Wandelroutes op de Veluwe: de 12 beste korte wandelingen!

Wandelroutes op de Veluwe, die zijn er in alle soorten en maten. Kabouterpaden, blotevoetenpaden, wandelingen over de heide, door het bos of door het zand. De mogelijkheden zijn eindeloos. Blogger Kirsten zet voor jullie onze wandelervaringen op een rijtje.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Gevarieerde korte wandelroutes op de Veluwe

De Veluwe is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Met bosgebied, heide en zandverstuivingen verveelt de Veluwe nooit. Een groot deel van de Veluwe is Natura2000 gebied, wat betekent dat het gebied beschermd wordt door de Europese Unie voor behoud en herstel van de biodiversiteit in het gebied. Naast de diverse natuur is er ook veel wild te spotten op de Veluwe. Zoals een edelhert, een damhert, een ree, een moeflon, een wisent, het wilde zwijn en vos en sinds 2019 ook een wolvenfamilie.

In dit blog vind je op willekeurige volgorde de volgende korte wandelroutes op de Veluwe:

 1. Kabouterpad Hoenderloo
 2. Kabouterpad Nunspeet
 3. Blote voetenpad Hof van Twello
 4. Paleispark van Paleis Het Loo
 5. Het Renkums Beekdal
 6. Radio Kootwijk
 7. Deelerwoud
 8. Posbank
 9. Stadspark Berg en Bos in Apeldoorn
 10. Kootwijkerzand
 11. Nationaal Park De Hoge Veluwe
 12. Bostoren op Landgoed Schovenhorst in Putten

En dan staat het Beekbergerwoud nog op ons ’te bloggen’-lijstje! Als je wilt wandelen op de Veluwe zijn er dus volop mogelijkheden.

1. Kabouterpad Hoenderloo

Op zoek naar een wandeluitstapje met kleine kinderen? Dan is een kabouterpad echt een uitkomst. Korte routes, vaak 1 tot 2 kilometer lang, kabouterpaaltjes volgen en kleine opdrachten door in de natuur. Er zijn veel kabouter-wandelroutes op de Veluwe. Zo ook bij Hoenderloo. Blogger Daphne en haar meiden trokken hun laarzen aan, zetten hun rode puntmutsen op en gingen op zoek naar de paddenstoel met witte stippen.

Lees het blog over kabouterpad Hoenderloo

Als echte kabouters de natuur ontdekken, zoals deze mooie paddenstoel
Als echte kabouters de natuur ontdekken, zoals deze mooie paddenstoel

2. Kabouterpad Nunspeet

Ook in Nunspeet is er een kabouterpad te vinden. Samen met haar dochters volgde blogger Marije de kabouterpaaltjes langs de route. Wil je een extra dimensie geven aan de wandeling? Koop dan bij het bezoekerscentrum Nunspeet een kabouterknapzak met extra opdrachten en activiteiten. Liever low/no budget? Ook zonder knapzak is het kabouterpad, de naastgelegen speeltuin en het bezoekerscentrum een leuke beleving.

Lees het blog over kabouterpad Nunspeet

Deze vrolijke kabouterpaaltjes zijn gemakkelijk te volgen voor kleine kids
Deze vrolijke kabouterpaaltjes zijn gemakkelijk te volgen voor kleine kids

3. Blote voetenpad Hof van Twello

Houd je van korte wandelingen en zijn vieze voeten geen bezwaar? Dan zul jij helemaal enthousiast worden van een blote voetenpad. Blogger Fieke testte het pad bij Hof van Twello. Deze korte wandelroute op de Veluwe loop je op je blote voeten over verschillende ondergronden. Gras, aarde, verschillende groottes stenen en favoriet bij de oudste dochter van Fieke: modder! De route van Hof van Twello is ongeveer 1,5 kilometer lang. En als je rustig loopt en volop geniet en probeert, doe je rustig 2 uur over de wandeling.

Lees het blog over blote voetenpad Hof van Twello

De dochter van Fieke durft wel met haar voeten door de modder
De dochter van Fieke durft wel met haar voeten door de modder

4. Wandelen in het Paleispark van Paleis het Loo

Het Paleispark van Paleis het Loo in Apeldoorn is eigenlijk geen park, maar een bosgebied van wel 650 hectare groot in Kroondomein het Loo. Wandelen met een koninklijk tintje dus. Want leden van de koninklijke familie en hun gasten gebruikten het Paleispark vroeger om te ontspannen. Bos, vijvers, een hertenkamp, bruggetjes, een theepaviljoen. Blogger Maartje en haar gezin voelde aan alles dat dit niet zomaar een bos is. Er zijn routes van 2, 5, 7, 8 en 13,5 kilometer. En een speciale route die met een rolstoel toegankelijk is.

Lees het blog over Paleispark Paleis het Loo

Herten spotten in het Paleispark van Paleis het Loo
Herten spotten in het Paleispark van Paleis het Loo

5. Wandeling Het Renkums Beekdal

Ook het Renkums Beekdal ligt op de Veluwe. Blogger Jolinda verleidde haar kinderen om van de bank te komen en een wandeling te maken in dit mooie gebied. Het beekdal vormt nu vooral een belangrijke schakel in de overgang tussen de hoge en droge Veluwe en het lage en waterrijke Rijndal. Het gezin liep een deel van het Kabouterpad en verlengde hun tocht met een zelfbedachte wandelroute langs het water.

Lees het blog over het Renkums Beekdal

Zolang je langs het water loopt, raak je hier de weg niet kwijt
Zolang je langs het water loopt, raak je hier de weg niet kwijt

6. Wandelroute Radio Kootwijk

Mijn absoluut favoriete plek op de Veluwe is Radio Kootwijk. Verscholen in de bossen verrijst uit de grond een joekel én een parel van een gebouw. Het voormalig zendstation van Radio Kootwijk werd gebruikt om contact te leggen met Nederlands-Indië. Met een mooie mix van zand, heide en bos heeft het natuurgebied rondom het zendgebouw veel afwisseling. Wij liepen een route van 2 kilometer lang en er zijn ook routes van 4,5 en 12,5 kilometer.

Lees het blog over Radio Kootwijk

Dit vind ik een van de mooiste wandelroutes op de Veluwe
Dit vind ik een van de mooiste wandelroutes op de Veluwe

7. Wandelroute Deelerwoud

Blogger Mieke maakte een 4,5 kilometer lange wandelroute op de Veluwe door het Deelerwoud. Een bijzondere ervaring, want de Schotse Hooglanders hadden het bos- en weidegebied omgetoverd tot een waar ‘poepparadijs’. Tot grote hilariteit en pret bij haar boys, die van poepspringen en poepprikken een ware sport maken.

Lees het blog over het Deelerwoud

De wandeling over Deelerwoud is een van de poeprijkste wandelroutes op de Veluwe
De wandeling over Deelerwoud is een van de poeprijkste wandelroutes op de Veluwe

8. Wandeling Posbank

Als we blogger Fieke mogen geloven, is de Posbank een van de mooiste plekken op de Veluwe. Zeker als de heide in augustus en september in bloei staat, is het adembenemend mooi. Samen met haar kids volgt ze graag de routepaaltjes van de 5,4 kilometer lange route. Heide, een landgoed, stukjes klimmen en een schaapskooi. Je komt het allemaal tegen op deze route. Hierdoor hebben de kinderen vaak niet eens door hoe ver ze lopen.

Lees het blog over de Posbank

Deze wandelroute over de Posbank is veelzijdig door veranderende natuur en hoogteverschillen
Deze wandelroute over de Posbank is veelzijdig door veranderende natuur en hoogteverschillen

9. Stadspark Berg en Bos in Apeldoorn

Het Stadspark Berg en Bos is een van de fijnste plekjes van Apeldoorn. Er is zoveel te beleven in het park! Een grote vijver, de Apenheul, een uitkijktoren, een grote speelweide met waterspeelplaats, een klimbos, wilde zwijnen en herten. En je vindt er ook nog verschillende mooie wandelroutes op de Veluwe. De boys van blogger Maartje worden dan ook graag uitgelaten op deze mooie plek aan de rand van de stad.

Lees het blog over Stadspark Berg en Bos

De boys van Maartje zoeken de leukste wandeling uit door Stadspark Berg en Bos
De boys van Maartje zoeken de leukste wandeling uit door Stadspark Berg en Bos

10. Wandelroute Kootwijkerzand

Wist jij dat de grootste zandverstuiving van West-Europa te vinden is op de Veluwe? Het Kootwijkerzand is een enorme zandbak midden in de Veluwse bossen. Blogger Saskia en haar kids liepen een wandelroute van 3 kilometer. De route loopt door het bos en over het stuifzandgebied. En natuurlijk beklommen zij ook de futuristische uitkijktoren met indrukwekkend uitzicht als beloning.

Lees het blog over Kootwijkerzand

Vanaf de uitkijktoren lijkt Kootwijkerzand een grote zandbak
Vanaf de uitkijktoren lijkt Kootwijkerzand een grote zandbak

11. Wandeling in Nationaal Park de Hoge Veluwe

In een lijst met wandelroutes op de Veluwe kan Nationaal Park de Hoge Veluwe natuurlijk niet ontbreken. Blogger Jolinda woont vlakbij en is er vaak met haar kinderen te vinden. Om te wandelen of om een tocht te maken op de gratis beschikbare witte leenfietsen. De wandelmogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn uitgestippelde routes, of je maakt een zelfbedachte wandeling die precies bij jouw gezin en situatie past. En plan je jouw bezoek in een vakantie? Dan zijn er vaak heel veel leuke activiteiten voor kids.

Lees het blog over Nationaal Park de Hoge Veluwe

Als je in de vakantie naar Nationaal Park de Hoge Veluwe gaat, zijn er veel activiteiten voor kinderen
Als je in de vakantie naar Nationaal Park de Hoge Veluwe gaat, zijn er veel activiteiten voor kinderen

12. Bostoren op landgoed Schovenhorst in Putten

Houd je niet per se van wandelen, maar zijn traptreden geen probleem? Dan biedt de bostoren op landgoed Schovenhorst bij Putten uitkomst. Deze toren heeft namelijk maar liefst 235 treden. Bloggers Fieke en Saskia namen hun dochters mee en gingen de uitdaging aan. Op de route naar boven is van alles te doen en te zien. Waardoor de dames boven uitkomen en niet eens doorhebben al 235 treden gelopen te hebben. En het uitzicht? Dat wil je met eigen ogen bekijken!

Lees het blog over de Bostoren in Putten

Deze bijzondere bostoren in Putten zit vol verrassingen
Deze bijzondere bostoren in Putten zit vol verrassingen

Meer mooie wandelroutes op de Veluwe

Heb jij deze wandelroutes op de Veluwe al eens gelopen? Natuurlijk zijn er nog veel meer wandelingen die wij nog niet gemaakt hebben. Heb jij nog goede tips? Deel ze in de comments, dan kunnen wij ze ook eens proberen!

Ligging

Benieuwd waar je al deze mooie wandelroutes op de Veluwe kunt vinden? Je vindt ze hieronder allemaal in een kaartje.

Meer lezen

Wandelliefhebber? Lees dan meer blogs over wandelingen in Nederland:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.