Stedentrip Utrecht met kinderen in de winter: de leukste tips

Een stedentrip Utrecht met kinderen, dat is altijd een goed plan! Of het nu een strenge winter is of niet, in Utrecht kom je sowieso in winterse stemming. De straten zijn mooi verlicht en er is een programma voor Winter in Utrecht dat bol staat van winterse activiteiten voor jong en oud. Blogger Jolinda trekt er met haar gezin op uit om te testen of Utrecht the place to be is voor de kerstvakantie.

Dit blog is geschreven in 2015 en voorzien van een update in 2020

Stedentrip Utrecht met kinderen in de winter

“Gaan we naar Utrecht? Yes, shoppen!” Mijn oudste dochter verheugt zich al op een bezoekje aan haar favoriete winkels. Laat dat nou net niet mijn doel zijn voor een weekendje winter in Utrecht met kinderen. Ik wil juist de andere kant van Utrecht zien, de leuke musea en andere culturele activiteiten. Als ze dan niet kan shoppen, gaat ze wel vloggen. Bekijk hier het resultaat en krijg direct een indruk van ons weekendje winter in Utrecht met kinderen:

Tussendoor hebben we trouwens wel even de tijd om te winkelen, we verblijven namelijk in hartje centrum, bij Stayokay aan het Neudeplein. Maar daarover vertel ik in dit blog graag meer. Ik zet eerst de leukste tips in Utrecht met kinderen in de winter voor je op een rij. 

Winter in Utrecht #1 Trajectum Lumen

We beginnen ons weekend winter in Utrecht met kinderen met een stadswandeling. In het donker. Misschien vraag je je af of dat niet een beetje vreemd is. Zo kun je de mooie gebouwen van Utrecht toch niet goed zien? Daar hebben de Utrechters wat op gevonden. Namelijk Trajectum Lumen.

Een van de hoogtepunten van onze spannende stadswandeling in het donker, de tunnel op de Ganzenmarkt.
Een van de hoogtepunten van onze spannende stadswandeling in het donker, de tunnel op de Ganzenmarkt.
Na de prachtig verlichte tunnel komen we uit bij de werven, de stadskelders die zo typerend zijn voor Utrecht. Willemijn weet er alles van.
Na de prachtig verlichte tunnel komen we uit bij de werven, de stadskelders die zo typerend zijn voor Utrecht.

Een bijzonder kunstproject en een ontdekkingstocht in het duister dat de rijke geschiedenis van Utrecht eert. Trajectum Lumen is een lichtkunstroute die je 365 dagen per jaar gratis kunt wandelen. In de winter is dit extra mooi, omdat je ook nog kunt genieten van de kerstverlichting. Absoluut een tip voor een weekendje in Utrecht met kinderen.

Je kunt Trajectum Lumen op verschillende manieren lopen. Met een gratis wandelkaart, de gratis app en je kunt de verlichte druppels volgen in de straten van Utrecht. De oranje pijltjes wijzen je de weg en een blauwe druppel in de vorm van een oog geeft aan dat er weer iets bijzonders te zien is. Als je tijdens het wandelen wat meer wilt weten over de betekenis van de kunstwerken en de geschiedenis van Utrecht, dan kun je ook met een gids op pad gaan.

Wij mogen met gids Willemijn mee en ontmoeten haar bij de Domkerk. Ze vertelt van alles over de rijke geschiedenis van Utrecht op een manier die mijn kinderen aanspreekt. Niet te ingewikkeld en vooral interactief.

Mijn zoon, die het op school net over de Romeinen heeft gehad, leeft helemaal op als hij zijn kennis kan delen met Willemijn. “Ken je Asterix en Obelix?” Hij knikt enthousiast. En weet te vertellen wie de vijand van deze stripfiguren was. Samen met Willemijn stappen we terug in de tijd.

Lichtkunstwerken op 15 locaties in de stad.
Lichtkunstwerken op 15 locaties in de stad.

Om even later weer met beide benen in het hier en nu te staan, als we de moderne technieken die gebruikt zijn bij het eerste lichtkunstwerk bewonderen. De Domtoren. Helemaal bovenin is op elk heel uur een prachtig lichtspel te zien. Het lichtkunstwerk is geïnspireerd door de vrede van Utrecht in 1713. Het belicht de schaduwzijde  van de vrede, de offers die het soms kost, maar ook de energie van mens en stad.

Een mooi begin van de 1,5 uur durende wandeling. We zien onderweg glas in loodramen, niet in een kerk, maar op de stenen ervoor. We dansen bij het groene en rode licht op een muur. Genieten van de reflecties van het water onder een brug.

Ondertussen vertelt Willemijn over beroemde inwoners van Utrecht in de middeleeuwen. Het mooie aan de wandeling vind ik dat het verleden door de moderne lichtkunstwerken samenkomt met het heden. Mijn kinderen vinden deze stadswandeling in het donker helemaal geweldig. Aanrader dus voor de kerstvakantie.

Meer informatie is te vinden op de website van Trajectum Lumen.

Glas in lood op de grond, in Utrecht kan het.
Glas in lood op de grond, in Utrecht kan het.
Gids Willemijn laat ons een trucje zien. Als je over deze projectie huppelt, gebeurt er iets met het wapen van Utrecht.
Gids Willemijn laat ons een trucje zien. Als je over deze projectie huppelt, gebeurt er iets met het wapen van Utrecht.
Ooit was dit een muur van een Romeins fort. Nu een lichtkunstwerk. Ook overdag te bewonderen.
Ooit was dit een muur van een Romeins fort. Nu een lichtkunstwerk. Ook overdag te bewonderen.

Winter in Utrecht #2 Kerstival Catharijneconvent

Een festival in kerstsferen. Museum het Catharijneconvent pakt elk jaar flink uit rond kerst tijdens Winter in Utrecht. Het kerstival is erg leuk om te bezoeken tijdens een stedentrip naar Utrecht met kinderen. Als je naar de ingang van het museum loopt, struikel je bijna over de kerstbomen. Daartussen staat een soort carrousel met schommels.

Mijn kinderen gaan op ontdekking uit. Al schommelend maken ze zelf sneeuw. Met een koptelefoon op kunnen ze tijdens het schommelen luisteren naar een kerstverhaal. Met moeite krijgen we ze weer van de schommels af, er is binnen ook nog van alles te ontdekken.

Schommelend naar kerstverhalen luisteren, origineel concept.
Schommelend naar kerstverhalen luisteren, origineel concept.
Let it snow!
Let it snow!

“Mag ik fietsen?” Mijn jongste dochter kan met moeite bij de trappers van de grote fietsen die staan opgesteld. Het is de bedoeling dat kinderen fietsend de verlichting van een kerstboom aankrijgen. Ondertussen een kerstboodschap typend. Leuk bedacht.

De tentoonstelling op de bovenste verdieping van het museum valt ook goed in de smaak. Er is van alles te ontdekken over het kerstfeest. Als we dan als kers op de taart, of misschien kan ik beter zeggen piek op de kerstboom gaan knutselen is dit uitje compleet. Ook al hebben we geen tijd meer voor de theatervoorstelling.

Goede voornemens opschrijven.
Goede voornemens opschrijven.
Een van de drie wijzen uit het Oosten.
Een van de drie wijzen uit het Oosten.
De mooiste kerststal die wij ooit hebben gezien.
De mooiste kerststal die wij ooit hebben gezien.
En ook nog kerstknutselen, bij het Kerstival in Utrecht
En ook nog kerstknutselen, bij het Kerstival in Utrecht hoef je je niet te vervelen.

Winter in Utrecht #3 Universiteitsmuseum met Jeugdlab

Utrecht kent zoveel leuke musea voor kinderen dat ik het altijd lastig vind om te kiezen. Het Universiteitsmuseum heeft een jeugdlab waar kinderen zelf aan de slag kunnen. Dat hoef je mijn kinderen maar 1 keer te vertellen. Voor ik het weet zit mijn drietal een hele middag met labjassen aan.

We vergeten hierdoor helemaal een bezoek te brengen aan het archeolab. Hier kun je eeuwenoude botten onderzoeken, oude scherven aan elkaar puzzelen en verkleden als een Romein.

Mijn kinderen zijn niet weg te slaan uit het jeugdlab.
Mijn kinderen zijn niet weg te slaan uit het jeugdlab tijdens ons dagje Utrecht met kinderen.
Zelf proefjes doen.
Zelf proefjes doen.
Alle zintuigen komen aan bod in de opdrachten.
Alle zintuigen komen aan bod in de opdrachten.
Het rariteitenkabinet is ook de moeite waard.
Het rariteitenkabinet is ook de moeite waard.

Na alle binnenactiviteiten is het lekker om ook door de mooie tuin te lopen, naast het museum. In De Oude Hortus vergeten we even dat we midden in een drukke stad zijn. Ook wel even lekker tijdens een citytrip in Utrecht met kinderen.  We nemen een kijkje in de kassen en natuurlijk moet er met water worden geknoeid.

In de kassen van De Oude Hortus.
In de kassen van De Oude Hortus.

Winter in Utrecht #4 Film in filmtheater ’t Hoog

Zeg je kerstvakantie tegen mijn kinderen, dan roepen ze “welke kerstfilm gaan we dit jaar zien?”. We nemen alvast een voorproefje en kiezen nu eens niet voor een grote Disneyfilm. In filmtheater ’t Hoog draait Sepp de wolvenvriend. Deze film is gebaseerd op een klassiek Zwitsers kinderboek en is na Heidi het populairste kinderboek in Zwitserland.

Mijn kinderen hebben dik 1,5 uur geboeid gekeken naar deze familiefilm. Ik heb genoten van de prachtige Zwitserse landschappen en van de gespannen gezichtjes van mijn kinderen toen alles mis dreigde te gaan met Sepp.

Tip voor de kerstvakantie, kies eens voor een klein filmtheater in plaats van een megabioscoop. Wij waren aangenaam verrast!
Tip voor de kerstvakantie, kies eens voor een klein filmtheater in plaats van een megabioscoop. Wij waren aangenaam verrast!
Prima plekken in een van de oudste filmtheaters van Nederland: 't Hoogt.
Prima plekken in een van de oudste filmtheaters van Nederland: ’t Hoogt.

Winter in Utrecht #5 De domtoren: erop of eronder

Vorig jaar beklommen we de domtoren en genoten van een kinderrondleiding tijdens Winter in Utrecht met kinderen. Hoe dat was lees je hier. Dit jaar kiezen we ervoor om eens een kijkje te nemen onder de grond. We gaan op zoek naar de verborgen geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht en Nederland. In dit blog vertel ik daar alles over. 

Winter in Utrecht #6 Winterstation

Het Spoorwegmuseum verandert elke winter in een winterstation. Helaas voor ons start Winterstation dit jaar iets later, dus dit kunnen wij niet meepakken tijdens ons weekend winter in Utrecht. Vorig jaar genoten we van alle winterse activiteiten in een van de leukste musea van Nederland, lees maar

Winter in Utrecht #7  In Utrecht met kinderen culinair genieten

Van alle activiteiten krijgen wij behoorlijk trek. Utrecht ken vele leuke restaurants en eetcafe’s. Als je een bezoek brengt aan het Catharijneconvent of het Universiteitsmuseum in de Lange Nieuwstraat, kunnen wij museumcafe Ginko aanraden. Je moet om bij het cafe te komen de ingang van het Universiteitsmuseum nemen, maar je hoeft dan nog geen entree te betalen.

Op de kaart staan lekkere broodjes en soepjes. Mijn kinderen kiezen voor een lekkere tosti. Ik lik mijn vingers af bij de huisgemaakt tonijnsalade.