Review: Rariteitenkabinet ‘Ripley’s Believe It or Not!’ in Amsterdam

Saskia en dochter M. plannen een moeder-dochter dagje naar Amsterdam. “Zullen we naar een museum gaan?” vraagt Saskia, dat lijkt M. wel wat en ze gaat op de Tripadvisor-app kijken welke musea er zijn. “Mam, ik wil naar Ripley’s Believe It or Not!” zegt ze. Waarheen?!?! Saskia heeft er nog nooit van gehoord en om iets te vinden dat zij niet kent is al een prestatie op zich. Tijd dus om naar Ripley’s Believe It or Not! in Amsterdam te gaan.

Ripley’s Believe It or Not!, wat is dat?

Ripley’s Believe It or Not! is sinds 2016 op de Dam in Amsterdam te vinden. Het is een rariteitenkabinet dat al meer dan 30 vestigingen in de hele wereld heeft. De vestiging in Nederland is, na Engeland en Denemarken, de derde vestiging in een Europees land.

Ik had er nog nooit van gehoord dus, maar lees op internet dat het een attractie is in de categorie Body Worlds, The Amsterdam Dungeon en Madame Tussauds. Dat zijn bezienswaardigheden met een goede reputatie.

Meneer Ripley heeft echt bestaan. Hij is in 1890 geboren in Amerika en bezocht 201 landen in 35 jaar. Hij maakte cartoons voor de New York Post over zijn bijzondere vondsten. In 1949 overleed hij, maar tot 2003 waren er in de VS, Latijns-Amerika en Groot-Brittanië nog tv-programma’s die op zijn werk waren geïnspireerd.

Ripley’s Believe It or Not! biedt een combinatie van entertainment en educatie. Kijk, daar houden we van. Dus hup, naar Amsterdam om het zelf te gaan beleven.

Onze ervaring bij Ripley’s Believe It or Not!

Vanaf Amsterdam CS lopen we over het Damrak naar de Dam. Daar zien we links aan de overkant Ripley’s Believe It or Not! al liggen. Bij binnenkomst kijken we nieuwsgierig om ons heen. We zien hier al rare dingen staan. Van een van de medewerkers krijgen we een foldertje aangeboden. Ze moet even zoeken naar een Nederlandse versie, blijkbaar komen er nu vooral toeristen. Wij zijn benieuwd of Ripley’s Believe It or Not! ook leuk is voor dagjesmensen met kinderen die naar Amsterdam gaan.

Met ons kaartje in de hand mogen we door het draaihekje. Voor ons staan enkele rare figuren. Beide zijn we toch een beetje gespannen. Wat gaan we hier aantreffen? Hoe raar is het? En is het niet te eng? M. gaat na enig aandringen van mij toch op de foto. Ze vindt het ook spannend.

Als je deze meneer diep in de ogen kijkt zie je dat hij 4 pupillen heeft.
Als je deze meneer diep in de ogen kijkt zie je dat hij 4 pupillen heeft.

Ripley’s Believe It or Not! heeft meerdere verdiepingen die allemaal net een iets andere sfeer hebben. We kijken naar ‘rariteiten’ uit vreemde culturen, missers van de natuur, rare momenten uit de geschiedenis en het typisch Hollandse gedeelte. Ja, want eigenlijk zijn wij ook best raar. Het is maar net met welke ogen je ernaar kijkt. Waar ik me eerst nog wat opgelaten voelde om een selfie te maken naast iemand met een schotel in z’n lip, voelt het beter nu ik zie dat ook onze eigen cultuur terugkomt in het rariteitenkabinet. Want ja, wat is raar? Dat is voor iedereen anders, het is maar net waar je vandaan komt.

Toch voelt het raar om dit soort selfie's te maken....
Toch voelt het raar om dit soort selfie’s te maken….
Blikvanger: deze Transformer is wel twee verdiepingen hoog!
Blikvanger: deze Transformer is wel twee verdiepingen hoog!
Wat een lange meneer!
Wat een lange meneer!
Iek, een hele grote spin!
Iek, een hele grote spin!

Interactief en doen

Waar we eerst vooral aan het kijken zijn, kunnen we gelukkig ook zelf dingen doen. De spanning is inmiddels minder geworden. Het is hier niet eng en waar het wel eng is, heb je de keuze om een ‘chicken’-route te volgen.

We zien een hand van iemand die heel veel eieren kon vasthouden. In een mandje ernaast liggen nep eieren zodat je het zelf ook kan proberen. Dat laat M. zich geen twee keer zeggen. We lopen beide door een tunnel met lichteffecten waardoor je het gevoel hebt schuin te lopen. We maken onze gezichtsafdruk, spelen een spelletje op de wand en M. pingelt op de piano. Ik laat me aanvallen door een haai en M. roeit in de bewegende boot van Ripley. We krijgen er steeds meer lol in. Raar is niet eng maar fun!

Een draaiende tunnel of is het gezichtsbedrog?
Een draaiende tunnel of is het gezichtsbedrog?
Virtueel schietspelletje. Ik kan er niets van.
Virtueel schietspelletje. Ik kan er niets van.
Dansen bij de jukebox.
Dansen bij de jukebox.
Een alternatieve route bij de spannendste stukjes.
Een alternatieve route bij de spannendste stukjes.

Selfie time

Ripley’s Believe It or Not! is een waar paradijs voor pubers die constant selfie’s maken. Op de vloer zien we regelmatig de sticker van een selfie-spot. Dat zijn de plekken waar je een foto kan maken met een skelet op de achtergrond of alsof je in de bek van een haai zit.

Ik maak een foto van M. in een kookpot. Lekker hoor, een stoofpotje M.

We komen heel wat selfie spots tegen.
We komen heel wat selfie spots tegen.
Help, de haai ontsnapt!
Help, de haai ontsnapt!

5D theater

Tegen een meerprijs kan je ook naar het 5D theater gaan. M. wil niet, ze houdt niet van spannende films. Ik ook niet, maar ik ben wel erg nieuwsgierig. Dus ga ik toch zitten en doe braaf mijn gordel om. De tribune waar de stoelen op staan kan bewegen en er blijken meerdere special effects in te zitten die ik niet zal verklappen. De film zelf heeft wel momenten waar je van kan schrikken, maar het verhaal is zo nep dat het niet eng is. Mocht je het toch te spannend vinden of niet tegen de special effects kunnen, dan hoef je je hand maar op te steken en een medewerker zal je ‘bevrijden’.

De stoelen van het 5D theater in Ripley's Believe It or Not!
De stoelen van het 5D theater.

Restaurant op zolder

Op de bovenste verdieping is een restaurant met een lounge. Hier kan je echt relaxed zitten. Een oase van rust op zo’n drukke plek. Het is dat wij net onze lunch op hebben, maar anders hadden we hier zeker een pauze genomen.

Nu lopen we naar beneden, ondertussen druk pratend over alles wat we hebben gezien. Ik vraag M. (9,5 jaar) of ze het andere kinderen zou aanraden om naar Ripley’s Believe It or Not! te gaan. “Ja, het is zeker leuk voor kinderen en het is goed dat je soms kan kiezen of je iets wel of niet wilt doen. Ze moeten dan ook hun eigen telefoon meenemen, want dan kan je hele gekke foto’s maken” adviseert ze haar leeftijdsgenootjes. Ik ben het met haar eens. Ripley’s Believe It or Not! is leuk voor kinderen die van gekke en rare dingen houden en voor iedereen die graag selfie’s maakt.

Handig om te weten: entreekaartjes met korting en openingstijden

Entreekaartjes met korting koop je via de website van Ripley’s Believe It or Not!. Voor een volwassene betaal je 15 euro en voor kinderen tot en met 15 jaar is de entreeprijs 13 euro (prijspeil 2017). Aan de kassa betaal je 5 euro per persoon meer. Je online ticket is geldig binnen drie maanden na aanschaf. De Museumkaart is niet geldig.

Ripley’s Believe It or Not! is dagelijks van 9 tot 22 uur geopend.

Meer lezen

Op zoek naar meer uitjes in Amsterdam? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Ripley’s Believe It or Not!. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.