Ferrari Museum in Maranello en Modena: welke is het leukst?

Het Ferrari Museum in Maranello en Modena is tijdens een vakantie in Italië een must met twee jongens die van auto’s houden. Suzanne ging met haar mannen en beleefde een supersnelle dag.

Het Ferrari Museum in Maranello

We rijden eerst naar Maranello, waar het officiële Ferrari Museum “Museo Ferrari” zit. Nog voordat we er aankomen spotten we al Ferrari’s. Op diverse plekken staan modellen klaar waarmee we (tegen betaling) een proefrit kunnen maken. Voor het museum is een parkeerterrein met voldoende plek. Hier zetten we de auto neer.

Ligging Ferrari Museum

De geschiedenis van Ferrari

Het Ferrari Museum in Maranello gaat in op de geschiedenis van Ferrari. Er staan veel oude modellen, vanaf 1947. Bij elk model staat een toelichting in het Italiaans en Engels. Voor onze jongens is het geen optie om alle teksten te lezen, ook niet als wij ze zouden vertalen. Al het moois van de Ferrari’s moet er zo snel mogelijk vanaf gekeken worden.

Onze jongste rent in sneltreinvaart van de ene naar de andere Ferrari. “Ohhh mama, kijk! Die vind ik echt cool!” roept hij enthousiast als we bij een racemodel van Le Mans aankomen. “En jij vindt die cool omdat…?” kijk ik hem vragend aan. “Omdat hij een hele grote dikke spoiler heeft en vol zit met teksten”, legt hij uit.

De eerste Ferrari.
Prachtige oldtimers in het Ferrari Museum in Maranello.
Prachtige oldtimers in het Ferrari Museum in Maranello.
De raceauto van Le Mans vol stickers en met een enorme spoiler.
Naast oldtimers zijn ook tal van nieuwe Ferrari’s te zien.

Formule 1 wagens van Ferrari

Zelf vind ik de Formule 1 afdeling in het museum veel mooier. Hier staan auto’s van wereldkampioenen uit de Formule 1 opgesteld en er is een wall of fame met helmen van onder andere Nikki Lauda, Michael Schumacher en Kimi Raikkonen.

Vele gewonnen bokalen staan allemaal in het museum opgesteld. En van elke Formule 1 auto, sinds de allereerste Grand Prix, staan kleine schaalmodellen in een vitrine. Indrukwekkend en erg mooi.

De Formule 1 wagens staan op een rij opgesteld.
Dit is wel een supertof deel van het Ferrari Museum in Maranello.
Dit is wel een supertof deel van het Ferrari Museum in Maranello.

Citaten van Enzo Ferrari

Ik lees niet bij elke auto de bijbehorende (Engelse) uitleg en teksten. Het interesseert mij niet echt, ook ik kijk liever naar de mooie details van alle auto’s en modellen die er staan. En we komen vooral niet te dichtbij. Overal loopt beveiliging rond en aanraken of iets te dicht bij zo’n glimmende Ferrari komen is not done.

Wat ik leuk vind zijn alle citaten van Enzo Ferrari die her en der op de muren te lezen zijn. Mooie doordenkertjes en spreuken die duidelijk maken waar het succes van Ferrari zit.

Doordenkertjes van Enzo Ferrari zijn her en der te vinden.

Formule 1 racesimulator

In het museum is geen interactie aanwezig. Onze kinderen vinden dat niet erg, die vinden het kijken naar die mooie auto’s al geweldig. Aan het eind van de rondgang in het museum staat een nagebouwde pitstraat. Hier kunnen uitsluitend groepen, tegen betaling, in competitieverband zelf ervaren hoe het is om in een pitstraat te werken en banden van een Ferrari te wisselen.

Er staan een stuk of vijf racesimulators, waar je zelf een Formule 1 racecircuit kunt uitproberen. Voor 10 minuten betaal je 25 euro. De echte fans zullen dat vast willen betalen. Wij kijken toe en slaan de simulator over.

De pitstraat is alleen voor groepen.
Een ritje in de racesimulator.

Rondneuzen in de Ferrarishop in Maranello

Hiermee is het einde van het museum in zicht. We kijken even rond in de shop. Het is sale en we hebben onze jongens beloofd dat ze een Ferrarishirt mogen uitzoeken. De keuze is beperkt (onder andere vanwege de uitverkoop). We kopen niks in de hoop dat we bij het andere museum in Modena onze slag kunnen slaan.

Een Ferrari California Turbo! En onze jongens mogen erin zitten.

Eenmaal buiten zien we een Frans echtpaar in een Ferrari California Turbo (een cabrio uitvoering met een richtprijs van ruim 200.000 euro) die weg wil rijden. Onze jongens rennen er enthousiast naar toe. Ze willen de ronkende motor horen en kijken hoe die weg rijdt.

Tot onze grote vreugde stopt de Ferrari, het echtpaar stapt uit en de man gebaart dat onze jongens mogen komen. Allebei mogen ze achter het stuur gaan zitten. Met als resultaat twee glunderende koppies met een big smile van oor tot oor! Zij hebben in een echte Ferrari gezeten. Hun dag kan niet meer stuk.

Een glunderend koppie als hij in een echte Ferrari mag zitten!

Lunchen en shoppen

We besluiten te gaan lunchen bij een eetgelegenheid aan de overkant van het parkeerterrein. Daar kun je ook een proefrit maken in een Ferrari (uiteraard tegen betaling) en er is een uitgebreide shop met heel veel auto’s, cadeautjes en kleding. Verlekkerd lopen we langs het uitgebreide assortiment. Tussen de stapels shirts vinden we twee stoere Ferrarishirts die onze jongens meteen aan doen.

Daarna rijden we langs de Ferrarifabriek (waar helaas niks te zien is) en door naar Modena, naar het Enzo Ferrari museum.

Er zijn diverse mogelijkheden voor testdrives rondom het museum. Dat kost natuurlijk wel wat.
We kijken onze ogen uit in de Ferrarishop.

Ligging Enzo Ferrari Museum in Modena

Enzo Ferrari Museum in Modena

Het Museo Enzo Ferrari is heel anders dan die in Maranello. Het museum is deels gevestigd in het geboortehuis van Enzo Ferrari en de werkplaats van zijn vader die er nog staat. Er staat een groot indrukwekkend paviljoen dat qua architectuur al de moeite waard is.

Het gele dak van het gebouw refereert aan de kleur van Ferrari (het zwarte paard met een gele achtergrond). En het gele logo associeert met de gele kleur van Modena. In het paviljoen wordt een film getoond over het leven van Enzo Ferrari. In de hal staan alle auto’s die door hem ontworpen zijn.

Het Enzo Ferrari Museum in Modena.
Het Enzo Ferrari Museum in Modena.
De oude werkplaats van de vader van Enzo Ferrari naast een nieuw gebouw.
Centrale entree in de gele kleur van Modena en een wandtekening van Enzo Ferrari.

Rosso & Rosa, Women and Ferraris, the untold story

Het thema dat centraal staat is: ‘Rosso & Rosa, Women and Ferraris, the untold story’. Kijk, dat spreekt mij dan weer aan! Waar mijn mannen kijken naar de vormgeving van de auto’s, vind ik het vooral ook leuk om het verhaal van de vrouw achter de wagen te zien. Hier lees ik wel de teksten bij de auto’s.

En dit is mijn persoonlijke favoriet.

De allercoolste Ferrari ooit: La Ferrari

Een grote wens van mijn jongste zoon komt uit. De La Ferrari is wat hem betreft de allermooiste Ferrari die ooit ontworpen is. Hij heeft een showmodel gekocht in het Louwman Museum om mee te spelen, maar zou hem dolgraag eens in het echt zien. Hij hoeft niet lang te wachten.

Zodra we het paviljoen in lopen blinkt de knalrode La Ferrari ons toe. Mijn zoon weet niet hoe snel hij beneden moet komen. Enthousiast rent hij ernaartoe. De andere auto’s zijn even niet belangrijk. Ik loop met hem mee. Ik snap het wel. Deze is echt gaaf. Met geweldige details in de vormgeving.

Daar is de La Ferrari!
De La Ferrari is zo ontzettend cool.

En nog veel meer mooie bolides

Er staan nog veel meer mooie bolides. Onder andere een prachtige rode van Beyoncé. En een aantal auto’s van Le Mans die door een vrouw bestuurd werden.

Opvallend is de aanwezigheid van één auto. De enige auto die niet van een vrouw is geweest, een auto waarin Raikkonen in de Formule 1 heeft geraced. Deze staat helemaal aan het eind van de collectie in de hal. Hier is ook een filmzaaltje waarin een ode wordt getoond aan Ferrari. Allerlei mooie momenten uit de Ferrarihistorie komen hier voorbij. Ook voor de kinderen leuk om te zien.

De Ferrari van Beyoncé.
In het Enzo Ferrari Museum in Modena wordt een film vertoond met alle successen van Ferrari.
In het Enzo Ferrari Museum in Modena wordt een film vertoond met alle successen van Ferrari.

Motoren in een aparte hal

In de voormalige werkplaats van de vader van Enzo Ferrari staan alle Ferrarimotoren opgesteld. De V6, V8, V10 en zelfs V12 motoren en de motor van de Testarossa staan hier tentoongesteld. Leuk om even langs te lopen, maar voor een motorkenner het meest interessant.

Hier sluiten we onze Ferraridag af. Hoewel mijn mannen er geen genoeg van krijgen, heb ik wel even genoeg Ferrari’s gezien. Maar ik kan me voorstellen dat autofanaten gemakkelijk een dag kunnen rondstruinen in de beide musea.

De Ferrarimotoren staan tentoon gesteld in de oude werkplaats.

Wat je verder nog moet weten over de Ferrari Musea

Het is handig om vooraf online je tickets te kopen. Deze zijn niet gebonden aan een vaste dag en 12 maanden geldig. Volwassenen betalen 16 euro, studenten en 65+’ers 14 euro en kinderen onder de 19 (met begeleiding van ouders) kosten 6 euro.

Een combinatieticket Ferrari Museum in Maranello met het Enzo Ferrari Museum in Modena kost 26 euro voor volwassenen, 22 euro voor studenten en 65+’ers en 10 euro voor kinderen onder de 19 jaar.

De Ferrari Musea liggen 20 kilometer uit elkaar. Wij hebben ze bezocht met de auto, maar er rijden shuttlebussen tussen de beide musea waar je (tegen betaling) gebruik van kunt maken. Bij het museum in Modena kun je gratis parkeren. Ook is een combinatie met een bezoek aan het centrum van Modena een aanrader.

Alle genoemde bedragen en openingstijden zijn uit 2018. Check voor vertrek de actuele situatie op de website van Ferrari.

Zouden jouw kinderen de Ferrari Museums ook zo leuk vinden?

Meer lezen?

Op zoek naar meer automusea om te bezoeken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!