Vakantie in Emsland met kinderen: er op uit net over de grens

2
438
Een van de historische schepen in Papenburg.
Een van de historische schepen in Papenburg.

Eigenlijk is het best erg dat ‘wij Nederlanders’ nauwelijks weten wat er net over de grens te doen is… Wel ver weg gaan, maar geen idee van al het moois dat dichterbij is te beleven. Nieuwsgierig wat je al die jaren hebt gemist? Dan nemen we je graag mee om te laten zien wat er tijdens een vakantie in Emsland met kinderen te doen is. Ook geven we overnachtingstips, want geloof me, aan één dag heb je niet genoeg.

9 leuke dingen om te doen in de regio Emsland met kinderen

In volstrekt willekeurige volgorde hebben we de leukste dingen verzameld die je in de regio Emsland met kinderen kan doen. Heb jij nog andere tips? Vertel ze straks in een reactie onder dit blog.

#1 Miniwelten Lathen

In de categorie ‘klein maar fijn’ mag een bezoek aan Miniwelten Lathen niet ontbreken. Op zondagmiddag is deze Playmobil miniatuurwereld te bekijken. Neem vooral de tijd voor de details en ga op zoek naar het Playmobil dat je thuis ook hebt staan. Meer praktische informatie? Kijk op de website van Miniwelten Lathen.

Kosten: volwassenen betalen 3,50 euro, kinderen 1,50 euro en een familieticket kost 8 euro.

#2 Schloss Clemenswerth

Jachtslot Clemenswerth zit vol met mooie verhalen. Kinderen ontdekken dat zelf met behulp van een speurtocht en rennen ondertussen vrolijk rondjes over het symmetrische padenpatroon. Bekijk de film (in het Nederlands), doe mee aan de rondleiding of bezoek Schloss Clemenswerth tijdens een van de leuke evenementen die er meerdere keren per jaar worden georganiseerd, bekijk hiervoor vooral ook even de website van Schloss Clemenswerth.

Kosten: volwassenen betalen 6 euro en kinderen 3 euro. Voor 14 euro heb je een familiekaart.

Schloss Clemenswerth in de mist.
Schloss Clemenswerth in de mist met op de achtergrond de paviljoens.

#3 Zeitspeicher Papenburg

Niet alleen Drenthe staat in het teken van veen, ook de geschiedenis van Emsland is hiermee nauw verweven. Meer over het veen, de groei van de scheepsbouw en het autotestcircuit van Mercedes is te ontdekken bij Zeitspeicher in Papenburg. De tentoonstelling is interactief en leuk om ook even met kinderen te bekijken.

Kosten: volwassenen betalen 3 euro en kinderen 2,70 euro.

#4 Meyer Werft in Papenburg

Indrukwekkend: live zien hoe een cruiseschip wordt gebouwd! Dat ga je meemaken tijdens een rondleiding bij de Meyer Werft. Ondertussen leer je meer over de geschiedenis van de Meyer Werft en cruiseschepen. Wil je de rondleiding doen met een Nederlandse gids? Bel dan van tevoren even met het bezoekerscentrum van de Meyer Werft. Wij vonden het heel fijn dat we de verhalen in het Nederlands hoorden. We verstaan best een klein beetje Duits, maar luisteren en tegelijk vertalen voor de kinderen is best een opgave.

Kosten: volwassenen betalen 12,90 euro en kinderen 7,50 euro.

Bij de Meyer Werft zien we ook hoe 2x per jaar de cruiseschepen naar zee gaan.
Bij de Meyer Werft zien we ook hoe 2x per jaar de cruiseschepen naar zee gaan.

#5 Historische boten bekijken

Papenburg heeft een lange geschiedenis op het gebied van scheepsbouw en een deel van de oude schepen is te bezichtigen in het centrum van Papenburg. Je loopt over een afstand van 1 kilometer van boot naar boot. Bezoek vooral ook het toeristenbureau dat in een van de boten is gevestigd.

Kosten: wandelen langs de boten is gratis.

Een van de historische schepen in Papenburg.
Een van de historische schepen in Papenburg.

#6 Archeologiemuseum Emsland

Het Archeologiemuseum had als een van de weinige bezienswaardigheden tweetalige bordjes: heel fijn als er veel vaktermen worden gebruikt. Het gedeelte op de begane grond heb je met kinderen zo gezien, maar t/m 10 januari 2016 is er op de zolder een hele leuke tijdelijke tentoonstelling. Hoewel tentoonstelling? Er is een complete Middeleeuwse speelwereld gemaakt. Ons advies: die super leuke speelwereld behouden! Rondom het Archeologiemuseum is nog meer te doen, zo kan je er ook een blote voetenpad lopen.

Kosten: 5 euro voor volwassenen en 2,50 euro  voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Voor 8 euro heb je een familiekaart.

Terug naar de middeleeuwen in het Archeologie museum.
Terug naar de middeleeuwen in het Archeologie museum.

#7 Internationaler Naturpark Bourtanger Moor

Natuur houdt zich niet aan landsgrenzen en dus vinden we in Emsland een grensoverschrijdend natuurgebied: Internationaler Naturpark Bourtanger Moor. De komende jaren wordt dit gebied alleen maar verder uitgebreid en komt er aan de Nederlandse kant een echte schaapskudde. We gingen met een boswachter op pad in het Bargerveen en voelden de vering van hoogveen, ontdekten vossenpoep en hielden echt turf vast.

Kosten: wandelen vanaf parkeerplaats Bargerveen Noord is gratis en hier vertrekken verschillende korte wandelingen. Ook worden er regelmatig excursies georganiseerd, zie de website van Staatsbosbeheer.

Springen op het hoogveen en voelen hoe het veert.
Springen op het hoogveen en voelen hoe het veert.

#8 Vrijetijdscentrum Schloss Dankern

Niet te vergelijken met wat we in Nederland kennen op het gebied van speeltuinen en pretparken. Schloss Dankern is meer dan een speeltuin en geen pretpark. Vrijetijdscentrum dekt de lading vrij goed. Je kan er overnachten (daarover later meer), zwemmen (binnen en buiten), klimmen, mini golf en vooral heel veel spelen (binnen en buiten). Een soort kinderparadijs dus.

Kosten: volwassenen betalen 10 euro en kinderen 9 euro voor het vrijetijdscentrum. Voor zwemmen, het klimparcours en mini golf moet apart worden betaald.

Schloss Dankern, de basis van het hedendaagse vrijetijdscentrum.
Schloss Dankern, de basis van het hedendaagse vrijetijdscentrum.

#9 Binnenspeeltuin

Niet mijn favoriete bezigheid, maar kinderen vinden het heerlijk: even uitrazen in een binnenspeeltuin. Dat kan natuurlijk ook in Emsland. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Familie-zalenspeeltuin Sterrenland.

Kosten: volwassenen betalen 3 euro en kinderen 6 euro.

Even uitrazen in Sternenland.
Even uitrazen in Sternenland.

Wil je meer weten over deze bezienswaardigheden en activiteiten? Er volgen aparte blogs over Miniwelten Lathen, Schloss Clemenswerth, Papenburg met kinderen, Meyer Werft, Schloss Dankern en Bargerveen. Hou KidsErOpUit dus in de gaten!

Overnachten in Emsland met kinderen

De regio Emsland is goed te bereiken voor een dagje uit vanuit Nederland of in combinatie met een vakantie in Drenthe. Maar ook de regio zelf biedt voldoende variatie in overnachtingsmogelijkheden. Wij logeerden in Hotel Greive in Haren, maar keken ook even om de hoek bij het stijlvolle Hotel Arkadenhaus in Papenburg en de hemel op aarde voor kinderen: Ferienzentrum Schloss Dankern.

Familiekamer in Hotel Greive

Een echt familiebedrijf en dus ben je als gezin van harte welkom. Hotel Greive is geen typisch familiehotel, maar gewoon een heerlijk eenvoudig hotel waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Wij hebben niet meer nodig omdat we elke dag op pad gaan. De familiekamer heeft fijne bedden, alles is schoon en netjes. Gewoon goed dus. ’s Ochtends staat er een fijn ontbijtbuffet voor je klaar en in de zomer kan je zelfs buiten op de binnenplaats zitten. Ook ’s avonds kan je prima terecht voor een lekkere en betaalbare avondmaaltijd.

Prijsindicatie:

  • 138 euro per nacht voor een familiekamer (2 volwassenen, 2 kinderen), incl ontbijt
  • circa 17 euro voor een hoofdmaaltijd
  • 6,50 euro voor een kindergerecht

Stijlvol overnachten in Hotel Arkadenhaus

Middenin het centrum van Papenburg staat Hotel Arkadenhaus. We hebben hier heerlijk gegeten (daarover in het blog Papenburg met kinderen meer), maar mochten ook even gluren bij de hotelkamers. Hotel Arkadenhaus heeft 45 kamers en ligt precies tegenover een van de historische schepen. De kamers zijn stijlvol ingericht en hebben allemaal een andere stad als inspiratiebron voor de inrichting. Ontbijten doe je beneden in het restaurant.

Prijsindicatie: een 2-persoonskamer begint bij 120 euro en er zijn enkele 2-persoonskamers die met een tussendeur te koppelen zijn en dus te gebruiken als familiekamer.

Hotel Arkadenhaus.
Hotel Arkadenhaus.

Ferienzentrum Schloss Dankern

Niet genoeg aan een dag vermaak in Schloss Dankern? Dan kan je er ook blijven slapen. In het bos staan verschillende type huisjes, beginnend vanaf 50 m2. Bedenk vooraf of je vlakbij een van de speeltuinen of juist dichterbij het water wil overnachten. Ook variëren de huisjes in luxe qua uitvoering. Wil je met de hele familie? Dan kan je terecht in een van de 10-persoons huizen. Een totaal overzicht van de beschikbare huisjes is te vinden op de website van Schloss Dankern.

Prijsindicatie: als je in de meivakantie van 2016 een weekend in het Ferienhaus (50 m2) wil overnachten, dan betaal je hiervoor 279 euro.

Ferienzentrum Schloss Dankern.
Ferienzentrum Schloss Dankern.

Ben jij al eens op vakantie in Emsland met kinderen geweest? Of gewoon een dagje uit?

Meer lezen

Op zoek naar meer ideeën voor uitstapjes net over de grens of ietsje verder? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de toeristenbureaus van Niedersachsen en Emsland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze mening en ervaringen.