Stedentrip Leeuwarden met kinderen vanuit Van der Valk Hotel Leeuwarden + WIN!

Bij een stedentrip denk je misschien niet direct aan Leeuwarden maar deze Friese stad heeft gezinnen genoeg te bieden. Een bezoek van één dag is te kort. Blogger Fieke verbleef een weekend in Van der Valk Hotel Leeuwarden en ontdekte wat er in Leeuwarden met kinderen te doen is.

Wil jij ook een weekendje naar Leeuwarden? Scroll naar beneden voor de winactie en doe mee!

Van der Valk Hotel Leeuwarden, nieuw hotel net buiten het centrum

Met een gezin van vijf is het het vinden van een geschikte familiekamer voor een stedentrip best lastig. Wij kiezen niet graag voor twee losse kamers, vinden we niet zo gezellig. Bij Van der Valk zien we de laatste tijd steeds vaker de mogelijkheid om grotere familiekamers te boeken. Zo ook het nieuwe hotel in Leeuwarden. Als de kinderen de foto’s van de familiekamer zien willen ze direct gaan.

Het hotel ligt vlak aan de snelweg net buiten het centrum van Leeuwarden. Makkelijk aan te reizen, goede parkeermogelijkheden en met vijf minuten rijden zijn we in het centrum.

Als we een paar weken later naar Leeuwarden rijden wordt er door de kinderen op de achterbank alleen maar gepraat over wie waar gaat slapen in het stapelbed. Ze kunnen niet wachten om de kamer in het echt te zien. Valt dat even tegen voor hen als we om 11 uur ’s ochtends nog niet in de kamer terecht kunnen.

We checken alvast in en stallen onze bagage in het hotel. Daarna vertrekken we richting het centrum van Leeuwarden. Na een leuke middag keren we terug naar het hotel en rennen de kids naar onze kamer.

Van der valk hotel Leeuwarden
Het Van der Valk Hotel Leeuwarden is net nieuw en beschikt over meerdere familiekamers.

Familiekamers bij Van der Valk Leeuwarden

Als de deur van onze kamer open gaat zien we een ‘gewone’ hotelkamer met een groot tweepersoonsbed en een badkamer. “Hé, waar is het grote stapelbed?” vraag Jet bijna teleurgesteld. Maar dan ontdekken ze nog een deur die ze met onze sleutel kunnen openen. Nog geen tel later hoor ik kreten van uitzinnigheid die worden afgesloten met “Cool ik heb een eigen tv”. De kinderkamer met vierpersoons stapelbed met twee tv’s is volgens mij meer dan goed gekeurd.

Achter een andere deur blijkt een super grote tweede badkamer te zitten. We kunnen met recht van een meer dan luxe en ruime familiekamer spreken.

Wat een heerlijke plek om met het gezin neer te strijken. We zoeken allemaal direct een plekje op waar we even tot rust kunnen komen voordat we gaan eten. Ieder doet zijn eigen ding zonder elkaar in de weg te zitten.

Als het tijd is om te gaan eten krijg ik de kinderen niet eerder mee voordat ik beloof dat ze straks nog in het bubbelbad mogen. Dat verzoek begrijp ik maar al te goed.

familie kamer van der valk hotel Leeuwarden
De ouderslaapkamer is ruim opgezet en heeft naast een comfortabel bed een bank waar je even heerlijk kan neerploffen.
stapelbedden familiekamer van der valk hotel Leeuwarden
De kinderslaapkamer is één groot succes en de stapelbedden worden direct verdeeld.
badkamer van der valk hotel Leeuwarden
De badkamer van de kinderen is meer dan luxe, met 2 douches en een bad hebben ze alle drie hun eigen plek.
badkamer van der valk hotel Leeuwarden
Het grote succesnummer in de badkamer is echter het vrijstaande bubbelbad. Succes verzekerd!
stapelbed familiekamer van der valk hotel Leeuwarden
Na het bad nog even lekker chillen in het stapeldbed met eigen tv.

Kinderen zijn van harte welkom in het restaurant

Het restaurant van Van der Valk Hotel Leeuwarden is groot en ruim opgezet. Als we bij ons gereserveerde tafeltje aankomen liggen de placemat met spelletjes voor de kinderen al klaar. Teun gaat er direct mee aan de slag. Er is een speciale menukaart voor de kinderen en het valt mij op dat de bediening echt leuk met de kinderen om gaat. De gewone menukaart biedt ook voldoende keus.

Ik voel mij hier met mijn kinderen ontzettend welkom. We eten heerlijk. Doordat de kinderen op een bank zitten heeft Teun de ruimte om tussen de gangen door met zijn LEGO te spelen. Hierdoor zitten we bijna twee uur gezellig te tafelen. Ik twijfelde eerst even of het niet leuker geweest zou zijn om in Leeuwarden zelf te eten. Maar ik ben blij dat we hebben gekozen voor het hotel. Dit geeft veel meer rust.

restaurant van der valk Leeuwarden
We zitten aan een heerlijke ruimte tafel met een bank in het restaurant. De spelletjes op de placemats worden gedaan en er wordt even gespeeld terwijl we op het eten wachten.
kindermenu van der valk hotel Leeuwarden
Het eten smaakt ons allemaal erg goed. En het speciale kindermenu valt in de smaak.

Ontbijten bij Van der Valk Leeuwarden is een feestje

De volgende ochtend keren we, na een heerlijk nachtje slapen, terug in het restaurant voor het ontbijtbuffet. De keuze blijkt reuze te zijn. We maken eerst een rondje om te kijken wat er allemaal is voordat we wat kiezen.

De kinderen kiezen voor de zoete hoek. Pannenkoeken, donuts, cupcakes en heerlijk Fries suikerbrood liggen er even later op hun bord. Een verse smoothie maakt het compleet. Ik ga voor de warme broodjes, vers gemaakte roerei en zalm. We lopen daarna natuurlijk nog een rondje en sommige zelfs twee.

De lunch kunnen we vandaag wel overslaan. Alle tijd dus om een tweede dag van Leeuwarden met kinderen te gaan genieten.

hotel van der valk Leeuwarden restaurant
Het restaurant in het Van der Valk Hotel Leeuwarden is ruim en sfeervol ingericht.
ontbijtbuffet van der valk hotel Leeuwarden
Er is meer dan genoeg keuze voor het ontbijt. De kinderen leven zicht uit in de zoete hoek maar er is ook genoeg gezonds te kiezen.
ontbijtbuffet van der valk Leeuwarden
Het Friese suikerbrood mag natuurlijk niet ontbreken bij het ontbijtbuffet.
ontbijt van der valk hotel Leeuwarden
Aan onze ‘stamtafel’ genieten we van het heerlijke ontbijt. Wij kunnen er weer even tegenaan!

Leeuwarden met kinderen bezoeken

Leeuwarden is één van de oudste steden in Noord-Nederland en heeft een rijke geschiedenis die terug gaat tot de Romeinse tijd. Niet voor niets is de stad culturele hoofdstad van Europa in 2018. Leeuwarden is de bakermat van ons Nederlands koningshuis. Op verschillende plekken kom je Nassau en Oranje tegen in Leeuwarden. Er is tijdens een bezoek aan Leeuwarden met kinderen meer dan genoeg te doen om een weekend te vullen.

Het centrum van Leeuwarden ligt binnen de grachten en is prima per voet te verkennen. Vanaf Van der Valk Hotel Leeuwarden rijden we in vijf minuten naar het centrum. We parkeren in één van de overdekte parkeergarages aan de rand van het centrum. De parkeergarages worden vanaf de ringweg prima aangegeven.

Leeuwarden van der valk hotel Leeuwarden
Het centrum van Leeuwarden ligt binnen de grachten en is prima per voet te verkennen.

Onze tips voor een weekend Leeuwarden met kinderen

Ons weekend in Leeuwarden met kinderen staat in het teken van het verkennen van het mooie centrum van de stad. We bezoeken ook een van de leukste musea voor kinderen in Noord-Nederland.

De schuine toren van Leeuwarden: De Oldehove

Iedereen kent de schuine toren van Pisa in Italië, maar wist je dat er ook een schuine toren in Leeuwarden staat? In Leeuwarden vind je De Oldehove op het Oldehoofsterkerhof. In 1529 is men begonnen met het bouwen van de toren. Tijdens de bouw zakte de toren al scheef. Men wilde dit herstellen maar toen dat niet lukte is men gestopt met de bouw. De toren is daarom maar half zo hoog als ooit het plan was.

Via een heel smalle en schuine wenteltrap beklimmen wij de toren. Teun vindt de schuine trap maar eng. Gelukkig is één van de torenwachten in de buurt en neemt hij Teun aan de hand mee naar boven. De 183 tredes brengen ons naar de top van de toren. Vanaf hier hebben we een mooi uitzicht over de stad.

Halverwege de toren zien we foto’s op de ramen van hoe het landschap er in het verleden uit zag. Met de kinderen zoeken we de verschillen en de overeenkomsten van hoe het nu is. Als we weer beneden staan hebben de kinderen geluk, ze mogen de klok in de toren luiden.

Toegangsprijs 3,50 euro per volwassene en 1,50 euro per kind (prijspeil 2018).

oldehove van der valk hotel Leeuwarden
Natuurlijk moeten we de scheve toren van Leeuwarden, de Oldehove, tijdens ons bezoek beklimmen.
van der valk hotel Leeuwarden oldenhove
De wenteltrap naar de top is erg smal. Het is soms passen en meten als je mensen moet passeren.
van der valk hotel Leeuwarden Oldehove
Halverwege de toren staan er foto’s van vroeger op de ramen. Zo kun je kijken of je nog dingen herkend van hoe het was of dat alles anders is geworden. De grachten zijn veelal nog hetzelfde de gebouwen zijn veelal nieuw.
van der valk hotel Leeuwarden uitzicht
Van boven op de Oldehove heb je een prachtig uitzicht over het centrum van Leeuwarden.
van der valk hotel leeuwarden oldenhoven
De kinderen hebben geluk. Aan het eind van ons bezoek aan de toren mogen ze de bel die in de toren hangt luiden.

Natuurmuseum Fryslân

Voor leren over de natuur en interactie moet je zijn bij Natuurmuseum Fryslân. Blogger Saskia was al eerder in het Natuurmuseum Fryslân. Maar wij bezoeken het museum ook. We bekijken net als Saskia het skelet van een potvis. We doen het ganzenspel. Gaan naar het reiskabinet van kapitein Severein en leren van alles over poepen, oren, en eieren. Ook zien we hoe ze bij het museum dieren opzetten. Ik ben verbaasd dat de kinderen dit interessant en niet eng vinden.

Begin 2018 is er een nieuw onderdeel aan het museum toegevoegd: de onderwatersafari. De onderwatersafari laat ons zien hoe het leven onder het wateroppervlakte is. We dalen af in zoet- en zoutwater. We verklappen niet te veel, maar de kinderen vinden dit onderdeel van het museum erg leuk.

We sluiten af met het sprookje over de draak wat boven op de zolder van het museum plaatsvindt. De diversiteit van dit museum spreekt de kinderen erg aan.

Een bezoek aan het museum incl. onderwatersafari kost 13 euro voor een volwassene en 10 euro per kind. Heb je een Museumkaart dan betaal je alleen 4 euro voor de onderwatersafari. De onderwatersafari doe je op een vooraf gekozen tijdstip. Wil je zeker weten dat er plek is tijdens jouw stedentrip Leeuwaren met kinderen, reserveer dan vooraf via de website van het museum.

van der valk hotel Leeuwarden natuurmuseum Friesland
Het natuurmuseum Fryslân ligt in het centrum van Leeuwarden.
van der valk hotel Leeuwarden natuurmuseum
De kinderen kijken vol belangstelling hoe een medewerker van het museum een vogeltje aan het opzetten is.
van der valk hotel Leeuwarden natuurmuseum
Een aantal keren per dag wordt er op de zolder van het museum een sprookje over een draak voorgelezen. Teun en Jet vinden het erg leuk en luisteren vol aandacht naar het verhaal.
van der valk hotel Leeuwarden natuurmuseum Friesland
Sinds 2018 heeft het natuurmuseum Friesland een nieuwe tentoonstelling, de onderwatersafari. Eigenlijk kun je beter spreken van een attractie, het is echt prachtig gemaakt. Foto’s mochten we er helaas niet maken, alleen deze bij de ingang.

Stadswandeling door Leeuwarden met kinderen

Een stad bezoeken zonder de stad te verkennen kan natuurlijk niet. Bij de VVV van Leeuwarden vinden we diverse mogelijkheden voor een stadswandeling. Een stadswandeling is vaak een leuke basis om de stad te verkennen en zorgt ervoor dat je de leuke achterafstraatjes niet mist. In Leeuwarden zijn diverse tochten te maken onder begeleiding. Dit vind ik met de kinderen geen optie.

Wij kiezen voor de City Tour Leeuwarden. Een stadswandeling waar je via een app op je telefoon meer informatie krijgt bij de verschillende gebouwen die je onderweg tegenkomt. We nemen ook de losse vragenlijst voor kinderen mee die bij deze tocht hoort.

De app en de vragenlijst vallen ons een beetje tegen. De filmbeelden in de app hebben geen geluid en er staat vooral veel tekst in. De kinderen haken af. De vragenlijst vinden we een beetje saai. We gebruiken de route wel als basis voor onze rondwandeling door de stad. We lopen via de straatjes uit de route en komen zo langs de belangrijkste gebouwen en in de stad. Ook missen we hierdoor de street-art niet die in Leeuwarden te vinden is.

Prijzen zijn variabel en afhankelijk van duur en toerkeuze.

van der valk hotel Leeuwarden
Doordat we de stadswandeling als basis nemen voor onze tocht door de stad komen we ook langs mooie street-art.
van der valk hotel Leeuwarden
De opdrachten uit de kindervragenlijst vallen een beetje tegen. Zo moeten we bij het gerechtshof de zuilen tellen.
van der valk hotel Leeuwarden koningshuis
Midden in de stad, tegenover de Oldehove, komen we de stamboom tegen van ons koningshuis. Als je goed kijkt zie je Koning Willem-Alexander rechtsonder staan. Op meerdere plekken in de stad kom je koningshuis gerelateerde dingen tegen.

Shoppen en een terrasje pakken.

Hou je van winkelen dan kun je in Leeuwarden je hart ophalen. Het centrum van Leeuwarden kent veel leuke kleine straatjes en pleintjes. Smalle straatjes met prachtige oude panden. Naast de bekende winkelketens komen we veel leuke speciaalzaakjes tegen.

Ben je tussen het winkelen toe aan een break dan zijn er genoeg mogelijkheden. Pak een terrasje aan de gracht. Lunch in één van de vele lunchtentjes op de verschillende pleinen. Of geniet tussendoor van een heerlijk ijsje.

van der valk hotel Leeuwarden winkelstraatjes
Leeuwarden telt veel leuke winkelstraatjes met speciaalzaakjes. Veelal zijn ze gevestigd in prachtige oude panden.
van der valk hotel Leeuwarden shoppen
Tijdens het werkend breekt de zon in de middag door en trakteren wij onszelf op een lekker ijsje bij Puur!

Ontdek Leeuwarden vanaf het water

Wanneer je de plattegrond van Leeuwarden bekijkt val direct de stervormige gracht rondom de stad op. Ook loopt er een gracht midden door de stad. Leeuwarden is dan ook prima vanaf het water te verkennen.

Bij Van der Valk Hotel Leeuwarden kun je een sloep huren waarmee je naar het centrum van Leeuwarden kunt varen. Via een mooie route door het groen vaar je zelf naar de stad. Ook zijn er andere vaarroutes beschikbaar waarmee je de omgeving van Leeuwarden kunt ontdekken. Wil je ruim de tijd hebben dan raden ze aan de sloep voor vier uur te huren.

Helaas hebben wij zelf te weinig tijd om dit te doen en is het behoorlijk fris. Maar ik zie ons zelf al wel varen door de grachten. Picknickmand mee en vanaf het water heerlijk ontspannen Leeuwarden met kinderen ontdekken.

In het centrum zien we ook verschillende rondvaartboten door de grachten varen. De rondvaarten worden gedaan met elektrische pramen. Bij de VVV zijn kaartjes voor de rondvaarten te krijgen. Het zit ons qua varen niet mee dit weekend, de rondvaarten zitten voor het hele weekend al vol. Wij zien Leeuwarden dit keer dus niet vanaf het water.

Prijzen zijn afhankelijk van duur huur en soort rondvaart.

van der valk Leeuwarden sloep huren
Bij het Van der Valk Hotel Leeuwarden kun je sloepen huren waarmee je naar het centrum van Leeuwarden kunt varen. Vanuit het hotel stap je zo in de boot.
van der valk hotel Leeuwarden rondvaart
In Leeuwarden kun je een rondvaart maken op één van de vele pramen.

Fries Museum

Bij een bezoek aan Friesland hoort natuurlijk ook een stuk geschiedenis van dit bijzondere stukje Nederland. Het Fries Museum leert je alles over Friesland. Saskia bezocht eerder het Fries Museum met haar gezin. Het museum is sinds 2013 gevestigd in het centrum van Leeuwarden.

In dit museum kom je alles te weten over Friesland. Van de elf steden tot het platteland, over Mata Hari, Hindeloopen en verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Voor iedereen is er wel iets dat interessant is.

Prijzen zijn afhankelijk van welke tijdelijke tentoonstelling er is. Een gezinsticket is verkrijgbaar vanaf 32,50 euro (prijspeil 2018).

Nationaal Park de Alde Feanen

Cultuur en natuur combineren tijdens een weekendje weg? Dat kan prima tijdens een stedentrip Leeuwarden met kinderen. Op slechts een kwartier rijden van Van der Valk Hotel Leeuwarden vind je Nationaal park de Alde Faenen. De Alde Feanen is een waterrijk laagveengebied van 4000 hectare. Hier zijn diverse activiteiten in de natuur te ondernemen.

Vanaf het bezoekerscentrum kiezen wij voor een wandeling door het Nationaal Park. Er zijn verschillende routes die je kunt lopen. Wij kiezen voor een route van een uurtje door het waterrijke gebied. Heerlijk om even uit te waaien.

Bij terugkomst spelen de kinderen in de speeltuin van het bezoekerscentrum. Blogger Karijn bezocht dit park eerder en liep met haar kinderen het kleine kikkerpad, één van de rugzakroutes voor kinderen door de Alde Feanen. Ook kun je het park per boot en kano ontdekken.

Toegang tot het park is gratis.

van der valk hotel Leeuwarden alde feanen
We sluiten ons weekendje Leeuwarden af met een bezoek aan Nationaal Park Alde Feanen.
van der valk hotel Leeuwarden alde feanen
De Alde Feanen is een prachtig waterrijk laagveengebied, een mooie omgeving voor een wandeling.