Mercedes-Benz Museum in Stuttgart, ook leuk als je geen auto-fan bent?

0
544

Bij auto-liefhebbers is het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart vast en zeker bekend. Maar is zo’n automuseum ook leuk als je geen hardcore auto-liefhebber bent? Saskia besloot de proef op de som te nemen.

Mercedes-Benz Museum in Stuttgart

Het Mercedes-Benz Museum gaat over de geschiedenis van het merk Mercedes-Benz en andere merken die daarbij horen. Het museum is gevestigd naast het internationale hoofdkantoor van Daimler AG.

Niet alleen de inhoud van het museum is een bezoek waard, ook het gebouw zelf. Sinds 2006 is het Mercedes-Benz Museum te vinden in een speciaal voor dit museum ontworpen gebouw.

Wil je er een echt uitje voor auto-liefhebbers van maken? Combineer een bezoek aan het Mercedes-Benz Museum dan met een overnachting in het V8 Hotel Motorworld in Böblingen bij Stuttgart. Een fantastisch themahotel!

Ligging Mercedes-Benz Museum:

Met kinderen naar het Mercedes-Benz Museum

“Ik hou niet van auto’s” zegt dochter M. (10 jaar) demonstratief als ik vertel dat we naar het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart gaan. Ik ben ook geen enorme auto-freak en benoem auto’s bij hun kleur, niet bij het merk. Maar ik ben wel nieuwsgierig naar het verhaal achter een merk. Hoe is het tot stand gekomen en hoe heeft het zich ontwikkeld? Zoon C. (9 jaar) vindt zo’n beetje alles prima wat we doen, hij is van nature nieuwsgierig. Met z’n drieën gaan we naar het Mercedes-Benz Museum.

Fraaie architectuur

Het is bij aankomst meteen duidelijk in welk gebouw het Mercedes-Benz Museum is gevestigd. Een bijna futuristisch gebouw staat op een bestrate verhoging. Via hellingbanen of trappen kun je naar de entree lopen. Voor de deur stoppen we om het gebouw goed te bekijken. “Zou het museum in dit hele gebouw zitten of in een deel ervan?” vraag ik me af. Al snel blijkt dat alle etages ingericht zijn als museum.

Binnen gaan we met een lift in de vorm van een capsule naar de bovenste verdieping. Tijdens het tochtje omhoog vang ik al een glimp op van de tentoonstelling. Die ziet er net zo prachtig vormgegeven uit als het gebouw.

Hier gaan we met de lift omhoog.
Hier gaan we met de lift omhoog.

Van paardenkracht naar koetsen met een motortje

In het Mercedes-Benz Museum maken we een reis door de tijd. C. leest in de Museum Guide dat we teruggaan naar 1886. M. zoekt ondertussen uit hoe de audioguide werkt. Ze merkt al snel dat deze vanzelf start en dat ze bij sommige museumstukken zelf kan kiezen of ze via de audioguide meer wil horen.

Het eerste museumstuk is geen auto maar een paard, met daaronder een beroemde quote waarin wordt gezegd dat auto’s een hype zijn. Terwijl we door het museum wandelen bedenk ik me dat er de afgelopen 150 jaar echt veel is veranderd. Bizar eigenlijk dat zo’n 50 jaar terug pas de auto’s bereikbaar werden voor gewone gezinnen en dat veel gezinnen nu twee auto’s voor de deur hebben staan…

Terug naar de tentoonstelling. De eerste motorische voertuigen waren duidelijk geïnspireerd op de koetsen. Pas later kregen auto’s hun eigen vormgeving.

De tentoonstelling begint bij het allereerste begin van voertuigen met een motortje.
De tentoonstelling begint bij het allereerste begin van voertuigen met een motortje.
De audioguide heeft een speciaal menu voor kinderen.
De audioguide heeft een speciaal menu voor kinderen.

Begin van de 20e eeuw

In het begin van de 20e eeuw ontstond de eerste auto met de naam Mercedes. Het bedrijf Benz bestond al. Later gingen deze twee samen en ontstond Mercedes-Benz. In het museum is de eerste Mercedes(-Benz) auto te zien. Wij lopen rustig langs de auto’s. Bekijken ze wel goed, maar niet tot in detail wat we sommige echte auto-liefhebbers zien doen.

De eerste Mercedes auto.
De eerste Mercedes auto.
De tentoonstelling is ingericht per tijdsperiode.
De tentoonstelling is ingericht per tijdsperiode.
We bekijken de auto's, maar niet zo gedetailleerd als de echte auto-liefhebbers doen.
We bekijken de auto’s, maar niet zo gedetailleerd als de echte auto-liefhebbers doen.

Van de Tweede Wereldoorlog tot de toekomst

Na de Tweede Wereldoorlog wordt de vormgeving van de auto’s belangrijker, net als veiligheid. We zien een rij ‘crash test dummies’ zitten en kunnen voelen aan een airbag. “Wat is dat voor een raar kussen? Het loopt leeg als ik erop druk” zegt C. Hoog tijd om de werking van een airbag uit te leggen.

We reizen verder in de tijd en als we in het ‘nu’ terecht komen gaat het over brandstof. Er staat een elektrische auto in het museum en we zien meer hedendaagse modellen. Om een kijkje in de toekomst te krijgen is er zelfs een klein gedeelte van het museum ingericht over de zonne-auto’s. “Daar is altijd een wedstrijd in en die wordt elke keer gewonnen door Nederland” weet M. te vertellen. Ze heeft op het Jeugdjournaal gezien dat de Universiteit van Delft daar aan meedoet en ze herkent het type auto direct.

Ook de elektrische auto's ontbreken niet in het museum.
Ook de elektrische auto’s ontbreken niet in het museum.

Raceauto’s

Mercedes-Benz heeft niet alleen gewone consumentenauto’s, maar ook raceauto’s. Ze staan bij elkaar opgesteld op een schuine vloer. Erg mooi gedaan, net alsof ze heel snel rijden. In vitrines aan de wand zien we kleding en andere attributen van de racers. Niet alleen van de Formule 1, maar ook van truckracers, rallyracers en motorrijders.

De race auto's in hun 'snelle' opstelling.
De race auto’s in hun ‘snelle’ opstelling.

Reis door de tijd

De reis door de tijd die we bij het Mercedes-Benz Museum maken gaat niet alleen over auto’s. Als we van verdieping naar verdieping lopen zien we aan de wand grote foto’s. Daarop staat een jaartal en een korte toelichting. Van de Eerste Wereldoorlog via hippies naar de oliecrisis. De val van de Muur, de lancering van het WWW en de klimaatveranderingen. Alles komt voorbij. Soms luchtig (eerste keer Elvis Presley op tv), soms serieus (gaskamers in Auschwitz). Ik vind deze foto’s een goede afwisseling tussen de auto’s door. Ook de kinderen bekijken de foto’s met interesse.

Foto's kijken terwijl we van de ene tijdsperiode naar de andere lopen.
Foto’s kijken terwijl we van de ene tijdsperiode naar de andere lopen.

Auto’s op thema bij elkaar

Tot slot is er op elke verdieping een thematentoonstelling. Met Mercedes-voertuigen voor hulpdiensten of Mercedessen van beroemde mensen. “Kijk, zo’n auto had Diana” vertel ik de kinderen enthousiast. Die kijken me aan: “Diana, wie is dat?”. Ok, generatiekloofje…. “De moeder van Harry en William uit Engeland” probeer ik “Je weet wel, die prins die met Meghan Markle is getrouwd”. Kijk, now we’re talking. Die kennen ze.

Als we bij de Mercedes-bussen komen sta ik heel enthousiast bij een gele lijnbus. “Zulke bussen reden er vroeger in Haarlem toen ik kind was, je weet wel, van de NZH” vertel ik ze. Ik word echt met de minuut ouder in de ogen van mijn kinderen. Hun aandacht gaat uit naar een moderne bus: “Kijk mama, er staat ook een schoolreisjes-bus in dit museum!”.

De auto van Prinsess Diana.
De auto van Prinsess Diana.
Deze auto is gebruikt in een film over dino's.
Deze auto is gebruikt in een film over dino’s.
Deze bus ken ik van vroeger.
Deze bus ken ik van vroeger.
Auto's van hulpdiensten spreken bij de kinderen altijd tot de verbeelding.
Auto’s van hulpdiensten spreken bij de kinderen altijd tot de verbeelding.

Kinderactiviteiten in het Mercedes-Benz Museum

Maar wat is er voor kinderen te doen in het Mercedes-Benz Museum? We kijken daarbij naar de tentoonstelling zelf, de audioguide en speciale kinderactiviteiten.

Tentoonstelling is weinig interactief

De tentoonstelling in het Mercedes-Benz Museum heeft weinig interactieve elementen. Op elke verdieping is er een kleine activiteit die kinderen kunnen doen. Van het voelen wat een airbag doet tot een miniatuur elektrische auto in beweging te zetten door te draaien aan een schijf. Dat valt ons wat tegen, zeker in zo’n modern museum hadden we meer (digitale) interactie verwacht. Denk aan iets leuks voor kinderen met een app, virtual reality of een ‘ouderwetse’ speurtocht.

Audioguide met verhalen voor kinderen

De audioguide heeft in het Duits en Engels aparte verhaaltjes voor kinderen, maar daarvoor moeten ze wel een goede basiskennis van deze talen hebben. C. begint er niet eens aan. M. probeert het in het Engels. Ze kan de hoofdlijnen aardig volgen, maar heeft voor haar leeftijd al best veel Engels gehad. De gemiddelde groep 8 leerling zal er nog niet mee uit de voeten kunnen.

Knutselen

Net voordat we het Mercedes-Benz Museum willen verlaten zien we een ruimte waar kinderen knutselen. We lopen er naar binnen om te vragen of we mee kunnen doen. Meteen worden we heel vriendelijk ontvangen en krijgen we een goede instructie in het Engels.

Er zijn verschillende knutselmogelijkheden en M. en C. kiezen ervoor om een stuur te versieren. Daar maken ze beide echt werk van. De dagen daarna vermaken ze zich uren op de achterbank van de auto met hun stuurtjes. De een stuurt met mij mee en de ander ‘schakelt’. “Sturen en schakelen tegelijk is echt moeilijk!” ontdekken ze.

Praktische informatie: entreegelden en openingstijden

Voor volwassenen is de entree 10 euro. Kinderen t/m 14 jaar mogen gratis naar binnen. Er is ook een simulator in het museum, hiervoor betaal je 4 euro. Deze is alleen toegankelijk vanaf 10 jaar en minimaal 140 cm.

Gebruik van de audioguide is ook gratis, deze is er alleen in het Duits en Engels. In die talen is er een speciale optie voor kinderen beschikbaar. Ook het knutselen is gratis.

Het Mercedes-Benz Museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 9 tot 18 uur. Wij hebben twee uur door het museum gelopen. Daarna nog geluncht in het museumcafé en geknutseld.

Alle genoemde bedragen en openingstijden zijn uit 2018. Check voor vertrek de actuele situatie op de website van het museum.

Meer lezen

Op zoek naar meer automusea om te bezoeken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.