Wandelen in het Vijlenerbos en pauzeren bij Boscafé Het Hijgend Hert: de perfecte combinatie

Wandelen in het Vijlenerbos, of eigenlijk de Vijlenerbossen, is genieten met een zachte G. Blogger Annemiek neemt jullie mee naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Limburg, op de grens met België, en laat jullie zien waarom deze plek zo fijn is. Onderweg maakt ze een pauze in Boscafé Het Hijgend Hert. Lees hier haar verslag! 

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Herfst: dé tijd om te wandelen in het Vijlenerbos

Het is herfst en dat is traditie-getrouw de tijd van het jaar dat we het meest wandelen. De bossen kleuren mooi, er ligt van alles op de grond en als de zon meehelpt is het qua temperatuur erg aangenaam.

Een van onze favoriete bossen is het Vijlenerbos. Dit bos ligt op de Nederlandse-Belgische grens en voorziet in diverse wandelroutes in verschillende moeilijkheidsgraden.

Midden in het bos ligt boscafé ’t Hijgend Hert, met een open haard, groot verwarmd terras en uitzicht op de dierenweides. We weten dat deze plek populair is bij dagjesmensen en toeristen dus vertrekken we op tijd. De kans is anders groot dat we geen plek meer vinden op de parkeerplaats (en op het terras).

Voor vertrek bekijken we de grote wandelkaart die midden op de parkeerplaats staat. Er zijn zo’n 6 routes die vanaf deze plek vertrekken of vlak langs deze parkeerplaats komen. De langste route is 5,5 km en omdat wij graag een langer stuk lopen, combineren we de blauwe, groene en rode route.

Wandelen in het Vijlenerbos
Op de parkeerplaats staat een groot bord met mogelijke wandelroutes

Wandelen langs gemarkeerde wandelroutes

Het is een mooie herfstdag en de zon werkt vandaag fijn mee. De kinderen moeten er altijd even inkomen als we gaan wandelen. Thuis wordt er gemopperd, maar zodra we in het bos zijn, is het humeur opperbest.

Mijn zoon F. loopt zoals gewoonlijk voor ons uit maar komt al snel terug om te vragen welke paaltjes we gaan volgen. We starten met blauw en gaan bij de eerste mogelijkheid linksaf verder met groen.

Het bos is vrij open en we kunnen ver tussen de bomen door kijken. Het pad gaat voorzichtig bergaf. Sleuven in de modder laten zien dat er met een flinke regenbui stroompjes water de berg af gaan. Verder liggen er aardig wat stenen op het pad. Uitkijken dus waar je je voeten zet!

Onderweg zijn er genoeg paddestoelen, tamme kastanjes en beukennootjes te vinden. Wie spullen verzamelt voor een herfsttafel komt hier goed aan zijn trekken.

Wandelen in het Vijlenerbos
Heerlijk wandelen in de vroege herfstzon. ’s ochtends is het nog niet zo druk.
Wandelen in het Vijlenerbos
De herfst komt er aan: we zien al diverse paddenstoelen
Wandelen in het Vijlenerbos
Kinderen die graag beukenootjes en tamme kastanjes rapen, komen in dit bos prima aan hun trekken

‘Wie sjoen os Limburg is’

Na een klein half uurtje lopen, komen we bij de rand van het bos. De kinderen willen al gaan zitten op het bankje, maar dat vinden we wat vroeg. We staan even stil om te genieten van het uitzicht maar lopen vlot verder.

Onderweg komen we langs enkele wildhutten. Aan de bosrand kun je namelijk goed wild spotten. Helaas is het al laat op de ochtend en maken mijn kinderen te veel geluid. Alle dieren zijn al lang gewaarschuwd.

Wandelen in het Vijlenerbos
Vanaf de bosrand heb je uitzicht over de heuvels van Zuid-Limburg
Vijlen Zuid-Limburg
Wij krijgen geen genoeg van dit landschap
Wandelen in het Vijlenerbos
Een deel van de wandeling gaat langs de bosrand
Wandelen in het Vijlenerbos
Jammer, de wildhut is afgesloten

Genieten van het uitzicht op Vijlen, het enige bergdorpje van Nederland

Wanneer we een stukje verder wandelen in het Vijlenerbos, krijgen we zicht op het hoogste kerkdorp van Nederland: Vijlen. Het dorp ligt op 200 meter boven NAP en daarom hebben de bewoners het dorp zelf uitgeroepen tot bergdorp. Ze doen er alles aan om zich gastvrij en vriendelijk te presenteren en dat lukt goed. Er zijn veel horecagelegenheden die met name kinderen hartelijk welkom heten met speciale menukaarten voor kinderen. Rondom het dorp zijn veel wandelmogelijkheden, zoals de wandelingen in het Vijlenerbos.

Doordat het bos op een helling ligt, gaat een deel van de route bergop en bergaf. De hellingen bergop zijn niet heel steil, maar vragen wel wat doorzettingsvermogen. In het bos zijn genoeg plekken om de kinderen te laten rennen en klimmen. Gelukkig zijn er volop bankjes, grote stenen en boomstronken om vervolgens op uit te rusten.

Wandelen in het Vijlenerbos
We genieten van het prachtige uitzicht op het enige bergdorpje van Nederland: Vijlen
Wandelen in het Vijlenerbos
We volgen hier de wandelroute langs de blauwe paaltjes
Wandelen in het Vijlenerbos
Het bos ligt op een helling en dat betekent dat je regelmatig moet klimmen en dalen

Pas op het overige verkeer!

Het bos wordt in de breedte doorsneden door twee doorgaande wegen waar best hard gereden kan worden. Er is veel verkeer tussen Vaals en Epen dat gebruik maakt van deze Epenerbaan. Zowel automobilisten, motorrijders en wielrenners vinden deze weg dwars door het bos de moeite waard.

De andere weg, de Rugweg, is de weg langs ’t Hijgend Hert en staat op drukke dagen links en rechts vol met geparkeerde auto’s, wat het zicht behoorlijk belemmert.

Langs een deel van de rode route loopt een mountainbikeroute. De meeste fietsers geven een signaal met hun fietsbel, maar soms duiken ze ineens onverwachts achter je op. Wij hebben ervaren dat niet alle fietsers zich aan de route houden en op paden fietsen waar dat eigenlijk niet de bedoeling is. Let dus op en hou eventueel je kinderen bij de hand.

Welkom bij Boscafé ’t Hijgend Hert

Midden in het bos, op 260 meter boven NAP, ligt Boscafé ’t Hijgend Hert. Voor veel mensen die graag wandelen in het Vijlenerbos is dit een bekende en geliefde plek. Zo ook voor ons. Het idee dat we daar na afloop gaan lunchen, maakt dat de kinderen lekker doorlopen.

Het boscafé bestaat uit een klein café met een serre en daarnaast een groot terras dat uit verschillende delen bestaat. Eén deel van het terras is overdekt met een groot doek en grenst aan een tweede café-ruimte. Hier brandt een haard en is het behaaglijk warm. Het andere terras kan overdekt worden, maar dat gebeurt pas als de temperatuur verder daalt.

Het terras geeft goed zicht op de dierenweide, waar geiten, konijnen en pauwen lopen. In een andere wei staan hertjes. De naam kinderboerderij kan verwarrend zijn. Je mag de wei namelijk niet in. Sommige dieren zoeken je op door naar het hek te komen en kunnen dan geaaid worden. De pauwen lopen vrij rond.

Er is een kleine speelvoorziening, maar die stelt niet zo veel voor. Maar dat is helemaal niet erg, want rondom ’t Hijgend Hert is genoeg te klimmen, te rennen en te spelen, dat je eigenlijk geen speeltuin nodig hebt. Vanaf het terras heb je geen zicht op het speelgedeelte.

Boscafé Het Hijgend Hert Vijlen
Boscafé Het Hijgend Hert: het lijkt hier net een sprookje, al die gezellige huisjes
Boscafé Het Hijgend Hert Vijlen
Het Hijgend Hert: boscafé en kinderboerderij
Boscafé Het Hijgend Hert Vijlen
Terwijl we wachten op het terras, kijkt L. naar de pauwen en de geiten
Boscafé Het Hijgend Hert Vijlen
Een groot deel van het terras is overdekt met een groot tentdoek
Boscafé Het Hijgend Hert Vijlen
De sleeën hangen al klaar voor als er sneeuw valt

Wandelen in het Vijlenerbos

Voor wie wil wandelen in het Vijlenerbos zijn er genoeg mogelijkheden. Op onderstaande kaart kun je zien welke routes er lopen door de Vijlenerbossen. Het zwarte kader ‘U staat hier’ geeft de parkeerplaats nabij ’t Hijgend Hert aan.

Ons rondje bestaat uit een deel van de blauwe route, SBB 34 rechtsom, gaat over in de groene route SBB 35 rechtsom en nadat we de Epenerbaan hebben overgestoken vervolgen we de rode route SBB 38 rechtsom. Voordat deze route weer terugkeert naar de Epenerbaan, pakken we de blauwe route weer op en snijden het laatste stukje af om vlot terug te keren naar ’t Hijgend Hert.

Wie niet teveel wil klimmen en dalen, loopt de groene route van 5,6 km (deze route heeft enkele hellingen, echter niet heel steil). Wie liever een pittiger stukje helling wil, kiest voor de blauwe route van 4,4 km. Persoonlijk spreekt ons de blauwe route het meeste aan vanwege de hellingen, maar de groene heeft mooiere uitzichten.

Wandelen door het Vijlenerbos
Wij wandelen een combinatie van de rode, blauwe en groene route

Praktische informatie

Zoals te zien is op het kaartje hierboven, zijn er meerdere parkeerplaatsen in het Vijlenerbos. Op iedere parkeerplaats staat een informatiebord met wandelroutes. De meeste parkeerplaatsen liggen niet in de directe omgeving van horecavoorzieningen.

Het Vijlenerbos is vrij goed begaanbaar voor kinderwagens, maar het kan best zijn dat er een plekken zijn waar je de wagen even moet optillen. Een rugdrager kan daarom handiger zijn.

Zoals eerder al genoemd, weten veel mensen de weg naar dit bos te vinden. Op zonnige dagen, óók in de herfst en winter, is het er druk. Kom je vroeg, dan heb je de meeste kans op een parkeerplek op de parkeerplaats.

Wil je meer lezen over het bergdorpje Vijlen, bezoek dan eens de website. Hier vind je een overzicht van wandelmogelijkheden, wandelcafé’s en restaurants.

Ligging

Wandelen met kinderen checklist: dit moet mee!

Alhoewel je voor wandelen natuurlijk niet heel veel nodig hebt, is het toch wel handig als je goed voorbereid op pad gaat. Vooral op langere afstanden en regenachtige dagen zijn de volgende items onmisbaar:

Wandelen wordt extra leuk als je kinderen de volgende items in hun rugzak kunnen stoppen:

Onze favoriete winkels om wandelspullen voor kinderen te kopen zijn:

Meer lezen

Op zoek naar meer mooie wandelroutes die geschikt zijn voor kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

Wandelroute Vijlenerbos in Zuid-Limburg