Bekijk de mooiste zandsculpturen op het Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen

Sinds een jaar of negen kun je in Garderen op de Veluwe een unieke tijdelijke tentoonstelling bezoeken: het Veluws Zandsculpturenfestijn. Verwacht geen saaie kost, maar juist prachtige zandsculpturen. Ieder jaar staat een ander thema centraal en steeds wordt gezorgd voor veel herkenning doordat Nederlandse plaatjes als rode draad herkenbaar zijn. Dit jaar (2017) gaat Annemiek met haar gezin ‘Erop uit in eigen land’, kan het nog toepasselijker voor een KidsErOpUit-gezin?

Op bezoek bij het Veluws Zandsculpturenfestijn

Het is vakantie en we zijn onderweg naar Garderen. Bordjes wijzen de weg naar het Veluws Zandsculpturenfestijn. De zon doet haar best en we hebben zin een nieuw avontuur. Als we de auto parkeren horen we het doordringende geluid van een kettingzaag. We vragen ons af of de plaatselijke houthakker net begonnen is met de kap van een nabij gelegen stuk bos. Als we goed kijken, zien we dat er bij de ingang enkele mannen bezig zijn om enorme boomstronken te bewerken tot prachtige beelden. Het geluid is oorverdovend, maar het resultaat is prachtig. We kijken kort en gaan snel verder, in de hoop dat het geluid straks minder zal zijn.

We passeren een groot draaihek en komen langs allerhande betonnen tuinbeelden. Het Veluws Zandsculpturenfestijn is opgebouwd in een deel van De Beeldentuin, een grote winkel met zowel woon- als tuindecoratie, een restaurant en kleine speelvoorziening. Wij laten ons niet afleiden en lopen door naar de ingang want we zijn erg benieuwd naar de zandsculpturen.

Een overzichtskaartje met de belangrijkste 'spelregels'
Een overzichtskaartje met de belangrijkste ‘spelregels’

Ongegeneerd naar binnen gluren bij de zandsculpturen-figuren thuis

Het eerste deel van de route voert je door een denkbeeldige straat van tientallen jaren geleden. We kijken door de ramen naar binnen en zien huiselijke tafereeltjes, gebaseerd op het thema ‘Erop uit in eigen land’. Iemand duwt de kofferbak van de auto dicht, een ander pakt zijn koffers in en in weer een ander huisje zie je de buurvrouw verschrikt naar buiten kijken. Geen idee waar ze zo van schrikt, maar leuk is het wel.

Steeds is gebruik gemaakt van de combinatie zand en ‘echte’ spullen. Er zijn zelfs opgezette dieren te zien.  Zodoende waan je je ook een beetje in een museum. Maar absoluut geen saai museum. We gluren er flink op los en ontdekken achter ieder raam iets anders grappigs.

Gluren bij de buren
Gluren bij de buren
Mooie combinatie van opgezet Veluws wild en sculpturen van zand

De mooiste Nederlandse attracties van zand

De route brengt ons via een overdekt terras naar buiten. Hier vinden we een verzameling beelden die zowel streken van ons land, kastelen, steden en pretparken vertegenwoordigen. We kijken onze ogen uit. Er is veel aandacht voor details en te zien is hoe verschillende elementen in elkaar overlopen en samen een geheel vormen.

Het zandsculptuur van de Efteling is onze favoriet. Holle Bolle Gijs, Langnek, de Sprookjesboom en de Trollenkoning staan gebroederlijk naast elkaar. Direct daarnaast komt een achtbaanwagentje aangevlogen met de Duinrell-kikker voorin. Er is gespeeld met perspectieven waardoor er leuke effecten ontstaan en je ziet dat de makers met veel plezier een tikje humor hebben toegevoegd aan hun creaties. Andere zandjuweeltjes zijn de Keukenhof, de Kaasmarkt en Anne Frank. Met de monorail bekijken we deze sculpturen vanuit de lucht nog een keer op ons gemak.

Het volgende deel is wederom overdekt. In een donkere ruimte zijn gebouwen ‘by night’ te bekijken. Kleine lampjes verlichten de ramen, alsof je ’s avonds over straat loopt. We proberen te raden welke gebouwen en staan en herkennen onder andere het opvallende hotel in Zaandam.

Drie beste kameraden uit de Efteling verenigd in zand
Drie beste kameraden uit de Efteling verenigd in zand
Zandsculpturen by Night
Zandsculpturen by Night
Faas vindt dit zo mooi dat hij er ook een foto van wil maken
Faas vindt dit zo mooi dat hij er ook een foto van wil maken

Spel(l)en met zand

We komen weer terug bij het terras en volgen het pad langs de dierentuin naar het laatste deel. Binnen staat een kar klaar met puzzelformulieren, potloden en schrijfplanken. Lieke heeft wel zin om de puzzel op te lossen. Alle zandsculpturen in deze ruimte beelden een gezelschapsspel uit. Zowel de kinderen als de volwassenen die we zien, kijken en raden welke spellen ze allemaal herkennen. Er zijn spellen die al honderd jaar bestaan maar we zien ook SuperMario en spellen die nog niet zo lang bekend zijn. Een speciaal plekje is ingericht met een zandsculptuur van Nijntje als eerbetoon aan Dick Bruna. En ook hier is de grootste aandacht besteed aan details en humor. Als Lieke de puzzel heeft opgelost, lopen we verder en zien we dat we alles gezien hebben en weer bij de uitgang zijn. Jammer, want we hebben allemaal prachtige beelden gezien.

Er is een groot terras, zowel overdekt als in de open lucht.
Er is een groot terras, zowel overdekt als in de open lucht.
Een kijkje in een dierenpark van zandsculpturen
Een kijkje in een dierenpark van zandsculpturen
Super Mario is er ook!
Super Mario is er ook!
Een prachtig eerbetoon aan Dick Bruna
Een prachtig eerbetoon aan Dick Bruna
Nog een paar opdrachten en dan is de speurtocht langs de zandsculpturen klaar.
Nog een paar opdrachten en dan is de speurtocht langs de zandsculpturen klaar.

Buiten is nog meer te zien bij het Veluws Zandsculpturenfestijn

We verlaten het Veluws Zandsculpturenfestijn via een museumzaal met replica’s van beroemde schilderijen en gaan via de kraampjes met woondecoratie weer naar buiten. Er wordt nog even gesprongen op de trampoline en dan is het tijd om verder te gaan. Ineens beseffen we dat er geen kettingzaag meer te horen is. De houtbewerkers hebben pauze en daarom gaan we eventjes kijken naar de houten kunstwerken. Jammergenoeg zijn ze niet klaar, maar we weten wel zeker dat bezoekers ná ons zullen genieten van zowel de houten beelden als de zandsculpturen.

Buiten is van alles te koop
Buiten is van alles te koop
Even lekker springen voordat we weer verder gaan
Even lekker springen voordat we weer verder gaan
Wat zou dit gaan worden?
Wat zou dit gaan worden?
Er zijn niet alleen zandsculpturen te zien. Ter plekke worden ook houtsnijwerken gemaakt

Het Veluws Zandsculpturenfestijn bezoeken met kinderen

Wij waren met een bezoek aan het Veluws Zandsculpturenfestijn zo’n anderhalf uur zoet. Dit was inclusief een koffiepauze en en rondje met de monorail. Vooral het gedeelte met de gezelschapsspelen viel bij onze kinderen erg in de smaak.

De zandsculpturen zijn nog te bezichtigen tot en met 28 oktober 2017. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10 – 17.30 uur, zaterdag van 10 – 17 uur, let op: zondag gesloten!

Entreekaarten koop je aan de kassa. Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis naar binnen. Kinderen van 6 t/m 12 jaar betalen 4,50 p.p en iedereen vanaf 13 jaar betaalt 9,50. Parkeren is gratis. Via de website kun je kaarten met korting bestellen.

Ga jij dit jaar een bezoek brengen aan het Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen?

Meer lezen

Op zoek naar andere activiteiten in Gelderland en op de Veluwe? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Het Veluws Zandsculpturenfestijn. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

1 REACTIE

  1. heel mooie reportage zowel in beeld als in woord, tegelijkertijd educatief, leerrijk en uitnodigend. ik heb dit jaar ( 2018 ) een bezoek gebracht. Ik vind jouw bijdrage heel mooi. met vriendelijke groet catherine boone

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.