Villapark De Hondsrug, genieten van rust en natuur in Drenthe

0
234
SAMSUNG CSC

Het is zo’n 25 jaar geleden dat ik als kind met mijn ouders ging kamperen op camping De Hunzebergen in  Drenthe. Ik heb goede herinneringen aan die vakantie. Hoe bijzonder is het dan om later op diezelfde plek te zijn met mijn eigen kinderen? Nu is het geen camping meer, maar vinden we hier Villapark De Hondsrug. Een plek waar je kan genieten van de rust en natuur in Drenthe en toch voldoende voorzieningen hebt.

Villapark De Hondsrug in Exloo, Drenthe

Villapark De Hondsrug ligt bij het plaatsje Exloo in Drenthe. Zo’n 20 kilometer ten noorden van Emmen en middenin het gebied waar je de hunebedden kan vinden. Als ik het park op rij zie ik eerst een heel groot Fletcher hotel staan. De bordjes ‘Bungalows’ wijzen naar rechts. Ik rij om het hotel heen en dan staat aan de linkerkant de receptie van Villapark De Hondsrug. Je moet even goed opletten, anders rij je er zo voorbij.

Villapark De Hondsrug heeft verschillende typen vakantiewoningen, maar allemaal zijn ze voor 6 of 8 personen geschikt. Wij overnachten samen met een bevriend gezin in een 8-persoons Bosvilla. Als ik over het park rij zie ik eerst andere vakantiehuisjes liggen die niet bij het Villapark horen. Nog een bochtje om en dan zie ik onze Bosvilla staan. Dat ziet er van buiten al bijzonder fraai uit. De kinderen zijn meer geïnteresseerd in het ruige terrein dat voor de Bosvilla ligt. Hier worden in de toekomst nieuwe huisjes gebouwd, maar nu is het een heerlijke plek voor kinderen om rond te struinen. Dat zullen ze het hele weekend volop doen.

Het straatje met de villa's.
Het straatje met de villa’s.
Rennen over het terrein van Villapark De Hondsrug.
Rennen over het terrein van Villapark De Hondsrug.
Een formele laan brengt ons bij een koepeltje. De kinderen bedenken er meteen een fantasiespel bij.
Een formele laan brengt ons bij een koepeltje. De kinderen bedenken er meteen een fantasiespel bij.
Prachtige paddestoelen in het gras.
Prachtige paddestoelen in het gras.

Faciliteiten op het terrein

Als we later een rondje over het terrein lopen, herken ik de oude kampeerveldjes. In mijn beleving waren ze veel groter, maar ja, ik was natuurlijk veel kleiner. Voor onze kinderen zijn deze veldjes en de bosranden geweldig. Hier kan je echt op ontdekking gaan. Stokken verzamelen en door het hoge gras rennen. Wat hebben kinderen toch weinig nodig om het naar hun zin te hebben. “We doen onze laarzen aan, we gaan naar buiten” horen we ze zeggen zodra het kan.

Villapark De Hondsrug heeft ook ‘echte’ speelfaciliteiten. Zo is er een buitenzwembad met glijbaan, een speelkamer, een speeltuin met een gestrand piratenschip en een midgetgolfbaan. Het zwembad en de speeltuin worden snel gespot door dochter M. en zoon C. Als ze later in het weekend mogen zwemmen is het feest compleet voor ze.

De speeltuin is omheind. Wel zo fijn als je met echt kleine kinderen komt.
De speeltuin is omheind. Wel zo fijn als je met echt kleine kinderen komt.
Het buitenzwembad met een badje voor de kleinste kinderen en erachter een zwembad met glijbaan voor de grote kinderen.
Het buitenzwembad met een badje voor de kleinste kinderen en erachter een zwembad met glijbaan voor de grote kinderen.

Vakantiewoning voor 8 personen

Onze Bosvilla heeft 4 2-persoons slaapkamers. Een beneden en drie boven. We slapen hier samen met vrienden die twee kinderen hebben in dezelfde leeftijd als die van ons: dochter I. en zoon J. M. en I. slapen samen op een kamer met een inloopkast. Ja, daar worden ook jonge dames al erg blij van. C. en J. hebben de kleinste kamer, maar dat maakt hun niets uit. Ze vermaken zich met hun autootjes. C. leest ’s avonds voor uit zijn Lego Nexo Knights-boek en daarna vallen de mannetjes zo in slaap. Onze vrienden slapen boven in een ruime slaapkamer en wij slapen beneden. Allemaal zijn we erg te spreken over de kwaliteit van de bedden. Die liggen echt super!

“Mama, ze hebben hier 4 toiletten!” hoor ik een van de kinderen roepen. Wat een luxe, net als de twee badkamers waarvan er zelfs een met sauna. Zelfs met 8 personen hoeven we nooit te wachten totdat er een toilet vrij is. We ontdekken zelfs een bijkeuken met wasmachine en droger. Ook handig als je langer blijft en tussendoor wilt wassen. Stel je voor dat je daarna thuis komt en de kleding zo in de kast kan leggen…. Ik hou ervan.

De woonkamer is al net zo ruim. Een grote tafel waar we makkelijk met z’n achten aan kunnen zitten. Genoeg borden, bestek en kopjes. Een ruimte koelkast met vriesvakje en een vaatwasser. De zithoek heeft genoeg plek voor iedereen. Daarnaast is er op de grond ruimte voor de kinderen om te spelen. In een van de kastjes ontdekken we spelletjes en dvd’s. We voelen ons hierdoor allemaal direct thuis. Zelfs buiten staat een stevige tuinset. Niet zo’n plastic gevalletje, maar echt een degelijke. Grotendeels onder een afdakje, waardoor we zelfs bij een regenbuitje buiten blijven zitten.

Buiten zitten bij onze Bosvilla.
Buiten zitten bij onze Bosvilla.
Een van de slaapkamers.
Een van de slaapkamers.
De zithoek met genoeg plek voor 8 personen.
De zithoek met genoeg plek voor 8 personen.
De woonkeuken.
De woonkeuken.

Met twee gezinnen op vakantie is fijn

We hebben afgesproken dat beide gezinnen een keer de avondmaaltijd verzorgen. Wij kunnen de eerste avond zo aanschuiven. Lekkere pasta, wijntje, fijn gezelschap. Zo snel heb ik nog nooit een vakantiegevoel gehad. De tweede avond ben ik aan de beurt om te koken. Terwijl de rest aan het zwemmen is, bak ik stapels pannenkoeken. Dan ontdek ik misschien ook het enige minpuntje dat er te ontdekken is. Er zijn maar twee koekenpannen en van een is de bodem niet helemaal vlak. Nou ja, als dat alles is, dan hoor je mij niet zeuren hoor. Zeker niet als iedereen daarna van de pannenkoeken smult.

Maureen en Indy bakken 's ochtends eieren voor iedereen.
M. en I. bakken ’s ochtends eieren voor iedereen.

Genieten van rust en natuur

Vanuit onze Bosvilla lopen we zo aan de achterkant het park uit. De natuur in. We zien op de kaart een hunebed en een wandelroute. Met een beetje improviseren kunnen we die goed met elkaar combineren. We wandelen langs het bos. Wat is ons eigen landje toch mooi, zeker met een blauwe lucht met witte wolken. We komen zelfs langs een schaapskudde. Meer Drenthe-gevoel op een klein stukje is bijna niet mogelijk. Het hunebed maakt het helemaal af. De kinderen zitten al snel bovenop de stenen en luisteren als de papa van I. en J. meer vertelt over de geschiedenis van de hunebedden. Via het bos lopen we daarna terug. We zijn bijna bij Villapark De Hondsrug als we onweer in de verte horen. Even een sprintje trekken en precies voor de bui zijn we binnen.

Wandelen direct achter Villapark De Hondsrug.
Wandelen direct achter Villapark De Hondsrug.
Heeft het de dagen voor je aankomst veel geregend? Trek dan je laarzen aan. Geen overbodige luxe.
Heeft het de dagen voor je aankomst veel geregend? Trek dan je laarzen aan. Geen overbodige luxe.
We naderen de schaapjes.
We naderen de schaapjes.
Beeeeh!
Beeeeh!
Goed luisteren naar het verhaal over de hunebedden.
Goed luisteren naar het verhaal over de hunebedden.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Villapark De Hondsrug

In Drenthe is heel veel te doen voor gezinnen. Eerder bezochten we al het boomkroonpad en maakten we een wandeling in die omgeving. Ontdekten we natuurgebied Bargerveen met een echte natuurpark-ranger. Lineke ging naar het recent vernieuwde dierenpark in Emmen: Wildlands. Of wat dacht je van het hunebedcentrum in Borger? De omgeving nodigt uit voor allerlei kleinschalig vermaak zoals wandelen, schapen zoeken, hunebedden bekijken en fietsen.

Als je in Drenthe op vakantie bent, loont het ook de moeite om eens net over de grens in Duitsland te kijken wat er te doen is. Daar ligt de regio Emsland waar ook veel met kinderen te beleven is. Zo bezochten we daar de Meyer Werft en Papenburg.

Vanuit Villapark De Hondsrug reden we in een half uur naar Landgoed Tenaxx in Groningen. Een bijzonder landgoed waar je tussen dino’s wandelt, een survivalrun kan doen of echt op dinojacht gaat. Zo leuk en onbekend, daarover dus later meer in een apart blog.

Praktische informatie

Villapark De Hondsrug heeft verschillende vakantievilla’s. Alle woningen zijn ruim en voorzien van gratis wifi. Zeker de 8-persoons huisjes zijn heel geschikt voor grotere gezinnen of om met twee gezinnen te delen. Extra fijn in het laatste geval is dat je de kosten kan delen, naast dat het natuurlijk ontzettend gezellig is om samen een weekend op te trekken (al waren de kinderen daarna wel heel moe). Voor zo’n fijne Bosvilla betaal je per week vanaf 730 euro. Je kan op de website van Villapark De Hondsrug makkelijk checken hoeveel een weekendje, midweek of week voor jou zou kosten.

Zou jij een vakantie op Villapark De Hondsrug ook zo relaxed vinden?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuks in Drenthe? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Villapark De Hondsrug. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.