Kanoën met kinderen in het Vechtdal

Blogger Fieke wilde al een tijdje gaan kanoën met kinderen. Nu de jongste 3 jaar is kunnen haar vakanties en uitstapjes steeds actiever worden. Met het hele gezin kanoën leek haar heerlijk om te doen: lekker actief, buiten en een keer wat anders dan lopen of fietsen. Op een half uur rijden van Deventer vond ze in Dalfsen een plek waar dat goed kan.

Kanoën met kinderen in het Vechtdal

In Dalfsen is Hiawatha Actief gevestigd, een buitenactiviteitencentrum gelegen aan de Overijsselse Vecht waar je als individu maar ook als groep terecht kan voor leuke buiten activiteiten. Hiawatha biedt verschillende afzaktochten per kano aan over de Overijsselse Vecht, variërend van 4 km t/m 13 km. Alle tochten zijn incl. wegbrengen of ophalen. Dus je zit nooit met het probleem dat je auto ergens anders staan dan waar jij bent. Wij kozen ervoor om de afzaktocht van 6,5 km te doen, daar stond zo’n 2 uur voor. Daarbij zouden we naar het startpunt in Vilsteren gebracht worden zodat we, met de stroom mee, terug naar Dalfsen konden kanoën.

Klaar voor de start…

Het is handig om een paar dagen vooraf te reserveren (dan weet je vaak al wat het weer gaat doen en kan je hier rekening mee houden). Ik heb toen al even overleg gehad over wat we het beste konden doen qua bootindeling met de kinderen. Met 5 man kan je niet in één Canadese kano (deze zijn lekker stabiel) dus werden het twee kano’s. Naast de standaard roeispanen met aan één zijde een blad, kregen we ook een normale kanoroeispaan mee met aan beide zijden een blad. Dan konden we kijken wat we het fijnste zouden vinden en makkelijker de roeieffecten van de kinderen konden bijsturen.

Op vrijdagochtend gingen we bepakt en bezakt (alles mee voor een picknick, handdoeken en zwemspullen) naar Dalfsen. Aangekomen bij Hiawatha Actief zagen de kinderen direct de grote Range Rover staan met daarachter de wagen vol kano’s, ze werden direct enthousiast. Maar eerst moesten we binnen de zwemvesten en het waterdichte tonnetje halen om onze belangrijke spullen in om te bergen. Iedereen krijgt verplicht een zwemvest mee, ook al heb je een zwemdiploma. Je bent daarna in de boot zelf vrij om te kiezen of je hem wel/niet aantrekt.

De Range Rover van Hiawatha Actief staat al klaar als we aankomen.
De Range Rover van Hiawatha Actief staat al klaar als we aankomen.
Klaar voor vertrek!
Klaar voor vertrek!
Een ritje in een echte Range Rover is een goed begin van deze actieve dag.
Een ritje in een echte Range Rover is een goed begin van deze actieve dag.

Daarna moesten we de Range Rover in, de kinderen vonden het geweldig om achterin te mogen zitten, zo’n auto hadden ze nog nooit gezien. Na een minuut of 10 rijden kwamen we aan in Vilsteren waar we te water gingen. Ik ging samen met onze middelste in de kano en Bob met de oudste en jongste (onze oudste kan goed zwemmen dus zodoende hadden we allebei de zorg voor één niet zwemmer mochten we omslaan). Als stuurder zit je achterin, en zodoende zitten de kinderen voorin of middenin en kunnen ze goed om zich heen kijken. Roos kon al best aardig mee peddelen, de middelste deed een beetje mee en de jongste zat gewoon lekker om zich heen te kijken. In het begin is het altijd weer even wennen, maar al snel heb je de slag te pakken. Bob gebruikte de standaard roeispaan met één blad, ik vond het prettiger om de roeispaan met dubbel blad te gebruiken.

Aangekomen op de plek waar de kano's te water gaan.
Aangekomen op de plek waar de kano’s te water gaan.
Bob kiest voor een enkele peddel.
Bob kiest voor een enkele peddel.
Fieke roeit met de dubbele peddel.
Fieke roeit met de dubbele peddel.

Kanotocht met leuke stops

Het leuke aan de tocht van 6,5 km is dat er meerdere leuke punten zijn om onderweg te stoppen, na een half uurtje zagen we aan de linker kant een strandje, met een waterpomp en wat bankjes. Natuurlijk zijn we gestopt en moest de pomp uitgeprobeerd worden en even een klein stukje het water inlopen. Helaas was het nog een beetje fris en hebben we er niet een heel uitgebreide stop van gemaakt, maar als het mooi weer is kan je hier zo een uurtje blijven. Het leuke aan dit strandje is ook dat je er niet per fiets/auto kan komen!

Eerste rustpunt bij dit strandje.
Eerste rustpunt bij dit strandje.
Even de pomp proberen.
Even de pomp proberen.

Ondanks dat onze jongste in de boot eigenlijk niets kon doen vond ook hij het heerlijk om rustig te zitten en rond te kijken. Het varen door de natuur, alleen het geluid van het kabbelende water en de wind zorgde ervoor dat iedereen heerlijk relaxt was.

Alleen maar je gezin en de natuur: heerlijk actief relaxen!
Alleen maar je gezin en de natuur: heerlijk actief relaxen!
Ook met 2 kinderen in een kano gaat het prima.
Ook met 2 kinderen in een kano gaat het prima.
De Canadese kano is stabiel, dus de kans dat je omslaat met je kids is erg klein.
De Canadese kano is stabiel, dus de kans dat je omslaat met je kids is erg klein.

Na weer een half uurtje varen kwamen we bij een elektrisch trekpondje bij Pleisterplaats De Stokte. Hier is een de rechterzijde een mooie aanlegplaats voor de kano’s gemaakt en ook hier gingen we er even uit. Het was lunchtijd en dus was het tijd voor de pannenkoeken. Onze kinderen vinden een pannenkoekenpicknick geweldig en dus had ik pannenkoeken, drinken en lekkere verse aardbeien meegenomen. Er staat een picknicktafel waar je kunt gaan zitten, maar je kan ook even naar boven lopen, waar ze een prachtig uitzichtpunt over de Vecht hebben gemaakt. Ook hier zijn bankjes en een soort barkrukken te vinden. Het pontje over de Vecht is voor voetgangers en fietsers en kan je zelf bedienen. De kinderen vonden het geweldig en hebben meerdere mensen naar de overkant ‘gebracht’.

Aanlegsteiger bij de pleisterplaats.
Aanlegsteiger bij de pleisterplaats.
Bij pleisterplaats De Stokte.
Bij pleisterplaats De Stokte.
Mooi uitzicht over de Vecht.
Mooi uitzicht over de Vecht.
Genieten van de pannenkoeken picknick.
Genieten van de pannenkoeken picknick.
Heen en weer met het pontje.
Heen en weer met het pontje.
Even lekker met de voeten in het water bungelen.
Even lekker met de voeten in het water bungelen.

Kanoën op de Vecht

Na deze uitgebreide stop zijn we opnieuw de kano ingestapt. Omdat we gemerkt hadden dat de kano’s heel stabiel in het water liggen hebben we qua kano indeling ook tussendoor gewisseld en kon ik prima met de jongste twee in een boot. De Vecht is gedurende het hele stuk behoorlijk breed, dus je zit niet constant in het riet als het sturen even niet lukt, ook de voorbijvarende boten kan je zonder problemen laten passeren. Op de wal kom je koeien tegen, bij de pleisterplaats wat mensen en verder is het alleen jij en de natuur.

Na de laatste stop was het weer een half uurtje varen voordat we net voor Dalfsen de grote oranje parasol van Hiawatha Actief zagen en dus bij het eindpunt van onze tocht waren. De boten konden we ook hier makkelijk uit het water halen. Het tonnetje leeggehaald, en samen met de zwemvesten in de kano gelegd, want de kano kan je gewoon op de wal laten liggen. Vanaf daar is het ongeveer 200 meter lopen naar het buitenactiviteitencentrum, waar je nog een drankje of ijsje kan eten.

De tocht zit er op: de kano's worden aan wal gesleept.
De tocht zit er op: de kano’s worden aan wal gesleept.
De kanotocht vloog voorbij!
De kanotocht vloog voorbij!

Wij vonden het een erg relaxt uitje met de kinderen, je bent lekker actief bezig met zijn allen en iedereen werd er heerlijk rustig en vrolijk van. Jammer dat het weer het niet toe liet om uitgebreid bij het strandje te stoppen, maar we hebben ons nu ook prima van 10.30 tot 14.00 uur vermaakt. Je huurt de kano voor de dag, dus het maakt niet uit hoe lang je over de route doet. We begrepen dat bij warm weer ook direct vanuit de kano gezwommen kan worden. Dit moeten we nog maar eens doen als de kinderen allemaal hun zwemdiploma hebben.

Kosten kanoën met kinderen op de Vecht:

  • €11,75 p.p. bij 3 personen per kano
  • €15,50 p.p bij 2 personen per kano

Heb jij al eens een kanotocht met kinderen gedaan?

Meer lezen

Kanoën met kinderen is hartstikke leuk en kan je zowel in Nederland als in het buitenland doen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vechtdal Marketing en Hiawatha Actief. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaring.

Vorig artikelSalzburg met kinderen: Haus der Natur
Volgend artikelBosbessen plukken met kinderen
Fieke
Fieke is sinds 2014 blogger bij KidsErOpUit, getrouwd met Bob en moeder van dochters R. (2007) en J. (2009) en zoon T. (2012). Ze gaat er graag op uit in de natuur maar is ook te porren voor een stedentrip of een bezoek aan een attractiepark. Ze gaat dus op zoek naar bestemmingen die diversiteit bieden. In de zomer vanaf kleinere campings met de vouwwagen en de rest van het jaar vanuit huuraccommodaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.