Wolfsburg: Autostadt met kinderen

Blogger Suzanne ging met haar man en zonen van 6 en 8 jaar oud naar Autostadt in Wolfsburg, Duitsland. Op een paar uren rijden van Nederland werd ze verrast door de mogelijkheden van een bezoek aan Autostadt met kinderen. Wees gewaarschuwd: na het lezen van dit blog wil jij er ook heen!

Autostadt met kinderen

“Ga je naar Autostadt met kinderen?” vroeg een collega aan mij toen ik vertelde dat ik voor KidsErOpUit naar Autostadt in Wolfsburg ging. “Ja want dat schijnt ook leuk voor kinderen te zijn” antwoordde ik toen. Nu we een dag met de kinderen hebben doorgebracht in Autostadt kan ik zeggen dat Autostadt meer dan leuk is voor kinderen en echt GEWELDIG! We hebben een te gekke dag gehad en er is zelfs zoveel te zien en te doen dat je er met gemak twee dagen kan doorbrengen. De kinderen willen graag nog een keer, dus wij gaan zeker terug! In de winter (december), want dan is Autostadt in een unieke kerstsfeer met prachtige verlichting en zijn er allerlei extra leuke winteractiviteiten zoals een ijsbaan met shows, wintermarkt, etc.

Autostadt in Wolfsburg

In Autostadt vind je alle soorten auto’s die bij het Volkswagenconcern horen en alles wat daarbij hoort. Van Audi, Škoda en Seat tot Porsche, Bugatti en Lamborghini. Onze boys worden wild enthousiast als ze horen dat we naar Autostadt gaan. Er worden direct grootse plannen gesmeed, maar het allerliefste wilden ze in een Porsche rijden! En als ze ook nog horen dat we het leuke science center Phaeno gaan bezoeken en in een Volkswagen hotel (Global Inn in Wolfsburg) gaan slapen is het feest helemaal compleet.

Aankomst bij Autostadt

De aankomst is al indrukwekkend. Hectares vol met Volkswagens, fabriekshallen en prachtige architectonische bouwwerken midden in Wolfsburg. Centraal op het terrein, aan het water, staat de aankomst- en ontvangsthal, van indrukwekkende architectuur. Enorme glazen puien die met warm weer open gezet kunnen worden. Ook is een deel van de vloer in de aankomsthal voorzien van glas. Hieronder staan talloze globes opgesteld met elk hun eigen thema, gerelateerd aan het klimaat, wereldthema’s, de veertig grootste wereldsteden, wetlands, transport en logistiek, etc. In het donker geven de globes een prachtig lichtschouwspel. Mijn jongens gaan direct alle globes langs en liggen languit op de grond om ze goed te bekijken.

Prachtige architectuur op het terrein van Autostadt.
Prachtige architectuur op het terrein van Autostadt.
Even kijken naar de dikke karpers in de vijver.
Even kijken naar de dikke karpers in de vijver.
Wandelen op het buitenterrein is al genieten.
Wandelen op het buitenterrein is al genieten.
Centrale entree en aankomsthal.
Centrale entree en aankomsthal.
De globes in de grond zijn fascinerend voor kinderen.
De globes in de grond zijn fascinerend voor kinderen.
Gekleurde globes by night.
Gekleurde globes by night.

Rondleiding Autostadt

Een gids van Autostadt leidt ons rond. In de Car Design Studio krijgen we te zien hoe een Volkswagen ontworpen wordt, hoe met klei een modelontwerp op schaal wordt gemaakt en hoe een productielijn in elkaar zit. De kinderen mogen zelf een auto ontwerpen, die direct wordt uitgeprint.

Zelf een VW ontwerpen.
Zelf een VW ontwerpen.
In de productielijn staat van elke VW een onderdeel.
In de productielijn staat van elke VW een onderdeel.

Aan het eind van de route lopen we naar de groene afdeling. Hier kan je op interactieve wijze kennis maken met het concept duurzaamheid voor de toekomst op onze aarde aan de hand van de thema’s ‘omgeving’, ‘maatschappij’  en ‘economie’. Voor onze zoon van 8 jaar is dit erg interessant, maar onze jongste loopt er snel doorheen en wil naar de auto’s.

De gids speelt daar goed op in en neemt ons mee naar buiten, waar alle paviljoens staan met exposities van de VW-merken. Het buitenterrein is erg mooi aangelegd en een lust voor het oog. We lopen naar het Porsche paviljoen, een prachtig architectonisch gebouw met een geweldige akoestiek, waar ook regelmatig voorstellingen worden gegeven. In het gebouw staan drie Porsches klaar, waar de kinderen in mogen zitten. Ze kiezen allebei voor de Panamera Turbo S.

Interactieve expositie over duurzame toekomst.
Interactieve expositie over duurzame toekomst.

Excursie door de fabriek (modellijn VW Golf)

Na een wandeling op het buitenterrein langs de paviljoens, de autotorens en het automuseum zit de rondleiding door Autostadt er alweer op en worden we met een pendelbus naar het fabrieksterrein gebracht. Daar mogen we in een treintje plaats nemen en krijgen we een interessant verhaal dat vol enthousiasme wordt verteld, over het ontstaan van Volkswagen in Wolfsburg. Wist je bijvoorbeeld dat men begon met het bouwen van VW Kevers voor het volk in Wolfsburg? En dat hierdoor de naam Volkswagen is ontstaan? Dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de fabriek werd gebruikt om wapens te produceren? En dat uiteindelijk grote delen van het complex gebombardeerd werden door de geallieerden?

In de fabriek zelf zien we hoe de VW Golf gebouwd wordt. Veel gebeurt met robots, maar ook nog heel veel door mensen. Grappig om te zien dat een dashboard het eerste is wat ze in de carrosserie zetten. En dat alle elektra met de hand in de auto’s wordt gemonteerd. Voor kinderen is dit stukje van de fabrieksrondleiding het meest interessant. Er is heel veel te zien en ondanks dat de uitleg in het Engels is, heb ik niet de indruk dat ze het niet leuk vinden. Het is natuurlijk ook wel een fantastisch gezicht om al die auto’s in aanbouw aan een band in de lucht te zien hangen en de robots hun werk te zien doen.

Na een blik in de fabriek worden we terug gebracht naar Autostadt. We lunchen in Pizza A Mano, waar kinderen zelf een pizza mogen maken en samenstellen! Het restaurant ligt naast een grote kinderspeelplaats met klimnetten, glijbaan, auto-fietsbaan en rij-simulators. Terwijl wij hier uitgebreid lunchen spelen de jongens hier nog een tijdje.

Zelf pizza maken.
Zelf pizza maken.
Rij-simulator voor kinderen.
Rij-simulator voor kinderen.
De binnenspeeltuin.
De binnenspeeltuin.
De brug van geur staat vol met bloeiende lavendel.
De brug van geur staat vol met bloeiende lavendel.
Eén van de speelplekken voor kinderen buiten.
Eén van de speelplekken voor kinderen buiten.
Even relaxen tussen al het moois door.
Even relaxen tussen al het moois door.

Paviljoens

Na de lunch gebruiken we onze vrije tijd om nog wat paviljoens te bezoeken. Na de Porsches van ‘s ochtends is het tijd voor nog mooier werk. Het paviljoen van de Bugatti is imponerend! Een grote spiegelzaal met in het midden een enorme glimmende zilveren Bugatti. Door een uitgekiende belichting en een zorgvuldig gekozen opstelling en materiaalgebruik (spiegelwanden) kun je niet anders dan enorm onder de indruk zijn!

De glimmende Bugatti.
De glimmende Bugatti.

Een wereld van verschil met het paviljoen van Volkswagen, waar vier splinternieuwe Volkswagens staan opgesteld. Deze is niet minder mooi. De lichteffecten en de complete entourage maken het plaatje helemaal af. In een ruimte achter de Volkswagens ontdekken de kinderen een schommel. Enthousiast gaan ze schommelen. Het schommelen brengt een film met muziek op gang en zet een fotomoment in werking. Dat resulteert in een leuke foto en een hoop lol.

Offroad-parcours met VW Touareg

Om 15 uur is het tijd voor een leuke attractie voor manlief. Hij mag, onder begeleiding van een ervaren trainer, een rondje rijden op een offroad-parcours. De eerste ronde doet de trainer voor en ga ik mee op de achterbank tussen de kinderen (die veilig op een zitverhoger worden gezet). De adrenaline giert door mijn lijf, wat is het eng om de steile hellingen te bedwingen, over een kantelbrug te rijden, door het water te gaan en om een trap op en af te rijden. De kinderen vinden het hilarisch. Als mijn man zelf mag rijden stap ik uit om te filmen. Het is geweldig om te zien hoe hij de hindernissen bedwingt met de stoere grote Touareg. Aan het eind stappen onze kinderen ontspannen uit de auto, helemaal onder de indruk van de rijkunsten van hun stoere papa!

Offroad rijden met de Touareg 2.
Offroad rijden met de Touareg.
Off road rijden over beton blokken.
Off road rijden over beton blokken.
Met de Touareg door het water.
Met de Touareg door het water.

Autotoren

In Autostadt staan twee hele grote autotorens. Hierin worden alle auto’s vanuit de fabriek en vanuit anderen fabrieken over de wereld verzameld en klaar gemaakt voor aflevering aan klanten. Twintig verdiepingen hoog, met twee autoliften per toren worden daar 24/7 auto’s naar boven en beneden verplaatst. Wij gaan mee omhoog naar de 20e verdieping, op 48 meter hoogte. We mogen plaats nemen in een panoramacabine met stoelen en worden met dezelfde lift als de auto’s omhoog gebracht. Het is een prachtig uitzicht over Autostadt en Wolfsburg van bovenaf en de diepte van de toren is indrukwekkend. Let op: dit is niet geschikt voor mensen en kinderen met hoogtevrees.

De autotorens.
De autotorens.
Boven in de autotoren.
Boven in de autotoren.

Autorijbewijs voor kinderen

De grootste wens van onze jongste zoon (6 jaar) is om in een Porsche te rijden. Eerder vandaag zat hij al in een echte stoere Porsche in het Porsche paviljoen. Maar het is natuurlijk nog veel leuker om in een Porsche te rijden! Dat kan bij het verkeersparcours voor kinderen. Hier kunnen kinderen een echt kinderrijbewijs halen. Je kunt je hiervoor inschrijven bij de balie (zonder meerkosten). Er worden pasfoto’s gemaakt, gegevens genoteerd en een handtekening gevraagd. Daarna begint de theorieles. Kennismaken met verkeersborden. Het filmpje slaan we over want dat is in het Duits. Na de theorieles mogen de kinderen naar buiten. Daar staat een echte miniatuur Porsche cabrio voor onze jongste zoon klaar! De oudste kiest voor een VW Kever cabrio. Met de grootste lol rijden ze tien minuten lang op het parcours. Daarna ontvangen ze zelfs een echt kinderrijbewijs!

Theorie examen.
Theorie examen.
Het praktijk examen voor het kinderrijbewijs.
Het praktijk examen voor het kinderrijbewijs.

Automuseum

Op de terugweg van het autoparcours naar de centrale hal, komen we langs het automuseum. Hier staan pronkstukken met een waarde die oploopt tot wel 35 miljoen euro (Bugatti 35SC Atlantic uit 1937). Onze kinderen willen heel graag binnen kijken. Ze zijn zwaar onder de indruk van alle auto’s en vinden alles even mooi. De shop bezoeken we ook, maar na het zien van de absurd hoge prijzen voor alle gadgets en modelauto’s, vluchten we de winkel uit. Ik denk dat een echte verzamelaar geen moeite met deze prijzen zal hebben.

Het automuseum.
Het automuseum.
Een keverbus in het automuseum.
Een keverbus in het automuseum.
De favoriet van onze jongens in het museum: de Lamborghini.