Uitje in de kerstvakantie: Spoorwegmuseum als Winter Station

1
237

Nog op zoek naar een leuk uitje deze kerstvakantie? Bezoek dan het Winter Station. Welk station vraag je je misschien af? Nou, het spoorwegmuseum is Winter Station, compleet in winterse sferen! Blogger Jolinda was er tijdens haar citytrip Utrecht en deelt graag haar ervaringen.

Het Spoorwegmuseum als Winter Station

Het is 13 graden en kerstvakantie. Gekke combinatie. Om toch nog een beetje wintergevoel te krijgen gaan wij naar het Spoorwegmuseum. Ik heb gelezen dat dit leuke museum voor jong en oud in de kerstvakantie helemaal in winterse sferen is gehuld. Dat willen wij wel eens zien!

Met de trein of bus

We gaan uiteraard met het openbaar vervoer. Dat hoort er wat mij betreft helemaal bij. Met de trein kan je tot bijna voor de deur komen, met de bus moet je nog een klein eindje lopen. De sfeervolle posters wijzen ons de weg. Bij de entree staan vuurkorven. De grote kerstboom in de hal waar we onze kaarten halen is versierd met kerstballen en treinen. We beginnen al aardig in de kerststemming te komen.

Sfeervolle kerstversieringen bij de kassa.
Sfeervolle kerstversieringen bij de kassa.

Draaien en zwaaien

“Mag ik daarin, mag dat mam?” Net voorbij de kaartcontrole staat een ouderwetse draaimolen. Maar mijn oog rust op de mand met handige polsbandjes. Eerst even mijn mobiele nummer erop schrijven en bij jongste dochter om haar arm plakken. Zo, nu mag ze gaan draaien. Haar broer en zus vinden zichzelf nog niet te oud voor de caroussel en zo staan wij even kinderloos rond te kijken. Het is nog opvallend rustig. Misschien komt het doordat het nog vroeg is, of omdat de kerstvakantie pas net is begonnen. Hoe dan ook, ik vind het fijn en sommeer mijn kroost snel richting de eerste theatervoorstelling. Nu is het nog lekker rustig in de zaal van het stoomtheater. We genieten van de avonturen van conducteur Maurice op de Orientexpress. Wel jammer dat deze voorstelling geen kersttintje heeft, zou leuk passen bij het winters thema in het museum.

Sfeervol Winter Station

We lopen verder om te kijken of nog meer winterse activiteiten kunnen ontdekken. Een kleine tussenstop bij de ski-lift voor een foto. De aankleding van het museum is sfeervol, grappige details als ski’s bij de terrassen. Maar daar hebben mijn kinderen geen oog voor. Oudste dochter wil naar de vuurproef. Dat kan ze zich nog herinneren van een vorig bezoek. Ach, nu we er toch zijn, vooruit dan maar. Voor jongste dochter is het wel de eerste keer en ze gilt het uit in de 3D treinrit, en ik ook 😉

Iemand is zijn ski's vergeten ;-)
Iemand is zijn ski’s vergeten 😉
De een stuurt, de ander zorgt voor de druk en de jongste mag remmen. Als dat maar goedkomt...
De een stuurt, de ander zorgt voor de druk en de jongste mag remmen. Als dat maar goedkomt…

Op naar de schaatsbaan

Nu wil ik toch echt nog meer van de winter ervaren, dus we kijken op de plattegrond waar de schaatsbaan is. Naast de stalen monsters. Eerst komen we langs tafels met knutselwerkjes. Het ziet er leuk uit, tegen een kleine betaling maak je bijvoorbeeld een versiering voor in de kerstboom.Omdat ik graag wil schaatsen, nou ja, de kinderen wil zien schaatsen, slaan we dit over. Maar voorbij de stalen monsters lopen, dat lukt echt niet. “Mam, weet je nog van de vorige keer, dit is leuk!” De wachtrij is kort gelukkig. Tijdens de rit proberen we de verstopte kerstmannen te tellen. We komen op 7, maar kunnen er maar zo een paar gemist hebben.

Dat deden wij natuurlijk :-).
Dat deden wij natuurlijk :-).
We lopen tot grote teleurstelling van jongste dochter, snel voorbij de knutseltafels.
We lopen tot grote teleurstelling van jongste dochter, snel voorbij de knutseltafels.
Langs het gezellige vuurtje.
Langs het gezellige vuurtje.
Naar de schaatsbaan! Jongste dochter staat voor het eerst op echte schaatsen.
Naar de schaatsbaan! Jongste dochter staat voor het eerst op echte schaatsen.

Dit is winter!

En dan gaan we eindelijk naar buiten. Vuurkorven, geroosterde champignons, warme chocolademelk en vrolijk schaatsende kinderen op de achtergrond. Ja, dit is winter! We hebben geen schaatsen bij ons, maar dat is geen enkel probleem. We mogen gratis schaatsen gebruiken. De schoenen zijn snel uitgeschopt en in no time glijden oudste dochter en zoon over het ijs. De jongste staat voor het eerst op echte schaatsen en moet zich nog even vasthouden. Er zijn handige hulpmiddelen op de baan aanwezig en zo schuift zij ook vooruit. “Kijk mam, ik kan schaatsen!” Nou ja, het begin is er 😉

Handige hulpmiddelen doen mijn zoon nog harder schaatsen.
Handige hulpmiddelen doen mijn zoon nog harder schaatsen.

Wens: conducteur worden

Als de wangen rood zijn, niet van de koud maar van de inspanning, rusten we even uit op de strobalen. Wat een gezellige sfeer hier buiten. Ik zou nog wel even kunnen blijven zitten, maar de mannen willen treinen kijken. Dus gaan we even naar binnen. Langs de wensmuur, waar wij ook een wens achter laten. Ik hang hem naast een lief kaartje met de tekst ‘conducteur worden’. Hoe toepasselijk en opvallend tussen alle ‘gelukkig nieuwjaar’ en ‘fijne dagen’. Enig minpuntje is dat de kaartjes snel op zijn en de muur al aardig vol is. En dat op dag 1 van de kerstvakantie…Misschien wordt de muur nog wel uitgebreid, het staat wel super gezellig.

Nog meer wensen.
Nog meer wensen.

Licht uit

De mannen verdwijnen ondertussen in een treinstel en ik sta even te genieten van de vrolijke deuntjes gemaakt door mannen in rode pakken. Het is de band The Busquito’s. Met een zeer gevarieerd repertoire, van de ‘Roaring Twenties’ tot gistermiddag. Leuke achtergrondmuziek, passend bij het thema. ’s Avonds zijn er andere optredens, maar zo lang blijven wij helaas niet. Op de ijsbaan gaat na 17 uur namelijk het licht uit en de spiegelbollen aan, lijkt mij erg leuk. Misschien nog maar eens terug komen later deze vakantie…Het is inmiddels een stuk drukker in het museum, dus wij houden het voor gezien.

Live muziek tijdens de kerstvakantie.
Live muziek tijdens de kerstvakantie.
Om op te warmen is het niet nodig, maar gezellig zijn de vuurtjes wel.
Om op te warmen is het niet nodig, maar gezellig zijn de vuurtjes wel.

Praktische informatie

Het Spoorwegmuseum of eigenlijk Winter Station is dagelijks open van 10 tot 20 uur, behalve op 24, 25, 26 en 31 december, dan sluit het museum om 17 uur. Op 1 januari is het museum gesloten.

Toegangskaarten kosten 16 euro per persoon, met een Museumkaart heb je gratis toegang.

Kijk voor meer informatie over Winter station op de website van het spoorwegmuseum

Meer lezen

We hebben nog meer leuke uitjes voor je tijdens de kerstvakantie, klik en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

Wij bezochten het spoorwegmuseum als onderdeel van een citytrip Utrecht met kinderen op uitnodiging van Toerisme Utrecht. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

1 REACTIE

  1. Ik ben een week geleden geweest en vond het erg leuk! De kinderen hebben genoten, ook van het schaatsen. Ik wil er ook nog over posten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.