Zapp Sinterklaasfeest, ontmoet de echte Sint in de Jaarbeurs

Kijken jouw kinderen ook veel naar Zapp en het Sinterklaasjournaal? Dan heb je vast de reclame gezien van het Zapp Sinterklaasfeest. Met twee vaste Zapp-kijkers in huis zag Saskia veel bekende tv-sterren voorbij komen. Hoog tijd om eens samen met Camiel (7) in de Jaarbeurs te kijken of het Zapp Sinterklaasfeest net zo leuk is als het lijkt.

Zapp Sinterklaasfeest 2016

Elk jaar viert Sinterklaas een feestje tijdens het Zapp Sinterklaasfeest in de Jaarbeurs. Het is niet zomaar een Sinterklaas, maar de échte Sinterklaas. Ja, die bekend is van de intocht en het Sinterklaasjournaal. Tijdens het Zapp Sinterklaasfeest neemt hij zijn Pieten mee. Maar dat is niet alles. Jetske en Pepijn presenteren in 2016 de show vol met bekende Zappelin figuren, Kinderen voor Kinderen, B-Brave, Kisses van het Juniorsongfestival, Nienke, Ron Boszhard en vele anderen.

In 2016 is het Zapp Sinterklaasfeest op 26 en 27 november. Kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf 10 euro (4e rang). Voor de duurste premium-plekken betaal je 27,50 euro. Je koopt je kaartjes hier.

We zijn nieuwsgierig naar het Zapp Sinterklaasfeest.
We zijn nieuwsgierig naar het Zapp Sinterklaasfeest.

Op weg naar het Zapp Sinterklaasfeest

We parkeren de auto bij het Transferium Westraven en rijden met de tram naar het centrum van Utrecht. Vanaf de tramhalte lopen we in 5 minuten naar de ingang van de Jaarbeurs. Voor de entree staat heel wat politie. Ik herinner me dat we een dag eerder een mail hebben gekregen waarin gewaarschuwd werd voor anti-Zwarte Piet demonstranten, daarin werd geadviseerd er niet op te reageren en gewoon door te lopen. Camiel is vooral onder de indruk van de politieagenten en uit even later zijn verwondering over de demonstratie: “”Demonstreren is stom, waarom zou je dat doen? Je kan toch ook gewoon thuis ergens tegen zijn?”. Ik vind het wijze woorden voor een 7-jarige en ben blij dat ze zijn feestje niet verpesten. Voor hem klinken anti-Zwarte Piet leuzen erg raar, je gaat toch ook niet demonstreren dat je anti-bakker, anti-school of anti-zon bent? Zwarte Piet hoort voor hem bij Sinterklaas en bij het grote kinderfeest dat we elk jaar vieren. Daar ben je dus niet tegen.

Gelukkig begrijpt Camiel niet wat het issue van de demonstranten is.
Gelukkig begrijpt Camiel niet wat het issue van de demonstranten is.

Met zijn hand in de mijne huppelt hij de Jaarbeurs binnen. Op naar het Zapp Sinterklaasfeest. Mét Zwarte Pieten!

Het Sinterklaasfeest kan beginnen

Het Zapp Sinterklaasfeest begint al voor de zaal waar de show is. We maken een foto bij het bord van het Zapp Sinterklaasfeest en ontdekken meerdere Zappelin-figuren in deze ruimte. Kinderen mogen ermee op de foto. Camiel voelt zich te groot voor een foto met Sassa van het Zandkasteel, maar met Grote Smurf wil hij wel. Daarna lopen we door en komen we bij een Pietenband terecht. Vrolijke Sinterklaasliedjes klinken er door de hal. We blijven een tijdje staan kijken en genieten van de gezelligheid.

Op de foto met Grote Smurf.
Op de foto met Grote Smurf.
Genieten van de Pietenband.
Genieten van de Pietenband.

75 minuten genieten tijdens het Zapp Sinterklaasfeest

Camiel wil meteen de zaal in als de deuren open gaan. We zitten als een van de eerste op onze stoelen en dan is het nog best even wachten voor hem. Maar om 15 uur begint het Zapp Sinterklaasfeest echt. Jetske en Pepijn openen het feestje samen met de Pietenband en het Pietenballet. Dan komt de parade binnen met alle andere artiesten. De Zappelin-figuren, de zangers en zangeressen, ze rijden dwars door de zaal naar het podium. Camiel staat net als veel andere kinderen op zijn stoel om iets te zien, maar zijn zicht wordt grotendeels belemmerd door grotere mensen die voor hem staan en een kind op hun nek hebben. Als Sinterklaas langs rijdt zonder dat hij iets ziet is hij even teleurgesteld. Ik kan hem helaas niet op mijn nek nemen, daarvoor is hij inmiddels te groot.

De zaal is open.
De zaal is open.
Jetske en Pepijn presenteren het Zapp Sinterklaasfeest.
Jetske en Pepijn presenteren het Zapp Sinterklaasfeest.
Ook de Teletubbies zijn er tijdens de parade.
Ook de Teletubbies zijn er tijdens de parade.
Door de camera boven m'n hoofd te houden kan ik Sinterklaas vastleggen.
Door de camera boven m’n hoofd te houden kan ik Sinterklaas vastleggen.

Voordat Sinterklaas bij het feestje kwam heeft presentator Pepijn een weddenschap afgesloten met een van de Pieten. De inzet is niet gering. Als Pepijn wint, dan krijgt hij alle cadeautjes die er zijn voor pakjesavond.  Verliest hij, dan moet hij helpen op pakjesavond. Voor de weddenschap worden er vijf opdrachten gedaan door echte profs en Pieten. Denk aan een BMX-kampioen tegen een Piet op een fiets of Klimpiet tegen Ron Boszhard. Net als veel andere iets oudere kinderen in de zaal gaat Camiel helemaal in het verhaal op. Hij is natuurlijk voor de Pieten en juicht als zij een opdracht winnen. Na afloop van het Zapp Sinterklaasfeest raakt hij niet uitgepraat over de weddenschap. Hij vindt dat er eigenlijk een opdracht bij had moeten zitten waarbij ze moesten strooien, want ja, dat kunnen Pieten als de beste.

Het feest is in volle gang.
Het feest is in volle gang.
Sinterklaas krijgt te horen over de weddenschap en de inzet.
Sinterklaas krijgt te horen over de weddenschap en de inzet.
De BMX-opdracht.
De BMX-opdracht.
Ron Boszhard tegen Klimpiet. Wie is het eerste boven?
Ron Boszhard tegen Klimpiet. Wie is het eerste boven?

De opdrachten voor de weddenschap worden afgewisseld met optredens. Het leuke is dat er voor elke leeftijd iets bij zit. Nijntje komt zingen, net als een beer met een meisje die mij niet bekend voorkomt. Camiel kent ze wel van tv. We zingen samen mee met Kinderen voor Kinderen. Nienke zingt meerdere Sinterklaasliedjes, inclusief eentje samen met acteurs uit Brugklas en Spangas. Zo zijn haar optredens ook aantrekkelijk voor de oudere kinderen in de zaal. Camiel verheugt zich erg op B-Brave en Kisses. Helaas is de laatste niet aanwezig ondanks de aankondiging op tv en de website. Camiel wil weten hoe dat kan, helaas moet ik hem het antwoord schuldig blijven.

Nienke zingt verschillende Sinterklaasliedjes.
Nienke zingt verschillende Sinterklaasliedjes.
We kennen ze nog uit ons hoofd: de liedjes van Nijntje.
We kennen ze nog uit ons hoofd: de liedjes van Nijntje.
Kinderen voor Kinderen met hun nieuwste hit.
Kinderen voor Kinderen met hun nieuwste hit.
Nienke met de acteurs uit Spangas en Brugklas.
Nienke met de acteurs uit Spangas en Brugklas.
B-Brave.
B-Brave.

Na 75 minuten is het Zapp Sinterklaasfeest al afgelopen. Wat is dat snel gegaan. Het is een strak geregisseerde show die aan alle kanten klopt. Echt tot in de puntjes op orde. Een dikke vette 10.

Tip voor de bezoekers: hou een beetje rekening met elkaar, zeker als er kleine kinderen achter je zitten is het niet leuk als je jouw kind op je nek zet of op schoot laat staan. Er zijn geen stoelverhogers aanwezig, je zou kunnen overwegen om deze zelf mee te nemen voor je kind.

Dag Sinterklaasje, dag Sinterklaasje, daahaag!
Dag Sinterklaasje, dag Sinterklaasje, daahaag!
Het Zapp Sinterklaasfeest ging veel te snel voorbij!
Het Zapp Sinterklaasfeest ging veel te snel voorbij!

Het feestje is voorbij….

Na afloop van het Zapp Sinterklaasfeest kunnen kinderen opnieuw op de foto met de Zappelin-figuren. Van Camiel hoeft het nu niet, hij is al met Grote Smurf geweest en dat is voor hem genoeg. Bij de uitgang krijgen alle kinderen een grote chocoladeletter, wat een verwennerij!

Als ik met Camiel bij de garderobe sta komen de verhalen al los: “Sinterklaas is heel belangrijk, door hem bestaat 5 december en krijgt iedereen cadeautjes. Hij heeft vast voorrang op de weg gekregen om deze ochtend op tijd van papa’s werk naar het Zapp Sinterklaasfeest te rijden”. Op de terugweg in de auto mag hij papa bellen om te vertellen hoe laat we thuis komen. Meteen begint hij te vertellen over het Zapp Sinterklaasfeest, over de weddenschap van Pepijn en de Pieten, over de demonstratie voor de entree, over de echte Amerigo die er was. De show heeft duidelijk indruk op hem gemaakt.

Zapp Sinterklaasfeest op TV (of Uitzending Gemist)

Komende week wordt het Zapp Sinterklaasfeest 2016 uitgezonden op tv. Wij zitten er klaar voor. Jij ook? Kijk dan naar NPO3 op een van de volgende momenten:

  • Woensdag 30 november, 15.30 uur
  • Vrijdag 2 december, 16.40 uur
  • Zondag 4 december, 13 uur
  • Maandag 5 december, 16.40 uur

Veel plezier!

Voor dit jaar is het Zapp Sinterklaasfeest helaas al uitverkocht. Zou jij volgend jaar overwegen om erheen te gaan?

Meer lezen

Op zoek naar meer Sinterklaas activiteiten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Omroep Max. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.