Ontdek het kerstverhaal in het Catharijneconvent

Ontdek het kerstverhaal in het Catharijneconvent. Blogger Jolinda wist niet goed wat ze kon verwachten van deze tijdelijke tentoonstelling. Ze was aangenaam verrast door de interactieve en uitgebreide manier van het eeuwenoude kerstverhaal vertellen in dit unieke Utrechtse museum.

Ontdek het kerstverhaal in het Catharijneconvent

Dat een museum niet saai is, wist ik al wel. Mijn kinderen willen nog wel eens tegensputteren als ik zeg dat we een museum bezoeken. Alleen maar kijken, dat vindt geen enkel kind leuk. De meeste musea hebben dan ook op z’n minst een speurtocht. Het Catharijneconvent in Utrecht heeft het helemaal goed begrepen. Met de tijdelijke kersttentoonstelling maak je volgens mij elk kind blij. Ik zet de hoogtepunten voor je op een rij.

De ingang van het museum.
De ingang van het museum.

Kerststallen all over the place

Die van mij zijn er gek op, kerststallen. Terwijl we de unieke collectie kerststallen bekijken, kunnen de kinderen ze ook nog eens namaken. Van Little People, maar ook op andere manieren. Ook zijn er puzzels en spelletjes. Ik sta me een tijd lang te vergapen aan de Napolitaanse kerststal met meer dan 45 figuren. Mijn kroost is druk bezig met de puzzels, mooi! Ik bekijk de stal die staat in een decor zoals dat eeuwen geleden al in Napels werd gedaan. Hiermee kom ik wel in kerststemming.

Prachtig om te zien, de Napolitaanse kerststal.
Prachtig om te zien, de Napolitaanse kerststal.
Jesse helpen met kerstversiering
Jesse helpen met kerstversiering

Speuren naar kerst

Natuurlijk is er ook een speurtocht. Terwijl er zonder de speurtocht ook genoeg te beleven is. Het onderdeel ‘Help Jesse met de kerstversieringen’ valt goed in de smaak bij mijn kinderen. De Napolitaanse kerststal komt tot leven via extra activiteiten als spelletjes en quizvragen. De speurtocht leidt op een leuke manier langs de unieke collectie kerststallen van het museum. Er is genoeg te zien, maar vooral ook te doen, en daar houden kinderen van. Als je vroeg op de dag gaat, is er ook alle ruimte voor je kinderen om alles rustig te beleven.

Kerstknutselen

Natuurlijk mag een onderdeel als knutselen niet ontbreken. Volgens de vriendelijke medewerkers is er een makkelijke en moeilijke knutselopdracht. De twee oudsten gaan voor de moeilijke, met jongste dochter maak ik een schattige kersthanger. Er wordt flink gezucht en gesteund en na een dik half uur hebben we de wensdoosjes nog niet in elkaar. Geen probleem, de medewerkster geeft een handleiding mee voor thuis. Want we willen ook nog naar buiten omdat daar van alles te doen is!

Naar buiten!

Er zijn echte dieren die een levende kerststal vormen. Al snel staan mijn kinderen er middenin om even te knuffelen. Er is ook een leuk spel, een soort ganzenbord maar dan natuurlijk met het kerstverhaal als thema. We zien een kerstman die pannenkoeken bakt en er is een voorstelling. Daar hebben wij helaas geen tijd voor, maar theatergroep Aluin staat vast garant voor vermaak voor jong en oud.

Kerstspel, levend ganzenbord
Kerstspel, levend ganzenbord

Wat een feest

Er is een vaste tentoonstelling die goed bij mijn kinderen in de smaak valt. Zij houden namelijk wel van een feestje. De familietentoonstelling ‘Feest! Weet wat je viert is interactief. Zo is er een filmtheater, een feestdagenquiz en een grappige snackmuur,. “He, je kan het niet echt opeten!” Jongste dochter is een beetje teleurgesteld bij de snackmuur, maar het openen van de luikjes is toch leuk genoeg om door te gaan.

Een vaste tentoonstelling, geschikt voor kinderen.
Een vaste tentoonstelling, geschikt voor kinderen.

 

De heksen van Brueghel

Als je er dan toch bent, neem ook even een kijkje bij ‘De heksen van Brueghel‘. Eenmalig is een unieke collectie heksenvoorstellingen uit de roerige periode van heksenvervolgingen in de Nederlanden (1450-1700) te zien. Met werk van Pieter Brueghel. Ook hier is weer aan de jonge bezoekers gedacht, zo gaat ons eigen heksje echt vliegen op een bezem 😉

Op zoek naar heksen
Op zoek naar heksen.
Een bijzondere tentoonstelling.
Een bijzondere tentoonstelling.

 

Praktische informatie

Er zijn nog veel meer activiteiten in de kerstvakantie in het Catharijneconvent, bekijk de website van het museum even voor meer informatie! Als je alleen naar ‘Ontdek het kerstverhaal gaat, betaal je 5 euro voor een kaartje.

Ben jij als eens in het Catharijneconvent geweest? En vond jij het net zo leuk als wij?

Meer lezen

Naar een museum met kinderen gaan is leuk! Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Wij bezochten het Catharijneconvent als onderdeel van een citytrip Utrecht met kinderen op uitnodiging van Toerisme Utrecht. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.