De 9 leukste uitjes voor kinderen in Drenthe

3
301
Het grootste hunebed van Drenthe.

De leukste uitjes voor kinderen in Drenthe? Suzanne bracht al een aantal vakanties door in deze provincie. Vooral met kinderen is Drenthe een ontzettend leuke vakantiebestemming. Er is veel te doen, het is er rustig en je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. Samen met haar kinderen heeft ze de leukste uitjes voor kinderen in Drenthe voor jullie op een rij gezet.

De 9 leukste uitjes voor kinderen in Drenthe

Drenthe heeft de perfecte combi van natuur en avontuur. Het dichtste fietspadennetwerk van Nederland brengt je op de mooiste plekken, in de uitgestrekte bossen en heide kun je urenlang wandelen. De attractieparken Drouwenerzand en Plopsa Indoor Coevorden zijn een paradijs voor kinderen. En kabouters en sprookjes komen tot leven in Sprookjeshof Zuidlaren en Kabouterland in Exloo. Er is zoveel te doen, dat je tijd tekort gaat komen.

Vanaf onze camping Landgoed De Berenkuil maakten we diverse trips. Maar ook Villapark De Hondsrug of Landal Park Hof van Saksen (met de grootste waterglijbaan ter wereld) liggen centraal genoeg voor allerlei leuke uitjes voor kinderen in Drenthe.

Hieronder vind je een kleine selectie van de leukste uitjes voor kinderen in Drenthe.

#1 Kabouterland in Exloo

De absolute nummer 1 in Drenthe voor mijn kinderen is Kabouterland in Exloo. Allebei kunnen ze zich dit leuke parkje, middenin Exloo nog herinneren. Niet zo gek, want we hebben zelfs meermalen een bezoek gebracht aan dit leuke kleinschalige kneuterige parkje vol trollen, kabouters, dieren en speeltuintjes.

In het konijnenhol kun je kabouters van dichtbij bespieden. In de tuin vind je tal van leuke dierenverblijven met kleine (exotische) dieren. Er is een overdekte speeltuin met klimuitdagingen voor alle niveaus. En ook nog een heuse trollengrot waarbij je via een toffe glijbaan weer naar buiten glijdt.

In Kabouterland is volop speelplezier met gezellige terrasjes en picknickplekken. Voor 7,50 euro per persoon hebben je kinderen een hele dag lol (kinderen tot 2 jaar gratis). Meer informatie vind je op de website van Kabouterland. Kabouterland is vooral leuk voor dreumesen, peuters en kleuters.

Bij Kabouterland horen paddenstoelen. Dit exemplaar wordt aan een grondig onderzoek onderworpen.
Sprookjes komen tot leven in Kabouterland in Exloo.
Sprookjes komen tot leven in Kabouterland in Exloo.

#2 Hunebedcentrum in Borger

Het grootste hunebed van Nederland is te vinden in Borger. Deze kun je bezoeken bij het Hunebedcentrum. Het klinkt misschien ongelofelijk saai om met kinderen naar een hunebedcentrum te gaan, maar het tegendeel is waar! Onze kinderen (toen nog 5 en 7 jaar) waren na afloop ontzettend enthousiast en hebben een leuke en leerzame dag gehad.

In de filmzaal wordt de “reis van de steen” vertoond, zodat we weten hoe de grote keien in Drenthe terecht zijn gekomen en vervolgens als hunebed zijn gevonden. In het museum is te zien hoe de mensen in de oertijd hebben geleefd in Drenthe. Kinderen kunnen zelf ervaren hoe de stenen vroeger werden verplaatst en kunnen buiten het hunebed beklimmen. Op het buitenterrein zijn bovendien tal van activiteiten waaronder handboogschieten, broodjes bakken, muziek maken en vuur maken met vuurstenen. Het hunebedcentrum is een bezoek meer dan waard. Lees ook ons blog over het hunebedcentrum.

Een lijstje met uitjes voor kinderen in Drenthe is wat ons betreft niet compleet zonder een bezoek aan een hunebed erbij!

Bij het Hunebedcentrum in Borger is het grootste hunebed van Drenthe te vinden.
Bij het Hunebedcentrum in Borger is het grootste hunebed van Drenthe te vinden.

#3 Wildlands Adventure Zoo in Emmen

De vernieuwde dierentuin in Emmen is compleet anders van opzet dan we gewend zijn. Wildlands is een Adventure Zoo, een unieke belevenis met drie klimaatgebieden. Beleef al klimmend en klauterend de jungle met al haar inwoners in de Jungola. Maak een spannende boottocht over de Rimbola rivier en bezoek de stam van Koppensnellers. In het klimaatgebied de Serenga maak je een tocht in een grote truck om de savanne echt te beleven. Ook vind je daar de Animazia waar de kinderen zich kunnen uitleven in een waanzinnige klim- en klauterspeeltuin. In het laatste klimaatgebied, de Nortica, beleef je een 4D ervaring in de Arctic1, zie je een theatershow met robben en sta je oog in oog met de ijsberen.

Wildlands Emmen is een belevenis geworden, een avontuur waar je alles over dieren leert door ze te beleven. Lees ook ons blog over Wildlands Adventure Zoo in Emmen.

In Wildlands Adventure Zoo is van alles te zien. (Foto: Lineke)
In Wildlands Adventure Zoo is van alles te zien. (Foto: Lineke)
Een safaritocht door de Savanne.

#4 Gevangenismuseum in Veenhuizen

Spelen jouw kinderen vaak politie en boefje? Met Lego of Playmobil gevangenis? Willen ze weten hoe een echte gevangeniscel of een boevenbus eruit ziet? Of hoe het in de rechtszaal werkt? Dan mag het Gevangenismuseum echt niet op jullie lijstje ontbreken.

Voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar is in het museum de leuke speurtocht “de vloek van Veenhuizen”. De kleintjes worden wegwijs gemaakt via de “Lange Leo Kinderroute”. Daarnaast kun je een ritje maken in de boevenbus, een oude gevangenis met isoleercellen bezoeken, voor rechter spelen in de rechtszaal of gewoon lekker klimmen en klauteren in de klauterbajes. Het gevangenismuseum is ontzettend kindvriendelijk.

Je leest ons blog over het gevangenismuseum hier.

De speurtocht is een groot succes bij mijn kinderen.
De klauterbajes om lekker te spelen.

#5 Openluchtmuseum Veenpark in Emmer Compascuum

In Openluchtmuseum Veenpark is voor alle leeftijden wel iets leuks te vinden. Ideaal voor een dagje uit voor het hele gezin dus. Voor de allerjongsten zijn de rijdende klassieke voertuigen leuk. Er rijden twee treintjes rond. Eentje naar het turfafsteekgebied waar je een korte rondleiding kunt krijgen en eentje rijdt door het park. Ook kun je een boottochtje maken. Voor kinderen van een jaar of zes en ouder is het veenpark een leuke mix tussen vermaak en educatie.

Al eerder verscheen dit blog over het openluchtmuseum Veenpark.

#6 Boomkroonpad in Drouwen

Bossen genoeg in Drenthe. Eén daarvan is de boswachterij Gieten Borger. Bij het informatiecentrum van Staatsbosbeheer wordt op een laagdrempelige manier uitleg over het bos gegeven. Educatief en echt leuk voor de kinderen. Als je hier uitgekeken bent kun je een kaartje kopen voor het boomkroonpad. Hier vind je namelijk het enige boomkroonpad van ons land. Wandelen op grote hoogte tussen de boomtoppen en genieten van een mooi uitzicht. Ook vind je langs het boomkroonpad informatiebordjes van diersoorten die je kunt spotten in de boomtoppen. Eenmaal weer beneden kun je kiezen voor de speeltuin of voor één van de vele wandelroutes door het bos.

We schreven al eerder een blog over het boomkroonpad in Drouwen.

Het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer bij het Boomkroonpad in Drouwen is een bezoek waard. (Foto: Saskia)

#7 Op pad met een boswachter

In Drenthe vind je vele uitgestrekte bossen en prachtige natuurgebieden. Boek eens een wandeling onder begeleiding van een boswachter. Die neemt je mee naar de unieke plekken en vertelt jou en je kinderen alles over de natuur. Vogels spotten, genieten van de rust, bijzondere planten en sporen ontdekken en leren over de geschiedenis van het hoogveen in Drenthe.

Saskia deed dit al eens in natuurgebied Bargerveen.

Staatsbosbeheer organiseert zeer regelmatig allerlei leuke uitjes voor kinderen in Drenthe. Den k aan activiteiten voor kinderen op de Hondsrug, bij het Bargerveen en bij het Boomkroonpad in Drouwen. Kijk hier wat Staatsbosbeheer te bieden heeft.

Zo ziet hoogveen eruit.
Zo ziet hoogveen eruit. (Foto: Saskia)

#8 Fietsen door Nationale Parken en prachtige natuur

Drenthe is dé fietsprovincie van Nederland met kilometers lange vrijliggende fietspaden door bossen, natuurgebieden, Nationale Parken, weilanden en leuke dorpjes. Of wat dacht je van een leuke fietstocht langs hunebedden en ‘ja-knikkers’? Of fiets naar een bezoekerscentrum met uitkijktoren. Altijd leuk met kinderen. Drenthe telt maar liefst 314 fietsroutes, dus neem gerust je fiets mee tijdens je verblijf. Je kunt hier alle kanten op.

Bezoek één van de uitkijktorens in Drenthe, zoals deze bij Boswachterij Grolloo.

#9 Zwemmeertjes in overvloed

Midden in de Drentse natuur vind je veel zwemplassen. Sommigen met speeltoestellen in het zand, maar ook een plas met alleen een strand is al leuk. Met een schepje, emmertje en opblaasboot vliegt de dag voorbij. Bij mooi weer kun je je zwemkleding meenemen en een duik nemen. Ideaal voor een dagje buiten en dus een van onze favoriete uitjes voor kinderen in Drenthe.

Behalve zo’n 40 officiële zwemplassen, zijn er ook nog vele kleinere, verstopt tussen de bossen. Een overzicht van kindvriendelijke zwemplassen vind je hier.

En even pootje baden.

Ken jij deze uitjes voor kinderen in Drenthe al? Wat vind jij het leukste uitje in Drenthe?

Peuter checklist – dit moet mee!

Behalve alle uitjes die we hebben verzameld, hebben we ook een handige checklist gemaakt voor items die onmisbaar zijn wanneer je met je peuter op pad gaat. Doe er je voordeel mee!

Meer lezen?

Nieuwsgierig wat er nog meer in de omgeving Drenthe te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).