Stedentrip Karlsruhe met kinderen? Genoeg gezinsvriendelijke bezienswaardigheden

Een stedentrip Karlsruhe met kinderen? Dat is geen voor de hand liggende keuze. Maar is dat terecht? Blogger Lineke zoekt het voor je uit.

Dit blog is voor het eerst geschreven in 2016 en in 2020 voorzien van een update

Stedentrip Karlsruhe met kinderen

Karlsruhe, een stad in het zuiden van Duitsland. We rijden er langs als we naar Zwitserland of Italië reizen. Een enkele keer maken we er een overnachtingsstop aan de buitenrand van de stad. Maar een stedentrip naar deze stad? Ik zou hem zelf niet bedenken.

Toch word mijn aandacht getrokken tijdens een evenement. En wel door de getekende versie van markgraaf Karl-Wilhelm. Ik verdiep me in het verhaal achter dit getekende mannetje en besluit dat ik hem voor wil stellen aan mijn kinderen. We gaan een stedentrip Karlsruhe met kinderen maken.

Kennis maken met Karl Wilhelm tijdens de stedentrip Karlsruhe met kinderen.
Kennis maken met Karl Wilhelm tijdens de stedentrip Karlsruhe met kinderen.

Ligging Karlsruhe

 

Ontmoet Karl-Wilhelm in Karlsruhe

Het verhaal van Karl-Wilhelm en dus het verhaal achter het getekende poppetje. In 1715 besluit markgraaf Karl-Wilhelm op een heel idyllisch plekje in zijn rijk een middagdutje te doen. Onder een prachtige boom in het bos doet hij even zijn ogen dicht. Hij droomt van gebouwen, vrouwen en waaiers.

Als Karl wakker word weet hij wat hij gaat doen. Op die plaats bouwt hij zijn stad in de vorm van een waaier. Hij legt de eerste steen van Slot Karlsruhe en noemt zijn stad natuurlijk ‘Karlsruhe’. Karl’s rustplek waar hij droomt van zijn waaierstad. Persoonlijk vind ik Karl’s YouTube filmpje heel verhelderend voor de kinderen.

Karlsruhe ligt op 520 kilometer rijden van Utrecht. Goed in een dag te rijden. Met de trein duurt het ongeveer 5 uur. Kijk voor treintickets op NS International. De dichtstbijzijnde vliegveld is Karlsruhe Baden-Baden. Kijk voor vliegtickets op Vliegtickets.nl. Eenmaal aangekomen in Karlsruhe is het handig om eerst een bezoekje te brengen aan het toerisme bureau van de stad. Deze vind je tegenover het centraal station. Hier kan je je laten inspireren voor deze stedentrip. Wij zoeken natuurlijk een aantal bezienswaardigheden uit die leuk zijn met kinderen. En daar is hij weer, Karl-Wilhelm. De jongens herkennen hem inmiddels.

Graag deel ik 3 tips met je die een stedentrip Karlsruhe met kinderen leuk maken.

Badisches Landesmuseum in Slot Karlsruhe

Slot Karlsruhe dateert al uit 1715. Waarbij Karl-Wilhelm de eerste steen gelegd heeft. Als je er naar toe loopt ziet het slot er uitnodigend uit. Door de ruimte en het groen er om heen lokt het de jongens om over de grindpaadjes en het gras naar de ingang te rennen. In het slot vind je het Badisches Landesmuseum.

Met vooral veel klassieke tentoonstellingen en kunst niet echt geschikt voor mijn kinderen. Maar tot 3 oktober 2016 hebben ze er de familietentoonstelling ‘Cowboys und Indianer’ en daar komen wij voor. Een interactieve tentoonstelling die zelfs voor mijn cultuurbarbaren leuk is.

Wie het eerste bij het slot is.
Wie het eerste bij het slot is.
Als cowboys de saloon onveilig maken.
Als cowboys de saloon onveilig maken.

Ook de toren van het slot is een bezoek waard. Het is een flinke klim met veel traptreden. Maar het lopen word beloond met een prachtig uitzicht over de stad. Je ziet dan pas goed dat de stad in waaiervorm gebouwd is.

Uitzicht over de waaierstad.
Uitzicht over de waaierstad.

Kijk voor actuele informatie en tentoonstellingen op de website van het Badisches Landsmuseum.

Zoologischer Stadtgarten

Deze prachtige oude stadsdierentuin ligt tegenover het centraal station. Als je naar binnen loopt valt op hoe groen alles is en hoe ruim opgezet. En dat midden in de stad. We volgen de wandelroute en al snel staan de jongens zich te vergapen aan prachtige unieke dieren. De dierentuin fungeert ook als park voor gezinnen met kinderen. Er zitten dan ook veel families lekker te picknicken in het gras.

Naar de oude stadsdierentuin.
Naar de oude stadsdierentuin.

Nieuw en uniek om te bezoeken is het Exotenhaus. Je vindt er onder andere reptielen, een luiaard en een echte vleermuizengrot. Het is even moed verzamelen voor mama want de vleermuizen flapperen om je oren. Maar de jongens vinden het super interessant. En daar doen we het voor.

De toegangsprijs van de dierentuin is 11 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen van 6 tot 15 jaar. Kinderen onder de 6 mogen gratis naar binnen. Je bent er zo een halve dag zoet.

Kijk voor actuele informatie en openingstijden op de website van Zoologischer Stadtgarten.

Durlacher Turm

Met de tram gaan we naar de deelgemeente Durlach. Daar staat een toren die je een prachtig uitzicht biedt over Karlsruhe. Je kunt de toren op via een heleboel traptreden. Maar aangezien de jongens best moe zijn van alle indrukken en het geslenter door de dierentuin nemen we de kabeltrein.

Onder aan de berg kopen we voor 5 euro een kaartje voor de kabeltrein. Eenmaal boven moeten we alsnog een flink aantal trappen nemen om beloond te worden met het uitzicht. Maar het is het meer dan waard. Met de trein weer terug en daar wacht ons een ijsje als beloning bij de Italiaanse ijssalon.

Met de kabeltrein naar de Durlacher Turm.
Met de kabeltrein naar de Durlacher Turm.
Volgens mij zie ik het hotel, mam.
Volgens mij zie ik het hotel, mam.

Naast deze 3 tiptop activiteiten winkelen we uiteraard nog wat en bekijken we ondertussen de mooie stad.

Karlsruhe Card

Tijdens ons verblijf maken we gebruik van Karlsruhe Cards. Hiermee kan je gebruik maken van het openbaar vervoer van Karlsruhe. Bij 7 musea krijg je gratis toegang of korting op je entree prijs. De prijs van zo’n kaart is 26,50 euro voor volwassenen en kinderen betalen 13,50 euro voor 3 dagen. Het vergroot je comfort tijdens de citytrip.

Je kaart koop je bij het toerisme bureau tegenover het centraal station. Tijdens je eerste ritje met de tram even afstempelen in de automaat. En dan kan de kaart verder in je tas blijven zitten. De kaarten zijn verkrijgbaar voor 1, 2 of 3 dagen. Kijk voor meer informatie op de website van de Karlsruhe Card.

In 2020 is de Karlsruhe Card helaas niet te koop vanwege de coronacrisis. 

Het openbaar vervoer is erg vriendelijk voor gezinnen met kinderen. In iedere tram zijn meerdere plekken toegankelijk voor kinderwagens en buggy’s.

Het openbaar vervoer is goed geregeld in Karlsruhe.
Het openbaar vervoer is goed geregeld in Karlsruhe.

Nog wat persoonlijke tips voor een stedentrip Karlsruhe met kinderen

Even lekker een hapje eten met de kids? Dat kan bij restaurant Aposto aan de Waldstrasse. Een Italiaans restaurant met een mooie speelruimte voor de kinderen waar je ook nog zicht op ze hebt. Het eten is lekker en betaalbaar. Ontbijten, lunch of diner, het is er allemaal mogelijk.

Bezoek aan een bierbrouwerij denk je niet gelijk aan bij een stedentrip met kinderen. Toch kan het zeker wel. Papa heeft een brouwerijkaart meegenomen van het toerisme bureau. Bijna overal hebben ze een biergarten en die zijn in de regel prima toegankelijk voor het hele gezin. Een typisch Duits fenomeen. Maar de jongens zijn moe en dus neem ik ze mee terug naar het hotel. En zo doet papa een rondje bierbrouwerijen in Karlsruhe.

Vergeet de groene milieusticker niet.

Voor onze kinderen (6 en 8 jaar oud) is dit programma vol genoeg. Maar Karlsruhe biedt nog veel meer voor gezinnen met kinderen. Kijk maar eens op de website van het toerisme bureau voor meer inspiratie.

Voor accommodaties, kijk op Booking.com.

Karlsruhe is een super leuke stad om met kinderen te ontdekken.
Karlsruhe is een super leuke stad om met kinderen te ontdekken.

Zeer voldaan sluiten wij onze citytrip Karlsruhe af met een pretzel bij de bakker. Karlsruhe is voor ons niet langer een tussenstop. Karlsruhe is tof!

Zou jij een stedentrip Karlsruhe met kinderen overwegen?

Meer lezen

Wij zijn fan van stedentrips met kinderen en in Duitsland is er veel mogelijk. Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het toeristenbureau van Karlsruhe. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.