Stedentrip Maastricht met kinderen (incl. filmpje!)

Dat wij fan zijn van stedentrips met kinderen is vast geen geheim meer. Deze keer ging Fieke op pad met haar gezin. Terug naar Maastricht dat ze nog kende van lang geleden. Ben jij nieuwsgierig wat er tijdens een stedentrip Maastricht met kinderen te doen is? Lees dan verder en vergeet niet het filmpje te kijken dat Fieke heeft gemaakt.

Stedentrip Maastricht met kinderen

In 1998 bezocht ik Maastricht voor de eerste keer, samen met Bob, en vond het toen direct een heerlijke stad. Nu, bijna 20 jaar later en 3 kinderen rijker vroegen wij ons af of Maastricht ook geschikt is voor een citytrip met kinderen. Wij zijn op zoek gegaan naar het antwoord op deze vraag en kunnen nu alvast verklappen dat het antwoord op deze vraag volmondig “JA” is.

Stedentrip Maastricht met kinderen.
Stedentrip Maastricht met kinderen.

Vakantiegevoel

Een weekend Maastricht brengt je direct in vakantiestemming. Alles wat ons in de zomer in vakantiestemming brengt, komt ook bij een bezoek aan Maastricht om de hoek kijken. Vanuit Deventer is het ruim 200 kilometer naar Maastricht. Wij bereiden onze kinderen voor op een lange autorit, de juiste muziek wordt opgezet en we nemen iets lekkers mee voor onderweg. De plaatsnamen op de borden onderweg worden steeds ‘vreemder’ en onbekender. Het Bourgondische straalt van alle kanten van de stad. Zodra de kinderen Maastrichtenaren horen praten, willen ze weten welke taal ze spreken want verstaan kunnen ze het niet. Een goed begin van deze minivakantie.

We rijden het centrum van Maasticht binnen via de Kennedybrug. Direct aan deze brug bevindt zich de Stayokay, onze uitvalsbasis voor de komende twee dagen. Een grote openbare parkeerplaats naast de deur zorgt ervoor dat we vijf minuten later de Stayokay al binnen lopen. De kinderen vinden het jammer dat onze kamer nog niet gereed is, maar zijn direct enthousiast als ze onze bagage naar de bagagekamer mogen brengen. In een apart blog komt ik later uitgebreid terug op ons verblijf in Stayokay Maastricht.

Aankomst bij Stayokay Maastricht.
Aankomst bij Stayokay Maastricht.
Stayokay Maastricht ligt direct aan de Maas.
Stayokay Maastricht ligt direct aan de Maas.

Het is half twaalf. Na de lange autorit en met een vol middagprogramma in het vooruitzicht besluiten we eerst maar eens de lokale lekkernij te proberen. Zo strijken we even later neer op een terras en doen ons te goed aan Mestreechter Vloaj. We slenteren nog wat door de oude straten en lopen richting de bekende Sint Servaasbrug in Maastricht. Vanaf deze oude brug uit 1298 kijken de kinderen naar de boten op de Maas. Ze vragen zich bij iedere boot af of die boot ons naar de grotten gaat brengen.

Onze stedentrip begint met Mestreechter Vloaj.
Onze stedentrip begint met Mestreechter Vloaj.

Rondvaart met grottenbezoek in de Sint Pietersberg

Wie aan Maastricht denkt, denkt meestal ook aan de Sint Pietersberg en de mergelgrotten. Deze twee mogen niet missen tijdens ons bezoek aan Maastricht. Vanaf de Maasboulevaard zijn er diverse rondvaarten over de Maas te boeken bij Rederij Stiphout. Wij kiezen voor de gecombineerde rondvaart met een bezoek aan de mergelgrotten in de Sint Pietersberg. Een programma wat in totaal 3 uur duurt en heel geschikt lijkt voor kinderen.

Het weer werkt mee en dus nemen we plaats op het open achterdek van de boot. In ongeveer 25 minuten varen we naar de voet van de Sint Pietersberg. Na een korte klim, die volgens Teun echt niet de doen is, bereiken we het startpunt van de grottentocht. Een ervaren gids leidt ons een uur lang rond. We komen door een klein deel van het ruim 200 kilometer lange mergelgangenstelsel in de Sint Pietersberg. Met slechts drie moderne olielampen voor de gehele groep is het zicht beperkt. Jet en Teun zijn het er beide over eens: “De grotten zijn niet eng maar wel heel spannend!”

Als we buiten komen lopen we terug naar de kade. De boot brengt ons weer terug naar het centrum van Maastricht. Meer informatie over deze rondvaart en het bezoek aan de grotten volgt later in een apart blog.

Daar komt onze boot aan.
Daar komt onze boot aan.
De oude stad trekt aan ons voorbij vanaf de boot.
De oude stad trekt aan ons voorbij vanaf de boot.
Een rondvaart vinden de kinderen altijd leuk.
Een rondvaart vinden de kinderen altijd leuk.
Teun vindt de Sint Pietersberg te hoog.
Teun vindt de Sint Pietersberg te hoog.
Uitzicht vanaf de Sint Pietersberg.
Uitzicht vanaf de Sint Pietersberg.
In de mergelgangen.
In de mergelgangen.
Niet eng, wel spannend.
Niet eng, wel spannend.
200 km aan mergelgangen.
200 km aan mergelgangen.
Teruglopen naar de kade waar de boot weer vertrekt.
Teruglopen naar de kade waar de boot weer vertrekt.

De middag loopt ten einde en we lopen via het gezellige Onze Lieve Vrouwenplein, waar we even stoppen om te borrelen, terug naar de Stayokay. Daar aangekomen mogen we eindelijk onze kamer in. Onze kamer beschikt over vijf bedden, de verdeling wie waar slaapt was thuis al gemaakt dus ook dat levert geen problemen op. Vanuit onze kamer hebben we uitzicht op de Maas. Ook al is het voorjaar pas net begonnen, ’s avonds genieten wij van een BBQ in de Stayokay. Met een lesje poolbiljart van papa komt deze mooie dag ten einde. De kinderen gaan lekker slapen en wij lezen nog wat.

De oude binnenstad van Maastricht

Na een uitgebreid ontbijt is het tijd om de binnenstad van Maastricht te gaan ontdekken. Een stad ontdekken zonder route en zelf maar wat rondlopen is bij ons nooit zo’n succes. We komen dan vaak niet verder dan de bekende winkelstraten en missen de mooie straatjes en de verhalen die de stad ons te vertellen heeft. Het ontdekken van een stad doen wij daarom bij voorkeur via een stadswandeling.

De VVV Maastricht heeft goed begrepen dat ook gezinnen met kinderen hun stad bezoeken. Er zijn zes verschillende standwandelingen voor kinderen in leeftijdscategorieen van 6 t/m 13 jaar verkrijgbaar. In de stokstraat van Maastricht woont Pieke samen met zijn hond Maoke. Maoke is een nieuwsgierig hondje en hij neemt je mee op ontdekkingstocht door Maastricht. Wij kiezen voor ‘Maoke en de Maastrichtse speurneuzen’ een stadswandeling voor 6-7 jarigen. Roos leest de route en de vragen voor. Jet speurt lekker mee op zoek naar de antwoorden. En Teun telt mee wanneer de treden van trappen geteld moeten worden of gaat op zoek naar Maoke. We lopen door kleine straatjes, zien gevelstenen die ons anders niet waren opgevallen en leren over de stadsmuur uit 1229. De prachtige standbeelden vertellen ons over de mensen en dieren uit Maastricht. Na 1,5 uur hebben we alle vijf Maastricht een stukje beter leren kennen. Op pad gaan met Maoke is een absolute aanrader!

Startpunt van de stadswandeling.
Startpunt van de stadswandeling.
Maoke en de speurneuzen.
Maoke en de speurneuzen.
Lopen op de oude stadsmuur.
Lopen op de oude stadsmuur.
Roos heeft het antwoord op de vraag gevonden het schrijft het nauwkeurig allemaal op.
Roos heeft het antwoord op de vraag gevonden het schrijft het nauwkeurig allemaal op.
We komen veel standbeelden tegen.
We komen veel standbeelden tegen.
Pieke en zijn hond Maoke gevonden.
Pieke en zijn hond Maoke gevonden.

Fossielen van 60 miljoen jaar oud in het Natuurhistorisch Museum

Een groot voordeel van Maastricht is de compacte binnenstad waarin alles op loopafstand van elkaar ligt. De auto hebben we dan ook na aankomst niet meer aangeraakt. Na de lunch lopen we richting het Natuurhistorisch Museum. In dit museum maak je een reis door de (verleden)tijd en zie je welke dieren en planten in Zuid Limburg te ontdekken zijn en waren. Een bezoek aan dit museum is een mooi vervolg op het bezoek aan de mergelgrotten. Een lezeres van KidsErOpUit schreef al eens een blog over het Natuurhistorisch Museum. Roos en Jet kunnen nog geen genoeg krijgen van het speuren en dus gaat Jet aan de slag met het opdrachten boekje ‘Rondje Dierenrijk’ en Roos met het ‘Doeboekje’ (vanaf 8 jaar). Het zoeken naar goede antwoorden is nog niet zo eenvoudig. We splitsen daarom op, Bob gaat met Jet mee en ik met Roos. Teun loopt overal en nergens. Ik ben positief verrast dat beide dames na 2 dagen Maastricht nog steeds zo geconcentreerd en geïnteresseerd op zoek gaan naar alle antwoorden. Na anderhalf uur zijn de dames klaar en krijgen ze bij de receptie een fossiel van een zee-egel. Ze zijn onder de indruk als verteld wordt dat het fossiel 60 miljoen jaar oud is. Deze schat moeten ze goed bewaren en mag na het weekend mee naar school.

We sluiten ons bezoek aan het museum af door te gaan kijken bij een live preparatie. Twee preparateurs  proberen de botten van een Mosasaurus bloot te leggen uit een blok mergel. Via een intercom kunnen de kinderen vragen stellen. ‘Hoe groot is het dier?’ wilde Teun weten. ‘Welk dier is het?’ vroeg Jet. Ook dit museum laat zien dat je kinderen prima kan boeien als je ze iets aanreikt wat bij hun leeftijd past.

De Mosasaurus in het Natuurhistorisch Museum.
De Mosasaurus in het Natuurhistorisch Museum.
De oude zaal in het museum.
De oude zaal in het museum.
Roos zoekt naar antwoorden voor de vragen uit het doeboekje.
Roos zoekt naar antwoorden voor de vragen uit het doeboekje.
Hebben we alle antwoorden?
Hebben we alle antwoorden?
De preparateurs zijn aan het werk.
De preparateurs zijn aan het werk.

Lichtelijk vermoeid en met rode koppies van de inspanning lopen we via het park langs de oude stadsmuur richting auto. De twee dagen Maastricht zijn voorbij gevlogen. De kinderen hebben genoten (en wij zeker niet minder). Teun is nog steeds onder de indruk van het wandelen in de donkere grotten, Roos is in de ban van de fossielen en Jet wil nog een keer op pad met Maoke. De korte afstanden, de kindvriendelijke Stayokay, de diversiteit aan activiteiten en het totale ‘vakantiegevoel’ wat je in Maastricht krijgt zorgen er samen voor dat wij volmondig ‘JA’ zeggen op de vraag of Maastricht geschikt is voor een citytrip met kinderen.

Nog niet overtuigd of wil je meer zien? Kijk dan het filmpje dat Fieke heeft gemaakt.

Praktische informatie stedentrip Maastricht met kinderen

De rondvaart met grottenbezoek bij Rederij Stiphout kost 15,90 euro per volwassenen en 10,25 per kind (4 t/m 12 jaar). De stadswandelingen van Maoke zijn bij de VVV verkrijgbaar voor 2,75 euro per stuk. Je kan ze ook online bestellen in de webshop van de VVV.

Een bezoek aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht kost 6 euro per volwassenen en 4 euro per kind vanaf 4 jaar. Met een Museumkaart kun je gratis naar binnen. De opdrachtenboekjes kosten 1 euro per stuk.

Wij parkeerden onze auto op de openbare parkeerplaats naast de Stayokay. Een dagkaart kost 6 euro. Vanaf deze parkeerplaats sta je met een kleine tien minuten in het centrum van Maastricht.

Meer informatie over Maastricht en haar bezienswaardigheden is te vinden op de website van de VVV. Voor Stayokay Maastricht kijk je op de website van Stayokay.

Zou jij een stedentrip Maastricht met kinderen leuk vinden?

Meer lezen

Op zoek naar meer stedentrips met kinderen in eigen land? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met VVV Maastricht en Stayokay. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelNieuw in de Efteling: Pinokkio in het Sprookjesbos
Volgend artikelVeelbelovend: Ierland met kinderen
Fieke
Fieke is sinds 2014 blogger bij KidsErOpUit, getrouwd met Bob en moeder van dochters R. (2007) en J. (2009) en zoon T. (2012). Ze gaat er graag op uit in de natuur maar is ook te porren voor een stedentrip of een bezoek aan een attractiepark. Ze gaat dus op zoek naar bestemmingen die diversiteit bieden. In de zomer vanaf kleinere campings met de vouwwagen en de rest van het jaar vanuit huuraccommodaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.