Vakantie in het Zwarte Woud met kinderen

Op vakantie in het Zwarte Woud met kinderen, zeker doen! Het Zwarte Woud is een erg kindvriendelijke vakantiebestemming. Blogger Lineke en ik gingen los van elkaar een week op vakantie in het Zwarte Woud met onze gezinnen. Natuurlijk delen we onze ervaringen met jullie.

Heb jij goede aanvullende tips voor een vakantie in het Zwarte Woud met kinderen? Dan vinden we het leuk als je ze hieronder achterlaat.

Vakantie in het Zwarte Woud met kinderen

Dit is een uitgebreid blog over vakantie in het Zwarte Woud met kinderen. Heb je geen zin om te lezen? Dan kan je ook ons filmpje bekijken. Hiermee krijg je in 3 minuten een indruk van een vakantie in het Zwarte Woud met kinderen.

Het Zwarte Woud ligt in het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg. Het gebied is 160 km lang en 30 tot 60 km breed. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat het Zwarte Woud vooral uit bos met dennen- en sparrenbomen. Het Zwarte Woud is het grootste middelgebergte in Duitsland en de hoogste top is de Feldberg (1493 meter).

In dit blog lees je eerst meer over de activiteiten en bezienswaardigheden voor een vakantie in het Zwarte Woud met kinderen. Daarna delen we de accommodaties waar wij ervaring mee hebben. Tot slot meer info over de handige gastenkaarten die je in dit gebied kan gebruiken en je vakantie extra voordelig maken.

Handige reisgidsen voor een vakantie in het Zwarte Woud met kinderen:

Gezellig samen uiteten in het Zwarte Woud. Wij zijn inmiddels fan en weten het zeker: een vakantie in het Zwarte Woud met kinderen is heerlijk!
Gezellig samen uiteten in het Zwarte Woud. Wij zijn inmiddels fan en weten het zeker: een vakantie in het Zwarte Woud met kinderen is heerlijk!

Activiteiten en bezienswaardigheden in het Zwarte Woud

Op vakantie in het Zwarte Woud met kinderen? Dan ga je je niet vervelen. De natuur nodigt uit om actief bezig te zijn. Er zijn heel veel korte wandelingen die erg geschikt zijn voor gezinnen. Maar ook mountainbikers kunnen zich goed vermaken. Wij kwamen tijd tekort en kunnen zo heel veel activiteiten en bezienswaardigheden bedenken die we nog in het Zwarte Woud willen doen en zien. Globaal van noord naar zuid hebben we de door Lineke en ons bezochte activiteiten en bezienswaardigheden op een rij gezet.

Citytrip Karlsruhe met kinderen

Karlsruhe is niet de eerste stad waar je aan denkt als je op zoek bent naar een citytrip met je kinderen. Toch is de stad de moeite waard om je kinderen mee naar toe te nemen. Breng een bezoek aan een familie tentoonstelling in het prachtige Slot Karlsruhe. De stadsdierentuin en de Durlacher toren mogen niet ontbreken op het citytrip lijstje.

Met de Karlsruhe Card maak je het jou en je gezin makkelijk om met het openbaar vervoer door de stad te reizen. En je krijgt regelmatig korting op toegangsprijzen. Karlsruhe is ook geschikt als tussenstop op weg naar de Alpen of Italië.

Meer over Karlsruhe lees je in het blog dat Lineke schreef.

Museumbezoek in het Slot Karlsruhe.
Museumbezoek in het Slot Karlsruhe.

Omgeving Freudenstadt: boomkroonpad

Ten noorden van Freudenstadt ligt het mooiste boomkroonpad dat ik heb gezien: Baumwipfelpfad Schwarzwald. Bij Bad Wildbad wandel je tussen de boomtoppen door. Ondertussen zijn er leuke educatieve en actieve uitdagingen. Aan het einde wacht een mooie klim naar boven met als beloning een prachtig uitzicht over het Zwarte Woud. Daarna kan je met de glijbaan naar beneden. 

 • Buggy-proof: ja
 • Geschikt voor slecht weer? nee
 • Bezoekduur: circa 1,5 uur
 • Prijs: 19 euro voor een familiekaart (prijspeil 2016)
 • Bezocht door: Saskia

Meer over het boomkroonpad lees je in het blog van Saskia.

Zwarte Woud met kinderen: het broomkroonpad eindigt bij een toren met glijbaan!
Het boomkroonpad eindigt bij een toren met glijbaan!

Bekijk ook ons filmpje over dit boomkroonpad, wedden dat jij er tijdens je vakantie in het Zwarte Woud met kinderen dan ook heen wilt?

Omgeving Freudenstadt: rodelbaan Poppeltal

Op een kwartiertje rijden van het boomkroonpad ligt rodelbaan Poppeltal. Die willen we proberen! In de meivakantie zijn we de enige bezoekers. De kinderen gaan samen met ons op een karretje naar boven. Ik vind het stiekem wel spannend en hou de rem stevig vast. Hierdoor vindt mijn dochter het maar suf. Mijn man en zoon gaan harder en dus wil onze zoon nog een ritje maken.

Tijdens ons bezoek vinden we de medewerkers niet erg vriendelijk of behulpzaam. Later lezen we op TripAdvisor dat meer mensen die ervaring hebben en dat er zelfs iemand een vervelend ongeluk heeft gehad door een gebroken rem. Het bevestigt ons beeld bij deze rodelbaan. Tip van de dag: kies een andere rodelbaan in het Zwarte Woud.

 • Buggy-proof: nee
 • Geschikt voor slecht weer? nee
 • Bezoekduur: circa 30 minuten
 • Prijs: 1 ritje volwassenen 4 euro, volwassenen met kind onder 8 jaar 5,50 euro, kind vanaf 8 jaar 3 euro. Hoe meer ritjes je tegelijk koopt, hoe voordeliger (prijspeil 2016).
 • Bezocht door: Saskia

Omgeving Freudenstadt: wandelen en uitzicht bij Kniebis

In de omgeving van Kniebis zijn verschillende korte en lange wandelingen uitgezet. Voor kinderen is er een speciale brandweerwandeling. Ons plan is om twee routes te combineren en via het uitzichtpunt te wandelen.

Helaas begint het te regenen als we de auto instappen. We korten de route in en lopen rechtstreeks naar het uitkijkpunt. Daarna snel terug in de auto. We zijn precies terug op de camping als het weer droog begint te worden. Slechte timing van ons, dus een echte wandeling in de omgeving van Kniebis blijft op de bucketlist staan.

 • Buggy-proof: beperkt, kies liever een rugdrager
 • Geschikt voor slecht weer? nee
 • Bezoekduur: afhankelijk van gekozen wandeling
 • Prijs: gratis
 • Bezocht door: Saskia
Zwarte Woud met kinderen: uitzichtpunt bij Kniebis.
Uitzichtpunt bij Kniebis.
Ook op een grijze en natte middag is het uitzicht mooi.
Ook op een grijze en natte middag is het uitzicht mooi.

Omgeving Wolftach: wolven- en berenpark

Vlakbij Wolftach ligt het wolven- en berenpark. Hier worden wolven en beren opgevangen. Tijdens ons bezoek lieten de schuwe wolven zich niet zien, maar van de beren hebben we volop genoten. Via een mooie wandelroute lopen we over het terrein. Daarna kunnen kinderen heerlijk spelen in de avontuurlijke speeltuinen in het park. Voor de ouders is er een fijn terras. 

 • Buggy-proof: ja
 • Geschikt voor slecht weer? nee
 • Bezoekduur: halve dag
 • Prijs: familiekaart 15 euro (prijspeil 2016)
 • Bezocht door: Saskia

Lees meer over het wolven- en berenpark in dit blog van Saskia.

Zwarte Woud met kinderen: beren kijken in het wolven- en berenpark.
Beren kijken in het wolven- en berenpark.

Omgeving Wolftach: openluchtmuseum in Gutach

In Gutach besluiten we het Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof te bezoeken. Mooi ruim opgezet openluchtmuseum waar je leert over hoe het vroeger was in het Schwarzwald. De jongens zijn extra alert op het spotten van het herdersjongetje. Want als hij er staat dan is er iets te leren.

Naast echte dieren als paarden, koeien en schapen is er ook een belevings speeltuin. Die valt in de smaak bij de jongens. Vooral het glijden van een natuurstenen glijbaan van de rots is een topper.

Heb je tijd over? Dan kan je kind voor een paar euro zijn eigen koekoeks fluitje in elkaar zetten.  Daarna spelen we nog wat oude spellen van vroeger en verlaten het museum. Het museum heeft ons verrast en wij kunnen het je aanbevelen. Meer informatie over het Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof vind je op de website.

 • Buggy-proof: ja
 • Geschikt voor slecht weer? nee
 • Bezoekduur: circa 3,5 uur
 • Prijs: 25 euro voor een familiekaart (prijspeil 2016)
 • Bezocht door: Lineke
Zwarte Woud met kinderen: De natuurstenen glijbaan in het openluchtmuseum.
De natuurstenen glijbaan in het openluchtmuseum.
Zelf je eigen koekoeksfluitje maken.
Zelf je eigen koekoeksfluitje maken.

Omgeving Wolftach: rodelbaan Gutach

Je ontkomt er bijna niet aan als je in de Duitse bergen bent: rodelen. Ik vind het altijd een beetje spannend als ik de baan tegen de berg aan zie liggen. Maar met de Gutacher gästekarten kunnen we een gratis ritje maken. Tja dan moet je wel.

Rodelbahn Gutach is een goede nette onderhouden rodelbaan. Veiligheid staat hier centraal. Kinderen mogen vanaf 3 jaar mee op een ritje. Kinderen onder de 8 jaar moeten begeleid worden door een volwassene. Je wordt netjes geholpen bij de start en de rest gaat automatisch. Het is even moed verzamelen voor mama maar dan gaan we los en roetsjen naar beneden. De jongens vinden het fantastisch.

Als afsluiter nog een hapje en drankje in de biergarten en de rodelbahn is meer dan goedgekeurd. Meer informatie is te vinden op de website van de rodelbaan.

 • Buggy-proof: nee
 • Geschikt voor slecht weer? nee
 • Bezoekduur: circa 1 uur
 • Prijs: per rit betaal je 3 euro voor volwassenen en 2,50 voor kinderen tot 14 jaar
 • Bezocht door: Lineke
Rodelen in Gutach.
Rodelen in Gutach.

Omgeving Schramberg: Erlebnisbauernhof

Kinderen en dieren is een geslaagde combinatie. In de regio Schramberg is een Erlebnisbauernhof te vinden waar kinderen de dieren mogen voeren. Voor 1 euro koop je een pakje voer. De hertjes weten het al precies, net als de lama’s, paarden en ezels.

Onze zoon maakt dikke vrienden met Boe de koe. Het langharige dier blijft achter hem aan lopen en krijgt steeds vers gras. Ook de liefde van de koe gaat door de maag…  

 • Buggy-proof: nee
 • Geschikt voor slecht weer? nee
 • Bezoekduur: circa 1 a 2 uur
 • Prijs: gratis, voer kost 1 euro per pakje
 • Bezocht door: Saskia

Lees meer over Erlebnisbauernhof in Schramberg in dit blog van Saskia.

De koeien voeren met vers gras.
De koeien voeren met vers gras.
Camiel met het mannetjes hert.
C. met het mannetjes hert.

Omgeving Schramberg: sprookjes geocaching in de bossen bij Tennenbronn

Hebben je kinderen geen zin om te wandelen? Zeg dan dat je een speurtocht gaat doen. Zeker weten dat ze dan wel enthousiast worden. In Tennenbronn kan je met een GPS-apparaat op stap. De route heeft een sprookjesthema en door raadsels op te lossen kom je steeds verder. Net voor het einde komen we bij een heerlijk picknickplek aan het water. Er is zelfs een speeltuin.

Meer over sprookjes geocaching in de bossen bij Tennenbronn is te lezen in het blog hierover.

 • Buggy-proof: ja
 • Geschikt voor slecht weer? nee
 • Bezoekduur: een halve dag
 • Prijs: 6 euro (prijspeil 2016)
 • Bezocht door: Saskia
Sprookjes geocaching.
Sprookjes geocaching.

Omgeving Schramberg: Eisenbahnmuseum

Wist jij dat veel modelspoorbaanbouwers geïnspireerd zijn door het Zwarte Woud? Ik kan het me goed voorstellen sinds ik er ben geweest. In het Eisenbahnmuseum is een modelspoorbaan te zien. Kinderen mogen op de knopjes drukken en zo gaan de treintjes rijden. Voor de geduldige kijkers is er genoeg te zien. Achterin het museum kunnen kinderen zelf op een kleine lorry rijden of een duik nemen in het ballenbad. De vrijwilligers van het museum zijn druk bezig met een nieuwe modelspoorbaan, maar dat is nog wel een paar jaar werk.

Je kaartje voor het Eisenbahnmuseum koop je in het tegenoverliggende Auto- und Uhrenmuseum. In dit museum is meer te leren over de geschiedenis van de klokken (typisch Zwarte Woud) en er zijn oude auto’s te bekijken. Het is een leuk museum voor de liefhebbers hiervan. Voor kinderen is er weinig interactie, maar er zijn wel genoeg bijzondere objecten te zien die ze interessant kunnen vinden.

 • Buggy-proof: ja, met een kleine buggy
 • Geschikt voor slecht weer? ja
 • Bezoekduur: circa 1 uur
 • Prijs: familiekaart 17 euro voor Eisenbahnmuseum, er zijn ook combinatiekaarten met de andere musea mogelijk (prijspeil 2016).
 • Bezocht door: Saskia
Treintjes kijken en op de knopjes drukken.
Treintjes kijken en op de knopjes drukken.
Wat is er veel te zien en wat knap gemaakt!
Wat is er veel te zien en wat knap gemaakt!
In het Automuseum.
In het Automuseum.

Omgeving Titisee: Kletterwald op de Feldberg

Op de Feldberg is van alles te beleven. Met de kabelbaan de berg op, het natuurleerpad en Haus der Natur. Maar je kan er ook naar het klimbos. Het leuke van Kletterwald is dat de klimroutes ook geschikt zijn voor kleine kinderen. Andere routes bieden voldoende uitdaging voor volwassenen en pubers. Onze kinderen vinden het ontzettend leuk en hadden hier zo meerdere uren kunnen doorbrengen.

Meer over Kletterwald en de Feldberg is te lezen in het blog hierover.

 • Buggy-proof: nee
 • Geschikt voor slecht weer? nee
 • Bezoekduur: minimaal 2 uur
 • Prijs: 1 uur per dag gratis met de Hochschwarzwaldkarte
 • Bezocht door: Saskia
Op de Feldberg. In de meivakantie lag er nog sneeuw!
Op de Feldberg. In de meivakantie lag er nog sneeuw!
Hoog tussen de bomen in Kletterwald.
Hoog tussen de bomen in Kletterwald.

Omgeving Titisee: varen op de Titisee

De Titisee is een van de mooiste plekjes in het Zwarte Woud. In de zomer erg druk, maar toch de moeite waard om een dagje heen te gaan. Je kan een bootje huren om zelf over het meer te varen of kiezen voor een van de rondvaarten. Wij deden het laatste en genoten van een half uur relaxen op het water. Onderweg is er genoeg te zien, dus de tijd vliegt voorbij.

Meer over varen op de Titisee is te lezen in het blog hierover.

 • Buggy-proof: ja
 • Geschikt voor slecht weer? nee
 • Bezoekduur: circa 30 minuten
 • Prijs: 12,50 euro voor een familiekaart en gratis met de Hochschwarzwaldkarte (prijspeil 2016)
 • Bezocht door: Saskia
Varen op de Titisee.
Varen op de Titisee.

Omgeving Titisee: Badeparadies Schwarzwald

Negen plaatsen in Hochschwarzwald hebben het slim bekeken. In plaats van 9 kleine zwembaden te bouwen, hebben ze samen een groot zwemparadijs gemaakt. De mooiste en meest bijzondere glijbanen kan je hier proberen. Onze kinderen hebben beide hun zwemdiploma en dan is het helemaal leuk om hier heen te gaan.

Meer over Badeparadies Schwarzwald is te lezen in het blog hierover.

 • Buggy-proof: nvt
 • Geschikt voor slecht weer? ja
 • Bezoekduur: circa halve dag
 • Prijs: 15 euro voor 3 uur, met de Hochschwarzwaldkarte 1,5 uur gratis (prijspeil 2016)
 • Bezocht door: Saskia
Badeparadies Schwarzwald.
Badeparadies Schwarzwald.

Europapark

Vanwege de afstand nog niet echt bekend bij Nederlanders. Maar Europapark is zeker het bezoeken waard. Een groot attractiepark in het zuiden van Duitsland. Kinderen vinden het er geweldig. Het is een prachtig onderhouden park met een grote diversiteit aan attracties en shows. Georienteerd op verschillende Europese landen kan je er ook heerlijk eten. Van Zweedse zalm tot Hollandse poffertjes. Het park is leuk voor alle leeftijden. Er is voor elk wat wils. Van achtbanen tot een sprookjesbos. Een meerdagenpas is een aanrader.

Meer informatie over Europapark lees je in het blog over Europapark dat door Lineke is geschreven.

 • Buggy-proof: ja
 • Geschikt voor slecht weer? ja, maar met droog weer leuker
 • Bezoekduur: meerdere dagen
 • Prijs: 44,50 euro voor volwassenen en 38,50 euro voor kinderen van 4 t/m 11 jaar (prijspeil 2016)
 • Bezocht door: Lineke

Inmiddels is ook Saskia een jaar later in Europapark geweest. Zij schreef over haar ritje met de VR-bril in de achtbaan en over de shows in Europapark. Lineke ging nog een keer terug en probeerde toen alle waterattracties en het Voletarium uit.

In de botsautootjes in Europapark.
In de botsautootjes in Europapark.

Inmiddels hebben we meerdere filmpjes over Europapark gemaakt. Kijk maar eens.

Achtbanen in Europapark

De parade

De Spaanse show

Foodloop restaurant

Overnachten in het Zwarte Woud

Op zoek naar een camping, hotel of vakantiewoning voor een vakantie in het Zwarte Woud met kinderen? We hebben heel wat research gedaan en de volgende accommodaties geselecteerd bij de reisbureaus waar wij graag boeken.

Vakantieparken in het Zwarte Woud

Deze vakantieparken in het Zwarte Woud hebben we geselecteerd:

Kindvriendelijke hotels in het Zwarte Woud

Er zijn heel wat hotels in het Zwarte Woud, maar deze springt er voor ons echt uit:

Natuurlijk kun je ook altijd zelf een selectie maken op Booking.com.

Campings in het Zwarte Woud

Met campings is het wat lastiger. Onze favoriet is Camping Langenwald, waar je een stukje hieronder meer over kunt lezen. Een andere optie voor een camping is:

Op de website van ANWB Campings zijn ook campings in het Zwarte Woud te vinden. Via het selectiemenu is makkelijk jouw ideale camping te vinden en een deel van de campings is meteen te boeken.

Onze ervaringen met accommodaties in het Zwarte Woud met kinderen

We delen onze ervaringen, ook als deze minder positief zijn. Mogelijk is de betreffende accommodatie wel precies wat jij zoekt. De accommodaties staan globaal van noord naar zuid.

B&B hotel in Karlsruhe

Lineke: Tijdens onze citytrip Karlsruhe slapen we in een familiekamer van het B&B hotel. Een grote keten die je door heel Duitsland vind. B&B hotel Karlsruhe is pas geopend. De familiekamer is ruimer dan we gewend zijn in de B&B hotels en dat is erg prettig. Het ontbijt is uitgebreid en divers en kost 7,50 per volwassene en 3 euro voor een kind.

Meer over het hotel en deze keten lees je in het blog over overnachten in B&B Hotels. Je kan dit hotel direct boeken bij Booking.com.

Overnachten in B&B hotel Karlsruhe.
Overnachten in B&B hotel Karlsruhe.

Camping Langenwald bij Freudenstadt

Saskia: Camping Langenwald is een natuurcamping die direct is gelegen aan een van de mooiste autoroutes door het Zwarte Woud. Je kan hier direct aan een beekje kamperen, een blokhut huren of in het appartement overnachten. Wij kiezen in de meivakantie voor het laatste. De camping ligt prachtig. Het is een van de mooiste campings die wij hebben gezien in het Zwarte Woud. Nadeel is wel dat het verkeer over de weg goed te horen is. Ik zou daarom kiezen voor een kampeerplek achterop de camping en zo dicht mogelijk aan de beek. Het geluid van het water overstemt dan het geluid van de weg. De eigenaren van Camping Langenwald zijn erg hartelijk en behulpzaam.

Een uitgebreide review van Camping Langenwald is hier te lezen.

Bij Camping Langenwald kampeer je aan een beekje.
Bij Camping Langenwald kampeer je aan een beekje.

Bekijk hier het filmpje van deze camping:

Hotel Gutacher Rössle in Gutach

Lineke: Hotel Gutacher Rössle in Gutach is eenvoudig, betaalbaar en netjes. We hebben een zeer ruime familiekamer. Lekkere bedden, gedateerde maar nette badkamer en gratis wifi (tegenwoordig een must ook voor de kinderen). De hotel eigenaresse is erg vriendelijk en behulpzaam. ’s Ochtends maakt ze een heerlijk vers en gevarieerd ontbijt voor ons klaar.  Met de gästenkarten die we krijgen vullen we onze dag met activiteiten die gratis zijn of waar we korting krijgen. Prima hotel voor 1 of 2 nachten.

Dit hotel is te boeken via Booking.com.

Genieten van het ontbijt in Gutacher Rossle.
Genieten van het ontbijt in Gutacher Rossle.

Feriendorf Eckenhof

Saskia: Feriendorf Eckenhof ligt in de regio Schramberg. Het park is autovrij en de houten huisjes liggen mooi in het groen. Van binnen zijn de vakantiehuisjes eenvoudig en schoon. Het uitzicht vanuit ons huisje was prachtig. Elke avond zagen we de ondergaande zon boven het landschap.

Feriendorf Eckenhof is een christelijk vakantiedorp. In de zomer komen er veel vooral Duitse gezinnen, maar ook enkele Spanjaarden en soms een Belgisch gezin. Tijdens de vakantie kan je er zelf met je gezin op uit gaan, maar er worden ook gezamenlijke activiteiten georganiseerd.

Ik hou van de landschappelijke ligging en de eenvoud van het vakantiepark. Vanwege het duidelijk aanwezige christelijke karakter en de gezamenlijke activiteiten zou ik hier zelf in de zomervakantie niet voor kiezen. Hou je hier wel van? Dan heb je op Feriendorf Eckenhof een heerlijke vakantie in de natuur.

Feriendorf Eckenhof ligt prachtig in de natuur en op een berghelling.
Feriendorf Eckenhof ligt prachtig in de natuur en op een berghelling.

Camping Kreuzhof

Saskia: Camping Kreuzhof ligt op een kwartier rijden van de Titisee. De eigenaren van de camping zijn heel vriendelijk. Het is een echt familiebedrijf dat bestaat uit de camping, een paardenhouderij, een brouwerij en een restaurant. Het sanitairgebouw is netjes, er is een supermarktje en een binnen zwembad. Helemaal achterin de camping is een speeltuin en een zwemmeertje.

De kampeerplaatsen zijn ontzettend klein. Je staat echt hutje mutje op elkaar en er zijn veel jaarplaatsen. Wij sliepen tijdens ons verblijf in een Finse ton. Een grappig en sfeervol verblijf. Eenvoudig, maar prima voor 1 of 2 nachten.

Ben je op doorreis en wil je een paar dagen