Op bezoek bij Sint en Piet in het Pietenhuis in kasteel Cannenburch te Vaassen

0
245
De jongens worden bij het Pietenhuis in kasteel Cannenburch ontvangen met een hand pepernoten: altijd goed!
De jongens worden ontvangen met een hand pepernoten: altijd goed!

Heb jij echte ‘believers’ thuis en kunnen ze niet wachten tot ze Sint en Piet in het echt kunnen ontmoeten? Dan is een bezoekje aan het Pietenhuis in kasteel Cannenburch in Vaassen een aanrader. Maartje gaat met zoons J. (4 jaar) en M. (2 jaar) en Stephan op visite.

Pietenhuis in kasteel Cannenburch

We gaan naar het Pietenhuis! Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. In de auto onderweg naar Vaassen vinden J. en M. het maar wat interessant. De oudste kan niet wachten. M. vindt het toch wel spannend: “Ik blijf wel in de auto, mama”. Maar ook hij gaat uiteraard uiteindelijk blij mee.

We komen aan bij het Pietenhuis in kasteel Cannenburch in Vaassen. Het is een koude maar zonnige dag en het kasteel ligt er prachtig bij. De jongens zien de eerste Pieten al en worden ontvangen met een flinke hand pepernoten. Na deze fijne ontvangst legt de Piet uit dat ze hun pietendiploma kunnen halen. Dat lijkt ze wel wat, al had J. naar eigen zeggen z’n pietendiploma op zwemles al gehaald.

De jongens worden bij het Pietenhuis in kasteel Cannenburch ontvangen met een hand pepernoten: altijd goed!
De jongens worden ontvangen met een hand pepernoten: altijd goed!

Pieten-opdrachten: we zijn er klaar voor!

Eenmaal in het Pietenhuis in kasteel Cannenburch lopen we kruip-door-sluip-door richting de kelder. Daar krijgen de mannen een stempelkaart met opdrachtjes en een naamsticker. Als de kaart vol is, zijn ze geslaagd voor Piet. Alle Pieten nemen ruimschoots de tijd om met de kinderen te praten en alles uit te leggen. Zelfs M. babbelt er gezellig op los.  Klaar voor de pieten-opdrachtjes!

Hoe haal je je Pietendiploma? Deze twee pieten vertellen het geduldig aan Jilles en Mats.
Hoe haal je je Pietendiploma? Deze twee pieten vertellen het geduldig aan onze zoons

Sinterklaas heeft voor iedereen tijd

De tocht begint. We lopen door het oude kasteel en ontmoeten als eerste Sinterklaas zelf. Ook de goedheiligman neemt alle tijd voor de kinderen. Hij vertelt ze over het Pietenhuis Vaassen, zijn slaap- en eetkamer maar bovenal over ‘het probleem van de verdwenen gouden pepernoot’. Hij vraagt of we goed onze ogen de kost willen geven, want deze pepernoot wil hij erg graag terug. J. gaat bij het afscheid op de foto, M. houdt het liever bij een high-five.

Sinterklaas vertelt over zijn verloten gouden pepernoot. Dat wordt zoeken.
Sinterklaas vertelt over zijn verloren gouden pepernoot. Dat wordt zoeken.

Pietendiploma, ook leuk voor allerkleinsten

Van pakjes inpakken tot klimmen over de daken, pieten moeten het allemaal kunnen. We starten bij het inpakken van pakjes met een superleuke inpakpiet. Daarna vervolgen we onze weg naar de pietendisco. Ik vermoed dat onze jongens ‘barhangers’ worden later, want dit is niet helemaal hun pakkie-an. Toch ook een stempel gescoord. Tijdens de pietenles is het opletten geblazen. De kinderen moeten raden wat er getekend wordt. Erg leuk om te merken dat alle pieten ook de allerkleinsten (vanaf 2 jaar) er goed in betrekken. Ze kunnen overal aan meedoen.

Inpakpiet maakt veel grapjes tijdens het inpakken.
Inpakpiet maakt veel grapjes tijdens het inpakken.
Alle pieten moeten kunnen klimmen en klauteren. Oefenen kan op het Pietenparcours. Ook voor de kleintjes erg leuk.
Alle pieten moeten kunnen klimmen en klauteren. Oefenen kan op het Pietenparcours. Ook voor de kleintjes erg leuk.

Zelf pepernoten bakken in Pietenhuis

We gaan verder en natuurlijk zoeken we in elke ruimte naar de gouden pepernoot. We leren hoe we pakjes in schoorstenen gooien en over daken klimmen. Ook laat Goochelpiet zijn magische trucs zien en heeft daar echt hulp bij nodig van de jongens. Ze vinden het geweldig. Om alle stempels te scoren moeten we nog pepernoten bakken bij Bakpiet en karaoke zingen. Dat doen we in twee tenten op die op het terrein zijn opgesteld. De jongens genieten met volle teugen. Alle stempels behaald: diploma binnen!

Alle stempels zijn binnen. Volle kaart!
Alle stempels zijn binnen. Volle kaart!

Ritje met Pietenbus rond kasteel Cannenburch

Als kers op de taart willen de jongens graag nog een ritje maken in de Pietenbus. Een mooie tocht door de met rijp bedekte omgeving. We zingen sinterklaasliedjes en zoeken ondertussen naar Verstoppiet die zich in de bosjes heeft verschanst. Helaas, hij heeft zich té goed verstopt. Als we bijna weer op plek van bestemming zijn, loopt de bus vast. Piet telt tot drie: als we allemaal tegelijk naar voren hangen, start de bus gelukkig weer.

Altijd leuk voor kinderen: een ritje met de Pietenbus.
Altijd leuk voor kinderen: een ritje met de Pietenbus.

Gevonden… de gouden pepernoot!

Nu hebben we écht alles gedaan en halen we de diploma’s op. De pieten feliciteren de jongens met hun behaalde diploma’s. J. en M. zijn trots. Ook krijgen ze nog een zakje met eigen gebakken pepernoten bij. Wat een verrassing! In M’s zakje zit een gouden pepernoot verstopt. Hoe verlegen hij eerst was, hoe stoer loopt hij nu terug naar Sinterklaas om hem de pepernoot terug te geven. Een mooi einde van ons avontuur in het Pietenhuis in kasteel Cannenburch.

Tóch nog gevonden! De gouden pepernoot. Snel naar Sinterklaas brengen.
Tóch nog gevonden! De gouden pepernoot. Snel naar Sinterklaas brengen.

De jongens hebben enorm genoten. Tijdens een intocht is het contact met Pieten vaak vluchtig. Deze Pieten en Sinterklaas hebben met hun oprechte aandacht de jongens een hele fijne middag bezorgd.

Kasteel Cannenburch ligt er prachtig bij. De blauwe lucht maakt het plaatje af.
Kasteel Cannenburch ligt er prachtig bij. De blauwe lucht maakt het plaatje af.

Praktische tips

Wij kwamen rond het middaguur bij het kasteel. Het was lekker rustig. Later op de dag werd het wat drukker, niet storend druk overigens. Kaarten kun je online hier bestellen. Sluit je bezoek af met een warme chocomelk met slagroom in het naastgelegen restaurant in het oude koetshuis. Gezellig!

Ga jij deze Sinterklaasperiode naar het Pietenhuis in kasteel Cannenburch?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke Sinterklaas uitjes? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.