Gratis kinderactiviteiten in Amsterdam: meer dan 23 tips!

Gratis kinderactiviteiten in Amsterdam? Het kan best lastig zijn om ze te vinden en dan zijn ze ook niet altijd superleuk. Saskia is meerdere keren met haar kinderen in onze hoofdstad geweest. Samen met het bloggers-team en andere ouders die ze kent, heeft ze een lange lijst gemaakt met gratis kinderactiviteiten in Amsterdam.

Welke gratis activiteiten en bezienswaardigheden zijn er in Amsterdam?

Welke gratis kinderactiviteiten in Amsterdam zijn er? Deze vraag krijg ik regelmatig. Logisch, een stedentrip is niet goedkoop en zeker naar Amsterdam niet. Het is dan heel fijn als je niet voor alle activiteiten en bezienswaardigheden hoeft te betalen. Ik heb de gratis uitjes geordend per gebied (binnenstad) en per soort activiteit. Sommige gratis activiteiten zijn het hele jaar te doen, andere alleen op bepaalde momenten of als je een Museumkaart hebt.

Voordelige hotels met familiekamer in Amsterdam

Kun je niet kiezen en wil je meerdere dagen in Amsterdam doorbrengen? Dan raden we aan om te overnachten in een van de volgende hostels of hotels met familiekamer:

Overnachten in Amsterdam is meestal niet heel erg goedkoop. Met deze hostels/hotels heb je wel een goede prijs-kwaliteitverhouding te pakken voor een weekendje Amsterdam met kinderen.

Gratis kinderactiviteiten in Amsterdam: binnenstad

In de binnenstad zijn diverse leuke gratis uitjes met kinderen te vinden. 

#1 Dak van Nemo

Is het tijd om even te relaxen met je kinderen? Een terrasje aan de grachten of het Vondelpark zijn tof, maar wat dacht je van chillen op hoogte? Op het dak van NEMO Science Museum kan dat.

Op dit dak bevindt zich het hoogste stadsplein van Nederland. Op het stadsplein is een permanente buitententoonstelling ingericht: Energetica. Vergaap je met je kinderen aan de bijzondere sculpturen, speel met water in de waterbakken of tuur eindeloos over de Amsterdamse binnenstad. Er is een terras en een restaurant.

Het dak is dagelijks geopend (m.u.v. Koningsdag, 27 april) en gratis toegankelijk via de traptreden vanaf de straat of via de lift in de hal van NEMO.

Ennuh, het NEMO zelf is natuurlijk meer dan de moeite waard met kinderen. Lees in ons blog alles over de wonderlijke ontdekplek die NEMO voor kinderen is. Met Museumkaart ook gratis te bezoeken.

#2 Met het pontje naar Amsterdam-Noord

Wie met de trein gaat, kan natuurlijk direct richting Centrum lopen richting de Dam. Maar wie eens iets anders wil, neemt de uitgang IJ-zijde. Met een pontje, of liever gezegd een flinke pont, kom je aan de overkant van het IJ, in Amsterdam-Noord. Het overvaren met de pont is gratis en al een behoorlijke belevenis. Kleurrijke mensen, volgeladen bakfietsen, bijzondere brommers: je kunt het zo gek niet bedenken of het vaart mee met de pont. 

Aan de overkant vind je Eye, het filmmuseum, de Tolhuistuin, en A’dam Lookout, waar je op het dak van het gebouw kunt schommelen. Dit is niet gratis, maar je kunt ook van onderaf naar de schommelende mensen kijken.

Met de pont over het IJ

#3 Muizenhuis in bibliotheek

Loop je vanaf het Centraal Station richting Centrum en ga je direct links, dan ben je al gauw bij de centrale bibliotheek van Amsterdam aan de Oosterdokskade. Dit dertien verdiepingen tellende gebouw is sowieso de moeite waard. Vanwege het uitzicht in het restaurant op de bovenste verdieping en al het leuks op de kinderafdeling.

Voor de kleinsten is het leuk om het Muizenhuis te bezoeken dat in de kelder te vinden is. Je vindt er in het twee bij drie meter grote huis de scènes uit de boeken van Karina Schaapman over de muizen Sam en Julia. Ontdek hoe alle minutieuze materialen zijn gemaakt en lees nog eens in dit fijne boek. 

Lees hier het blog over het Muizenhuis.

Gratis-kinderactiviteiten-Amsterdam-Muizenhuis
Ontdek de piepkleine handgemaakte bedjes, pannenkoeken, fietsjes en nog veel meer

#4 Wandelen langs de grachten

Het vertier ligt op straat in Amsterdam. Langs de grachten is er altijd iets te koekeloeren. De rondvaartboten vol toeristen, de eindeloze stoet fietsers, de prachtige gevels van de immense panden en de mooiste winkels zijn goed voor een paar uur plezier met je kinderen. 

#5 Duiven kijken op de Dam

Op de Dam is het vaak een drukte van jewelste. Drommen toeristen schieten er plaatjes. Duiven gaan er af en aan en zijn onderdeel van het schouwspektakel. Duiven voeren mag officieel niet. 

#6 Diamant slijpen

Bij het diamantbedrijf Gassan Diamonds kun je gratis meekijken over de schouder van diamantslijpers, die je uitleggen waarom Amsterdam al 400 jaar de ‘City of Diamonds’ wordt genoemd en hoe het diamantbewerkingsproces werkt.

#7 Naar Blijburg

Blijburg is één van de bekendste stadsstranden van Amsterdam. Met tram 26 kan je vanaf het Centraal Station naar IJburg. Gelegen aan het IJsselmeer is dit een ideale plek om een dagje stad relaxt af te sluiten met een picknick. Of begin juist aan het strand en ga later op de dag naar het centrum.

#8 Vliegtuigen kijken op Schiphol

Leuk voor op de heen- of terugweg naar Amsterdam: een stop bij luchthaven Schiphol.

Op Schiphol kun je kijken naar aankomende en vertrekkende vliegtuigen, maar vliegtuigspotten bij een landingsbaan van Schiphol is misschien wel veel spannender. Kijken welk type vliegtuig landt, hoe de landing verloopt en fantaseren over waar het vliegtuig vandaan komt. 

Gratis-kinderactiviteiten-Amsterdam-vliegtuig-spotten
Vliegtuigen spotten bij Schiphol

Gratis kinderactiviteiten in Amsterdam: de leukste parken

In Amsterdam vind je tig parken. Hieronder vind je enkele leuke parken met kinderen. Zowel in of nabij het centrum van Amsterdam als iets verder van het centrum. In de parken kun je je heel goed vermaken, daarom mogen ze niet ontbreken in dit lijstje met gratis kinderactiviteiten in Amsterdam. 

#9 Het Woeste Westen

Lekker spelen met water, struinen in de bosjes en rommelen met modder. In natuurspeeltuin Het Woeste Westen kan dat. Je mag er zelfs een kampvuurtje maken en je eigen popcorn bakken of marshmallows roosteren.

Lees in dit blog alles over spelen in het Woeste Westen. 

Gratis-kinderactiviteiten-Amsterdam-Woeste-Westen
Spelen in het water in natuurspeeltuin het Woeste Westen

#10 Amstelpark met kinderen

Een grote speeltuin, een stadsboerderij en een treintje: je vindt ze allemaal in het Amstelpark. De speeltuin is een echte familiespeeltuin met schommels, kabelbanen en zandbakken. Ook zijn er enkele betaalde attracties, zoals botsauto’s, discobootjes en Thomas de Trein. In de stadsboerderij wonen geiten, kippen, konijnen en ezels. Met de Amsteltrein kan je het park rond. En ben je nog niet klaar, dan zijn er altijd nog een doolhof en een midgetgolf. Ook worden er festivals georganiseerd, zoals bijvoorbeeld Taste of Amsterdam. 

Gratis-kinderactiviteiten-Amsterdam-Amstelpark
In het Amstelpark vind je onder meer Taste of Amsterdam

#11 Het Vondelpark

Het Vondelpark is het bekendste park van Amsterdam. Het grenst aan het Museumplein en is een ideaal park om even uit de drukte van de stad te komen. Hoewel het hier soms ook flink druk kan zijn. Voor kinderen vind je in het verlengde van de Kattenlaan een zwembad, zandbak en klimrekken. Op verschillende plekken kun je wat eten en drinken. Groot Melkhuis heeft een fijne speeltuin voor kinderen. 

#12 Amsterdamse Bos en geitenboerderij De Ridammerhoeve

Het Amsterdamse Bos met kinderen bezoeken is al een dagje weg waard. In dit immense park, gelegen in het zuiden van Amsterdam vind je allerlei activiteiten en attracties. Er is een theater, er zijn zwembaden, speeltuinen, speeleilanden, midgetgolf en ook een geitenboerderij. 

De geitenboerderij in het Amsterdamse Bos is een grote (biologische) boerderij waar paarden, kippen, varkens, koeien en uiteraard geiten rondlopen. Voor de kinderen zijn er naast de dieren ook leuke plekken waar ze kunnen spelen. Er is een grote speeltuin, er zijn schommels, nog een kleinere glijbaan en een tractor waar ze op kunnen spelen.

Lees hier het blog over de geitenboerderij.

Gratis-kinderactiviteiten-Amsterdam-Geitenboerderij
Zoveel leuks te doen op de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos

Gratis kinderactiviteiten in Amsterdam: speurtochten

De stad verkennen kan al wandelend, maar veel spannender is een speurtocht door de straten, steegjes en langs de grachten. Een speciale kinderspeurtocht vind je op de site van Amsterdam Oude Stad. 
* Helaas zijn deze speurtochten niet gratis meer beschikbaar.

Urbycitytour biedt speurtochten via de app. Kies een route, niveau, maak een team en je kunt van start. Je ontdekt allerlei leuke plekken en krijgt tips voor speeltuinen en leuke koffietentjes. 

Gratis kinderactiviteiten in Amsterdam: musea

Met een Museumkaart heb je toegang tot vrijwel alle musea in Amsterdam. Onze favoriete musea in Amsterdam op een rijtje:

#14 NEMO

Het sciencemuseum waar kinderen verschrikkelijk veel kunnen ontdekken, doen en beleven. Van levensgrote zeepbellen maken tot het spelen met de zwaartekracht. Het is vrijwel altijd druk in het museum. Extra vroeg gaan loont. Je vindt het museum op loopafstand van het station. 

Gratis-kinderactiviteiten-Amsterdam-NEMO
Het kenmerkende gebouw dat NEMO herbergt

#15 Het Amsterdam Museum met het Kleine Weeshuis

Een charmant en minder bekend museum is het Amsterdam Museum, gelegen in het centrum van de stad. Op de plek van het museum was vroeger een weeshuis. Nu kunnen kinderen ervaren hoe het was om in een weeshuis te wonen. Virtuele weesjongen Jurriaan leidt de kinderen door de kamertjes van het weeshuis en laat ze allerlei opdrachten doen. Voor elke leeftijd is er een tour. Een absolute aanrader.

Lees hier meer over het Amsterdam Museum. 

Gratis-kinderactiviteiten-Amsterdam-Museum
Spannende opdrachten in het Amsterdam Museum

#16 Scheepvaartmuseum

Pronkstuk van het Scheepvaartmuseum is het VOC-schip de Amsterdam. In het museum ontdek je op interactieve wijze onder meer de onderwaterwereld en de Gouden Eeuw en het leven op een groot schip. 

Gratis-kinderactiviteiten-Amsterdam-Scheepvaartmuseum
Verken de wereld onder water in het Scheepvaartmuseum

#17 Verzetsmuseum

Voor oudere kinderen is het Verzetsmuseum heel interessant. Via een speurtocht passend bij de leeftijd van je kind, leer je over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees meer over het Verzetsmuseum in dit blog. 

Andere leuke kindvriendelijke musea in Amsterdam zijn het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum.

Gratis kinderactiviteiten in Amsterdam: festivals

Festivals zijn er in Amsterdam in overvloed. Dit zijn de leukste gratis festivals om met kinderen te bezoeken.

#18 Amsterdam Light Festival

Elk jaar verandert Amsterdam in december en januari in een openlichtmuseum. Op diverse pekken in de stad staan lichtkunstwerken die je gratis kunt bewonderen. En dat kan niet mooier dan in het (bijna) donker. Met een rondvaartboot (niet gratis!) kun je langs een groot deel van deze kunst varen. Daarnaast is het mogelijk om de wandelroute te doen en die is wel gratis.

City Gazing
City gazing op het Amsterdam Light Festival

#19 Taste of Amsterdam

In het voorjaar vindt in het Amstelpark Taste of Amsterdam plaats, een festival dat geheel in het teken van eten staat. Je kunt er allerlei lekkers en bijzonders proeven, er zijn workshops en voor kinderen is er een apart programma. 

Gratis-kinderactiviteiten-Amsterdam-Taste of Amsterdam
Snijden en koken maar, tijdens Taste of Amsterdam

#20 Noorderparkfestival

Elk jaar is het Noorderparkfestival in september. Er zijn bandjes, circus en verrassende activiteiten voor kinderen. Zo maakten de kinderen van Karijn vorig jaar een raket van een petflesje. Fijn aan dit festival is dat het niet zo druk is als de evenementen aan de andere kant van het IJ. Toegang tot het festival in het Noorderpark is gratis. Voor enkele kinderactiviteiten wordt een vergoeding gevraagd. 

Gratis-kinderactiviteiten-Noorderparkfestival
De raketlancering op het Noorderparkfestival

#21 Sail met kinderen

Eens in de vijf jaar vindt Sail plaats. Meer dan 600 schepen meren af in en rond het IJ. Met onder meer  schepen van de Marine en schepen die al bijna een eeuw oud zijn. Dit is wel een festival waarbij het erg druk kan zijn, zorg er dus voor dat je je telefoonnummer op een bandje om de pols van je kinderen doet.

#22 Uitmarkt met kinderen

Op het Museumplein is de Uitmarkt Junior te vinden. Hier krijg je eind augustus voorproefjes van kinder- en jeugdvoorstellingen die in het seizoen zullen draaien en kunnen kinderen meedoen met allerlei workshops. 

#23 Gratis kinderactiviteiten in Amsterdam: theater

In het Nationale Opera & Ballet kun je elke dinsdagmiddag om 12.30 uur gratis concerten bijwonen en het Concertgebouw organiseert op woensdagmiddagen om 12.30 uur gratis lunchconcerten. Ook in het Muziekgebouw aan ’t IJ kun je één donderdag per maand terecht voor een gratis lunchconcert en Het Bimhuis trakteert je wekelijks op minstens één avondconcert, workshop of jamsessie. Daarnaast zijn er wekelijks op meerdere dagen gratis concerten in het Conservatorium van Amsterdam; kijk hiervoor op de concertagenda voor de data en locaties.

Uitjes in Amsterdam met kinderen die niet gratis zijn

Met deze lijst van gratis kinderactiviteiten in Amsterdam kun je je heel wat dagen vermaken in onze hoofdstad. Wil je toch geld uitgeven? Dan zijn er ook heel veel uitjes in Amsterdam die niet gratis zijn. Absolute topper is A’DAM Tower met de schommel op het dak. Ripley’s Believe it or Not is leuk voor nieuwsgierige kinderen. Mocht je geen Museumkaart hebben, dan zal je bij de kindvriendelijke musea in Amsterdam ook je portemonnee moeten trekken.

Reisgidsen over Amsterdam met kinderen

Vind je het fijn om met een reisgids in de hand door een stad heen te gaan? Dan kunnen we voor een bezoek aan Amsterdam met kinderen de volgende twee gidsen aanraden:

Heb jij nog tips voor ons die op het lijstje van gratis uitjes in Amsterdam met kinderen zou moeten staan?

Meer lezen

Op zoek naar tips voor fijne overnachtingsplekken in of rond Amsterdam? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.