Wandelroutes in Drenthe, onze tips voor wandelen met kinderen

Op zoek naar wandelroutes in Drenthe? Bij KidsErOpUit hebben we inmiddels aardig wat gewandeld met kinderen. We delen in dit blog onze eigen ervaringen met korte wandelroutes in Drenthe en hebben ook andere mooie kinderwandelingen in Drenthe voor jullie verzameld.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

 

Wandelroutes in Drenthe

Als je niet weet waar je moet zoeken, is het best lastig om kindvriendelijke en/of korte wandelroutes in Drenthe te vinden. Inmiddels weten wij wel waar we deze wandelingen kunnen vinden, dus hebben we ze allemaal hier verzameld voor jullie.

Wil je graag goed voorbereid gaan wandelen? Dan adviseren we om voor de kinderen wandelschoenen en een softshell jas aan te schaffen. Beide maken bij ons deel uit van de vaste vakantiegarderobe en worden ook met wandelingen in Nederland gebruikt.

Veel wandelplezier!

#wandelkids

#wandelkids is een initiatief van KidsErOpUit om het wandelen leuker te maken. Even een frisse neus halen en bewegen, zonder dat je met veel mensen bij elkaar bent. Met #wandelkids doen we het volgende om jou te helpen:

  • De komende periode delen we op onze website per provincie jullie en onze tips voor wandelroutes. In dit blog lees je bijvoorbeeld de wandelroutes in Drenthe.
  • Op https://kidseropuit.nl/wandelen/ staan al veel ideeën.
  • Ga jij wandelen? Gebruik dan #wandelkids op Instagram en tag @kidseropuit. Wij delen het dan in onze Instastory.
  • Na elke wandeling kunnen jullie op deze #wandelkids plaat een vakje inkleuren. Krijg jij ‘m helemaal vol?

De #wandelkids plaat is gratis te downloaden voor onze nieuwsbriefabonnees! Het benodigde wachtwoord staat altijd onderaan in de nieuwsbrief.

Download hier de #wandelkids plaat

Ben je nog geen abonnee? Dan kun je je alsnog inschrijven op onze nieuwsbrief. Deze komt gemiddeld een keer per maand uit. In de bevestigingsmail die je daarna krijgt staat het wachtwoord dat je nodig hebt om de #wandelkids plaat te downloaden.

En dan nu onze én jullie tips voor wandelroutes in Drenthe die leuk zijn om met kinderen te doen.

Wandelroute Bargerveen

Internationaler Naturpark Bourtanger Moor ligt op de grens van Zuidoost Drenthe en Duitsland. Het is een grensoverschrijdend natuurgebied en beide landen investeren hier in natuurontwikkeling. Tot 1993 werd er nog veen gewonnen. Er is een klein stukje onvergraven hoogveen over, uniek in Nederland.

Het Bargerveen gebied blijft in ontwikkeling. Op dit moment zijn er 4 parkeerplaatsen aan de rand van het gebied. Drie in Nederland en een in Duitsland. Bij de parkeerplaats Noord-Bargerveen starten de wandelingen, incl een korte wandeling met informatieve bordjes die geschikt is voor het hele gezin. Je kan ook op de fiets het gebied verkennen of mee op excursie met een natuurpark-ranger. Dat laatste heeft onze blogger Saskia met haar gezin gedaan.

Lees hier meer over het Bargerveen

Boomkroonpad in Drenthe

Een unieke wandeling in Nederland is in Drenthe te vinden. Hier vind je het Boomkroonpad. Een bezoek hieraan begint met een ondergrondse wandeling en daarna ga je omhoog. Op het Boomkroonpad loop je letterlijk tussen de boomtoppen, iets dat in elk seizoen een andere ervaring is. Op het Boomkroonpad zijn verschillende informatieve borden te vinden.

Een bezoek aan het Boomkroonpad in Drenthe duurt niet heel land. Onze blogger Saskia combineerde het met een wandeling door het gebied van de boswachterij. Bij het Boomkroonpad is ook een bezoekerscentrum en een natuurspeeltuin te vinden. Genoeg te doen dus!

Lees hier ons blog over het Boomkroonpad in Drenthe

Op het Boomkroonpad is allerlei informatie over de omgeving te lezen.
Op het Boomkroonpad is allerlei informatie over de omgeving te lezen.

Korte wandeling Struin- en duinpad in Norg

Heb je zin om een uurtje te wandelen met kinderen? Ben je in de buurt van Norg in Drenthe? Dan heeft blogger Irma de perfecte korte wandelroute voor je gevonden: het Struin- en duinpad in Norg. Een wandeling met leuke natuurlijke belevenissen. 

Deze wandelroute in Drenthe bestaat uit meerdere hindernissen en belevenissen. De route gaat over boomstammen, schommels, springparcours en een bruggetje. Ook een enorme stoel om op te klimmen vinden we er.

De wandeling is daarnaast ook nog informatief. Zo leren we meer over een pukkel aan een boom en komen we te weten dat er slangen in de bossen in Drenthe leven.

Het Struin- en duinpad in Norg is te vinden tegenover bospaviljoen en bungalowpark de Norgerberg. Er is een groot parkeerterrein aanwezig.

Lees hier het blog over het Struin- en duinpad

Hindernissen op het Struin- en duinpad in Norg
Hindernissen op het Struin- en duinpad in Norg

Wandelen bij De Duinen in Eelde met kinderen

Naast begraafplaats De Duinen in Eelde ligt een mooi bosrijk gebied om korte wandelingen te maken. Blogger Irma wandelt hier graag met haar gezin. Waarom?

Deze wandelroute brengt ons met kinderen langs echte bospaadjes met bergjes op en weer af. Over mooie bruggetjes met daaronder een stromend riviertje. En al springend met onze dochter over boomstammen. Het bos grenst aan uitgestrekte weilanden met schapen en in het voorjaar lammetjes.

De wandelafstand is makkelijk zelf te kiezen omdat er meerdere paden kris kras door dit gebied lopen. Op het moment dat we weer terug willen naar het beginpunt slaan we af en nemen we weer een pad terug.

Parkeren kan tegenover Landgoed Lemferdinge in Eelde. De route richting het gebied De Duinen start achteraan het parkeerterrein aan de linkerkant.

Wandelroute bij Eelde.
Wandelroute bij Eelde.

De Parkbosroute bij Landgoed de Braak met kinderen wandelen

Samen met de klas van haar dochter F. (4 jaar) bezocht blogger Irma Landgoed de Braak in Eelde. Dit kleine bosrijke gebied is erg geschikt voor een korte wandeling met kinderen.

Samen met alle leerlingen van de klas van mijn dochter gaan we op zoek naar herfstspullen in het bos. Ieder kind vult zijn/haar tas met gekleurde bladeren, takken, kastanjes en eikels. Op school wordt dit later gebruikt in de herfsthoek.

We ontdekken dit leuke gebied met een riviertje, bruggetje en een tunnel van heggen. Daarnaast is er een groot doolhof waar heel wat kinderen de weg even kwijt raken. Gelukkig is er een aardige meester mee, die ze allemaal veilig naar de uitgang brengt.

De afstand van deze korte wandeling is ongeveer 2,5 kilometer. Startpunt: parkeerplaats Sportschool Sportrade.

Wat een mooi wandelpad op Landgoed De Braak.
Wat een mooi wandelpad op Landgoed De Braak.

Wandelen over het familiepad van Nationaal park Dwingelderveld

Een ideale korte wandeling met buggy of kinderwagen in Drenthe is te vinden bij het Oriëntatiecentrum Spier naast de A28. Blogger Irma wandelt graag met haar familie over dit 2,5 kilometer lang verharde Familiepad. Dat ook bijzonder geschikt is voor mensen met een handicap.

Over een goed verhard pad lopen we tussen vele bomen en langs een mooie vijver met een prachtig uitzicht. Ondanks dat het pad verhard is krijgen we wel echt het bosgevoel mee. Dit komt vooral door het laatste stuk langs de vijver.

Dit familiepad in Drenthe ligt naast de A28 en centraal in de noordelijke provincies. Daarom is dit voor ons een handige ontmoetingsplek voor opa en oma en de gezinnen van hun 2 kinderen.

De route start bij De Boslounge te Spier. Er is een groot parkeerterrein aanwezig. Ook is hier een mooie natuurspeelplaats met zand en water te vinden.

Het Familiepad in Nationaal Park Dwingelderveld.
Het Familiepad in Nationaal Park Dwingelderveld.

Wandelroute bij ’t Gasselterveld

Lezeres Natascha wandelt graag bij voormalige zandafgraving ’t Gasselterveld. Deze zwemplas ligt naast speelvijver ’t Nije Hemelriek, dus na een wandeling kan er op een warme dag gezwommen worden.

“Het startpunt van de wandelroute bij ’t Gasselterveld is bij parkeerplaats P1/P2 of vanaf de parkeerplaats bij het Adventure Park.

De wandelroute is ruim 4 kilometer, tenminste, als je ervoor kiest om helemaal rondom de waterplas van het Gasselterveld te wandelen. Wat deze plek zo mooi en bijzonder maakt is de combinatie van het prachtige helderblauwe water, het witte zand en de bossen. Het lijkt wel alsof je op vakantie ben in het buitenland. We wanen ons soms in Canada, maar dan zonder de bergen.

Je kunt er tijdens de wandeling voor kiezen om over een vrij vlak pad te wandelen of klim de heuvels op waar officieel een mountainbikeroute loopt (redactie: pas wel op dat je niet van de sokken wordt gereden!). Halverwege de wandeling beklim je via een trap een flinke heuvel, vanaf hier heb je uitzicht over de waterplas.

Neem voor de kinderen wat strandspeelgoed, een picknickkleed en broodjes mee om na de wandeling aan het water te spelen en iets te eten. Echt genieten tijdens deze wandeling voor jong en oud!”

De wandelroute bij 't Gasselterveld.
De wandelroute bij ’t Gasselterveld.

Wandelroute Wolvenspoor in Drenthe

Lezeres Patricia tipt ons een hele bijzondere wandeling in Drenthe om met kinderen te doen.

“Bijna 3 jaar geleden kwam een wolf een kijkje nemen in Drenthe. Het is mogelijk om de route te volgen die het dier heeft gelopen. Het Wolvenspoor is een wandelroute van 5 kilometer. Een avontuurlijk pad door donkere bossen, over heidevelden en houten vlonderpaden en bruggen, langs vennen en beekdalen.

Bij de kruising Olle Hullenweg en Zwatte in Schoonloo is een ruime parkeerplaats. Hier is duidelijk te zien waar de route start.

Het eerste gedeelte van de wandelroute gaat over en door een weiland. Hierna kom je in het bos en loop je over prachtige kronkelpaadjes en door geulen. Vervolgens gaat de route door het heidegebied en kom je daarna bij de vennen. Hier loop je met houten bruggen overheen.

De wandelroute Wolvenspoor is te volgen door de witte pootafdrukken aan te houden. De wandelroute is niet verhard en kan erg nat zijn als het veel heeft geregend of tijdens dooi. Het is handig om dan laarzen aan te doen.”

Wandelen in de voetsporen van de wolf die in Drenthe was.
Wandelen in de voetsporen van de wolf die in Drenthe was.

Belevingspad in Hoogersmilde

Lezeres Anouk tipt het Belevingspad in Hoogersmilde. Het is een spannend wandelpad waar veel te beleven is voor kinderen tot een jaar of twaalf. De wandelroute is ongeveer 2,5 kilometer en onderweg kom je 10 ‘doe-punten’ tegen.

Anouk: “Belevingspad in Hoogersmilde kun je op twee plekken starten. Aan de Bosweg in Hoogersmilde is P1 te vinden, het officiële startpunt van de wandelroute. Het is ook mogelijk om bij P2 bij Camping De Reeënwissel aan de wandeling te beginnen.

Wij starten bij P1. Als we het bos inlopen komen we al snel bij een sporenpad. We zoeken hier uit welke sporen bij welke dieren horen. We zoeken en gokken, het is niet altijd makkelijk. We lopen verder over het Belevingspad en kunnen om de paar honderd meter een leuke activiteit doen.

Bij een waterpomp spelen de kinderen heerlijk met water. Een stukje verderop gaat het bos over in heidevelden waar een keienveld te vinden is. We passeren een vogelkijkhuisje waar we in kunnen, een boomstamtrap en zelfs een echt neergestort vliegtuig waar je in kunt.

Vanaf dit punt kun je naar Camping De Reeënwissel lopen voor een sanitaire stop en bezoek aan de horeca. We vervolgen de wandelroute langs de slangenkuil (en ja, hier kun je echte slangen tegen komen) en de stronkstraat.

Na 2,5 kilometer lopen en een paar uur spelen hebben we een leuke wandeling achter de rug. Omdat de wandeling zoveel ‘doe-punten’ heeft is deze ook voor jonge kinderen goed te lopen.”

Op zoek naar kindvriendelijke wandelingen in Drenthe

Wij zijn ontzettend blij met de tips en aanvullingen die we van lezers krijgen. Dank jullie wel hiervoor!

Heb jij aanvullingen op dit lijstje op basis van eigen ervaringen en wil je deze met ons delen? Stuur dan een kort tekstje (vergelijkbaar met hierboven) en een eigen liggende foto naar info@kidseropuit.nl. De komende tijd zullen we dit blog regelmatig bijwerken met jullie tips.’

Meer wandelroutes in Drenthe

Deze lijst met wandelroutes in Drenthe is een eerste aanzet. Zit er niet bij wat je zoekt, dan raden we aan om eens op een van onderstaande websites te kijken:

Wandelen met een smartphone of speurtocht

Leuke wandel apps voor kinderen zijn:

Wandelen met kinderen checklist: dit moet mee!

Alhoewel je voor wandelen natuurlijk niet heel veel nodig hebt, is het toch wel handig als je goed voorbereid op pad gaat. Vooral op langere afstanden en regenachtige dagen zijn de volgende items onmisbaar:

Wandelen wordt extra leuk als je kinderen de volgende items in hun rugzak kunnen stoppen:

Onze favoriete winkels om wandelspullen voor kinderen te kopen zijn:

Meer lezen

Op zoek naar meer tips over wandelen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie: