Bialowieza Nationaal Park, op zoek naar bizons in het oerbos

0
288
Met een stokje in een boom voelen hoe diep het gat is dat de specht heeft gemaakt.
Met een stokje in een boom voelen hoe diep het gat is dat de specht heeft gemaakt.

Bialowieza Nationaal Park is bekend van de grote populatie bizons en het enige oerbos in Europa. Saskia kent het gebied van de beroemde Poolse wodka met een grasspriet in de fles en een plaatje van een bizon erop, een herinnering uit haar studententijd. Gaat ze bij haar bezoek aan dit gebied de bizon echt zien in het oerbos?

Bialowieza Nationaal Park bezoeken

“Nee, er is vandaag geen gids meer beschikbaar. Misschien morgen of overmorgen.” Ik sta bij het informatiebureau van het nationaal park. “We hebben wel een Duitse gids” gaat de dame verder. Hmm, ik spreek nauwelijks Duits en ‘versteh es ein beetje’. Ze pakt de telefoon en ratelt in het Pools door de telefoonhoorn. “Morgenochtend 7.30 uur, ok?” checkt ze. Ik kijk de rest van het gezin snel aan en knik bevestigend. De 10-jarige pre-puber kijkt wat minder blij bij het tijdstip, maar slikt haar commentaar deze keer snel in.

Bij dit kantoortje van het Bialowieza Nationaal Park boeken we de excursie door het Oerbos.
Bij dit kantoortje van het Bialowieza Nationaal Park boeken we de excursie door het Oerbos.

Ik koop een kaart van Bialowieza Nationaal Park en vraag om tips voor vandaag. Ze adviseert om naar het wildreservaat te wandelen. Op de kaart is de route te zien. “Het is een mooie wandeling van 9 kilometer” vertelt de dame ons.

Ligging Bialowieza Nationaal Park:

Wandelroute Żebra Żubra naar wildreservaat Rezerwat Pokazowy Żubrów

We laten de auto op de parkeerplaats bij het informatiebureau staan en lopen Bialowieza uit. De zon brandt flink op onze hoofden. Langs de woningen vinden we hier en daar wat schaduw. Anders is het als we een stuk langs de weilanden lopen. “Kom, als je doorloopt ben je eerder bij het bos” spoor ik de kinderen aan. “Daar is schaduw en dus is het koeler.” Er klinkt wat gepruttel, maar toch lopen ze met stevige stappen achter me aan. We passeren het openluchtmuseum en dan zijn we bijna bij het bos.

Wandelroute Żebra Żubra begint met een planken pad. Precies iets voor onze 10-jarige dochter en mij. Wij lopen beide goed op vlak terrein, in tegenstelling tot de mannelijke helft van ons gezin.

Ik kijk verwonderd naar het bos. Het heeft iets bekends. In Nederland wonen we in de buurt van de bossen, dit type landschap is ons niet vreemd. Toch is het hier anders. De variatie in de begroeiing valt op, net als de natuurlijke manier waarom de bomen en onderliggende begroeiing zich tot elkaar verhouden. Hoe ver ik kan kijken zie ik bos. Geen open ruimtes of een ander wandelpad. De bladeren filteren het zonlicht. Waar we meer blauwe lucht zien, zie ik jonge bomen staan.

Aan het begin van de wandelroute Zebra Zubra bekijk ik de kaart van het gebied.
Aan het begin van de wandelroute Zebra Zubra bekijk ik de kaart van het gebied.
De wandelroute gaat een groot deel over een planken pad.
De wandelroute gaat een groot deel over een planken pad.
Bos, zo ver als we kunnen zien.
Bos, zo ver als we kunnen zien.

Wildreservaat Rezerwat Pokazowy Żubrów

Na een wandeling van circa 4,5 kilometer komen we bij de ingang van Rezerwat Pokazowy Żubrów. We bekijken eerst het informatiecentrum waar we veel opsteken over de dieren die in deze omgeving leven.

Vol in de zon ligt een speeltuintje waar onze zoon meteen heen rent. “Sorry, nu even niet. Het is voor ons echt veel te warm om hier te zitten” zeg ik tegen hem. Even kijkt hij teleurgesteld, maar hij snapt wat we bedoelen en is nieuwsgierig naar de dieren die we gaan zien.

Het informatiecentrum is een bezoek meer dan waard.
Het informatiecentrum is een bezoek meer dan waard.
Sorry kinders, maar het is echt te warm om vol in de zon bij een speeltuin te staan.
Sorry kinders, maar het is echt te warm om vol in de zon bij een speeltuin te staan.

Wolven

Konikpaarden en een lynx passeren we. Bij het wolvenverblijf lopen twee wolven heen en weer. De ene wolf doet een plas en de andere wolf plast er daarna overheen. Ze snuffelen aan elkaar en kwispelen met hun staart. “Zo dichtbij heb ik een wolf nooit gezien” zegt onze zoon en hij probeert contact te krijgen met de dieren door ze aan te kijken.

Oog in oog met de wolf. Gelukkig zit er een hek tussen....
Oog in oog met de wolf. Gelukkig zit er een hek tussen….

Bizons

We lopen voorbij de reeën en zien achterin een ander verblijf bizons liggen. In de donkere schaduw zijn ze nauwelijks zichtbaar. Een stukje verderop staan twee bizons in aparte verblijven, het blijken hybride bizons te zijn. Oftewel niet 100% de Europese bizon. Via een ander wandelpad kunnen we toch dichterbij de bizons komen die in de schaduw liggen. Wat een bijzondere dieren zijn het. Het idee dat er 1100 van deze joekels hier in de bossen lopen vind ik best een raar idee.

Een hybride bizon, in een apart verblijf om vermenging te voorkomen.
Een hybride bizon, in een apart verblijf om vermenging te voorkomen.
Klein beetje jammer dat ze zo ver weg in de schaduw liggen.
Klein beetje jammer dat ze zo ver weg in de schaduw liggen.

Eland

“Kijk, daar in de schaduw ligt een eland” wijst mijn man. Die hadden we bijna gemist. Een stukje verderop ligt er een vlakbij het hekwerk, die kunnen we goed zien. “Zo eentje hadden we in Zweden bijna tegen de auto” vertelt onze dochter aan haar broertje, ze herinnert zich het goed, al is het alweer vier jaar geleden. Onze zoon probeert de aandacht van de eland te trekken: “Moose, moes, moos, kijk eens.” En ja hoor, het dier draait zijn kop onze kant op.

Rezerwat Pokazowy Żubrów is niet heel goot. We zien nog zwijnen en een ander soort ree, dan zit ons rondje er alweer op. “Leven al deze dieren hier echt in het wild?” checken de kinderen. Dat klopt. Hebben we ze mooi allemaal al gespot.

Van Rezerwat Pokazowy Żubrów terug naar Bialowieza

Via een ander wandelpad lopen we terug naar Bialowieza. Na zo’n twee kilometer door het bos komen we bij de doorgaande weg. Daar lopen we een stuk langs, niet heel prettig met die auto’s die ons rakelings passeren. Ook de weg door Bialowieza zelf is lang en saai. “Ik heb bij de parkeerplaats een ijskar gezien” hint onze dochter mij. Daar hoef ik geen seconde over na te denken: “Nog even volhouden jongens, we gaan straks een ijsje kopen!” Net het laatste zetje dat iedereen nodig heeft om door te lopen.

Praktische informatie Żebra Żubra en wildreservaat

Wandelen naar het wildreservaat via Żebra Żubra is een leuke route. We adviseren om op de kleine parkeerplaats bij de start van Żebra Żubra te parkeren en dezelfde route heen en terug te lopen. Deze route is ook mogelijk met een wandelwagen.

Entreeprijs voor het wildreservaat is 10 zloty (circa 2,35 euro) voor volwassenen en 5 zloty (circa 1,17 euro) voor kinderen. De tentoonstelling in het entreegebouw is gratis te bezoeken.

Met een gids het beschermde oerbos in

De volgende ochtend staan we om 7.30 uur bij het informatiekantoor van Bialowieza Nationaal Park. We zijn de enige vroege vogels. Hoewel…. Sommige excursies vertrekken al rond zonsopkomst, die mensen zijn allang in het gebied of alweer terug. Onze gids komt eraan en stelt zich voor. We gaan meteen van start, want hij heeft aansluitend een andere groep.

Paleispark in Bialowieza Nationaal Park

De gids neemt ons mee naar de houten brug die wij aanzien voor de entree naar het beschermde gebied. “Dit is het paleispark” start de gids zijn verhaal “Het is in Engelse stijl aangelegd en bevat veel verschillende soorten bomen, ook soorten die niet van nature in het nationaal park thuishoren.” Bialowieza Nationaal Park blijkt in het verleden het jachtdomein te zijn geweest van Russische tsaren. Het oorspronkelijke paleis is helaas verwoest in de Tweede Wereldoorlog, nu staat er op die plek een hotel, museum en het hoofdkantoor van het nationaal park. Alleen een poortgebouw is bewaard gebleven.

Terwijl we door het park lopen vertelt de gids meer over de soorten die hier voorkomen. Eerlijk gezegd wil ik maar een ding: naar het beschermde deel van Bialowieza Nationaal Park!

Deze oude poort is het enige dat is overgebleven van het kasteel.
Deze poort is het enige dat is overgebleven van het oude kasteel.

Oerbos in Bialowieza Nationaal Park

Dan staan we bij de poort naar het oerbos. Op een kaart laat de gids zien waar we nu zijn, waar we heen lopen en hij wijst aan waar de lange excursies heengaan. “Dwars door het nationaal park loopt de grens met Wit-Rusland. Daar hebben de Russen een hek geplaatst. Het is ook de grens van de Europese Unie. Nu zijn we blij met het hek, want het zorgt ervoor dat de Europese bizons in het Poolse deel niet mengen met de hybride bizons in Wit-Rusland” vertelt hij.

We krijgen bij de kaart uitleg over het gebied en de bijzonderheden.
We krijgen bij de kaart uitleg over het gebied en de bijzonderheden.

De natuur kan haar gang gaan

We openen het hek en stappen het oerbos in. He, dit lijkt best op wat we bij Żebra Żubra hebben gezien, bedenk ik me. “In dit deel van het Nationaal Park laten we de natuur volledig z’n gang gaan. Alleen als een boom op een pad valt zagen we er een stuk uit zodat we erlangs kunnen. Dat stuk van de boom leggen we langs het pad” leren we. “Als je de lange excursie doet dan kom je op plekken waar we zelfs dat niet doen en dan moet je over boomstammen heen klimmen” vervolgt hij zijn verhaal. En ja, dan valt het op dat we hier in echt ‘oude’ natuur staan. Oude bomen die omgevallen zijn zien we in verschillende stadia liggen.

Alleen om de paden begaanbaar te houden worden bomen doormidden gezaagd.
Alleen om de paden begaanbaar te houden worden bomen doormidden gezaagd.
Deze boom ligt er al 40 jaar, over nog eens 40 jaar is er bijna niets meer van over.
Deze boom ligt er al 40 jaar, over nog eens 40 jaar is er bijna niets meer van over.

Muggen in het Oerbos

Voordat we het park ingaan zijn we gewezen op de parkregels. “Geen dieren meenemen of doden, dus ook geen muggen doodslaan” grapt de gids. Hmm, dat laatste is lastig. Na 5 minuten in het park smeren we ons in met Deet. Geen