Citytrip in eigen land: 6 voordelen van Middelburg met kinderen

0
115
De kinderen luisteren geboeid naar de uitleg over de historische en moderne panden die we vanaf het water zien.

Een citytrip Middelburg met kinderen is vast niet het eerste waar je aan denkt. Eerder aan Londen, Parijs, Berlijn of andere grote Europese steden. Wist je dat je relatief dichtbij ook kunt genieten van een verrassend mooie stad? Blogger Jolinda is na een dagje Middelburg met kinderen om. Deze hoofdstad van de provincie Zeeland is perfect voor een citytrip met kinderen! Lees snel verder waarom.

Dit blog is geschreven in 2015 en in 2020 voorzien van een update

Voordelen Middelburg met kinderen

Als je op vakantie in Zeeland bent, moet je natuurlijk ook naar de hoofdstad van deze verrassend mooie provincie. Maar ook als je van wat verder in Nederland moet komen is deze stad zeker de moeite van het bezoeken waard. Er zijn genoeg hotels waar je voor een nacht (of twee) een prima uitvalsbasis hebt om de stad te ontdekken. Onze uitvalsbasis is het InterHome vakantiehuis in Koudekerke.

Waarom is Middelburg met kinderen geschikt voor een citytrip? Ik zet de voordelen graag voor je op een rijtje.

#1 Compact

De stad is compact, de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Ideaal als je op pad bent met kinderen. Wij parkeren aan de rand van het centrum, en ontdekken dat er heel veel parkeergarages zijn, die dicht bij elkaar gesitueerd zijn. Daar vandaan wandel je al snel het gezellige centrum in.

“Mam, mag ik even daar kijken?” Oudste dochter, bijna 10, vindt vooral de winkels interessant. Middelburg heeft de grote winkelketens, maar ook leuke kleine winkeltjes waar ik zelf graag even neus.

#2 Architectuur

Middelburg heeft een mooi historisch centrum, met een van de mooiste gebouwen van Nederland, het laatgotische Middelburgse stadhuis. Het ruim vijfhonderd jaar oude monument op de Markt is zes dagen per week te bezoeken voor interessante rondleidingen. Wij bekijken alleen de buitenkant, dat is al boeiend genoeg voor onze kinderen.

Natuurlijk moeten ze even plaats nemen op de twee stoelen die onderdeel vormen van een bronzen fontein. Als je plaatst neemt, wacht je een verrassing. Pret verzekerd. Ook leuk om te bezoeken, de abdijtoren van de Lange Jan. Het is even klimmen: 207 treden om precies te zijn, maar het uitzicht schijnt zeker op heldere dagen de moeite waard te zijn.

Onze jongste dochter ziet dit helaas niet zitten, ze is moe van het slenteren door de stad. Hier komen wij zeker nog een keer voor terug.

In hare Middelburg vind je een van de mooiste gebouwen van Nederland.
In hartje Middelburg vind je een van de mooiste gebouwen van Nederland; het Middelburgse Stadhuis.
Onder de indruk van de architectuur in het centrum van Middelburg.
Onder de indruk van de architectuur in het centrum van Middelburg.

#3 Bootje varen

Een echte aanrader tijdens een stedentrip Middelburg met kinderen is het maken van een rondvaart. Daar is onze kleuterdochter gelukkig niet te moe voor, ze hoeft immers alleen maar te zitten. We hebben geluk, we mogen op een van de laatste rondvaarten mee voor de winterstop. We genieten van de historische panden en pakhuizen die stammen uit het rijke Middelburgse VOC-verleden. 

De ‘kapitein’ vertelt veel over de geschiedenis van de stad en de panden waar we langs varen. Hij weet hier de kinderen leuk bij te betrekken, een interactieve rondleiding. Het bukken voor de lage bruggen zorgt voor veel hilariteit en actie tijdens de voor sommige jongere kinderen lange zit.

De tocht duurt ongeveer veertig minuten, wat ons betreft precies lang genoeg om de interesse van de kinderen vast te houden. Kosten vallen mee, voor 23,50 euro zitten we met twee volwassenen en drie kinderen prima in de open boot. Voor gezinnen met twee kinderen t/m 11 jaar kost het 20 euro (prijspeil 2020). 

De kinderen luisteren geboeid naar de uitleg over de historische en moderne panden die we vanaf het water zien.
De kinderen luisteren geboeid naar de uitleg over de historische en moderne panden die we vanaf het water zien.

Middelburgmetkinderen9

#4 Hapje en drankje

Bij een bezoek aan een stad hoort wat mij betreft ook het genieten op een terrasje. Dat kan prima op het gezellige plein, ook in de herfst onder de terrasverwarmers. Wij duiken een gezellig bruin café in voor wat te drinken. Uit eten kun je hier prima, keuze genoeg uit leuke restaurants.

#5 Zeeuws Museum

Wij kiezen er bewust voor om niet een museum in te duiken, omdat het geduld van kleuterdochter tijdens de rondvaart al op de proef is gesteld. Middelburg met kinderen is prima geschikt voor een weekend weg, zo kun je de activiteiten verdelen over twee dagen.

Het Zeeuws Museum is bijvoorbeeld een goedkoop uitje, kinderen tot 18 jaar zijn gratis, als volwassene betaal je 10 euro (prijspeil 2020). Het Zeeuws Museum bevindt zich in de middeleeuwse abdij in het centrum van Middelburg en laat door middel van vaste en tijdelijke tentoonstellingen de rijke geschiedenis van Zeeland zien.

#6 De zee is dichtbij

Bij mooi weer is het natuurlijk ook heerlijk om na de drukte van de stad, het strand nog even op te zoeken. Wij kiezen ervoor een strandpaviljoen op te zoeken. Die zijn er meer dan genoeg in de omgeving. Wij bezoeken de Piraat in Oostkapelle. Leuk met kinderen omdat er kleine speeltoestellen op het strand zijn, en er is binnen een kleine speelhoek.

De speciale menu’s voor kinderen komen met een verrassing, zodat wij al snel met een echte piraat zitten te eten en zonder jongste dochter. Die moet buiten haar nieuwe springtouw uitproberen 🙂 Een leuke afsluiting van een gezellige dag in Middelburg!

Middelburgmetkinderen11
En de oudste dochter ook op haar eigen manier 🙂

Praktische informatie

Bekijk voordat je Middelburg bezoekt even de site Uit in Middelburg of er nog speciale activiteiten zijn. Ook vind je hier alle informatie over de grootste attracties van de stad en omgeving. In de kerstvakantie is er ook van alles te beleven. Blogger Daphne schreef in dit blog hoe leuk Winters Middelbrug met kinderen is.

Rondvaarten Middelburg; prijzen (prijspeil 2020):

  • Volwassenen 7,75 euro
  • Kinderen t/m 11 jaar 3,75 euro
  • familietarief, 2 volwassenen en 2 kinderen 20 euro

Het Zeeuws Museum vind je in de Abdij (centrum), Middelburg. Hier is ook de abdijtoren Lange Jan te beklimmen. Het museum is het hele jaar open van dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur – 17.00 uur, entree: 10 euro voor volwassenen, tot 18 jaar gratis entree (prijspeil 2020).

Ligging Middelburg


 

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes en vakanties in Zeeland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.