Citytrip Nijmegen met kinderen

0
312

Is Nijmegen een leuke stad om met kinderen te bezoeken? Stel blogger Marije die vraag en je krijgt vast een volmondig ja. Ze legt haar citytrip Nijmegen met kinderen vast in prachtige beelden en woorden. Kijk en lees je mee?

Dit blog is geschreven in 2015 en in 2020 voorzien van een update

Citytrip Nijmegen met kinderen

“Ze weten niet helemaal zeker in Nederland of Nijmegen nou de oudste stad is of toch Maastricht.” Aldus E. (8) als ik haar vertel dat we een weekendje naar Nijmegen gaan. Na dit geweldige weekend weten we nog niet of Nijmegen de oudste stad van Nederland is, maar zijn we wel heel veel mooie herinneringen rijker.

Kenmerkend voor Nijmegen, de Waalbrug.
Kenmerkend voor Nijmegen, de Waalbrug.

Wat is er zoal te doen in Nijmegen?

Nijmegen is een mooie historische stad omgeven met prachtige natuur. Je kan er gerust een hele dag lekker shoppen of rondslenteren in de binnenstad. Knusse winkelstraten met authentieke winkeltjes in de oude stad afgewisseld met de grote ketens in moderne panden.

Zo is het echt voor iedereen geschikt. Nijmegen heeft verschillende musea zoals MuZIEum, het Valkhof, Natuurmuseum en het Afrikamuseum, waar je veel activiteiten kan ondernemen. De historische binnenstad is enorm geschikt voor een stadswandeling waarbij je meer over de stad te weten komt.

"Zelfs buiten is er een roltrap", verzucht Irza.
“Zelfs buiten is er een roltrap”

Herfstige stadspret

Wij bezoeken Nijmegen tijdens een flink herfstig weekend in november. We wandelen richting het centrum via het Kronenburgerpark, dit is gewoon een rijksmonument. Hier genieten we van de heerlijke speeltuin en bekijken de hertjes en andere dieren in de dierenweide.

De Kronenburgertoren vindt I. op de toren van Rapunzel lijken en ook de zwarte zwanen in de vijver zijn sprookjesachtig mooi. Als wij aangeven dat we verder lopen, zijn de kinderen het hier duidelijk niet mee eens. “Kunnen we niet nog heel even hier blijven? Ik wil nog heel even spelen.”

Via de oude stad lopen we de Lange Hezelstraat af en bezoeken we gezellige kleine winkeltjes.  Op de grote markt is ook daadwerkelijk markt en de stad heeft een aangename sfeer. Op Plein 44 staat een mooie draaimolen waar een ritje in gemaakt wordt. Altijd een leuke onderbreking van het door de stad slenteren.

Al spelend door het Kronenburgpark richting het centrum van Nijmegen.
Al spelend door het Kronenburgpark richting het centrum van Nijmegen.
Waar gaan we naartoe?
Waar gaan we naartoe?

Pauzetijd bij Mugs & Muffins

Bij Mugs&Muffins nemen wij even pauze. Een gezellig koffiehuisje met verschillende zitjes en een mooie bar met een vitrine vol zoetige versnaperingen. We zoeken een plekje waar we alle vijf lekker kunnen zitten.

Het is echt lastig om iets te eten uit te zoeken want er is zoveel keuze en alles ziet er zo heerlijk uit. Uiteindelijk kiezen de kinderen alle drie een verschillende muffin en genieten de grote mensen van een white chocolate and strawberry cheesecake. Een hele gezellige en heerlijke tussenstop.

Tijd voor een pauze.
Tijd voor een pauze.
Mmmmmmm...
Mmmmmmm…

Sinterklaas in Nijmegen

Wij hadden Sinterklaas nog niet ontmoet dit jaar in Nederland. Tijdens ons bezoek aan Nijmegen is Sinterklaas ook in de stad. In de Mariënburgkapel heeft hij zijn eigen huis van Sinterklaas.

Vooral I. glundert helemaal als ik dit vertel. Ze kan dan ook niet wachten om hem te ontmoeten. Eenmaal bij hem op het podium heeft ze wel een vraag. “We logeren in een hotel vanavond en ik mag mijn schoen zetten, kan je wel komen in een hotel?”

Sinterklaas kan haar geruststellen en vertellen dat hij ook een paar pieten zal vertellen dat er in het hotel ook schoenen gevuld moeten worden. Als ze is gerustgesteld kunnen we verder kijken in het huis van Sinterklaas. De pietendansschool is bijvoorbeeld erg leuk gedaan. Hier geven twee pieten dansles aan alle bezoekers.

Citytrip-Nijmegen-met-kinderen-13
De Pietendansschool

Historische gebouwen in Nijmegen

Volgend onderdeel van onze citytrip is de Stevenskerk. Als je T. ergens mee naartoe neemt, dan moet je gewoon iets van cultuur bekijken. T. is zeven en hij is dol op oude steden, oude gebouwen en geschiedenis. In de Stevenskerk kan hij dan ook zijn hart ophalen.

Tom is in zijn element in de Stervenskerk.
T. is in zijn element in de Stervenskerk.
Citytrip-Nijmegen-met-kinderen-18
Uitleg door de vriendelijke vrijwilliger.

Het enorm grote orgel, de kroonluchters en de graven spreken direct tot zijn verbeelding, maar de graftombe van Catharina van Bourbon is helemaal interessant.

Er is een vriendelijke vrijwilligster die enthousiast over Catharina vertelt. Zij neemt ons mee naar de kelder waar we het echte graf bekijken. Ze vertelt veel feiten over de kerk en haar geschiedenis. T.’s ogen beginnen te stralen en hij blijft de informatie absorberen.

Tijdens onze wandeling zien we ook veel andere historische gebouwen zoals het Valkhof, het grote Bolwerk en de Waalbrug natuurlijk.

Eten en varen op de pannenkoekenboot

Aan het eind van de dag gaan we naar de pannenkoekenboot. Een groot schip waar je onbeperkt van versgebakken pannenkoeken kunt genieten tijdens een mooie tocht over de Waal. De kapitein en zijn personeel heten ons welkom.

We nemen plaats aan een tafeltje waar we al snel bediend worden. We genieten van een drankje terwijl we uitvaren. Langzaam wordt het donker en zien we de skyline van Nijmegen met al zijn prachtige lichtjes.

Het buffet wordt geopend en we genieten al snel van de heerlijke pannenkoeken die we mogen beleggen met van alles en nog wat. E. is dol op spekpannenkoeken en is heel erg blij dat deze ook gebakken worden aan boord. I. vindt het super dat ze spikkels hebben die je normaal op softijs doet.

Citytrip-Nijmegen-met-kinderen-19
De Pannenkoekenboot.
Citytrip-Nijmegen-met-kinderen-20
Pannenkoek met spikkels

De grootste verrassing komt na het eten. Er is een enorme ballenbak benedendeks waar je met een glijbaan in kunt roetsjen. We zien de kinderen na het eten niet meer terug want zij vinden deze ballenbak super leuk.

Het personeel is heel vriendelijk, de vaartocht is echt de moeite waard, de ballenbak is een groot succes en de pannenkoeken zijn echt super lekker. Een echte aanrader dus voor wie met kinderen in Nijmegen is.

We maken een mooie avondwandeling naar het hotel. We overnachten in het Mercure hotel naast station Nijmegen. De kamers zijn prachtig. Lees hier meer over het Mercure hotel in Nijmegen.

Hightech Romeinen en spannende spinnen in Nijmegen

Na een heerlijke nacht waarbij de zwarte pieten inderdaad ook in ons hotel de schoenen hebben gevuld zijn we klaar om te genieten van onze tweede dag Nijmegen. De regen komt met bakken uit de lucht.

Ik start de dag met een rondje hardlopen terwijl de kinderen lekker een Sinterklaasfilm kijken op de mega televisie in de hotelkamer. Ook tijdens deze regenachtige hardlooptocht geniet ik van de stad.

‘Thuis’ aangekomen op de hotelkamer is het tijd voor douchen, aankleden en dan op naar het ontbijt. “Mag ik misschien ook een bolletje met spek, ei en zo’n worstje?” Blijkbaar is E. een Engels ontbijtfan. Er is volop keuze en dit maakt kiezen gelijk weer lastig maar ook zo leuk.

Na het ontbijt pakken wij de auto naar museum het Valkhof om daar de tentoonstelling Hightech Romeinen te bezoeken. Deze tentoonstelling was tot 24 januari 2016 te zien in dit museum. Lees in dit blog meer over ons bezoek aan museum het Valkhof. 

Citytrip-Nijmegen-met-kinderen-24
Het Natuurmuseum

Middags bezoeken wij het Natuurmuseum. Dit is een relatief klein museum met verschillende exposities en activiteiten. Op de derde verdieping vind je veel levende spinnen achter glas en kan je echt alles over deze achtpotige dieren te weten komen.

De kennismaking met Blackie, de Braziliaanse vogelspin, vinden wij het leukste. “De poten kriebelden een beetje door de haartjes maar verder was ze heel lief”, vertelt E. nadat zij hem heeft vastgehouden.

Met deze ervaring sluiten wij een geweldige citytrip Nijmegen af. Als ik aan de kinderen vraag wat zij het leukste vinden, kunnen ze niet kiezen… De ballenbak? Blackie de vogelspin? De kerk? Sinterklaas een hand geven? Het hotel? Eigenlijk was alles leuk en wij gaan zeker nog een keer terug naar deze gezellige stad.

Afrikamuseum

Wij kwamen er niet meer aan toe, maar deze tip is te leuk om niet te noemen: het Afrikamuseum. Dit uitje is gratis met de Museumkaart. De collectie in de museumzalen is indrukwekkend, kinderen gaan dingen zien die ze nog nooit eerder hebben gezien.

Er zijn leuke speurtochten voor kinderen, vraag daar zeker om. Erg leuk is het buitengedeelte van het Afrikamuseum. Wandelend van Afrikaans hutje naar hutje. Je waant je hier echt bijna in Afrika!

 

Heb jij al eens een citytrip Nijmegen met kinderen overwogen?

Meer lezen

Nieuwsgierig naar nog meer leuke citytrips met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Ons bezoek aan Nijmegen werd mogelijk gemaakt door het samenwerkingsverband centrum Nijmegen/Huis voor de Binnenstad. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.