Dickens Festijn Deventer 2014 in foto’s

1
184
Dickens Deventer

Als echte Deventenaren gingen we vroeger regelmatig naar het Dickens Festijn. Sinds we kinderen hebben zijn we niet meer geweest, want het festival groeide uit z’n voegen en was verschrikkelijk druk. Niet echt een plek om met een kinderwagen doorheen te rijden. Ook die ontzettende lange wachtrij vonden we niet aanlokkelijk. Maar Maureen en Camiel zijn 7 en 5 jaar oud inmiddels, oud genoeg om naar het Dickens Festijn te gaan als bezoeker. Dus zoals echte Deventenaren doen gingen we rond 15 uur naar het centrum van Deventer.

Dickens Festijn 2014: fotoverslag

Wachttijd Dickens Festijn DeventerAls je ’s ochtends naar het Dickens Festijn gaat sta je zo een uur in de wachtrij. Gelukkig is het wachten niet saai, want er zijn allerlei groepjes Dickens figuren die voor vermaak zorgen. Omdat wij om 15 uur gingen hebben we maar 5 minuten in de rij gestaan.

Dickens Festijn Deventer wachtrij

Moeder-dochter selfie gemaakt tijdens het wachten. Vinden we leuk.

Dickens Festijn Deventer catering tijdens het wachten

Langs de wachtrij kan je koffie, warme chocolademelk en warme broodjes kopen. Na een uur wachten zal dat er goed in gaan. Wij sloegen dit gedeelte over.

Dickens Festijn Deventer wachten

Je komt niet zomaar binnen bij het Dickens Festijn. Om het festivalgedeelte zelf niet te druk te maken is er een rij. Elke keer mag er een groep naar binnen. Het einde van de rij wordt bewaakt door echte wachters.

Dickens Festijn Deventer einde wachtrij

En…. stop! De wachters houden de rij tegen. Wij mogen net doorlopen en betreden het Dickens Festijn.

Dickens Festijn

Door het Bergkwartier is een route uitgestippeld die je volgt, dus geen gedoe met mensenmassa’s die tegen elkaar in lopen. Dat scheelt een heel stuk. Maureen en Camiel hielden goed onze hand vast, want in die drukte wil je ze niet kwijt raken.

Dickens figuren

Al snel ontmoeten we de eerste Dickensfiguren. Maureen en Camiel kijken verbaasd om zich heen en willen weten waarom al deze mensen verkleed zijn. Ehm, omdat grote mensen dat leuk vinden? Opeens bedenken we ons dat ze natuurlijk niet weten wie Charles Dickens was en in welke tijd zijn verhalen zich afspeelden.

Dickens Festijn Deventer schoorsteenvegers

Overal zien we mini-theater. Zelfs op het dak. Deze schoorsteenvegers maken flink wat kabaal. De baas wil vooral laten horen dat hij de kinderen niet uitbuit. Ja ja, dat geloven we direct.

Dickens Festijn Deventer

Opeens horen we vrolijke kerstliedjes en zien we een koor staan. Meteen hoopt de mensenmassa zich op en geniet iedereen van dit muzikale intermezzo.

Dickens Festijn Deventer

Onder luid geroep dat we niet aan de baby mogen komen passeert een gezin uit de Dickens-tijd. Maureen kijkt me even vragend aan. Nee, er zit geen levende baby in de kinderwagen. Ze spelen toneel.

Dickens Festival Deventer

Hé, 2 echte Engelse wachters. Andere bezoekers gaan ermee op de foto. Misschien ook leuk voor Maureen en Camiel? Maar nee, ze vinden het niet leuk.

Dickens Festival Deventer

Ach, dan ben ik de beroerdste niet en ga ik zelf met een wachter op de foto.

Dickens Festival Deventer

We zien opnieuw een opstopping en horen een hele strenge schoolmeester instructies geven aan zijn klas. De meester wijst een muts aan en de klas roept: “Muts”, hij wijst een man aan en de klas roept braaf: “Man”. Natuurlijk staat er iemand met een mobieltje te filmen. De meester wijst het mobieltje aan en als op commando rennen alle kinderen er op af. Ze moeten na zeggen: “Film”, de meester maant de klas tot rust en zegt dat het allemaal maar onzin is. De klas moet keurig in de rij gaan staan en het alfabet zingende lopen ze verder.

Dickens Festival Deventer 2014

Zomaar op een bankje zien we twee treurige meisjes zitten. Ze zitten alleen maar treurig te zijn.

Dickens Festijn Deventer

De agent spreekt het meisje aan en vraagt of ze hier vrijwillig of verplicht is. Het meisje antwoord: “Vrijwillig”. “Dan sommeer ik je om wat blijer te kijken” bromt de agent tegen haar.

Dickens Deventer

Zin om gekust te worden of iemand te kussen? Dan ben je bij dit kraampje aan het goede adres.

Dickens Festival Bergkwartier Deventer

Terwijl we volledig in beslag worden genomen door alle Dickens-figuren vergeet ik bijna omhoog te kijken. Dat is jammer want de gevels en de kerstversiering zijn ook de moeite waard.

Dickens Festival Deventer

Ook de armoedige Dickens-figuren zijn aanwezig en zien er niet altijd even aantrekkelijk uit…. Op dat soort momenten zagen Maureen en Camiel niet wat er nu zo leuk is aan het Dickens Festijn.

Dickens Festival Deventer 2014

Alle Deventenaren hopen dat het tijdens het Dickens Festijn in ieder geval droog is en stiekem hopen we allemaal op een witte Dickens. Helaas, helaas, helaas begon het zaterdagmiddag al wat te druppen.

Dickens Festijn Scrooge

Scrooge kwamen we tegen terwijl er steeds meer druppels begonnen te vallen. Hij liep als vanouds te mopperen.

Dickens Festijn muziek

Wij probeerden nog even te genieten van een van de koren en doen gewoon alsof het niet steeds harder gaat regenen.

Dickens Festijn Bergkerk

Als er geen ontkennen meer aan is en het echt met bakken uit de hemel komt, schuilen we met vele anderen in de Bergkerk.

Voorstelling Scrooge

Er begint net een voorstelling over Scrooge. Maureen en Camiel kijken geboeid wat er gebeurd, vanachter een pilaar zie ik de helft van het toneel. Na een kwartier bekijk ik Buienradar. Het blijft nog minstens een half uur regenen. Dan toch maar verder gaan.

Dickens Festijn eten en drinken

Snel rennen we van de Bergkerk naar de Wallstreet Wafel Bakkerij. Voor mij horen dit soort wafels echt bij het Dickens Festijn, dus schuilend onder hun afdakje eten we een besuikerde wafel.

Dickens Festijn bij slecht weer

De regenbui is een storm geworden en het gaat zelfs onweren. Alle mensen zoeken beschutting en paraplu’s waaien kapot. Van de gezellige drukte van een half uur eerder is weinig meer over. Ook wij lopen naar de uitgang. Inmiddels is het half 5 en is de zaterdag van Dickens Festijn 2014 een half uur eerder afgelopen dan gepland.

Dickens Festijn met kinderen

Maureen en Camiel vonden het Dickens Festijn in het begin maar een raar gebeuren: waarom zijn die mensen verkleed? En waarom doen ze zo? Toen het eenmaal begon te regenen was de lol er snel echt vanaf en wilden ze naar huis. Eenmaal in de auto en later thuis bleek dat ze hun eerste bezoek aan het Dickens Festijn wel geweldig hadden gevonden.

Wil jij ook met kinderen naar het Dickens Festijn? Dan adviseren we je op rond 15 uur te gaan, dan is het wat minder druk. Ook is het fijn om een droge dag te kiezen. Wil je dat ze ook echt begrijpen in wat voor wereld ze terecht komen, dan is het leuk om vooraf het verhaal van Scrooge te lezen.

Op verschillende plekken binnen het festivalgebied staan mobiele toiletten. Er zijn genoeg mogelijkheden om eten en drinken te kopen, waarbij er genoeg keuze is uit vooral etenswaren die kinderen ook lekker vinden.

Ben jij al eens met je kinderen naar het Dickens Festijn geweest? Hoe vonden ze het? Vertel het in een reactie hieronder.

Meer lezen

Zin om ook andere festivals te bezoeken met je kinderen? Klik & kijk dan hier:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

1 REACTIE

  1. Ooooh leuk verslag!!! Erg jammer dat we elkaar gemist hebben…

    De tip is idd of om rond 10.30 te gaan of na 15.00… Dan is de wachtrij minimaal en vooral na 15.00 kan je uiteindelijk nog genieten van alle lampjes in de schemer!

    Misschien een tip voor ouders met schoolkinderen: lees eens oliver twist of scrooge voor voordat je naar het festival gaat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.