Wandelroutes in Gelderland, onze tips voor wandelen met kinderen

Op zoek naar wandelroutes in Gelderland? Bij KidsErOpUit hebben we inmiddels aardig wat gewandeld met kinderen. We delen in dit blog onze eigen ervaringen met korte wandelroutes in Gelderland en hebben ook andere mooie wandelingen voor jullie verzameld.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

 

Wandelroutes in Gelderland

Als je niet weet waar je moet zoeken, is het best lastig om kindvriendelijke en/of korte wandelroutes in Gelderland te vinden. Inmiddels weten wij wel waar we deze wandelingen kunnen vinden, dus hebben we ze allemaal hier verzameld voor jullie.

Wil je graag goed voorbereid gaan wandelen? Dan adviseren we om voor de kinderen wandelschoenen en een softshell jas aan te schaffen. Beide maken bij ons deel uit van de vaste vakantiegarderobe en worden ook met wandelingen in Nederland gebruikt.

Veel wandelplezier!

#wandelkids

#wandelkids is een initiatief van KidsErOpUit om het wandelen leuker te maken. Even een frisse neus halen en bewegen, zonder dat je met veel mensen bij elkaar bent. Met #wandelkids doen we het volgende om jou te helpen:

  • De komende periode delen we op onze website per provincie jullie en onze tips voor wandelroutes. In dit blog lees je bijvoorbeeld de wandelroutes in Gelderland.
  • Op https://kidseropuit.nl/wandelen/ staan al veel ideeën.
  • Ga jij wandelen? Gebruik dan #wandelkids op Instagram en tag @kidseropuit. Wij delen het dan in onze Instastory.
  • Na elke wandeling kunnen jullie op deze #wandelkids plaat een vakje inkleuren. Krijg jij ‘m helemaal vol?

De #wandelkids plaat is gratis te downloaden voor onze nieuwsbriefabonnees! Het benodigde wachtwoord staat altijd onderaan in de nieuwsbrief.

Download hier de #wandelkids plaat

Ben je nog geen abonnee? Dan kun je je alsnog inschrijven op onze nieuwsbrief. Deze komt gemiddeld een keer per maand uit. In de bevestigingsmail die je daarna krijgt staat het wachtwoord dat je nodig hebt om de #wandelkids plaat te downloaden.

En dan nu onze én jullie tips voor wandelroutes in Gelderland die leuk zijn om met kinderen te doen.

Wandeling op Landgoed Tongeren in Epe

Landgoed Tongeren in Epe is een uitgestrekt bosgebied op de Veluwe met een lang houten vlonderpad op de wandelroute. Het landgoed is particulier bezit en beslaat maar liefst 505 hectare, waarvan 365 hectare bos. Het gebied ligt aan de rand van de Veluwe en is ontzettend gevarieerd met heuveltjes, bos, veen, heide, weilanden en verspreide woonbebouwing.

Het landgoed heeft drie gemarkeerde wandelroutes:

  • Tongerense bergroute (groene paaltjes, ca 1,5 uur)
  • Heide route (rode paaltjes, ca 45 minuten)
  • Tongerense beekroute (gele paaltjes, ca 30 minuten)

Wil je een langere afstand? Dan zijn de drie routes gemakkelijk te combineren tot ongeveer 8-9 kilometer. De routes zijn ontzettend goed gemarkeerd en uitstekend onderhouden. 

Lees hier meer over de wandeling op Landgoed Tongeren

wandelen in epe
Het vlonderpad van Landgoed Tongeren in Epe is het hoogtepunt van de wandeling.

Wandeling Landgoed Dorth in de Achterhoek

Wandelen in de Achterhoek en veel bijzondere vogels zien? Dat kan bij Landgoed Dorth in Kring van Dorth (gemeente Lochem), enkele kilometers ten zuidoosten van Deventer.

Het landgoed is een Rijksmonument en dateert uit 1600. Het is een natuurpareltje, eigendom van Natuurmonumenten. Ga je wandelen in het voorjaar, dan tref je hier een vrolijk vogelconcert, in de zomer vind je hier verkoeling onder de bomen van de lanen en in de herfst kun je paddenstoelen zoeken.

Bij landgoed Dorth is een bewegwijzerde wandelroute van 3 kilometer die met rode pijltjes wordt aangegeven. De route start bij de parkeerplaats aan de Kasteelweg in Kring van Dorth. Het landhuis zelf zien we nauwelijks. Dat is privéterrein, dus daar kunnen we niet bij komen.

Lees hier meer over de wandeling bij Landgoed Dorth

De wandeling over Landgoed Dorth.
De wandeling over Landgoed Dorth.

Wandelen Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo

Staatsbosbeheer heeft in het gebied Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo diverse wandelroutes uitgezet. Het is een populair wandelgebied, dus op de uitgezette wandelroutes kom je heel wat mede-wandelaars tegen.

Onze blogger Suzanne heeft geen vastgelegde wandelroute gelopen. Toch willen we deze route met jullie delen. Ze zocht de rust op en ging op zoek naar (sporen van) wild. De route is 6 kilometer en ook geschikt voor buggy’s. Maar niet allemaal tegelijk gaan wandelen daar hè, want dan spot je zeker geen wild! 

Lees hier meer over de wandelroute door Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo

Ga jij wildspotten tijdens deze wandeling in Gelderland in Hoenderloo?
Ga jij wildspotten tijdens deze wandeling in Gelderland in Hoenderloo?

Wandelen bij de schaapskooi op De Loenermark

De Loenermark is een gebied op de Veluwe dat bekend is door de schaapskooi. In het vroege voorjaar zijn hier de jonge lammetjes te zien, iets wat bij jong en oud vertedering oproept. 

Onze blogger Fieke loopt hier een van de mooie wandelroutes, door een gebied met bos en heide. De zwerfkeienroute die ze kiest is zo’n 7 kilometer lang. Er zijn ook wandelroutes die in lente variëren van 2 tot 13,5 kilometer.

Lees hier mee over deze mooie wandelroute

Wat een afwisselende wandeling vanaf de Loenermark.
Wat een afwisselende wandeling vanaf de Loenermark.

GPS speurtocht ‘De Geheime Sleutels van de Bosgraaf’ in Lieren

In de app izi.travel (te downloaden in de playstore of Applestore) staan leuke GPS speurtochten voor kinderen. De speurtochten van Lotje van Zomeren zijn leuk en afwisselend, niet te lang en geschikt voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar.

Blogger Suzanne neemt haar kinderen mee naar camping De Bosgraaf in Lieren, de plek waar een van de speurtochten start. Vooraf heeft ze thuis de speurtocht gedownload, handig, want zo kun je ‘m ook zonder dataverbruik lopen. Het is wel aan te raden om de telefoon goed op te laden.

Tijdens de wandeling gaan kinderen met behulp van de app op zoek naar sleutels. Er zijn punten te verdienen met leuke quizvragen, met meerdere telefoons is er zo zelfs een wedstrijdelement aan toe te voegen.

Lees hier meer over deze GPS Speurtocht

Met een GPS op pad tijdens deze wandeling in Gelderland.
Met een GPS op pad tijdens deze wandeling in Gelderland.

Wandelroute over de Gorsselse Heide

De Gorsselse Heide is een natuurgebied ten zuidoosten van het dorp Gorssel, dat gelegen is tussen Deventer en Zutphen. Het gebied is jarenlang een militair oefen- en schietterrein geweest en dat is terug te zien aan een paar bijzondere heuvels in het gebied.

Vanaf restaurant De Zevensprong is een wandelroute van 4,7 kilometer uitgezet. Deze gaat afwisselend door bos en heide en je passeert zelfs een uitkijkheuvel. De wegen in het gebied zijn grotendeels onverhard en je kunt er meerdere vennetjes vinden. 

Lees hier meer over wandelen op de Gorsselse Heide

De wandelroute over de Gorsselse Heide is het hele jaar door de moeite waard.
De wandelroute over de Gorsselse Heide is het hele jaar door de moeite waard.

Wandelen bij Landgoed Amelte in Gorssel

Een andere wandeling bij Gorssel is het rondje Landgoed Amelte van 5 kilometer. Deze is voor kinderen en ook met een wandelwagen goed te doen. De route start in het centrum van Gorssel, op de parkeerplaats achter Museum MORE. Onze blogger Saskia heeft deze keer een pdf met routebeschrijving uitgeprint (zie link hieronder).

De dochter van Saskia blijkt het erg leuk te vinden om met de geprinte route te wandelen, het is weer een keer iets anders dan een paaltjeswandeling. In Gorssel gaat de route langs het oude tramstation en vrij snel daarna sta je al in het buitengebied. Hier loop je letterlijk een rondje om het landgoed heen. 

Het laatste gedeelte van de wandeling is een lang recht pad, dat kan voor kinderen wat saai zijn. 

Lees hier meer over de wandelroute ‘Rondje Landgoed Amelte’

Vanuit het dorp Gorssel loop je zo een rondje om landgoed Amelte.
Vanuit het dorp Gorssel loop je zo een rondje om landgoed Amelte.

Wandeling Dikke Boompad bij Huis Verwolde

Huis Verwolde is te vinden in het Gelderse Laren, in de Achterhoek. Je vindt hier het edelmanshuis met een tuin, een park en een bosgebied met vijvers en landbouwpercelen. De tuin en het bos zijn vrij toegankelijk en het huis is met een gids te bezoeken.

Op landgoed Verwolde zijn diverse monumentale bomen aanwezig, waaronder de bijzondere Dikke Boom. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet die worden aangegeven met gekleurde paaltjes. Voor kinderen zijn het Dikke Boompad en het Bijzondere Bomenpad het leukst. Beide wandelingen zijn toegankelijk voor rolstoelen en wandelwagens.

Lees hier meer over het Dikke Boompad

Wat een dikke boom!
Wat een dikke boom!

Kabouterpad Hoenderloo

Op zoek naar een wandeluitstapje met kleine kinderen? Dan is een kabouterpad echt een uitkomst. Korte routes, vaak 1 tot 2 kilometer lang, kabouterpaaltjes volgen en kleine opdrachten door in de natuur. Er zijn veel kabouter-wandelroutes op de Veluwe. Zo ook bij Hoenderloo.

Blogger Daphne en haar meiden trokken hun laarzen aan, zetten hun rode puntmutsen op en gingen op zoek naar de paddenstoel met witte stippen.

Lees het blog over kabouterpad Hoenderloo

Als echte kabouters de natuur ontdekken, zoals deze mooie paddenstoel
Als echte kabouters de natuur ontdekken, zoals deze mooie paddenstoel