De Ulebelt in Deventer, niet zomaar een kinderboerderij

Een varken met de naam Bora, een kalfje dat Taaitaai heet en Coco de grote witte melkgeit, dit zijn slechts enkele dieren die je kan vinden op de kinderboerderij van De Ulebelt. Midden tussen alle nieuwbouwwoningen in Deventer vind je deze groene plek waar je een perfect gratis dagje uit kan beleven. Blogger Marije bezocht deze plek.

De Ulebelt in Deventer, meer dan alleen een kinderboerderij

De Ulebelt is het centrum voor natuur- en milieueducatie in de Deventer. Bij De Ulebelt kun je naast heerlijk recreëren ook heel veel leren. De Ulebelt inspireert de inwoners van Deventer bij natuur, milieu en duurzame ontwikkeling. Dit zie je terug in de verschillende projecten die er zijn, de workshops die er gegeven worden, de thematuinen, lespakketten die scholen kunnen gebruiken maar ook in het Jonge Dierenfeest (op Tweede Paasdag) en het Oogstfeest die jaarlijks worden georganiseerd. Als bezoeker kun je regelmatig deelnemen aan workshops en projecten met verschillende thema’s, ook kun je natuurlijk op veel plekken informatie vinden over de natuur, het milieu en duurzaamheid.

Het hoofdgebouw van de Ulebelt.
Het hoofdgebouw van de Ulebelt.
Heel veel leren
Bij De Ulebelt kun je naast heerlijk recreëren ook heel veel leren.
informatie bordjes ulebelt
Overal op het terrein vind je bordjes met leerzame informatie.

Kinderboerderij De Ulebelt

Op De Ulebelt wonen veel verschillende dieren. De koeien en hun kalveren, schapen en in het voorjaar vaak veel lammetjes, de kippen, parkieten, geiten, varkens, konijnen die lekker geaaid mogen worden en nog veel meer dieren. Mijn beide meiden kennen de kinderboerderij beide erg goed omdat wij er geregeld komen. Hij ligt vlakbij school en het is dus een heerlijke plek om even te stoppen op weg naar huis.

Bij aankomst op de kinderboerderij gaan we direct naar de stal. De cavia’s worden uitgebreid geaaid in het lage gedeelte van hun verblijf, al schieten ze soms ook zenuwachtig weg. Na de stal lopen we naar de grote wei waar de geiten vrij lopen. De ezels Bliksem en Harmke laten zich vandaag uitgebreid aaien aan de andere kant van het hek en lijken het allemaal wel prima te vinden. Dochter I. blijft de geiten keer op keer spannend vinden al doen ze helemaal niks.

Je mag altijd aan het personeel vragen of je kan helpen met de verzorging. Vandaag was er geen hulp nodig maar regelmatig kan je mee helpen het voeren van de dieren of met het schoonmaken van de hokken.

Dieren in de stal
In de stal vind je verschillende dieren.
aaien cavia's
Vandaag worden de cavia’s even extra geaaid door dochter I..
konijnen aaien
Als de konijnen in hun hok zitten mag je ze niet aaien maar wel bekijken.
varkens ulebelt
Niek en Mo, 2 mini varkens die stiekem niet meer zo mini zijn.
spannend geiten ulebelt
I. blijft de geiten een beetje spannend vinden.
landbouwhuisdieren
De meest voorkomende landbouwhuisdieren kan je op de Ulebelt ontmoeten.

De natuurspeeltuinen van de Ulebelt

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: natuurspeeltuinen. Braakliggende stukken grond, schoolpleinen en oude speeltuinen worden omgetoverd tot deze groene speelplekken. Vaak komen elementen als water en zand terug en zijn er volop spelelementen. De Ulebelt bestaat echter al twintig jaar en heeft ondertussen twee van deze grote natuurspeeltuinen die volop uitdagen tot spel.

Voor de jongste kinderen tot 7 jaar is er de Takkenbende. Deze is gelegen tegenover het hoofdgebouw vlakbij de Kikkerkeet. Kinderen kunnen hier spelen met zand, boomstammen, het water uit de grote waterpomp, wilgenhutjes, evenwichtselementen en op de twee rode glijbanen. Bij mooier weer zijn de kinderen vaak te vinden in de water/modderplas en dan is een extra paar kleren echt geen overbodige luxe.

Vandaag is I. alleen met mij mee en het is enorm rustig voor de woensdagmiddag, terwijl het wel echt lekker weer is. I. vermaakt zich even lekker met de glijbanen, de waterpomp blijft een hit en ook de hindernisbaan wordt behendig gedaan.

De oudere kinderen kunnen op De Ulebelt terecht bij de natuurspeeltuin de Waterstam. Dit is een wat ruigere natuurspeelplek. Er is hier een grote waterspeelplek met waterpomp, zijn volop wilgenhutjes en verstopplekken, grote boomstammen en er is een mooie uitkijkheuvel en tunnel. Vandaag is hier geen kind te vinden maar dit is in het weekend en vooral in de vakanties wel anders.

takkenbende
De Takkenbende. De natuurspeeltuin voor kinderen tot 7 jaar.
waterstam natuurspeeltuin
Oudere kinderen kunnen spelen in de wat ruigere natuurspeeltuin de Waterstam.
beleven ulebelt
Bij de Ulebelt is er op ieder plekje weer wat nieuws te beleven.
Garant waterplezier
Zeg nou zelf dit staat toch garant voor heel veel waterplezier.

Geocachen rondom De Ulebelt

Over geocachen heb je op kidseropuit misschien wel eerder wat gelezen. Rondom de Ulebelt ligt ook een super leuke multicache. Deze cache gaat over de hotels van de Ulebelt en is erg leuk om met kinderen te doen. Kinderen vanaf 9 jaar zullen dit zelfstandig kunnen. Een leuke aanvulling op toch al een leuk dagje uit.

Praktische informatie

Toegangsprijs: een bezoekje aan De Ulebelt is gratis. Je kan wel een eenmalige donatie doen of vriend van de Ulebelt worden om deze plek te steunen.

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 9 -17 uur, zaterdag en zondag 13 – 17 uur. Van april t/m oktober is op woensdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag horeca geopend in de Kikkerkeet.

Eten en drinken mag je zelf meenemen en picknicken op een kleed of aan een picknicktafel is toegestaan.

Wat lijkt jou het leukste op De Ulebelt?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke natuurspeeltuinen? Klik & kijk voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.