Stedentrip Leeuwarden met kinderen

Een stedentrip Leeuwarden met kinderen, het is vast niet het eerste waar je aan denkt. Maar deze Friese stad heeft gezinnen genoeg te bieden. Een bezoek van één dag is te kort. Blogger Fieke verbleef er een weekend met haar gezin en ontdekte wat er in Leeuwarden met kinderen te doen is.

Dit blog is geschreven in 2018 en bijgewerkt in 2020

Leeuwarden met kinderen bezoeken

Leeuwarden is één van de oudste steden in Noord-Nederland en heeft een rijke geschiedenis die terug gaat tot de Romeinse tijd. Niet voor niets is de stad culturele hoofdstad van Europa in 2018. Leeuwarden is de bakermat van ons Nederlands koningshuis. Op verschillende plekken kom je Nassau en Oranje tegen in Leeuwarden. Er is tijdens een bezoek aan Leeuwarden met kinderen meer dan genoeg te doen om een weekend te vullen.

Het centrum van Leeuwarden ligt binnen de grachten en is prima per voet te verkennen. We parkeren in één van de overdekte parkeergarages aan de rand van het centrum. De parkeergarages worden vanaf de ringweg prima aangegeven.

Onze tips voor een weekend Leeuwarden met kinderen

Ons weekend in Leeuwarden met kinderen staat in het teken van het verkennen van het mooie centrum van de stad. We bezoeken ook een van de leukste musea voor kinderen in Noord-Nederland.

De schuine toren van Leeuwarden: De Oldehove

Iedereen kent de schuine toren van Pisa in Italië, maar wist je dat er ook een schuine toren in Leeuwarden staat? In Leeuwarden vind je De Oldehove op het Oldehoofsterkerhof. In 1529 is men begonnen met het bouwen van de toren. Tijdens de bouw zakte de toren al scheef. Men wilde dit herstellen maar toen dat niet lukte is men gestopt met de bouw. De toren is daarom maar half zo hoog als ooit het plan was.

Via een heel smalle en schuine wenteltrap beklimmen wij de toren. T. vindt de schuine trap maar eng. Gelukkig is één van de torenwachten in de buurt en neemt hij T. aan de hand mee naar boven. De 183 tredes brengen ons naar de top van de toren. Vanaf hier hebben we een mooi uitzicht over de stad.

Halverwege de toren zien we foto’s op de ramen van hoe het landschap er in het verleden uit zag. Met de kinderen zoeken we de verschillen en de overeenkomsten van hoe het nu is. Als we weer beneden staan hebben de kinderen geluk, ze mogen de klok in de toren luiden.

Toegangsprijs 3,50 euro per volwassene en 1,50 euro per kind (prijspeil 2020).

van der valk hotel leeuwarden oldenhoven
De kinderen hebben geluk. Aan het eind van ons bezoek aan de toren mogen ze de bel die in de toren hangt luiden.

Natuurmuseum Fryslân

Voor leren over de natuur en interactie moet je zijn bij Natuurmuseum Fryslân. Blogger Saskia was al eerder in het Natuurmuseum Fryslân. Maar wij bezoeken het museum ook. We bekijken net als Saskia het skelet van een potvis. We doen het ganzenspel. Gaan naar het reiskabinet van kapitein Severein en leren van alles over poepen, oren, en eieren. Ook zien we hoe ze bij het museum dieren opzetten. Ik ben verbaasd dat de kinderen dit interessant en niet eng vinden.

Begin 2018 is er een nieuw onderdeel aan het museum toegevoegd: de onderwatersafari. De onderwatersafari laat ons zien hoe het leven onder het wateroppervlakte is. We dalen af in zoet- en zoutwater. De kinderen vinden dit onderdeel van het museum erg leuk.

We sluiten af met het sprookje over de draak wat boven op de zolder van het museum plaatsvindt. De diversiteit van dit museum spreekt de kinderen erg aan.

Een bezoek aan het museum incl. onderwatersafari kost 13 euro voor een volwassene en 10 euro per kind. Heb je een Museumkaart dan betaal je alleen 4 euro voor de onderwatersafari (prijspeil 2020). De onderwatersafari doe je op een vooraf gekozen tijdstip. Wil je zeker weten dat er plek is tijdens jouw stedentrip Leeuwarden met kinderen, reserveer dan vooraf via de website van het museum.

van der valk hotel Leeuwarden natuurmuseum Friesland
Het natuurmuseum Fryslân ligt in het centrum van Leeuwarden.
van der valk hotel Leeuwarden natuurmuseum
De kinderen kijken vol belangstelling hoe een medewerker van het museum een vogeltje aan het opzetten is.
van der valk hotel Leeuwarden natuurmuseum
Een aantal keren per dag wordt er op de zolder van het museum een sprookje over een draak voorgelezen.
van der valk hotel Leeuwarden natuurmuseum Friesland
Sinds 2018 heeft het natuurmuseum Friesland een nieuwe tentoonstelling, de onderwatersafari. Eigenlijk kun je beter spreken van een attractie, het is echt prachtig gemaakt. Foto’s mochten we er helaas niet maken, alleen deze bij de ingang.

Stadswandeling door Leeuwarden met kinderen

Een stad bezoeken zonder de stad te verkennen kan natuurlijk niet. Bij de VVV van Leeuwarden vinden we diverse mogelijkheden voor een stadswandeling. Een stadswandeling is vaak een leuke basis om de stad te verkennen en zorgt ervoor dat je de leuke achterafstraatjes niet mist. In Leeuwarden zijn diverse tochten te maken onder begeleiding. Dit vind ik met de kinderen geen optie.

Wij kiezen voor de City Tour Leeuwarden. Een stadswandeling waar je via een app op je telefoon meer informatie krijgt bij de verschillende gebouwen die je onderweg tegenkomt. We nemen ook de losse vragenlijst voor kinderen mee die bij deze tocht hoort. 

De app en de vragenlijst vallen ons een beetje tegen. De filmbeelden in de app hebben geen geluid en er staat vooral veel tekst in. De kinderen haken af. De vragenlijst vinden we een beetje saai. We gebruiken de route wel als basis voor onze rondwandeling door de stad. We lopen via de straatjes uit de route en komen zo langs de belangrijkste gebouwen en in de stad. Ook missen we hierdoor de street-art niet die in Leeuwarden te vinden is.

Prijzen zijn variabel en afhankelijk van duur en tourkeuze.

van der valk hotel Leeuwarden
Doordat we de stadswandeling als basis nemen voor onze tocht door de stad komen we ook langs mooie street-art.
van der valk hotel Leeuwarden
De opdrachten uit de kindervragenlijst vallen een beetje tegen. Zo moeten we bij het gerechtshof de zuilen tellen.
van der valk hotel Leeuwarden koningshuis
Midden in de stad, tegenover de Oldehove, komen we de stamboom tegen van ons koningshuis. Als je goed kijkt zie je Koning Willem-Alexander rechtsonder staan. Op meerdere plekken in de stad kom je koningshuis gerelateerde dingen tegen.

Shoppen en een terrasje pakken.

Hou je van winkelen dan kun je in Leeuwarden je hart ophalen. Het centrum van Leeuwarden kent veel leuke kleine straatjes en pleintjes. Smalle straatjes met prachtige oude panden. Naast de bekende winkelketens komen we veel leuke speciaalzaakjes tegen.

Ben je tussen het winkelen toe aan een break dan zijn er genoeg mogelijkheden. Pak een terrasje aan de gracht. Lunch in één van de vele lunchtentjes op de verschillende pleinen. Of geniet tussendoor van een heerlijk ijsje.

Ontdek Leeuwarden vanaf het water

Wanneer je de plattegrond van Leeuwarden bekijkt, valt de stervormige gracht rondom de stad op. Ook loopt er een gracht midden door de stad. Leeuwarden is dan ook prima vanaf het water te verkennen. Dit is ook een leuk uitje in Leeuwarden met kinderen. 

Bij Van der Valk Hotel Leeuwarden kun je een sloep huren waarmee je naar het centrum van Leeuwarden kunt varen. Via een mooie route door het groen vaar je zelf naar de stad. Ook zijn er andere vaarroutes beschikbaar waarmee je de omgeving van Leeuwarden kunt ontdekken. Wil je ruim de tijd hebben dan raden ze aan de sloep voor vier uur te huren.

Helaas hebben wij zelf te weinig tijd om dit te doen en is het behoorlijk fris. Maar ik zie ons zelf al wel varen door de grachten. Picknickmand mee en vanaf het water heerlijk ontspannen Leeuwarden met kinderen ontdekken.

In het centrum zien we ook verschillende rondvaartboten door de grachten varen. De rondvaarten worden gedaan met elektrische pramen. Bij de VVV zijn kaartjes voor de rondvaarten te krijgen. Het zit ons qua varen niet mee dit weekend, de rondvaarten zitten voor het hele weekend al vol. Wij zien Leeuwarden dit keer dus niet vanaf het water.

Prijzen zijn afhankelijk van duur huur en soort rondvaart.

van der valk Leeuwarden sloep huren
Bij het Van der Valk Hotel Leeuwarden kun je sloepen huren waarmee je naar het centrum van Leeuwarden kunt varen. Vanuit het hotel stap je zo in de boot.
van der valk hotel Leeuwarden rondvaart
In Leeuwarden kun je een rondvaart maken op één van de vele pramen.

Fries Museum

Bij een bezoek aan Friesland hoort natuurlijk ook een stuk geschiedenis van dit bijzondere stukje Nederland. Het Fries Museum leert je alles over Friesland. Saskia bezocht eerder het Fries Museum met haar gezin. Het museum is sinds 2013 gevestigd in het centrum van Leeuwarden.

In dit museum kom je alles te weten over Friesland. Van de elf steden tot het platteland, over Mata Hari, Hindeloopen en verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Voor iedereen is er wel iets dat interessant is.

Prijzen zijn afhankelijk van welke tijdelijke tentoonstelling er is. Volwassen betalen voor een standaard ticket 15 euro, kinderen zijn gratis (prijspeil 2020).

Nationaal Park de Alde Feanen

Cultuur en natuur combineren tijdens een weekendje weg? Dat kan prima tijdens een stedentrip Leeuwarden met kinderen. Op slechts een kwartier rijden van Van der Valk Hotel Leeuwarden vind je Nationaal park de Alde Faenen. De Alde Feanen is een waterrijk laagveengebied van vierduizend hectare. Hier zijn diverse activiteiten in de natuur te ondernemen.

Vanaf het bezoekerscentrum kiezen wij voor een wandeling door het Nationaal Park. Er zijn verschillende routes die je kunt lopen. Wij kiezen voor een route van een uurtje door het waterrijke gebied. Heerlijk om even uit te waaien.

Bij terugkomst spelen de kinderen in de speeltuin van het bezoekerscentrum. Blogger Karijn bezocht dit park eerder en liep met haar kinderen het kleine kikkerpad, één van de rugzakroutes voor kinderen door de Alde Feanen. Ook kun je het park per boot en kano ontdekken.

Toegang tot het park is gratis.

van der valk hotel Leeuwarden alde feanen
De Alde Feanen is een prachtig waterrijk laagveengebied, een mooie omgeving voor een wandeling.
van der valk hotel Leeuwarden alde feanen
Wij maken een wandeling van een uur vanuit het bezoekerscentrum.

Overnachten bij Van der Valk Leeuwarden

Bij het nieuwe Van der Valk hotel in Leeuwarden zijn fijne, grotere familiekamers te boeken. Het hotel ligt vlak aan de snelweg net buiten het centrum van Leeuwarden. Makkelijk aan te reizen, goede parkeermogelijkheden en vijf minuten rijden van het centrum. De familiekamers bestaan uit twee aparte kamers, waarvan een kinderkamer met vierpersoons stapelbed en twee aparte tv’s. In de ochtend is er een groot ontbijtbuffet.

Ligging Leeuwarden

 

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in Friesland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Van der Valk Exclusief. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.