De MuseumFabriek in Enschede, daar is van alles te zien en te doen!

0
236

Altijd zijn we op zoek naar de leukste musea voor kinderen. Wanneer Daphne met haar dochters een weekendje in Enschede is, is het hoog tijd voor een bezoekje aan De MuseumFabriek, voorheen Twentse Welle. 

De MuseumFabriek in Enschede

Tijdens ons weekendje in het Van der Valk Hotel in Enschede brengen we een bezoekje aan De Museumfabriek. Van tevoren lezen we op de site dat het een museum is over natuur en techniek, over kunst en wetenschap en over oude en nieuwe dingen. Maar ook over vogels, sterren en planeten. Binnen deze verschillende thema’s zijn er ook knutselactiviteiten te doen. Daar kijken de meiden het meeste naar uit.

De MuseumFabriek is goed zichtbaar
De MuseumFabriek is goed zichtbaar

Van schilderij, naar vlinders en vliegen

Binnen hangen we onze jassen op in de gratis garderobe. We beginnen bij de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog, hier gaan we redelijk snel doorheen. Het onderwerp is voor de jongste twee nog niet interessant. We komen langs de Twentsche schilderijengalerij, vliegen een stukje door de lucht en bekijken een heleboel opgezette vlinders. 

De Twentsche schilderijengalerij
De Twentsche schilderijengalerij
We vliegen een stukje mee
We vliegen een stukje mee
Wat is er veel te zien!
Wat is er veel te zien!
We bekijken de vlinders
We bekijken de vlinders

Frankenstein

Een deel van De MuseumFabriek staat in het teken van de toekomst en vol met kunstmatige intelligentie. Ervaar in ‘Frankenstein’ hoe de technologie de baas zal zijn in 2060. In de ‘Mechaniek van het leven’ staat het bewegen centraal. Er wordt gekeken naar de bewegingen van de dieren. Wij kijken naar de bewegingen van verschillende dieren op beeld. Sommige opgezette dieren vinden de meiden er best eng uit zien.

De onderwerpen in de ‘Kunst van het leven’ en ‘Ik denk dus ik ben’ gaan grotendeels langs de meiden heen. De interactieve opdrachten die er te doen zijn vallen wel in de smaak. Zo komen schilderijen tot leven zodra je door de iPad naar een schilderij kijkt en waan je je in een andere wereld door de VR-bril. 

De mechaniek van het leven
De mechaniek van het leven
Dit vinden de meiden er best spannend uit zien
Dit vinden de meiden er best spannend uit zien
Beweeg de Ipad en er vliegt een vlinder over het schilderij heen
Beweeg de iPad en er vliegt een vlinder over het schilderij heen
Waar kijkt ze naar?
Waar kijkt ze naar?

De knutselactiviteiten in De MuseumFabriek

Na ons rondje door een deel van het museum komen we uit bij de Fabriekshal, een grote open ruimte waar van alles te zien is. Daar hebben de meiden geen aandacht voor, hier kan namelijk geknutseld worden.

In een soort van winkeltje/kraampje kun je kiezen wat je wil knutselen. Een deel van de knutselactiviteiten is gratis en voor een ander deel wordt een bijdrage gevraagd. Waar de jongste en ik ons storten op een leuke happer met ijsstokjes gaan de oudste twee voor een serieuze knutselactiviteit, een VR-bril en een ‘bibberbotje’. Gewapend met een gebruiksaanwijzing en een bakje met materiaal en gereedschap gaan we aan de slag. Gelukkig kunnen we hulp vragen aan de medewerkers die in de hal aanwezig zijn, maar het bibberbotje wordt grotendeels zelf in elkaar gezet.

Dit deel van De MuseumFabriek is absoluut favoriet bij de meiden!

Hier kan je knutselen
Hier kan je knutselen
Gebruiksaanwijzing en materiaal voor een 'bibberbotje'
Gebruiksaanwijzing en materiaal voor een ‘bibberbotje’

Praktische informatie

De MuseumFabriek is open op dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur. In bepaalde vakanties en tijdens de feestdagen is het museum soms op maandag open. Voor kinderen van 5 tot en met 17 jaar betaal je 7,50 euro en voor volwassenen 8,50 euro voor de entree (prijspeil 2019). Met de Museumkaart heb je gratis toegang.

In de buurt is een groot parkeerterrein met voldoende parkeerplaatsen.

In vakanties zijn er regelmatig extra activiteiten te doen voor kinderen. Neem voor meer informatie over openingstijden en alle activiteiten een kijkje op de website van De Museumfabriek. Check voor je vertrek op deze website ook de actuele entreeprijzen en openingstijden.

Ligging van De MuseumFabriek

 

Meer lezen

Op zoek naar andere leuke uitjes en activiteiten in Overijssel? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.