Sneek met kinderen: aanrader voor een weekend of dagje weg

2
113
Sneek met kinderen

Een stedentrip Sneek met kinderen, enthousiast vertelde ik vorige week aan iemand dat we dat zouden doen. “Goh, is er dan meer te doen dan de Sneekweek?”, kreeg ik als antwoord. Hier is nog wat missiewerk te verrichten, want Sneek heeft zoveel meer te bieden! Genoeg activiteiten voor een goed gevulde dag, maar ook voor een weekendje weg of een korte vakantie ga je je in Sneek niet vervelen.

Dit blog is geschreven in 2015 en kreeg een update in 2020

Sneek met kinderen: tips voor een weekend of dagje weg

Sneek klinkt voor de meeste mensen misschien wat ver, maar dat viel ons reuze mee. Vanuit Deventer was het maar 1 uur en 15 minuten rijden voordat onze dag in Sneek bij het Zandsculpturenfestival begon.

Het Zandsculpturenfestival bezoeken met kinderen

Het Zandsculpturenfestival heeft voor mij als travelblogger een toepasselijk thema: ‘Een reis rond de wereld’. Wees gerust, je kijkt hier niet alleen passief naar beelden van zand, maar er is ook volop de mogelijkheid om je eigen zandsculptuur te bouwen. Als je bijzonder wil overnachten dan kan je zelfs slapen in een echt zandhotel.

Varen in Sneek met kinderen

Bij Sneek denk je natuurlijk direct aan water. Dat is ook de plek waar wij een deel van de dag doorbrengen. Met een echte electrosloep varen we van Recreatiecentrum Sneek naar de binnenstad van Sneek. We maken een mooi rondje over de gracht, zien de beroemde Waterpoort en bukken bij een groot aantal bruggen om er onder door te kunnen. Dat laatste vinden M. en C. natuurlijk helemaal geweldig.

Bukken bij de lage bruggetjes in de binnenstad van Sneek.
Bukken bij de lage bruggetjes in de binnenstad van Sneek.

Leuk museum in Sneek

Ook het Fries Scheepvaart Museum mag tijdens onze dag in Sneek niet ontbreken. Er is een apart interactief kindermuseum en als echte museumliefhebbers waren we hier erg nieuwsgierig naar. Met een speurtochtboekje gaan we aan de slag, om vervolgens de tijd te vergeten. Drie kwartier voor sluitingstijd zijn we klaar in het kindermuseum en dan willen de kids nog de schatkist speurtocht door de rest van het museum doen. Dat is een hele uitdaging.

In het kindermuseum van het Fries Scheepvaart Museum.
In het kindermuseum van het Fries Scheepvaart Museum.

Lees alles over onze belevenissen op het Zandsculpturenfestival. In dit blog lees je alles over het varen met de electrosloep in Leeuwarden met kinderen. In het blog over het Fries Scheepvaart Museum kun je alles over ons bezoek aan dit museum lezen. 

Wil je alvast een voorproefje? Ga dan even 4,5 minuut zitten met een kopje thee en kijk naar het filmpje dat we gemaakt hebben van onze dag in Sneek.

Wat is er nog meer te doen in Sneek?

Het moge duidelijk zijn dat Sneek dus meer te bieden heeft dan alleen de Sneekweek. Wij moeten echt nog een keer terug, want dit is wat we allemaal niet hebben kunnen doen in Sneek en omgeving:

 • Speuren naar sporen en spannende kinderroutes
  Ook het bos en de natuurgebieden zijn de moeite waard. Ga op zoek naar dassen, bosbeesten, paddenstoelen en kabouters en gebruik daarbij verrekijker, kompas en zoekkaarten. Of loop het spechtenpad door de bossen van Oudemirdum. 
 • Kameleondorp Terherne
  Jeugdnostalgie! Hielke en Sietse hebben ontdekt dat hun oudoom een schat heeft achtergelaten op het eiland. In Terherne kan je samen met Hielke en Sietse op zoek naar het Zwarte Goud.
 • Kinderboerderij Sneek
  Natuurlijk tref je hier dieren, maar er is ook een speeltuin en een echte waterspeelplaats.
 • Zeilen, (kite) surfen en varen
  Bij sommige zeilscholen kan je met het hele gezin een zeilcursus volgen. Of wat dacht je van een cursus windsurfen of kite surfen? Met een gehuurde sloep of motorboot kan je ook naar het Konijneneiland dat midden in de Fluessen ligt, een geweldige plek voor een picknick. Natuurlijk kan je ook gaan kanoën.
 • Nationaal Modelspoormuseum
  Het modelspoormuseum bezit de grootste collectie modeltreinen van Europa, wel 5.000 modellen! Je mag een deel van de banen zelf bedienen en op de computer kan je zelf met de HSL rijden.
 • Puzzelmuseum
  In Joure is het puzzelmuseum te vinden. Logische puzzels, breinbrekers en raadsels oplossen. Je moet er van houden, maar hier zal het wel in de smaak vallen.
 • Woudagemaal
  Het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld staat in Lemmer. Kijk de 3D film en doe mee met de activiteiten voor kinderen. 
 • Koeknuffelen
  Bij Boerderijrecreatie kan je heerlijk knuffelen met een koe. De ademhaling en de hartslag van de koe hebben een bewezen ontspannen effect op mensen.
 • Overdekt spelen
  Ook als het weer niet mee zit is er genoeg te doen met kinderen. Ga naar het speelbos in Joure, het indoorgedeelte van het Kameleondorp of naar De Avonturij in Bakhuizen voor een overdekt speelhuis voor klimmers en klauteraars.

Ligging Sneek


 

Bezoek jij binnenkort Sneek met kinderen? Ik ben benieuwd wat je er van vindt!

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een leuk dagje weg in Friesland met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Onze dag in Sneek is mogelijk gemaakt door Stichting Merk Fryslan en Stichting Sneek Promotie. Wij delen eerlijk onze eigen ervaring op KidsErOpUit.

2 REACTIES

  • Doen! Binnenkort ga ik er een uitgebreider blog over plaatsen, maar eerst even wachten totdat het weer wat meer ‘museum-proof’ is!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.