Dit is waarom een vakantie in Berchtesgaden met kinderen een goed idee is

4
385
Zij plezier op de rodelbaan, ik geniet van het zicht op de bergen.
Zij plezier op de rodelbaan, ik geniet van het zicht op de bergen.

Op vakantie in Berchtesgaden met kinderen? Dat is een hele goede keuze voor gezinnen die van natuur, bergen en een actieve vakantie houden. Saskia zet alle tips voor de zomervakantie voor je op een rij.

Berchtesgadener Land, een prachtige regio in het zuiden van Duitsland

Helemaal in het zuidoosten van Beieren ligt Berchtesgadener Land. Door de prachtige natuur hoort het bij de allermooiste vakantieregio’s van Duitsland. Hoge bergtoppen, kraakheldere bergmeren, mooie dorpjes en indrukwekkende kloven. Ook cultuurliefhebbers komen aan hun trekken bij een bezoek aan het Adelaarsnest of, net over de grens, de Oostenrijkse stad Salzburg.

Lees hier wat er in Salzburg met kinderen te doen is.

Ligging Berchtesgadener Land:

Wandelen in Nationaal Park Berchtesgaden

Tijdens een vakantie in Berchtesgaden zijn er meerdere mogelijkheden om Nationaal Park Berchtesgaden te bezoeken. In het nationaal park is de een na hoogste berg van Duitsland te vinden, de Watzmann (net iets meer dan 2700 meter hoog). Het gebied is erg geschikt voor zowel korte wandelingen, langere dagtrips en zelfs meerdaagse huttentochten zijn mogelijk. Als je dit wilt doen, laat je dan vooraf goed informeren bij het plaatselijke toeristenbureau.

Wimbachklamm

Hoog op mijn wensenlijstje staat een wandeling door de Wimbachklamm. Deze kloof is niet heel erg lang, maar compenseert dat ruimschoots met de schoonheid. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een kwartier lopen naar het begin van de kloof. Halverwege de route naar de kloof kopen we bij een automaat entreemunten, anders komen we de kloof niet in.

Bij een beschrijving van de kloof beland ik al snel in het gebruik van cliché termen: indrukwekkende kracht van water, zoveel tinten groen, we kijken onze ogen uit. Toch is dat wat het is.

Veel te snel zijn we bij het einde van de kloof. Een laatste keer kijken we achterom. Daarna is het mogelijk om een wandeling te maken naar Wimbachschloss. Wij lopen een stukje die kant op, maar hebben helaas niet genoeg tijd om er helemaal heen te gaan. Een goede reden om een keer terug te komen.

Lees hier meer over de Wimbachklamm.

Een wandeling door de Wimbachklamm mag niet ontbreken tijdens een vakantie in Berchtesgaden met kinderen.
Een wandeling door de Wimbachklamm mag niet ontbreken tijdens een vakantie in Berchtesgaden met kinderen.

Hintersee en Zauberwald

De Hintersee en het Zauberwald zijn erg geschikt om met kinderen te wandelen. De route is vlak en niet te lang. Wij combineren ons bezoek aan de Hintersee met een boottochtje op het meer. Daarbij hebben we de keuze uit een waterfiets of een roeiboot, wij gaan voor de eerste.

In het Zauberwald lopen we een stuk langs het water. Het is zo’n typisch bergstroompje met veel grote rotsblokken in het water. Ik vind dat zo mooi. Onze zoon geniet ervan om van steen naar steen te springen. Zo is wandelen met kinderen erg leuk.

Aan de Hintersee en in het Zauberwald zijn meerdere restaurants te vinden. Wij eten er heerlijke Beierse gerechten. In zo’n prachtige omgeving smaakt dat extra lekker.

Lees hier meer over Hintersee en Zauberwald.

De Hintersee, net te koud om in te zwemmen.
De Hintersee, net te koud om in te zwemmen.
Snelstromend water in het Zauberwald.
Snelstromend water in het Zauberwald.

Königssee

Tijdens onze dagen in Berchtesgaden met kinderen kunnen we helaas niet alles zien. Maar ons blogger Fieke ging eerder al naar de Königssee. Ze vaart met een van de vele geruisloze bootjes naar de overkant van het meer en stapt uit bij Salet. Onderweg heeft ze vanaf de boot goed zicht op het kerkje van St. Bartholomä.

In Salet wandelen ze via de Obersee naar de Röthbachwaterval. De wandelroute gaat eerst via een breed pad, maar wordt daarna steeds uitdagender. De schitterende omgeving is elke stap die ze zetten meer dan waard. Het laatste stukje naar de waterval is helaas te uitdagend en dus wandelen ze terug naar de boot. Ook tijdens de terugweg genieten ze ontzettend van het landschap.

De omgeving van de Koöningssee is misschien wel de mooiste plek van Berchtesgaden. Dat betekent dat het er heel druk kan zijn. Zorg dus dat je er op tijd bent om zo enigszins de drukte te ontlopen.

Lees hier meer over wandelen bij de Köningssee.

De prachtige Königssee (foto: Fieke).
De prachtige Königssee (foto: Fieke).

Nog veel meer te doen in Nationaal Park Berchtesgaden

En dit staat op ons lijstje voor een volgende vakantie in Berchtesgaden met kinderen:

  • Almbachklamm
  • Met de Jennerbahn naar boven
  • Meer mooie wandelingen in het nationaal park doen

Activiteiten en bezienswaardigheden in Berchtesgaden

Wandelen in Nationaal Park Berchtesgaden is een feestje voor iedereen die van natuur houdt. Maar er is meer te doen. Gelukkig maar, want de meeste gezinnen zullen niet elke dag gaan wandelen tijdens de vakantie.

Tijdens een vakantie in Berchtesgaden met kinderen kan het zijn dat je minder goed weer treft. Wij hebben een ochtend flinke regen en alles zit dicht. Op dat soort momenten is het fijn dat er ook leuke binnenactiviteiten in Berchtesgaden zijn. Zo gaan we naar de zoutmijn en het zwembad.

Zoutmijn Salzbergwerk in Berchtesgaden

Bij de zoutmijn moeten we een overall over onze kleding aan doen. Dat is niet voor de kou maar om onze kleding te beschermen. Dan stappen we op het treintje dat ons een eind de zoutmijn in brengt.

De rondleiding is in het Duits, maar we hebben bij het treintje al een Nederlandstalige audioguide gekregen. Super handig, zeker als je net zoals wij met kinderen bent. We worden aan het begin van de tour getrakteerd op een mooie lasershow en daarna gaan we via een glijbaan verder naar beneden.

Het is een hele afwisselende rondleiding met fun bij de glijbanen, relaxen op een boot op het spiegelmeer en ook meerdere educatieve momenten. De tijd vliegt voorbij en voor we het weten brengt het treintje ons terug naar de uitgang.

Lees hier meer over zoutmijn Salzbergwerk

Het kerkje in Ramsau in Berchtesgaden

Een van de bekendste plaatjes van de regio Berchtesgaden is het kerkje in Ramsau. Op de plek waar het mooiste uitzicht is zijn bankjes geplaatst en er is een brug over het water. Wij parkeren de auto langs de doorgaande weg, kijken naar het kerkje, maken foto’s en eten daarna een ijsje. Geen dag vullende activiteit, wel een plek om een stop te maken.

Zo'n mooi plekje in Ramsau.
Zo’n mooi plekje in Ramsau.

Adelaarsnest van Hitler

De bekendste historische bezienswaardigheid in Berchtesgaden is het Adelaarsnest van Hitler, ook wel bekend als het Kehlsteinhaus. Onze blogger Mieke ging er met haar kinderen heen. Dit voormalige theehuis van Hitler ligt op de Obersalzberg, nu is het een restaurant met uitzicht op de Königssee.

Mieke gaat daarna naar het gangenstelstel van de Nazi’s en de restanten van Hitlers woning de Berghof. Deze zijn halverwege de berg te vinden.

Vooral het Adelaarsnest en het gangenstelsel zijn een bezoek waard voor gezinnen.

Lees hier meer over een bezoek aan het Adelaarsnest met kinderen

Uitzicht vanaf de Obersalzberg met links het Adelaarsnest (foto: Mieke).
Uitzicht vanaf de Obersalzberg met links het Adelaarsnest (foto: Mieke).

Obersalzbergbahn en rodelbaan

Met de kabelbaan gaan we vanuit Berchtesgaden de Obersalzberg op. We hebben een combinatieticket voor de Obersalzbergbahn en de rodelbaan die vlakbij het bovenstation te vinden is.

Voor de kabelbaan staat een rij. We snappen dat het niet zo snel gaat als we de gondel zien. Hier passen niet heel veel mensen in. Halverwege onze tocht naar boven stappen we over op het tweede deel van de kabelbaan. Het wordt misschien saai om te lezen, maar ook hier genieten we van het uitzicht. Ik kan wel uren kijken naar de bergen!

Dat kan ik volop doen als we bij de rodelbaan zijn. De kinderen zijn net oud genoeg om alleen te mogen, dus ik hoef na het eerste verkennende ritje niet meer mee. Omdat ik graag langer wil genieten van de bergen, koop ik extra muntjes voor de kinderen. Zij blij met meer ritjes, ik blij met het uitzicht.

Na de rodelbaan gaan wij terug naar beneden met de kabelbaan. Natuurlijk kun je ook naar beneden wandelen.

De Obersalzbergbahn brengt ons naar boven.
De Obersalzbergbahn brengt ons naar boven.
Zij plezier op de rodelbaan, ik geniet van het zicht op de bergen.
Zij plezier op de rodelbaan, ik geniet van het zicht op de bergen.

Watzmann Therme, zwembad in Berchtesgaden

Een regenachtige ochtend is het perfecte moment om te gaan zwemmen bij de Watzmann Therme, het zwembad in Berchtesgaden.

Voor de kinderen is er een glijbaan en stroomversnelling. Al vermaken ze zich vooral met onder mijn benen door zwemmen. Ik kijk af en toe naar buiten om te zien of het al gaat opklaren.

De Watzmann Therme heeft een bad met een hoger zoutgehalte, bedoeld om te relaxen. Dat doen we ook. Vanuit dit bad zien we dat er een buitenbad is. Natuurlijk willen we daarheen. Hier kunnen we heerlijk bubbelen. Met, ja alweer, uitzicht op de bergen.

Campings in Berchtesgaden

Wij verblijven tijdens onze vakantie in Berchtesgaden met kinderen in een appartement, maar kregen vragen over campings. Daarom hier een overzicht van campings in Berchtesgaden en omgeving:

  • Camping Allweglehen in Berchtesgaden
  • Camping Mühlleiten en Camping Grafenlehen in Schönau am Königssee
  • Camping Winkl-Landthal in Bischofswiesen
  • Camping Simonhof in Ramsau
  • Camping Staufeneck in Piding

Vakantiewoningen en hotels in Berchtesgaden en omgeving

In Berchtesgadener Land zijn heel veel vakantiewoningen, appartementen en hotels te vinden. Het gebied kent toeristisch gezien een dubbelseizoen: zomer en winter. Het makkelijkste is om een huuraccommodatie via Booking.com te zoeken. Dan zijn meteen de beoordelingen te zien.

Wij verbleven in Ramsau. Een prima uitvalsbasis om Berchtesgadener Land te verkennen. Verblijf je liever ergens met meer voorzieningen? Dan is het handig om een accommodatie in Berchtesgaden te boeken. Als je direct vanuit je accommodatie mooie wandelingen wilt maken, dan kunnen we ook de omgeving van Hintersee aanraden.

Boek hier je accommodatie op Booking.com

Praktische informatie vakantie in Berchtesgaden

Vanuit Nederland is Berchtesgaden zo’n 900 kilometer rijden. Net te doen in een dag, mits je vroeg vertrekt. Wij kiezen liever voor een leuke tussenstop, zoals deze keer in het V8 Hotel Motorworld bij Stuttgart.

Bij een overnachting in Berchtesgadener Land krijg je de Berchtesgaden Gästekarte. Deze kaart geeft korting bij het parkeren, het zwembad en de kabelbaan.

Wist jij dat een vakantie in Berchtesgaden met kinderen zo leuk is?

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een vakantie in het zuiden van Duitsland. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.