Kayakken met kinderen in de Pyreneeën + handige tips

3
97
kajakken met kinderen
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hoge bergtoppen van de Pyreneeën, een smal dal en een snelstromende rivier die even tot rust komt in het Torrasso stuwmeer. Op deze plek verhuurt Rocroi kayakken, waterfietsen, Canadese kano’s en ‘stand up paddeling’-borden. In de zomer een heerlijke plek om verkoeling te zoeken in het water, maar toen wij er in mei waren bleven we graag droog in de kayak.

Kanoën, kayakken en nog veel meer mogelijkheden.
Kanoën, kayakken en nog veel meer mogelijkheden.

Kayakken in Valls d’Aneu

Op nog geen 10 minuten lopen vanaf Nou Camping ligt het grasveld waar Rocroi.com haar materiaal verhuurt. We werden hartelijk welkom geheten en kregen een zwemvest aan. Daarna kregen we onze peddels en liepen we naar de kayakken, voordat we instapten kregen we peddel-instructie en waren we ‘ready to go’. Dochter M. en G. gingen samen in een kayak en zoon C. en ik.

De zwemvesten hangen al klaar.
De zwemvesten hangen al klaar.

C. was meteen hartstikke fanatiek, ik hoefde eigenlijk niets meer te doen. We kayakten tegen de stroom in richting de brug. Zodra G. en M. in de buurt kwamen moest ik van C. snel gaan peddelen, hij wilde voor blijven. We hoorden geklingel van bellen, een geluid dat we kennen van de koeien in de Alpen. Hier bleken het paarden te zijn die een grote bel om hun nek hadden.

Terug kayakken ging een stuk sneller, met de stroom mee waren we zo terug bij de aanlegplaats. Omdat de stuw tijdens onze kayaktocht open stond werd het afgeraden om verder te kayakken, de stroming was een stuk verderop te gevaarlijk. In de zomerperiode kan je ongeveer een kilometer richting de stuwdam varen en dan is het ook heerlijk om een verfrissende duik in het water te nemen.

Begin altijd met tegen de stroom in peddelen, dan gaat de terugweg makkelijker.
Begin altijd met tegen de stroom in peddelen, dan gaat de terugweg makkelijker.
Zodra Gerard en Maureen in de buurt kwamen werd Camiel erg fanatiek.
Zodra G. en M. in de buurt kwamen werd C. erg fanatiek.
Onderweg even kletsen met de medewerker van Rocroi.
Onderweg even kletsen met de medewerker van Rocroi.

Rocroi.com organiseert meer activiteiten op het water. Op hun website is een compleet overzicht te vinden. Als je wil kayakken op het Torrassomeer betaal je 43 euro voor 3 uur.

Kayakken met kinderen

Kayakken kan je heel goed samen met je kinderen doen. Ook als ze nog geen zwemdiploma hebben. Onze eerste keer kanoën met de kinderen was in Bretagne, C. was toen net 2 en M. bijna 4. We gingen toen zelfs de zee op. Twee jaar later gingen we met een kano op pad op de Franse rivier de Lot. In Zweden hebben we een echte kanotocht gemaakt met de kinderen, toen waren ze net 5 en bijna 7.

Als je gaat kayakken of kanoën met kinderen zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

  • Je kan kiezen voor het huren van een kayak of kano op één plek en daar ook terug keren. Kies er dan voor om eerst tegen de stroming in te varen, dan is de terugweg makkelijker én sneller.
  • Soms is het mogelijk om met kano of kayak ergens afgezet te worden. Je vaart dan naar een plek waar je weer opgepikt wordt of waar je auto staat.
  • Zorg dat kinderen hun eigen peddel hebben. Als ze niet mee mogen peddelen wordt het al snel saai voor ze.
  • Ga alleen kanoën of kayakken als je kinderen goed gedurende langere tijd stil kunnen zitten. Met z’n allen omslaan is vast niet wat je voor ogen hebt als je aan een kanotochtje begint…
  • Kies een route zonder stroomversnellingen. Een kano of kayak besturen vraagt enige oefening en is echt een stuk lastiger met kinderen die net aan de verkeerde kant van de kano of kayak peddelen.
  • Soms is er begeleiding op het water aanwezig. Erg prettig, want dan kan jij je echt focussen op de kinderen als er toch iets mis zou gaan (de zwemvesten zorgen er voor dat je blijft drijven, dus geen zorgen daarover!). In Bretagne voer de campingeigenaar mee met een motorbootje en in Valls d’Aneu peddelde een van de medewerkers op het water.

Als je voor het eerst gaat kanoën of kayakken met kinderen, dan is het handig om één start- en aankomstplek te hebben. Vaar wat heen en weer en kijk hoelang ze het leuk vinden. Zodra ze het peddelen door hebben kan je beginnen met het kanoën van tochten, let er wel op dat het mogelijk is om onderweg makkelijk te stoppen voor een lunch- of zwempauze.

Heb jij al eens met je kinderen een kayak- of kanotocht gemaakt?

Meer lezen

Activiteiten op het water zijn erg leuk met kinderen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Onze kayakervaring werd mogelijk gemaakt door het verkeersbureau van Catalonië en Toerisme Valls d’Aneu. We zijn 100% vrij om onze eigen mening te geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.