Citytrip Nijmegen met kinderen

Is Nijmegen een leuke stad om met kinderen te bezoeken? Stel blogger Marije die vraag en je krijgt vast een volmondig ja. Ze legt haar citytrip Nijmegen met kinderen vast in prachtige beelden en woorden. Kijk en lees je mee?

Citytrip Nijmegen met kinderen

Kenmerkend voor Nijmegen, de Waalbrug.
Kenmerkend voor Nijmegen, de Waalbrug.

“Ze weten niet helemaal zeker in Nederland of Nijmegen nou de oudste stad is of toch Maastricht.” Aldus Elin (8) als ik haar vertel dat we een weekendje naar Nijmegen gaan. Na dit geweldige weekend weten we nog niet of Nijmegen de oudste stad van Nederland is, maar zijn we wel heel veel mooie herinneringen rijker.

Wat is er zoal te doen in Nijmegen?

Nijmegen is een mooie historische stad omgeven met prachtige natuur. Je kan er gerust een hele dag lekker shoppen of rondslenteren in de binnenstad. Knusse winkelstraten met authentieke winkeltjes in de oude stad afgewisseld met de grote ketens in moderne panden. Zo is het echt voor iedereen geschikt. Nijmegen heeft verschillende musea zoals MuZIEum, het Valkhof, Natuurmuseum en het Afrika museum waar je veel activiteiten kan ondernemen. De historische binnenstad is enorm geschikt voor een stadswandeling waarbij je meer over de stad te weten komt.

"Zelfs buiten is er een roltrap", verzucht Irza.
“Zelfs buiten is er een roltrap”, verzucht Irza.

Herfstige stadspret

Wij bezoeken Nijmegen tijdens een flink herfstig weekend in november. We wandelen richting het centrum via het Kronenburgerpark, dit is gewoon een rijksmonument. Hier genieten we van de heerlijke speeltuin en bekijken de hertjes en andere dieren in de dierenweide. De Kronenburgertoren vindt Irza op de toren van Rapunzel lijken en ook de zwarte zwanen in de vijver zijn sprookjesachtig mooi. Als wij aangeven dat we verder lopen zijn de kinderen het hier duidelijk niet mee eens. “Kunnen we niet nog heeeeel even hier blijven? Ik wil nog heel even spelen.”

Al spelend door het Kronenburgpark richting het centrum van Nijmegen.
Al spelend door het Kronenburgpark richting het centrum van Nijmegen.
Citytrip-Nijmegen-met-kinderen4
Rennen in het park.

Via de “oude stad” lopen we de Lange Hezelstraat af en bezoeken we gezellige kleine winkeltjes.  Op de grote markt is ook daadwerkelijk markt en de stad heeft een aangename sfeer. Op Plein 44 staat een mooie draaimolen waar een ritje in gemaakt wordt. Altijd een leuke onderbreking van het door de stad slenteren.

Waar gaan we naartoe?
Waar gaan we naartoe?

Pauzetijd bij Mugs & Muffins

Bij Mugs&Muffins nemen wij even pauze. Een gezellig koffiehuisje met verschillende zitjes en een mooie bar met een vitrine vol zoetige versnaperingen. We zoeken een plekje waar we alle vijf lekker kunnen zitten. Het is echt lastig om iets te eten uit te zoeken want er is zoveel keuze en alles ziet er zo heerlijk uit. Uiteindelijk kiezen de kinderen alle drie een verschillende muffin en genieten de grote mensen van een white chocolate and strawberry cheesecake. Een hele gezellige en heerlijke tussenstop.

Tijd voor een pauze.
Tijd voor een pauze.
Lastig kiezen uit zoveel lekkers...
Lastig kiezen uit zoveel lekkers…
Citytrip-Nijmegen-met-kinderen-7
Smullen aan ons tafeltje.
Mmmmmmm...
Mmmmmmm…

Sinterklaas in Nijmegen

Wij hadden Sinterklaas nog niet ontmoet dit jaar in Nederland. Tijdens ons bezoek aan Nijmegen is Sinterklaas ook in de stad. In de Mariënburgkapel heeft hij zijn eigen huis van Sinterklaas. Vooral Irza glundert helemaal als ik dit vertel. Ze kan dan ook niet wachten om hem te ontmoeten. Eenmaal bij hem op het podium heeft ze wel een vraag. “We logeren in een hotel vanavond en ik mag mijn schoen zetten, kan je wel komen in een hotel?” Sinterklaas kan haar geruststellen en vertellen dat hij ook een paar pieten zal vertellen dat er in het hotel ook schoenen gevuld moeten worden. Als ze is gerustgesteld kunnen we verder kijken in het huis van Sinterklaas. De pietendansschool is bijvoorbeeld erg leuk gedaan. Hier geven twee pieten dansles aan alle bezoekers.

Citytrip-Nijmegen-met-kinderen-13
De Pietendansschool
Citytrip-Nijmegen-met-kinderen-15
‘Sinterklaas, mag ik mijn schoen in het hotel zetten?’

Historische gebouwen in Nijmegen

Volgend onderdeel van onze citytrip is de Stevenskerk. Als je Tom ergens mee naartoe neemt dan moet je gewoon iets van cultuur bekijken. Tom is zeven en hij is dol op oude steden, oude gebouwen en geschiedenis. In de Stevenskerk kan hij dan ook zijn hart ophalen.

Tom is in zijn element in de Stervenskerk.
Tom is in zijn element in de Stervenskerk.
Citytrip-Nijmegen-met-kinderen-18
Uitleg door de vriendelijke vrijwilliger.

Het enorm grote orgel, de kroonluchters en de graven spreken direct tot zijn verbeelding, maar de graftombe van Catharina van Bourbon is helemaal interessant. Er is een vriendelijke vrijwilligster die enthousiast over Catharina vertelt. Zij neemt ons mee naar de kelder waar we het echte graf bekijken. Ze vertelt veel feiten over de kerk en haar geschiedenis. Tom zijn ogen beginnen te stralen en hij blijft de informatie absorberen. Tijdens onze wandeling zien we ook veel andere historische gebouwen zoals het Valkhof, het grote Bolwerk en de Waalbrug natuurlijk.

Eten en varen op de pannenkoekenboot

Aan het eind van de dag gaan we naar de pannenkoekenboot. Een groot schip waar je onbeperkt van versgebakken pannenkoeken kunt genieten tijdens een mooie tocht over de Waal. De kapitein en zijn personeel heten ons welkom. We nemen plaats aan een tafeltje waar we al snel bediend worden. We genieten van een drankje terwijl we uitvaren. Langzaam wordt het donker en zien we de skyline van Nijmegen met al zijn prachtige lichtjes. Het buffet wordt geopend en we genieten al snel van de heerlijke pannenkoeken die we mogen beleggen met van alles en nog wat. Elin is dol op spekpannenkoeken en is heel erg blij dat deze ook gebakken worden aan boord. Irza vindt het super dat ze spikkels hebben die je normaal op softijs doet.

Citytrip-Nijmegen-met-kinderen-19
De Pannenkoekenboot.
Citytrip-Nijmegen-met-kinderen-20
Pannenkoek met spikkels

De grootste verrassing komt na het eten. Er is een enorme ballenbak benedendeks waar je met een glijbaan in kunt roetsjen. We zien de kinderen na het eten niet meer terug want zij vinden deze ballenbak super leuk. Zwarte Piet heeft een cadeautje achtergelaten op de boot en de kinderen krijgen allemaal een kleinigheidje. Het personeel is heel vriendelijk, de vaartocht is echt de moeite waard, de ballenbak is een groot succes en de pannenkoeken zijn echt super lekker. Een echte aanrader dus voor wie met kinderen in Nijmegen is.

We maken een mooie avondwandeling naar het hotel. We overnachten in het Mercure hotel naast station Nijmegen. De kamers zijn prachtig en de kinderen vinden het hier fantastisch. Het is echt de moeite waard en dit zal ik dan ook in een apart blog beschrijven.

Hightech Romeinen en spannende spinnen in Nijmegen

Na een heerlijke nacht waarbij de zwarte pieten inderdaad ook in ons hotel de schoenen hebben gevuld zijn we klaar om te genieten van onze tweede dag Nijmegen. De regen komt met bakken uit de lucht. Ik start de dag met een rondje hardlopen terwijl de kinderen lekker een Sinterklaasfilm kijken op de mega televisie in de hotelkamer. Ook tijdens deze regenachtige hardlooptocht geniet ik van de stad. ‘Thuis’ aangekomen op de hotelkamer is het tijd voor douchen, aankleden en dan op naar het ontbijt. “Mag ik misschien ook een bolletje met spek, ei en zo’n worstje?” Blijkbaar is Elin een Engels ontbijtfan. Er is volop keuze en dit maakt kiezen gelijk weer lastig maar ook zo leuk.

Na het ontbijt pakken wij de auto naar museum het Valkhof om daar de tentoonstelling Hightech Romeinen te bezoeken. Deze tentoonstelling is tot 24 januari 2016 te zien in dit museum. Wij kunnen jullie vertellen dat het echt een bezoek waard is. Binnenkort zal ik er uitgebreider op terug komen.

Citytrip-Nijmegen-met-kinderen-24
Het Natuurmuseum

Middags bezoeken wij het Natuurmuseum. Dit is een relatief klein museum met verschillende exposities en activiteiten. Spannende spinnen is een expositie die tot 27 maart 2016 te zien is. Op de derde verdieping vind je veel levende spinnen achter glas en kan je echt alles over deze achtpotige dieren te weten komen. De kennismaking met Blackie, de Braziliaanse vogelspin, vinden wij het leukste. “De poten kriebelden een beetje door de haartjes maar verder was ze heel lief”, vertelt Elin nadat zij hem heeft vastgehouden.

Citytrip-Nijmegen-met-kinderen-27
Gezellig met Blackie…

Met deze ervaring sluiten wij een geweldige citytrip Nijmegen af. Als ik aan de kinderen vraag wat zij het leukste vinden, kunnen ze niet kiezen… De ballenbak? Blackie de vogelspin? De kerk? Sinterklaas een hand geven? Het hotel? Eigenlijk was alles leuk en wij gaan zeker nog een keer terug naar deze gezellige stad.

Citytrip-Nijmegen-met-kinderen-29
Check: Nijmegen is een toffe stad om met kinderen heen te gaan.

Heb jij al eens een citytrip Nijmegen met kinderen overwogen?

Meer lezen

Nieuwsgierig naar nog meer leuke citytrips met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Ons bezoek aan Nijmegen werd mogelijk gemaakt door het samenwerkingsverband centrum Nijmegen/Huis voor de Binnenstad. Kijk voor meer informatie op centrumnijmegen.nl. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelOp pad met de natuurpark-ranger in natuurgebied Bargerveen (incl filmpje)
Volgend artikelFunen: Kasteel Egeskov met kinderen
Marije
Marije heeft van 2014 tot 2018 bij KidsErOpUit geblogd. Samen met haar man Hugo en twee dochters E. (2007) en I. (2012) gaat ze er graag op uit. De natuur in, musea bezoeken, theatervoorstellingen bekijken of gewoon lekker dwarrelen door een nieuwe stad zijn uitjes die zij graag onderneemt met haar gezin. Stedentrips vindt ze erg leuk om te maken. Kamperen is iets wat ze ook graag doet met haar gezin in binnen of buitenland. Sinds 2020 is Marije redactie-assistente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.