De Brockenbahn: met een stoomtrein naar de top van de Harz

De Brockenbahn in de Harz, dat is met een ouderwetse stoomtrein naar de top van het Harzgebergte. Blogger Iris D. en haar gezin maakten deze schitterende rit met de Brockenbahn en genoten op het hoogste punt van een fantastisch uitzicht over de Harz.

Met een stoomtrein door de Harz

De Harz is het meest noordelijk gelegen middengebergte van Duitsland. Dwars door het gebergte lopen 5 smalspoorbanen waar stoomtreinen over rijden. Voor lokaal vervoer, maar ook voor toeristische doeleinden. Het netwerk stamt al uit 1886 en de oudste trein is uit 1897. Omdat de spoorbaan zowel door het voormalige Oost- als West-Duitsland loopt, is deze tijdens de Koude Oorlog lang niet in gebruik geweest.

Op een zonnige dag rijden we vanaf het Landalpark waar we verblijven naar Wernigerode. We gaan met de Brockenbahn op weg naar het hoogste punt van de Harz: Brocken. In Wernigerode ligt naast het moderne treinstation, het station van de Harzerschmalspurbahn. Omdat we achter het station parkeren, zien we niet direct waar het oude treinstation zich bevind en dat betekent dat we nog moeten rennen om de stoomtrein te halen.

Gelukkig stappen we net op tijd in en strijken we neer in een zitje. Langzaam slingert de trein door het stadje Wernigerode. We rijden vlak langs huizen en scholen en naast heel veel toeristen, stappen er ook studenten en bewoners in en uit.

Rennen, want de trein staat al stoom te blazen!
Rennen, want de trein staat al stoom te blazen!
Net op tijd, instappen maar!
Net op tijd, instappen maar!

Brockenbahn van Wernigerode naar Brocken

De Brockenbahn gaat van Wernigerode naar Brocken. In de stad zelf zijn er 5 haltes waar de trein kort stopt. Dan laten we de huizen echt achter ons en rijden de bossen van de Harz in. De eerste stop buiten Wernigerode is Drei Annen Hohe.

Vanuit daar is het 20 minuten naar Schierke. Daar stopt de trein iets langer. We stappen uit om foto’s te maken. Er stappen ook daar nog heel veel mensen in. Terwijl de trein inmiddels al ontzettend vol zit. Er zijn lang niet genoeg zitplaatsen voor iedereen. Gelukkig is het mooi weer en is het ook fijn om op een van de balkonnetjes te staan en te genieten van het uitzicht.

Vanuit Schierke is het 40 minuten naar de top. De Brockenbahn slingert door het landschap. Zover we kunnen kijken zien we bomen, bossen en bergen. Omdat wij er in de voorjaarsvakantie zijn ligt er ook nog een pak sneeuw. Als we een bocht maken en we de stoom uit de locomotief ziet komen, wanen we ons in een winterwonderland.

Een van de stations in Wernigerode.
Een van de stations in Wernigerode.
Een van de vele uitzichten uit de trein over de bossen van de Harz.
Een van de vele uitzichten uit de trein over de bossen van de Harz.
Daar komt de trein aan......
Daar komt de trein aan……
brockenbahn stoomtrein harz
Op weg naar beneden even stoppen om de trein op weg naar boven te fotograferen.

Hoogste punt van de Harz: top van Brocken

Aangekomen op Brocken lopen we als sardientjes in een blik het perron af. Het is een lange slinger van toeristen die allemaal hetzelfde rondje lopen. Er is eigenlijk niets te doen bovenop de top. Behalve genieten van het uitzicht.

Onze kinderen vinden het bijzonder en kijken hun ogen uit. Vooral omdat er meer dan een meter sneeuw ligt. “Deze sneeuwberg is wel 3 keer zo hoog als ik, mama.” We lopen een rondje en er worden sneeuwballen gegooid naar elkaar. Uiteindelijk belanden we, net als vele andere toeristen op een paar rotsblokken om onze boterhammen op te eten.

Het uitzicht is schitterend. Het eerste stuk zien we de sneeuw nog liggen, daarna wordt het bruin en al een beetje groen. Aan de overkant kunnen we de toren van het skigebied van Braunlage zien liggen. In de verte zien we de stoomwolken van de volgende trein al door het landschap trekken. Het is gaaf om de trein zo te volgen. Hij komt vlak langs ons gereden.

Na 45 minuten vertrekt de volgende trein. We gaan 15 minuten van tevoren al terug omdat we zeker willen zijn van een zitplek. Maar we moeten zoeken naar een plekje! Gelukkig vinden we er een, naast het toilet. Maar daar hebben we totaal geen last van. We hebben meer last van de rook van de stoomtrein die, nu we naar beneden rijden, door alle ramen en openstaande deuren naar binnen komt.

Samen genieten van het uitzicht en van een broodje.
Samen genieten van het uitzicht en van een broodje.
brockenbahn stoomtrein harz
De top van Brocken, het hoogste punt van de Harz.
Daar komt de volgende trein aan, zie je de stoomwolk tussen de bomen?
Daar komt de volgende trein aan, zie je de stoomwolk tussen de bomen?
brockenbahn stoomtrein harz
Instappen op het perron van Brocken.

Rit met de stoomtrein geschikt voor kinderen?

Onze kinderen (4 en 6 jaar oud) vinden de rit met de Brockenbahn op de heenweg ontzettend leuk. De eerste paar haltes komen vlak na elkaar en dan rijden we door de stad. Daar is genoeg te zien. Daarna kijken ze uit het raam. We lopen een rondje door de trein, door alle coupé’s, spelen een spelletje, lezen uit de informatieboekjes. Het laatste stuk zien we veel wandelaars en daar wordt hartstochtelijk naar gezwaaid.

Toch merken we dat ze het aan het einde van de 1 uur en 40 minuten durende rit het wel zat beginnen te worden. Gelukkig kunnen we dan boven op Brocken even uitwaaien. Het is de dag dat wij er zijn schitterend weer en dus kunnen we fijn buiten zijn. Maar 45 minuten voor dat de volgende trein weer terug gaat is wel heel kort. Het kost zeker 15 minuten om van het perron naar de top te lopen (en weer terug), dus zo veel tijd houd je eigenlijk niet over.

De terugreis van nog eens 1 uur en 30 minuten is echt te veel gevraagd voor onze kinderen. Ze vervelen zich en vinden het saai. Zij, en wij, zijn zo gaar als een klontje en dat is niet bevordelijk voor de sfeer. Om de rit aantrekkelijker te houden kun je ook instappen bij een van de laatste stations: Drei Annen Hohe of Schierke. Dan ben je respectievelijk 2 x 60 minuten of 2x 40 minuten onderweg. Je kunt dan zelf nog met de auto door rijden naar het stadje Wernigerode.

Ook is er de mogelijkheid tot een enkele reis. Vanuit Schierke loopt er een wandelroute naar Brocken. Deze kun je dus omhoog lopen of omlaag. Deze is 5,4 kilometer lang en overbrugt 504 hoogtemeters. Het is wel een serieuze wandeling met veel hoogteverschil, waarbij ook geklauterd moet worden. Hij is niet geschikt voor beginnende wandelaars, zeker niet als er nog sneeuw ligt. Daarnaast is het weer op weg naar boven onvoorspelbaar, dus bereid je daar goed op voor.

Praktische informatie Brockenbahn

Vanaf het vertrekpunt Wernigerode duurt de rit met de Brockenbahn in de Harz 1 uur en 40 minuten, enkele reis. Alleen als je op Wernigerode instapt ben je verzekerd van een zitplaats in een van de coupé’s, daarna is het ontzettend druk en stappen er nog ongelofelijk veel toeristen in.

In de trein kun je prima rondlopen en op de balkonnetjes staan om van het uitzicht te genieten of een foto te maken. Op de terugweg stopt de trein, om de trein die naar boven gaat te laten passeren, dat is een mooi fotomoment. Er zijn toiletten aanwezig in de trein.

Op de top van Brocken bevind zich een uitkijktoren, deze kost 6 euro per persoon. In de toeristenzaal kun je naar het toilet. Het eten is er eenvoudig, niet goedkoop en je zit er niet zo sfeervol. Het is fijner om, als het weer het toelaat, buiten je eigen lunch te nuttigen.

Het is niet goedkoop om een ritje te maken met de Brockenbahn. Vanaf elk station zijn de kaartjes even duur. Voor volwassenen is een enkeltje 28 euro en een retourtje 43 euro. Voor kinderen (vanaf 5 jaar) is een enkeltje 17 euro en een retourtje 26 euro. Alle genoemde prijzen zijn uit 2019. Check de actuele prijzen en de vertrektijden altijd op de website van de Brockenbahn.

De Harzerschamlspurbahn: de stoomtrein door de Harz.
De Harzerschamlspurbahn: de stoomtrein door de Harz.

Ligging Brockenbahn

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor treinreizen of een vakantie in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Landal. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

3 REACTIES

  1. Dank voor jullie leuke blog! We gaan volgende week even lekker genieten in de Harz en hadden geda ht deze treinrit met onze 4 jaar oude dochter te gaan doen, maar nu ik jullie blog lees, begin ik toch te twijfelen. Misschien maar beter niet, of iig niet helemaal doen ☺️

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.