Klimbos Garderen: actief uitje met kinderen op de Veluwe

Wist je dat je op de Veluwe ook letterlijk de boom in kunt? Blogger Jolinda ging met haar gezin op ontdekking in het hoogste klimbos van Nederland. Klimbos Garderen is geschikt voor kinderen vanaf 1,20 meter. Klim je mee?

Klimbos Garderen: actief uitje met kinderen op de Veluwe

Een klimbos ken ik vooral van de verhalen van mijn kinderen. Ze zijn er met kinderfeestjes wel eens geweest. Zelf heb ik nog nooit geklommen, maar daar gaat nu verandering in komen. Ik ben benieuwd of ik net zoveel durf als mijn kleine klimgeiten

Op weg naar een bijzonder klimavontuur.
Op weg naar een bijzonder klimavontuur.

Veiligheid in het klimbos

Na aankomst bij het klimbos krijgen we duidelijke instructies. Dat is fijn, want ik ben niet zo’n held. Van te voren heb ik op de website gelezen dat Klimbos Garderen een van de veiligste klimbossen van Nederland is. Dit komt omdat je continue gezekerd bent. Voor mij een hele geruststelling. De opmerking van onze instructeur ‘als er iets aan de hand is, roep je gewoon blauwe helm en dan komen we je helpen’ knoop ik ook goed in mijn oren. We beginnen met een fun parcours op 5 meter hoogte. Dat moet goed te doen zijn, ook voor de niet ervaren klimmers.

Instructies.
Instructies.
Materiaal checken.
Materiaal checken.
Veiligheid staat bovenaan bij het klimbos in Garderen.
Veiligheid staat bovenaan bij het klimbos in Garderen.

Aanmoedigen

Al snel hebben mijn kinderen door hoe je jezelf vastmaakt en klimmen en klauteren voor mij uit. De jongste moet met haar 6 jaar duidelijk even over een drempel heen. “Ik durf niet, echt niet!” Haar oudere broer en zus staan haar aan te moedigen. “Kom op, je kunt het echt wel.” Mijn zoon probeert uit te leggen hoe ze moet klimmen. Een medewerker met een blauwe helm schiet te hulp. Hij legt uit dat ze altijd het touw waarmee ze vast zit, vast kan houden en verzekert haar ervan dat ze echt niet kan vallen. Als ze dat eenmaal door heeft is haar angst verdwenen.

Daar gaan we!
Daar gaan we!
Ook voor mij...
Ook voor mij…

Klimbos Garderen is leuk!

Nu die van mij nog. Een beetje onzeker stap ik op de eerste hindernis. Dit is best spannend, maar ook ik vertrouw op het materiaal. We klimmen en klauteren naar het einde van het parcours en mogen als beloning door de lucht zweven op de tokkelbaan. Dat is leuk!

Allemaal hebben we de smaak goed te pakken. Het volgende funparcours wacht op ons. We klimmen vrolijk verder, ik heb moeite om mijn kinderen bij te houden. Ik gebruik spieren die al een tijdje werkeloos zijn geweest. Over de spierpijn die me dit zal opleveren denk ik niet na. Het is veel te leuk om te doen.

Elkaar aanmoedigen hoort erbij.
Elkaar aanmoedigen hoort erbij.
Evenwicht bewaren.
Evenwicht bewaren.
Klauteren...
Klauteren…
En zweven maar!
En zweven maar!

No limit

We gaan door voor het echte werk, een parcours op 12 meter hoogte met de toepasselijke naam ‘No limit’. Ik heb nooit last van hoogtevrees gelukkig, maar het is wel lastig om mijn evenwicht op alle obstakels te bewaren. Ik begin mijn armen goed te voelen en terwijl ik dit bedenk stap ik mis. Daar bungel ik dan 12 meter boven de grond.

“Mama!” Mijn jongste schrikt hiervan, en begint hard te roepen om een blauwe helm. Ik roep naar haar dat er niks aan de hand is. Ik kan alleen even niet meer op eigen kracht op het parcours komen. Gelukkig komt een van de medewerkers mij ‘redden’ en takelt me omhoog. Ik maak met trillende armen het parcours af. De laatste keer door de lucht zweven, waar mijn kinderen al op me staan te wachten.

De twee uur zijn omgevlogen. Op de terugweg in de auto kunnen mijn kinderen het nergens anders meer over hebben dan het klimmen. “Wij konden het echt goed. Mama niet zo, die is gevallen. Wij niet.”

Teambuilding voor gezinnen

Ze zijn duidelijk trots op zichzelf. En dat mag ook wel. Als gezinsactiviteit ligt een klimbos misschien niet zo voor de hand, terwijl het goed is voor de onderlinge band. Teambuilding, maar dan als gezin. Samen letterlijk de boom in, wij kunnen het aanraden!

Wij willen eigenlijk nog geen afscheid nemen..
Wij willen eigenlijk nog geen afscheid nemen..

Praktisch

Klimbos Garderen is voor iedereen die minimaal 1.20 meter lang is en maximaal 120 kg weegt toegankelijk.

Het park bestaat uit zes verschillende parcoursen: een Funparcours waarin iedereen uit de voeten kan, een Challengeparcours waarbij je met een skateboard of aan een bungykoord van boom naar boom gaat en dan voor de echte diehards is er het No limit parcours en het Tokkelparcours waarbij je van boom naar boom roetsjt. Dit is een parcours waarvan het hoogste punt op 18 meter hoogte ligt en dan ook voor de echte durfals geschikt is.

Als je echt hoog wilt gaan, 25 meter, is er nog het parcours Discover!, waarbij een fiets in het parcours verwerkt zit.

In het hoogseizoen kan het druk zijn in het klimbos, van te voren reserveren is aan te raden.

Meer informatie en toegangsprijzen vind je op de website van het klimbos

Meer lezen

Heb je ook zin om op pad te gaan in de mooie provincie Gelderland? Klik & kijk voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Gelderse streken. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.