Citytrip Utrecht met kinderen: genieten van Winter in Utrecht

Winter in Utrecht. Tijdens een van de warmste weekenden in december sinds tijden gaat blogger Jolinda met haar gezin toch proberen in winterse sferen te komen. Ben je benieuwd hoe haar citytrip Utrecht met kinderen bevalt? Lees dan snel verder.

Citytrip Utrecht met kinderen

Utrecht, ik ben er vaak genoeg geweest. Shoppen met met mijn moeder en zus. We kwamen niet veel verder dan Hoog Catharijne en een paar straatjes daarbuiten. Dat Utrecht veel meer is dan een leuke winkelstad mag ik met mijn kinderen gaan ontdekken aan het begin van de kerstvakantie. Op naar Winter in Utrecht!

Eerste keer in een hotel

“Maar hoe moeten we dan eten als er geen keuken is?” Jongste dochter is zenuwachtig voor haar eerste verblijf in een hotel. “En wat als er nou inbrekers komen?” Ik probeer haar gerust te stellen, maar pas als we inchecken bij hotel Mitland verdwijnen haar zorgen. Dit is leuk! Het hotel is sfeervol gedecoreerd met kerstversiering en nog voor we op onze kamers zijn bewonderen we twee kerstbomen. De verdeling is snel gemaakt, we hebben dit weekend een jongens- en een meisjeskamer. Maar nu gaan we eerst de stad in!

De kamers zijn ruim en hebben een mooi uitzicht.
De kamers zijn ruim en hebben een mooi uitzicht.

Met de bus in Utrecht

Utrecht is heel goed te verkennen met het openbaar vervoer. Ook als je geen ov-chipkaart hebt.  Je kunt bijvoorbeeld een dagkaart kopen voor de bus op het centraal station. Of je koopt een kaartje bij de buschauffeur, denk er dan aan om contant geld bij je te hebben, in de bus kun je niet pinnen. In het weekend kun je een buskaartje als retourtje gebruiken. Daar kiezen wij de eerste dag voor, vanaf het hotel lopen we 10 minuutjes naar de bushalte en nog 10 minuutjes later zijn we vlakbij het Spoorwegmuseum. Of eigenlijk moet ik Winter Station zeggen, de hele kerstvakantie is een van de leukste musea van Utrecht in winterse sferen. Daar zal ik in een apart blog meer over schrijven. Wij hebben ons er namelijk prima vermaakt.

Utrecht kun je goed verkennen met de bus.
Utrecht kun je goed verkennen met de bus.

Lunchen met yoghurt

We lopen vanaf het Winterstation richting het centrum. Zo zien we wat van de stad. Het is voor onze ‘dorpse’ kinderen altijd even wennen aan de drukte. Fietsers die van alle kanten komen, auto’s, bussen. Maar zo heb je ook wel meteen het gevoel in een grote stad te zijn. We lopen langs de Mac Donalds, waar jongste dochter verlangend naar binnen kijkt. Vandaag even niet, we gaan voor gezond! Dan ben je bij de Yoghurt barn aan het goede adres. Smoothies, fruitsalades, oerbrood, aardbeiensapjes, home made granola, ik word helemaal blij van de heerlijke brunch die voor ons klaar staat. We hebben een tafel vlakbij de speelhoek, altijd fijn. De medewerkers leggen alles geduldig uit en vertellen wat er allemaal in de verschillende yoghurts zit. Heel veel vitaminen. Er zijn ook lekkere croissants bij, heerlijke brownies voor diegene die niet zo van yoghurt houden. We proberen van alles en hebben weer genoeg energie om het hogerop te zoeken.

Wat een heerlijke brunch
Wat een heerlijke brunch.
Lekkere biologische sapjes.
Lekkere biologische sapjes.

Utrecht van bovenaf: kinderrondleiding en Domtoren

Dit mag je echt niet missen als je een citytrip Utrecht doet met kinderen. De kinderrondleiding en beklimming van de Domtoren. Ik zag er eerlijk gezegd wel een beetje tegenop. 465 treden met een kleuterdochter die al een actieve ochtend erop heeft zitten. Maar onderweg naar boven stopt de vriendelijke gids regelmatig om wat interessante feitjes te delen. Zo is het ook voor de allerkleinsten goed vol te houden. Bij de eerste stop vraagt ze of er kinderen zijn die de treden hebben geteld. Dat blijken er aardig wat te zijn. Mijn oudste dochter heeft ze geteld en ze zit er maar een paar treden naast. Grappig om te zien dat mijn zoon dat juist niet zo interesseert, hij loopt helemaal vooraan, nieuwsgierig naar wat er komen gaat. De enorme klokken maken veel indruk op hem. De gids legt goed in kindertaal uit hoe zwaar de eeuwen oude klokken zijn, er hangt een kudde olifanten halverwege de Domtoren 😉 De kinderen leren tijdens de rondleiding van alles over de klokken, het luiden en het beieren.

De gids legt vooraf uit wat we allemaal gaan bekijken.
De gids legt vooraf uit wat we allemaal gaan bekijken.
Deze eeuwenoude klok komen we onderweg tegen. Volgens de gids weegt een klok net zoveel als twee flinke olifanten.
Deze eeuwenoude klok komen we onderweg tegen. Volgens de gids weegt een klok net zoveel als twee flinke olifanten.

Als we uiteindelijk helemaal boven zijn, is de beloning het prachtige uitzicht. Wat kunnen we de stad goed zien! Het waait wel hard, maar dat is ook wel grappig. “Waar is ons hotel?” Jongste dochter speurt de stad af. We denken dat we de lichtjes van het hotel heel in de verte ziet en ik laat haar lekker in die waan. De weg weer naar beneden gaat snel. We houden nog 1 keer een pauze. Alle kinderen mogen een keer op het kindercarillon spelen. Helemaal beneden krijgen ze nog een diploma, altijd leuk als aandenken. Dan lopen we naar de ijsbaan die we vanuit de lucht konden zien.

De eerste beloning, het fantastische uitzicht.
De eerste beloning, het fantastische uitzicht.

Elke stad heeft er tegenwoordig wel een in de winter, bij gebrek aan natuurijs. Een al dan niet overdekte ijsbaan. Die van Utrecht is te vinden op het Neudeplein. De baan is niet heel groot, maar wel gezellig. Als je eigen schaatsen meebrengt betaal je 3,50 euro of 2,50 euro voor kinderijzertjes. Huur je schaatsen, dan ben je 6 euro kwijt, maar daar mag je dan ook de hele dag voor zwieren en zwaaien. Omdat wij in het Spoorwegmuseum al hebben geschaatst, kiezen we nu voor even wat drinken in de gezellige bar naast de ijsbaan.

Op weg naar de ijsbaan op het Neudeplein
Op weg naar de ijsbaan op het Neudeplein.

Lichtjes in Utrecht

Het is inmiddels donker buiten en we zien mooie verlichting. Het is dat we te moe zijn, anders zouden we nog een rondvaart kunnen maken of een stadswandeling om alle sfeerverlichting te bekijken. Zo is er Trajectum Lumen en kun je bijvoorbeeld met een gids, of via een gratis app een ontdekkingstocht in het duister ondernemen langs artistiek uitgelichte locaties. Misschien hebben we na het eten nog puf.

Eerst gaan we genieten van pannenkoeken bij Pannenkoekenbakkerij de Muntkelder. Wederom een tafel bij de kinderhoek, die rijk gevuld is met veelzijdig speelgoed. We hebben mooi uitzicht op de gracht. De kinderen kiezen voor pannenkoeken die ze zelf mogen versieren en leven zich helemaal uit. Fijn dat er naast de onvermijdelijke smarties ook gezonde versiersels zijn. Als ze vlak voor vertrek ook nog een cadeautje mogen uitkiezen, kan hun avond niet meer stuk.

De stad is mooi verlicht
De stad is mooi verlicht
We gaan eten bij de mooi verlichte grachten
We gaan eten bij de mooi verlichte grachten.
Versier je pannenkoek!
Versier je pannenkoek!
Lekker spelen
Lekker spelen

Met de bus zijn we zo weer vlakbij ons hotel, dat we al van veraf kunnen zien, wat een mooie verlichting buiten. We duiken onze bedden in, morgen wacht ons weer een dag Utrecht verkennen.

Bij het ontbijt is jongste dochter wat verdrietig. Niet omdat er geen lekkere dingen zijn, de keuze is enorm, maar omdat we vanavond weer naar huis gaan. Niet voordat we nog twee musea bezoeken. Utrecht heeft er nog veel meer,  dus we komen vast nog eens terug. Voor nu gaan we het Catharijneconvent en Museum Speelklok opzoeken. Hoewel het reizen met de bus ons goed is bevallen, pakken we nu de auto. Wij weten namelijk al dat we de dag gaan afsluiten in het Wintercircus, maar houden dit nog even als verrassing voor onze kroost. We parkeren bij de Jaarbeurs. Voor 13,50 euro koop je een dagkaart en hoef je je niet druk te maken over parkeermeters. En je loopt zo via Hoog Catharijne het centrum in.

Wandelen door Utrecht
Wandelen door Utrecht

Museumstad

Het Catharijneconvent is ongeveer 15 minuten lopen vanaf het Centraal Station. En is de wandeling dubbel en dwars waard. Omdat wij zo aangenaam verrast zijn door de leuke interactieve expositie ‘ontdek het kerstverhaal’, is daar al een apart blog over verschenen. Echt een aanrader voor de eerste week van de kerstvakantie!

Het Museum Speelklok is altijd leuk. Speciaal voor de periode rondom kerst is er een voorleesverhaal van de Notenkraker. Wij schuiven graag aan. Ik heb bewondering voor de voorlezer, er zit een grote groep kinderen ademloos naar hem te luisteren. Het verhaal van kleine Klara die met kerst een notenkraker krijgt komt echt tot leven. Mijn kinderen hebben weer genoeg energie opgedaan om de leuke speurtocht door het museum te doen. Zoek de 9 aapjes die zijn verstopt en aan het einde heb je je eigen muziekkaart. Jongste dochter kijkt blij verrast als uit haar kaart het deuntje ‘vader Jacob’ komt. Er is ook nog een rondleiding door het museum, maar die moeten we bewaren voor een volgend bezoek. Het toetje van onze citytrip wacht: het Wintercircus.

Bonustip: op 24 december 2015 is Museum Speelklok gratis toegankelijk!

Speuren...
Speuren…
Luisteren naar de Notenkraker
Luisteren naar de Notenkraker

We hebben daar al eerder over geschreven en zelfs vrijkaartjes weg mogen geven. Toch wil ik er nog een paar woorden over schrijven. Wat een geweldig mooi circus is het Wintercircus in Utrecht! Mijn kinderen zitten op het puntje van hun stoel te kijken, twee uur lang! Dansende paarden, vliegende motoren, grappige clowns, de sterkste man van de wereld, te veel om op te noemen. Circus zoals circus hoort te zijn, maar dan zonder wilde dieren. Nog de hele kerstvakantie te zien.

Maar vertel eens, aan het einde van dit lange verhaal over onze citytrip Utrecht met kinderen. Hebben wij nog iets gemist in Utrecht? Vertel het ons en wie weet gaan wij snel nog een keer naar deze mooie stad met de hoogste toren van Nederland.

Praktische informatie

Hier vind je alles over reizen met openbaar vervoer in Utrecht. Parkeren kun je een hele dag bij de Jaarbeurs voor 13,50 euro. Kijk hier waar je nog meer kunt parkeren.

Op deze site kun je lezen wat er allemaal te doen is in Utrecht.

Meer lezen

Onze bloggers maakten al eerder leuke citytrips en winterse uitstapjes. Klik en kijk voor inspiratie:

Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

We bezochten Utrecht in samenwerking met Utrecht Toerisme. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.