Wandeling Elspeet: 5 redenen om voor het Tijdkijkerpad te kiezen

0
300
Wandeling Elspeet Tijdkijkerpad
Het Tijdkijkerpad: educatief en aantrekkelijk voor jong en oud.

Dé wandeling in Elspeet voor kinderen start bij de Stakenberg. Hier begint het Tijdkijkerpad. Een kindvriendelijke wandeling met groot speelterrein en een uitkijktoren met uitzicht op de Elspeetse Heide. Hieronder vertelt Suzanne vijf redenen waarom je moet kiezen voor deze leuke kinderwandeling.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Startpunt kinderwandeling Tijdkijkerpad 

Wil je wandelen op de Veluwe en een keer wat anders? Kies dan eens voor een wandeling in Elspeet en loop het Tijdkijkerpad. De wandelroute is 4,5 kilometer en start bij het grote parkeerterrein bij het speelterrein aan de Stakenbergweg.

Ik hoop dat je kinderen hebt die nog even de verleiding van deze leuke speeltuin kunnen weerstaan, want die komt pas aan het einde van de route. De start is aan de overzijde van de Stakenbergweg, over de Westeindsche heide.

Wandeling Elspeet Tijdkijkerpad
Het Tijdkijkerpad: educatief en aantrekkelijk voor jong en oud.
Wandeling Elspeet Tijdkijkerpad
Het Tijdkijkerpad start bij het parkeerterrein met speeltuin aan de Stakenbergweg.

#1 Deze wandeling in Elspeet is een prachtige route 

De route van het Tijdkijkerpad is werkelijk prachtig. Vooral als de heide in bloeit staat (augustus-september) kijk je je ogen uit. Het pad is kronkelig en bestaat uit leuke heuvelachtige zigzagpaadjes over heide en door bos. Iets wat het bij mijn kinderen altijd erg goed doet. Onderweg kom je gegarandeerd klimbomen tegen. Genoeg te beleven dus.

De route is 4,5 kilometer en eventueel in te korten door het laatste stukje af te snijden. De meeste kinderen met een beetje loopervaring houden dit wel vol.

Wandeling Elspeet
Prachtige route over de Westeindsche Heide.
Klimbomen en spannende paadjes genoeg.
Na de heide komen we bij een stukje bos aan.

#2 Je leert tijdens het wandelen over de historie van het gebied

Heb jij kinderen die graag leren over het gebied? De gemeente Nunspeet heeft langs de wandelroute allemaal rode tijdkijkers geplaatst. Deze tijdkijkers zijn verrekijkers met een plaatje erin.

De mammoet die je bij de eerste tijdkijker ziet is bijna echt en het bordje bij de tijdkijker vermeldt hoe deze dieren hier vroeger leefden. Ook vind je interessante vragen en weetjes bij elke tijdkijker. Aan het eind van de route weet je alles over het gebied en hoe het zich in de loop van de jaren ontwikkeld heeft.

Tijdkijkerwandeling
Vele tijdkijkers staan langs de route en vertellen over de geschiedenis van het gebied.
Wandeling Elspeet
Bij elke tijdkijker is ook achtergrondinformatie met een vraag.

#3 Er is een uitkijktoren met een fantastisch uitzicht

Aan het einde van de route kom je langs de 20 meter hoge uitkijktoren. Nagenoeg alle kinderen vinden uitkijktorens leuk, dus dat is een mooie motivatie om deze niet over te slaan.

Het is even een klim, maar eenmaal boven wacht een fantastisch uitzicht over de Elspeetse Heide, Westeindsche Heide en zelfs nog verder richting de Veluwe of richting de Flevopolders met windmolens. Een must-do tijdens deze wandeling in Elspeet dus.

Uitkijktoren bij de wandeling in Elspeet
De uitkijktoren van 20 meter hoog is van verre al te zien.
Uitzicht
Wauw, wat een fantastisch uitzicht over de Elspeetse Heide en de Veluwe.

#4 Tof speelterrein voor kinderen van alle leeftijden

Na de beklimming van de uitzichttoren is het tijd voor de speeltuin. Of liever gezegd speelterrein, want het is een enorme vlakte met veel speel- en klimobjecten. Ga roetsjen met de kabelbaan, schommelen op één van de vele schommels, glijden van de glijbaan of voetballen op het trapveld. Voor elke leeftijd is wat te vinden.

Ook is een openbaar toilet aanwezig en overal staan picknickbanken.

Wandeling Elspeet
De kabelbaan op het speelterrein is tof!
Wandeling Elspeet
Een zeer ruim opgezet speelterrein met schommels, glijbanen en nog veel meer.

#5 Je kunt het wandelen combineren met een ander uitje

Heb je na deze wandeling in Elspeet en het spelen nog tijd over voor iets anders? In de buurt zijn nog tal van andere leuke dingen te doen. Ga bijvoorbeeld naar het klimbos in Garderen of op zoek naar Romeinen in Ermelo. Je kunt ook het zandsculpturenfestival in Garderen bezoeken of naar het Verscholen Dorp in Vierhouten gaan.

Het klimbos in Garderen: vlakbij en ook leuk.

Ligging Tijdkijkerpad

De wandeling in Elspeet over het Tijdkijkerpad start bij het grote parkeerterrein bij het speelterrein aan de Stakenbergweg.

Meer lezen

Op zoek naar andere kindvriendelijke wandelingen in Gelderland en op de Veluwe? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).