Uitjes voor kinderen in Overijssel: de leukste 23 op een rij

De leukste uitjes voor kinderen in Overijssel? Als inwoner van Deventer kent Suzanne deze provincie als geen ander. Er is veel te doen, van oude Hanzesteden tot pretparken en van natuur tot kinderboerderijen. Speciaal voor jullie heeft ze de leukste uitjes voor kinderen in Overijssel voor jullie op een rij gezet.

De 23 leukste uitjes voor kinderen in Overijssel

Overijssel heeft de perfecte combi van pretparken, kinderboerderijen met speeltuinen, natuur en cultuur. Er is zoveel te doen in Overijssel, dat je tijd tekort gaat komen. 

Vanaf de natuurcamping De Lemeler Esch kun je vele trips maken. Maar ook de Regge Lodges in vakantiepark ’t Mölke, tienercamping De Stoetenslagh of sprookjescamping De Vechtstreek liggen centraal genoeg voor allerlei leuke uitjes voor kinderen in Overijssel. Liever op een vakantiepark verblijven? Dan heeft Landal ook mooie vakantieparken in Overijssel.

Hieronder vind je een uitgebreide selectie van de leukste uitjes voor kinderen in Overijssel.

Een dagje uit naar een attractiepark in Overijssel

Bij een overzicht met leuke uitjes voor kinderen in Overijssel mogen de pretparken natuurlijk niet ontbreken. In Overijssel zijn er best veel.

#1 Dinoland Zwolle

Met stip op 1 wat ons betreft is Dinoland in Zwolle. Dit avontuurlijke dinopark is een paradijs voor dinoliefhebbers. Maar ook als je niet van dino’s houdt kom je hier aan je trekken.

Heb jij kinderen die van dino’s houden en ook best wat durven? Dan is een bezoek aan Dinoland in Zwolle een must. Maar ook voor minder stoere kinderen is Dinoland superleuk. Speelplaatsen in overvloed, klimparcoursen (hoog en laag), midgetgolfen en diverse creatieve activiteiten zoals fossielen en haaientanden zoeken maken het park aantrekkelijk voor jongens én meisjes van alle leeftijden.

Bovendien is het park nog educatief ook. Tijdens een speurtocht langs levensechte dino’s leer je van alles over deze imposante dieren uit de prehistorie. 

Lees hier ons blog over wat er allemaal te doen is in Dinoland.

Uitje in Overijssel met kinderen.
Het klimparcours in Dinoland.
Uitje in Overijssel met kinderen.
Dinoland heeft een educatief gedeelte met dinospeurtocht.

#2 Avonturenpark Hellendoorn

Avonturenpark Hellendoorn is een leuk en overzichtelijk pretpark voor gezinnen met kinderen in de leeftijd tot 15 jaar met ruim 30 attracties en een aquapark.

Geniet van de rioolrat (achtbaan in het donker), ga in een boomstam van de wildwaterval, stap in een raftboot over wilde wateren of neem plaats in het drakennest. Voor de echte dappere kinderen is er de tornado met een kurketrekker en loopings of Montezuma’s Revenge. De kleine kinderen genieten in de donderstenen, de glijbanen, de dombomolen, oldtimers en draaimolen.

Ook zijn er shows en spektakels om met het hele gezin van te genieten.

Uitjes in Overijssel met kinderen.
Het drakennest in attractiepark Hellendoorn is cool!

#3 Attractiepark De Waarbeek Hengelo

De Waarbeek in Hengelo is een kneuterig, kleinschalig en overzichtelijk familiepretpark voor gezinnen met kinderen tot tien jaar. Het park heeft tientallen attracties met een wat ouderwets karakter. Het is een soort permanente kermis voor een zeer betaalbare prijs.

Door de kleinschaligheid kent het park relatief weinig wachttijden bij de attracties. Onze kinderen zijn allebei met een schoolreisje naar dit park geweest en kwamen dolenthousiast terug ondanks dat de meeste attracties wel gedateerd zijn. 

Uitjes in Overijssel met kinderen.
Ouderwetse draaimolens en leuke kermisattracties in de Waarbeek in Hengelo.

#4 Attractiepark Slagharen

Attractiepark Slagharen is een leuk park voor gezinnen met kinderen t/m circa 12 jaar. Let wel op dat kinderen kleiner dan 120 cm veel attracties niet alleen in mogen.

Persoonlijk is dit pretpark niet onze favoriet. De prijs-kwaliteit verhouding kan stukken beter, de horeca is matig en de reviews zijn vrij wisselend. Het aanwezige aquapark is leuk, je betaalt hiervoor wel extra entreegeld. 

Dagje stad in Overijssel

De steden van Overijssel hebben een aantal leuke activiteiten voor kinderen. Zwolle en Deventer zijn prachtige oude steden die gezelligheid uitstralen en waar het fijn verblijven is met je kinderen. Maar ook Enschede heeft meerdere leuke musea te bieden.

#5 Dagje uit naar kindvriendelijk Zwolle

Voor een bezoek aan Zwolle kun je gerust meerdere dagen uittrekken. Eerder lazen jullie al over het toffe avonturenpark Dinoland dat in Zwolle is. Maar in Zwolle is veel meer te beleven.

In de categorie “kleine sciencecenters” is de Ontdekhoek. Een topuitje voor kinderen in de lagere schoolleeftijd. Je kunt hier zelf chips maken, een echte dijk bouwen, zelf zeep maken, een huisje metselen, bootje varen, muziek maken en nog veel meer! Geen kind die zich hier verveelt. Lees hier meer over de Ontdekhoek in Zwolle.

Voor oudere kinderen is het spelcomputermuseum Bonami een aanrader. Liever buiten spelen? Dan is Doepark Nooterhof erg leuk.

Uitjes in Overijssel met kinderen.
De Ontdekhoek in Zwolle is een klein science center, succes gegarandeerd!
Uitjes in Overijssel met kinderen.
Zwolle is een gezellige oude stad met leuke winkels.

#6 Gezelligheid in Deventer

Naast Zwolle is ook de Deventer een prachtige oude historische Hanzestad. Hier vind je het Speelgoedmuseum, kun je de Lebuïnus kerktoren beklimmen, spelletjes uitproberen bij speelgoedwinkel Koning Willem, één van de vele evenementen bezoeken, zoals het beroemde Charles Dickensfestijn voor Kerstmis of spelen, zwemmen of schaatsen in sport- en belevingscentrum De Scheg. Meer aan de rand van de stad vind je stadsboerderij De Ulebelt, met twee natuurspeeltuinen, een geocache en boerderijdieren.

Eerder schreven wij dit blog met allerlei activiteiten voor een dagje Deventer.

Uitjes in Overijssel met kinderen.
De Lebuinustoren beklimmen in Deventer is leuk.
Uitjes in Overijssel met kinderen.
De Ulebelt is een kinderboerderij met leuke natuurspeeltuinen in Deventer.

Activiteiten op het water met kinderen

Leuke uitjes met kinderen in Overijssel doen? Daar horen activiteiten op en rond het water zeker bij. De plassen in Noordwest Overijssel, de beken en rivieren en de meren bieden allemaal unieke kwaliteiten met leuke activiteiten.

#7 Varen in Giethoorn

Hebben je kinderen een studiedag en is het mooi weer? Dan is een dagje varen in Giethoorn een leuk uitje. Tijdens weekenden raden we een bezoek aan Giethoorn af. Het kan er namelijk gigantisch druk zijn. En filevaren op de smalle slootjes is net echt leuk. 

Huur een fluisterbootje en ga een dagje het water op. De kinderen vinden het leuk om een stukje te sturen. Kies bij voorkeur de lange route buitenom, die is het rustigste en gaat tussen de weilanden door. Als je picknickspullen meeneemt zijn er leuke plekjes genoeg om even uit te rusten en lekker te eten.

Uitjes in Overijssel met kinderen.
Varen in Giethoorn is leuk!

#8 Kanoën in het Vechtdal

Als je een bezoek brengt aan het prachtige Vechtdal, hoort daar zeker een kanotocht op de Overijsselse Vecht bij. Vanuit onder andere Dalfsen kun je meerdere leuke kanotochten maken, variërend van 4 tot en met 14 kilometer. Tijdens de tocht kom je langs prachtige plekjes en geniet je van het mooie landschap met wonderschone vergezichten. Dit is een actief uitje maar super relaxed en midden in de natuur. Een absolute aanrader dus!

Uitjes in Overijssel met kinderen.
Kanovaren in het Vechtdal, een prachtige omgeving.

Dagje uit naar een museum in Overijssel

Op het lijstje met leukste uitjes in Overijssel voor kinderen staat ook een aantal musea. En hoewel Overijssel niet bekend staat om de allerleukste musea van ons land is er toch een aantal die absoluut een bezoek waard zijn. 

#9 Spelcomputermuseum Bonami

Voor tieners en volwassenen is het spelcomputermuseum Bonami in Zwolle een aanrader. Een grote hal vol met oude computers, een groot deel is nog in werking. In dit bijzondere museum vol computers en computerspellen komen nostalgie en jeugdsentiment gegarandeerd terug en vermaak je je urenlang met zo’n 180 werkende spelcomputers, arcade- en flipperkasten. Een walhalla voor kinderen die van gamen en computers houden. 

Uitjes in Overijssel met kinderen.
Het Bonami Spelcomputermuseum in Zwolle, een aanrader voor jong en oud.

#11 Natura Docet Wonderryck Twente

Natura Docet Wonderryck Twente noemt zich het belevingsmuseum en landschapscentrum van Noordoost Twente. Het is in 1911 gesticht door Meester Bernink en heeft in 2013 een complete metamorfose ondergaan. Dit mooie museum biedt van alles. Van interactieve tentoonstelling over de natuur, tot filmzaal, van wonderkamers vol opgezette dieren tot wisselende exposities met bijzondere onderwerpen. Dit museum is echt een pareltje voor natuurfans. Lees hier meer over onze ervaringen over dit leuke museum.

Natura Docet is interessant voor grote en kleine natuurliefhebbers.
Natura Docet is interessant voor grote en kleine natuurliefhebbers.

#12 Techniekmuseum Oyfo in Hengelo

“Verboden af te blijven!” staat er bij de entree van dit techniekmuseum in Hengelo. Deze tekst doet het museum eer aan. Want hier kun je werkelijk overal zelf dingen uitproberen, spelen, ontdekken en genieten. Met drukknoppen allerlei machines in werking stellen, zelf een weefgetouw uitproberen, de zwaartekracht ervaren, een ouderwetse telefooncentrale uitproberen en nog veel meer. In de schoolvakanties worden er doe-middagen georganiseerd. Kinderen staan centraal in dit leuke museum en dat merk je. Succes voor kinderen tot 12 jaar is hier gegarandeerd.

"Verboden af te blijven" is de slogan van het Techniekmuseum in Hengelo.
“Verboden af te blijven” is de slogan van het Techniekmuseum in Hengelo.

#13 Cosmos Sterrenwacht in Noordoost Twente

De Cosmos sterrenwacht en planetarium in het donkerste gedeelte van Twente biedt een prachtig zicht op ons heelal. Cosmos heeft meerdere onderdelen: de sterrenwacht met telescopen, het planetarium en de sterrentuin. Ook is er een ontdekzaal en twee zalen waar presentaties worden gegeven. Buiten is een klein terrasje en een leuke speeltuin.

Cosmos sterrenwacht en planetarium in noordoost Twente.
Cosmos sterrenwacht en planetarium in noordoost Twente.

#14 Museumfabriek in Enschede

Museumfabriek in Enschede is een museum over natuur en techniek, over kunst en wetenschap en over oude en nieuwe dingen. Maar ook over vogels, sterren en planeten. Binnen deze verschillende thema’s zijn er ook knutselactiviteiten te doen. Er is ontzettend veel te zien, maar vooral de interactieve opdrachten waarbij schilderijen tot leven komen op een Ipad en waarin je je in andere wereld waant met een VR-bril zijn leuk. 

In de Museumfabriek zijn allerlei leuke activiteiten voor kinderen te doen.
In de Museumfabriek zijn allerlei leuke activiteiten voor kinderen te doen.

#15 Speelgoedmuseum Deventer

Doe een speurtocht langs oude poppen, klassieke poppenhuizen, autootjes en andere voertuigen. Ga spelen op de speelzolder, bekijk de modelspoorbaan met rondrijdende treinen en ontdek de opticazaal. Het speelgoedmuseum is een klein afwisselend museum midden in de binnenstad van Deventer.

De modelspoorbaan in het Speelgoedmuseum is altijd leuk!
De modelspoorbaan in het Speelgoedmuseum is altijd leuk!

#16 Nog meer musea

Zijn de musea hierboven nog niet voldoende?

Dan heb je nog het Natuurmuseum Holterberg boven op de Holterberg. Ideaal te combineren met een ander uitje voor kinderen in Overijssel zoals een wandeling op de Holterberg.

Of breng eens een bezoekje aan Rijksmuseum Twenthe om een middagje kunst te kijken. Er is van alles te zien: oude-, moderne- en hedendaagse kunst. Met een gratis Speur-& doeboek worden kinderen het museum door geleid.

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen is een klein museum met 120.000 tinnen figuren in allerlei soorten en maten. Speciaal in de schoolvakanties kun je tinnen figuren gieten. Verder zijn er workshops tinnen figuren schilderen, is er een speurtocht en een wandschildering puzzel.

Wandeluitje voor kinderen in Overijssel 

In Overijssel zijn prachtige natuurgebieden waar je kunt wandelen. Neem de uiterwaarden bij de IJssel, de landgoederen in Twente of de Sallandse Heuvelrug. Overijssel is rijk aan allerlei soorten landschappen en een prachtige provincie om te wandelen. Wij hebben inmiddels al een flink aantal gebieden bezocht.

#17 Wandelen op de Sallandse Heuvelrug

Op de Sallandse Heuvelrug kun je genieten van de heide op De Lemelerberg, de sprookjesachtig mooie wandeling op de Sprengenberg maken of op de Holterberg. Voor de kleinsten is er een wandelroute waar je eekhoorntjes kunt volgen bij het Buitencentrum Salland.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug: superleuk voor kinderen
Buitencentrum Sallandse Heuvelrug: superleuk voor kinderen

#18 Wandelen in het Vechtdal en in Salland

In het Vechtdal kun je onder andere wolvensporen zoeken, bij Deventer heerlijk wandelen bij NuNu of in de uiterwaarden bij Olst. Ook de jaarlijkse paddenstoelenwandeling van IVN bij Kasteel De Haere is een aanrader.

Kinderwandeling het Wolvenspoor in het Vechtdal is een leuke route met opdrachten.
Kinderwandeling het Wolvenspoor in het Vechtdal is een leuke route met opdrachten.

Speeltuinen en kinderboerderijen in Overijssel

Andere leuke uitjes voor kinderen in Overijssel zijn speeltuinen en kinderboerderijen. Ik noemde eerder al de Ulebelt bij Deventer. Maar Overijssel is rijk aan leuke speeltuinen en kinderboerderijen. Ik noem er een aantal die mijn kinderen erg leuk vonden.

#19 Speeltuin De Flierefluiter in Raalte

In het rijtje speeltuinen staat voor onze kinderen De Flierefluiter in Raalte met stip op 1. Met maar liefst 40.000 m2 speelplezier binnen en buiten hebben we hier heel wat (regenachtige) dagen doorgebracht. Met trampolines, speeltoestellen, kinderboerderij, skelters, waterspeeltuin, doolhof, klimtorens, glijbanen en nog veel meer.

Echt een fantastisch uitje, een walhalla voor kinderen. En wie er geen genoeg van kan krijgen: er is ook een camping voor meerdaags plezier. Meer informatie over De Flierefluiter vind je hier.

#20 Kinderboerderij Dondertman in Heeten

Niet ver bij De Flierefluiter vandaag ligt kinderboerderij Dondertman. Je vind hier veel boerderijdieren met een knuffelschuur waar je onbeperkt met cavia’s en konijnen mag knuffelen, een skelterbaan, een grote speeltuin met terras. Er rijdt op vrijdag en zondag een treintje, de Dondertman Express en op woensdag- en zaterdagmiddag kun je ponyrijden. In de weekenden en vakanties worden extra (creatieve) activiteiten georganiseerd.

Dondertman is vooral leuk voor kinderen in de leeftijd tot een jaar of 8/9.

#21 Kinderboerderij Het Kukelnest in Goor

Een kleine overzichtelijke en zeer betaalbare kinderboerderij met speeltuin waar ook nog eens veel te doen is, is Het Kukelnest in Goor. Er zijn boerderijdieren om te knuffelen en reptielen in hokken, Er is een speeltuin met trampoline en skelterbaan en recentelijk zijn een vlindertuin en klim- en klauterparcours gerealiseerd.

In de vakanties worden extra activiteiten georganiseerd. Door de gemoedelijke en relaxte sfeer is het hier heerlijk toeven.

#22 Groot Twents Maïsdoolhof

Het Groot Twents Maïsdoolhof in Fleringen is een leuke plek voor jonge kinderen. Weliswaar is dit doolhof slechts beperkt open (vanwege de seizoensgebonden activiteiten), de pret is er niet minder om. Je kunt hier lekker rond dwalen in het vier hectare grote maïsveld op zoek naar de grote uitkijktoren. Onderweg speel je een speurtocht of puzzelopdracht.

En als je het doolhof door bent, kun je je uitleven in de speeltuin met speeltoestellen, een traptrekkerracebaan, zandbakken en een maiszwembad. Op het terras kun je lekker uitrusten en er is ook een bloemenpluktuin met honderden soorten bloemen.

#23 Kijk-, doe- en zorgboerderij Aan ’t Zandeinde

Aan ’t Zandeinde is een kleinschalige biologische varkensboerderij. Hij wordt gerund door de boeren zelf, maar ook door een heel aantal hulpboeren en -boerinnen. Dit zijn mensen en jongeren met een hulpvraag die daar aan de slag kunnen.

Hier kun je terecht voor een rondleiding door het bedrijf. Het leuke en bijzondere hierbij is, dat je in de hokken bij de kleinere biggen naar binnen mag om met ze te knuffelen. Naast de varkens is er een speeltuin aanwezig en staat er een stalling vol fietsen, skelters en traptrekkers om mee rond te rijden. Boerderij Aan ’t Zandeinde is alleen geopend op afspraak.

Bij boerderij Aan 't Zandeinde mag je knuffelen met de varkens en biggen.
Bij boerderij Aan ’t Zandeinde mag je knuffelen met de varkens en biggen.

Ken jij nog meer leuke uitjes voor kinderen in Overijssel?

Meer lezen

Wil je meer lezen over uitjes net buiten Overijssel? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen.