopen en hebben dit extra stukje meegepakt. De route eindigt bij de Maxhütte. Vanaf daar kan je de Geologischer Rundwanderweg Wallgau volgen om weer in de buurt van de auto te komen.
Informatie over de geologie van Alpenwelt Karwendel.
Informatie over de geologie van Alpenwelt Karwendel.
Spelen met water bij de Geologische Wege in Wallgau.
Spelen met water bij de Geologische Wege in Wallgau.
Magdalena-Neuner-Panoramapad vanuit Wallgau.
Magdalena-Neuner-Panoramapad vanuit Wallgau.
Nu bewolkt, maar anders een prachtig uitzicht.
Nu bewolkt, maar anders een prachtig uitzicht.

Langere wandelingen voor gezinnen

Maureen (9) en Camiel (7) gaan steeds beter wandelen. Hierdoor worden langere wandelingen ook mogelijk. Zeker als we er een dag voor uit trekken en onderweg leuke stops maken. In Alpenwelt Karwendel zijn bijvoorbeeld de volgende langere wandelingen geschikt voor gezinnen:

 • Buckelwiesenwanderung van Mittenwald via Krün naar Wallgau. Een afstand van 12,2 kilometer met alleen in het begin een klein beetje berg op, daarna loop je vrijwel vlak of naar beneden. Onderweg heb je een prachtig uitzicht op het Isardal en op de bergen.
 • Drei-Seen-Wanderung vanuit Krün. Een wandeling met beperkte stijging van 13,1 kilometer. Onderweg kom je langs de Barnsee, Wagenbrüchsee en Grubsee. Neem bij warm weer zwemkleding mee, want in de Barnsee kan je zwemmen. Is de route toch te lang? dan kan je op drie plekken alsnog de wandelbus nemen.

Naast deze wandelingen zijn er meer mogelijkheden. Zo kan je een langere wandeling meestal inkorten of juist wel kiezen voor een wandeling met meer hoogtemeters. Het hangt van je kinderen en jezelf af wat mogelijk is. Overschat jezelf en je kinderen niet en begin rustig. Dan kan je de wandelingen in de loop van de vakantie verder uitbreiden en langer maken.

Andere activiteiten voor kinderen in Alpenwelt Karwendel

Het mag duidelijk zijn. Alpenwelt Karwendel is een ideale vakantiebestemming voor gezinnen die van wandelen houden. Maar wat als je een dag niet wilt wandelen? Wat voor activiteiten kan je er dan doen?

Het toeristenbureau van Alpenwelt Karwendel heeft hiervoor twee handige brochures uitgebracht: een vol met goede ideeën voor gezinnen en een met een apart programma met kinderactiviteiten. Als je de wandelgids gaat ophalen, dan moet je deze twee ook meenemen.

Wat voor activiteiten kan je doen met kinderen in Alpenwelt Karwendel? Ik zet een paar suggesties op een rijtje:

 • Naar een van de leuke speeltuinen, zoals de Flößerspielplatz in Krün, de Naturspielplatz in Wallgau en Spielplatz Riedboden in Mittenwald.
 • Dammetjes bouwen in de Isar.
 • Zwemmen in de Grubsee.
 • Wandelen door het water bij de Finz kloof bij Wallgau.
 • Met de Karwendel kabelbaan omhoog en bezoek informatiecentrum Bergwelt Karwendel.
 • Klimbos in Leutasch (net in Oostenrijk, bereikbaar vanuit Mittenwald).
 • Raften op de Isar.
 • Mountainbiken.

In het jaarprogramma met kinderactiviteiten staat onder andere vlot bouwen op de Isar, bezoek aan een imker, zelf een insectenhotel bouwen en een bezoek aan een boerderij. Voor deze activiteiten betaal je een bijdrage die verschilt per activiteit.

De speeltuin bij de Maxhutte.
De speeltuin bij de Maxhutte.

Wat te doen met slecht weer in Alpenwelt Karwendel?

We hebben het zelf mogen ervaren: het zonnetje schijnt niet altijd in de Alpen en dus ook niet altijd in Alpenwelt Karwendel. Wij waren er eind april en werden getrakteerd op twee dagen sneeuw. Totaal ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Gelukkig zijn er ook binnen activiteiten, al zijn deze beperkt.

In Mittenwald ontdekken we al snel een grote viool in op straat. Als we het Geigenbaumuseum bezoeken wordt al snel duidelijk waarom deze er staat. Mittenwald heeft een lange historie op het gebied van vioolbouw. In het museum worden we op een leuke manier meegenomen in deze geschiedenis. Maureen en Camiel maken, met enige vertaalhulp van Gerard, de speurtocht. We zijn hier niet uren bezig, maar op een regenachtige dag is het een leuk museum om eventjes heen te gaan.

Mittenwald staat bekend om de vioolbouw.
Mittenwald staat bekend om de vioolbouw.
Zelf hout bewerken in het Geigenbau museum.
Zelf hout bewerken in het Geigenbau museum.

Een andere populaire activiteiten bij onze kinderen als het regent is zwemmen. Helaas is het Karwendelbad in Mittenwald sinds november 2016 gesloten. Als je het niet erg vindt om een stukje te rijden dan zijn er in de omgeving meerdere alternatieven te vinden: Alpenbad in Leutasch/Weidach (Oostenrijk), Alpspitz-Wellenbad in Garmisch-Partenkirchen, Erlebnisbad in Seefeld (Oostenrijk) en Trimini in Kochel am See.

Voor andere slecht weer activiteiten moet je echt een stuk verder rijden, vaak minimaal 40 kilometer. Kijk daarbij zeker eens aan de Oostenrijkse kant kant van de grens wat er in Tirol en Innsbruck te doen is.

Enne, ook over dit onderwerp heeft het toeristenbureau een apart gidsje uitgebracht. Meenemen dus als je daar bent voor de wandel- en familiegids.

Vakantiewoningen en campings in Alpenwelt Karwendel

In Alpenwelt Karwendel zijn twee campings. Vlakbij Mittenwalt is natuurcamping Isarhorn te vinden, gelegen in een bocht van de Isar. Op Zoover heeft deze camping een 7,1 op basis van 9 beoordelingen (mei 2017), waarbij een beoordeling erg laag is en daardoor het gemiddelde naar beneden trekt. In Krün is Tennsee Camping te vinden. De luchtfoto laat vooral verharding zien, toch krijgt deze camping op Zoover een 8,6 als beoordeling. Beide campings hebben ook huuraccommodaties beschikbaar, de appartementen van Tennsee Camping zijn te boeken via Booking.com.

Alpenwelt Karwendel ligt op zo’n 900 meter hoogte. Dat betekent dat de nachten best fris kunnen zijn. Het kan daarom een goede keuze zijn om voor een appartement te kiezen. Die zijn hier volop te huur. Op elke straathoek staan bordjes met ‘Zimmer frei’ of ‘Ferienwohnung frei’. Ons appartement in Gästehaus Bernhard in Krün is echt een aanrader. Het uitzicht is zo mooi en er is zoveel ruimte om te spelen voor de kinderen. Mocht dit appartement al vol zijn, dan vind je op Booking.com genoeg andere keuze in Mittenwald, Krün of Wallgau. Voor het wandelen maakt het overigens niet uit in welke van deze drie je overnacht, de onderlinge afstanden zijn niet zo groot.

Gastehaus Bernhard. Onze uitvalsbasis.
Gastehaus Bernhard. Onze uitvalsbasis.

Beste reisperiode Alpenwelt Karwendel

Alpenwelt Karwendel is het hele jaar door een geschikte vakantiebestemming. In de winter kan je er skiën en in de zomer wandelen. Tussen beide seizoenen in kan je de pech hebben dat er veel dicht is. Onze meivakantie is voor deze regio bijvoorbeeld echt laagseizoen. De wandelbus reed nog net niet eind april, de kabelbanen waren gesloten vanwege onderhoud, net als de zwembaden in de hele regio. Ik zou daarom aanraden om in de zomerperiode te gaan.

Meer informatie over een vakantie in Alpenwelt Karwendel is te vinden op de website van het toeristenbureau.

Kende jij Alpenwelt Karwendel al? Zou jij hier ook willen wandelen met je kinderen?

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over Alpenwelt Karwendel? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en de regio Alpenwelt Karwendel. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

4 REACTIES